REPLICA ONLINE CONSTANTA

12.7° Constanța Joi, 25 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6710
12.7° Constanța Joi, 25 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6710
 

Vandalii au atacat autobuzele RATC! Graffiti peste tot. Vouă vă place?!

Vandalii au atacat autobuzele RATC! Graffiti peste tot. Vouă vă place?!

Replica API 6 aprilie 2017 | 09:27 489

Autobuzele Regiei Autonome de Transport în Comun din Constanța arată ca după război. Pe lângă faptul că scaunele abia mai stau fixate sunt și inscripționate cu diverse mesaje sau semnături. De când moda graffiti a ajuns și la Constanța, cei mai “talentați” dintre tineri își lasă operele de artă atât pe scaunele autobuzelor cât și pe interiorul caroseriei, deși nu este cel mai indicat loc unde să-ți exprimi în voie talentul de grafician.

De ce autobuzele RATC sunt în continuare măzgălite și vandalizate? Nu se intenționează jignirea talentului artistic de a desena sau picta diverse simboluri sau coloraturi care încearcă să transmită un mesaj greu descifrat de ceilalți, însă scaunele autobuzelor și interiorul caroseriei nu este suport pe care unii dintre constănțenii ce se consideră talentați să își afișeze capodopera. Există ateliere de artă în care cei care vor să își expună talentul o pot face în mod productiv, nu disctructiv așa cum se întâmplă în acest caz.

Constănțenii care circulă zilnic cu autobuzele RATC sunt indignați de-a dreptul de măzgăliturile pe care le văd pe spătarul scaunelor și nu numai. De când moda graffiti și-a făcut apariția și la Constanța, tinerii s-au obișnuit să umble cu diverse sprayuri sau markere permanente și să însemneze tot ce prind, pereții clădirilor, blocurilor sau stâlpii de iluminat. Nimic nu le scapă. Asta se întâmplă și în cazul mijlocului de transport public din orașul de la malul mării. “Este neplăcut să vezi asemenea măzgălituri în autobuzele RATC. Nu cred că există scaun în acest autobuz care să arate ca prima oară. Sunt măzgălite și rupte.”, a declarat o călătoare RATC.

De asemenea, nici cei mai tineri nu sunt plăcut impresionați de înscrisurile din autobuze. “Deși am și eu pasiuni artistice, totuși nu le afișez în public în modul ăsta. Deja aici nu mai este artă, este grosolănie și nesimțire. Consider că trebuie să păstrăm ce avem, nu să stricăm tot ce atingem. Lipsă de respect!”, a spus un tânăr elev care circulă zilnic cu autobuzele RATC. Alții spun că sunt alte lucruri mai grave de atât. “Desigur, nu este frumos dar uitați-vă puțin la cât de rupte sunt și mânerele, iar pe lângă asta abia mă mai ține scaunul aici.”, a precizat un alt constănțean.

În acest caz reamintim că unul din autobuzele RATC a fost retras din circulație la sfârșitul lunii martie anul curent din cauza unor înscrisuri cu semnificație obscenă. Cazul a fost mediatizat numaidecât și prin intermediul acesta reprezentanții RATC,dar și constănțenii, speră că astfel de situații nu se vor mai întâmpla. “Regia Autonome de Transport în Comun Constanța se confruntă permanent cu călători indisciplinaţi care vandalizează interiorul şi exteriorul autobuzelor prin înscrisuri, ruperi de scaune, geamuri sparte, bări mână rupte și așa mai departe. RATC Constanţa a luat întotdeauna măsuri de a remedia şi a aduce autobuzele la starea iniţială pentru a nu afecta imaginea RATC şi implicit a oraşului nostru.”, au precizat reprezentanții RATC.

Totodată reamintim un caz deosebit petrecut în anul 2012 la Constanța. Şoferul unui Audi Q7 a vandalizat într-o dimineață un autobuz al Regiei Autonome de Transport în Comun (RATC) care circula pe traseul liniei 5, dinspre strada Pandurului, spre cap de linie. La acea oră, conducătorul autoturismului Audi Q7 se deplasa dinspre strada Pandurului către Complexul din KM 4-5. În acelaşi timp, şoferul autobuzului RATC îşi urma traseul spre cap de linie. Venind din sensuri opuse, cele două autovehicule s-au întâlnit la intersecţia dintre strada Pandurului cu strada Liliacului. Şoferul bolidului s-a enervat când nu a reuşit să depăşească autobuzul, a blocat vehiculul de transport în comun şi s-a dezlănţuit asupra şoferului RATC. Reprezentanţii RATC au anunţat imediat Poliţia în legătură cu acest incident.

Rețeaua de transport public din Constanța cuprinde 18 trasee care leagă zilnic principalele zone ale orașului precum și traseele estivale care fac legatura între Gară și Mamaia, în perioada sezonului turistic. Regia dispune de o stație ITP modernă, autorizată să efectueze inspecții tehnice pentru toate tipurile de autovehicule.

Ce amendă riscă cei care vandalizează autobuzele RATC?

Cei care vandalizează autobuzele RATC, care aruncă gunoaie sau execută acțiuni ce duc la distrugerea bunului din spațiul public sunt sancționați de lege. Astfel, conform HCLM 184/2013 constituie contravenție la normele privind salubritatea, menținerea curățeniei, protecția mediului aruncarea de hârtii pe jos, sticle sau a oricăror resturi din acestea, resturi de țigări, coji de semințe sau a oricăror resturi alimentare sau nealimentare pe alei, peluze, etc precum și în mijloacele de transport public în comun.

De asememenea este pedepsită de lege murdărirea cu orice tip de vehicule sau prin orice mijloace, a drumului public cu orice fel de material sau substanțe, precum și deteriorarea sau degradarea sub orice formă pe domeniul public. În acest sens, cei dornici să-și etaleze talentul artistic pe componentele mijloacelor de transport public din Constanța, precum și în alte locuri de pe domeniul public sunt sancționați contravențional cu o amendă cuprinsă între 400 și 800 lei, pentru persoanele fizice și între 500 și 1.000 de lei pentru persoanele juridice.

Paula SOLOMON

Citește și: http://www.replicaonline.ro/autobuzul-ratc-69-a-fost-retras-din-circulatie-ce-scria-pe-scaune-l-a-transformat-in-porno-masina-313027/

Citește și: http://www.replicaonline.ro/un-smecher-cu-q7-a-vandalizat-doua-autobuze-ratc-si-a-amenintat-soferii-54775/

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Sa ma pis pe "coiones", "kare", "mesmer" si pe restul distrusilor care-si scriu poreclele de cacat pe toti peretii. Si mai e si poetul pizdii, care nu se poate abtine sa "filozofeze" cu spray-ul pe unde il apuca chinurile talentului. Arata orasul mai rau ca un ghetou ca-i chinuie talentul pe niste ghertoi lesinati. Si obositii aia de la locala dorm pe ei. Ca-s obositi, saracii.
3
0
paulico , stergi comentarii care nu iti convin ?
4
0
Ce amenda risca cei ce vandalizeaza autobuzele RATC ? hahahahha, buna gluma, aratati mi unul singur amendat pentru vandalism, unul singur, unul cat de mic
11
0
Daca tiganii merg moca.ce sa faca, se plictisesc..tb sa distruga.nu de alta .dar ei stau si pe scaun.desi nu platesc bilet.mi.e scarba de ce faci cu orasul asta,fagadau
17
0
Vandalizarea este sport national in Constanta!!! Sat fara caini! Politia doarme!!! Am renovat casa, m-a costat mii de euro iar niste derbedei au mazgalit cu vopsea peretele exterior. O rusine de oras!!!
16
0
Constanta a devenit o adunatura de turci tigani si moldoveni violatori din Vaslui
14
2
Despre afumatoarele alea din oras vorbiti?
9
0

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218