REPLICA ONLINE CONSTANTA

13.4° Constanța Joi, 25 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6710
13.4° Constanța Joi, 25 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6710
 

Van Oord şi Porr Bau şi-au tras consultant care să spună că pe litoral se munceşte

Van Oord şi Porr Bau şi-au tras consultant care să spună că pe litoral se munceşte

Replica API 1 octombrie 2015 | 00:00 610

Proiecte

Proiecte

De-atâta treabă, Van Oord Dredging and Marine Contractors BV şi Porr Bau Gmbh, companiile care se recomandă la Constanţa a fi drept responsabile cu reabilitarea litoralului, şi-au angajat consultant, care explică publicului ce şi cum se mai lucrează, care le mai ţine trena şi depune eforturi pentru orice înseamnă explicarea în cuvinte frumoase a prostiilor pe care Van Oord şi Porr Bau le-au făcut pe litoralul românesc de când au apărut pe aici.

Miercuri, în cadrul unei conferinţe organizată la un hotel din Constanţa, preşedintele Romair Consulting, Gheorghe Boeru, a ţinut o predică referitoare la proiectul „Protecţia şi reabilitarea părţii sudice a litoralului românesc al Mării Negre în zona municipiului Constanţa (Mamaia Sud, Tomis Nord, Tomis Centru şi Tomis Sud) şi Eforie Nord”. Mai exact, reabilitarea din zonele menţionate, prezent, toate sectoarele cuprinse în proiect sunt în plină etapă de înnisipare, structurile de protecţie costieră fiind finalizate, proiectul fiind cofinanţat din Fondul de Coeziune al Uniunii Europene prin Programul Operaţional Sectorial „Mediu”, domeniul Major de Intervenţie 2, Axa Prioritară 5 „Implementarea infrastructurii adecvate de prevenire a riscurilor naturale în zonele cele mai expuse la risc”.

„Extinderea plajelor din zonele Tomis Nord , Tomis Centru ), Tomis Sud (plaja Modern), plaja din Eforie Nord şi cea din Mamaia Sud, în unele zone din Constanţa lucrările sunt finalizate în proporţie de 99%. La Eforie Nord, acolo unde s-au realizat 75% din lucrări, plaja era inexistentă. (…) Este un proiect care are ca obiectiv principal protecţia populaţiei împotriva inundaţiilor şi zonelor periculoase şi atragerea turiştilor într-un număr cât mai mare pe litoralul românesc.

În urma acestui proiect, România câştigă 33 de hectare, se aduc aproximativ 3 milioane de tone de nisip şi vor fi cu peste 50.000 mai mulţi turişti”, a spus Boeru, care a vorbit şi despre un alt proiect, de trei ori mai mare, pentru celelalte plaje turistice, în valoare de aproximativ 500 de milioane de euro. „Vor fi 11 loturi, în Mamaia, dar şi în sudul litoralului, din Eforie Sud şi până în Vama Veche. Suntem în faza de pregătire. Pe 14 octombrie se predă studiul de fezabilitate către beneficiar, iar în noiembrie aplicaţia de finanţare către UE. Vor fi rezolvate probleme de mediu pe care şi lacurile le au”, a mai spus Boeru.

Proiectul are o valoare totală de 170.450.084 EURO, inclusiv TVA, din care finanţarea nerambursabilă de la Fond de coeziune este de 85,49% şi de la bugetul de stat de 14,51%, iar termenul de finalizare a proiectului este luna decembrie 2015.

Obiectivul general îl reprezintă realizarea măsurilor de protecţie şi reabilitare a plajei împotriva riscului de eroziune accelerată care afectează zonele Mamaia Sud, Tomis Nord, Tomis Centru, Tomis Sud şi Eforie Nord pe o lungime de peste 7,3 km, iar lucrările au constat în reabilitarea, extinderea şi construcţia a 15 epiuri (diguri de ţărm) şi a 7 diguri submerse pe o lungime de 12.800 de metri liniari, iar lăţirea plajelor se va face cu 3.477.442,47 mc de nisip adus din largul Mării Negre.

Scopul proiectului este de a reduce eroziunea costieră în zonele cele mai expuse la risc ale coastei Mării Negre.

Sectoarele cele mai afectate de fenomene de eroziune sunt situate în sudul litoralului: Mamaia, Tomis, Eforie, Tuzla, Olimp-Venus, Saturn-Mangalia, 2 Mai-Vama Veche. Specialiştii spun că orice întârziere în abordarea acestei probleme poate duce la consecinţe negative ireversibile asupra mediului şi calităţii vieţii, iar în baza cercetărilor efectuate de Administraţia Bazinală de Apă Dobrogea-Litoral, privind evoluţia zonei costiere, s-a ajuns la concluzia că eroziunea costieră atinge în unele zone rata de circa 2m/an!

„Lucrările propuse a se executa (...) au un impact negativ temporar asupra mediului, doar pe durata de execuţie, efectele secundare negative fiind eliminate prin lucrări de refacere a cadrului natural la finalizarea execuţiei investiţiei. (…) Din cauza traficului rutier al utilajelor grele, în timpul executării lucrărilor, poluarea fonică va fi crescută”, se arată în nota de fundamentare a Executivului la hotărârea prin care s-a decis reabilitarea litoralului.

Marius Florian VASILE

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218