REPLICA ONLINE CONSTANTA

4.4° Constanța Mar., 19 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6673
4.4° Constanța Marți, 19 Martie 2024 Anul XX Nr. 6673
 

Vanilia: ce beneficii are acest condiment

Vanilia: ce beneficii are acest condiment

Replica API 4 martie 2021 | 00:00 840

Vanilia (Vanilla planifolia) este o plantă originară din America Centrală și reprezintă unul dintre cele mai scumpe condimente din lume. Vanilia este utilizată pe scară largă pentru aromarea alimentelor și băuturilor. Este, de asemenea, folosită în medicamente și parfumuri, scrie doc.ro

Fructul de vanilie, bobul, este folosit în mod obișnuit pentru aromatizare, dar este folosit și pentru prepararea medicamentelor. Extractul natural de vanilie este fabricat din păstăile plantei de vanilie, care se găsește în mod obișnuit în zonele tropicale ale lumii. Florile plantelor de vanilie sunt polenizate manual, iar păstăile de vanilie sunt coapte, uscate și condiționate pentru a-și crea aroma caracteristică.

Deoarece extractul natural de vanilie este costisitor și, de asemenea, este foarte solicitat, vanilina produsă în laborator este de obicei, folosită ca înlocuitor pentru vanilie. Vanilia sintetică este fabricată din pastă de lemn și gudron de cărbune, însă nu oferă atât de multe beneficii pentru sănătate precum vanilia naturală.

Cum se utilizează vanilia

Vanilia se utilizează ca păstăi uscate de vanilie, extract de vanilie, esență de vanilie, pulbere de vanilie și oleorezină de vanilie. Vanilia este utilizată în mod obișnuit, în deserturi și băuturi dulci, dar o întâlnim uneori, și în feluri de mâncare mai sărate. Poți găsi vanilie într-o varietate de alimente și băuturi, inclusiv: înghețată, iaurt, cafea, smoothies, sosuri pentru paste, produse de patiserie.

Valoare nutrițională vanilie

O linguriță (4,2 grame) de extract de vanilie conține:

• calorii: 12;

• proteine: 3 mg;

• grăsime: 3 mg;

• carbohidrați: 531 mg;

• zahăr: 531 mg.

Mai mult decât atât, vanilia conține cantități și minerale, precum:

• calciu: 0,46 mg;

• magneziu: 0,50 mg;

• fosfor: 0,25 mg;

• potasiu: 6,22 mg.

De asemenea, extractul de vanilie are în compoziția sa și vitamina B6 și B12.

Reduce anxietatea

Vanilina este una dintre componentele chimice primare ale extractului de vanilie. Activitatea anxiolitică a vanilinei a fost demonstrată într-un studiu1 din 2013.

Efect protector împotriva tulburărilor depresive cronice

Simțul mirosului joacă un rol important în emoțiile din viața de zi cu zi. Se știe că mirosurile plăcute evocă emoții pozitive, inducând relaxare și calm. Într-un studiu2 din 2015, unde au fost investigate efectele benefice ale vanilinei asupra șobolanilor depresivi, rezultatele au indicat că vanilina ar putea ameliora simptomele depresiei cronice, prin cale olfactivă. Vanilina a crescut atât nivelul serotoninei, cât și cel al dopaminei în țesutul cerebral, iar acest fapt sugerează că vanilia poate fi un potențial agent farmacologic pentru tratamentul tulburărilor depresive majore.

Proprietăți antioxidante

Vanilia este, de asemenea, un bun antioxidant. Datorită proprietățiilor sale antioxidante, vanilia luptă împotriva efectelor radicalilor liberi, ajută la încetinerea apariției semnelor îmbătrânirii. Industria cosmetică utilizează vanilia atât pentru parfumul său, cât și pentru proprietățile anti-îmbătrânire. De asemenea, vanilia oferă o protecție semnificativă împotriva oxidării proteinelor și a peroxidării lipidelor induse de fotosensibilizare în mitocondriile ficatului de șobolan, potrivit unui studiu3 din anul 2000.

Reduce procentul celulelor falciforme

Spre deosebire de celulele roșii normale din sânge, celulele-seceră sunt prea rigide pentru a trece prin capilare și în vasele de sânge mai mici. Ca urmare, acestea se înfundă și deteriorează vasele de sânge, producând dureri severe, accident vascular cerebral, anemie, infecții care pun viața în pericol, leziuni ale plămânilor și ale altor organe. De asemenea, s-a raportat că vanilina are un potențial promițător în tratarea anemiei falciforme (eng. sickle cell disease), conform cercetătorilor, întocmai cum a demonstrat și studiul4 din 2004, efecutat pe șobolani.

Activitate antimicrobiană

Oamenii de știință au arătat că atât frunza, cât și tulpina extractului vanilie pot fi antimicrobieni puternici împotriva organismelor patogene, precum: Escherichia coli și mutantul său K12, Proteus vulgaris, Enterobacter aerogens, Bacillus cereus, Streptococcus faecalis, Klebsiella Pneumoniae, Salmonella typhi, Serratia marcescens și Pseudomonas aeruginosa, întocmai cum s-a arătat și într-un studiu5 din 2009. Extractul de etanol din frunzele de vanilie s-a constatat că inhibă în mod eficient creșterea atât a bacteriilor gram-pozitive, cât și a bacteriilor gram-negative. Așadar, datorită proprietăților sale antibacteriene, vanilia poate reduce apariția coșurilor și acneei.

Efecte antimetastatice

Efectele citolitice și citostatice ale vanilinei au fost descoperite într-un studiu6 din 2009. Vanilina, acest compus organic, ce reprezintă componenta primară a extractului de vanilie, ar putea fi un agent util de prevenire a cancerului colorectal.

Efecte antimutagenice

Efectele antimutagenice ale vanilinei au fost prezentate în cadrul studiilor efectuate la șoareci și bacterii. În plus, potrivit unul studiu7 din 1998, vanilia oferă protecție împotriva modificărilor cromozomiale induse de raze X și radiații UV în celulele pulmonare ale hamsterului chinezesc.

Utilizări medicinale tradiționale

În medicina tradițională, vanilia este folosită ca afrodiziac, crescând libidoul, sau ca remediu în calmarea durerilor abdominale și favorizând evacuarea gazelor intestinale. Totodată, s-a pretins că vanilia reduce sau vindecă febra, spasmele și cariile. Mai mult decât atât, vanilia a fost utilizată ca medicament împotriva bolilor nervoase și în ipohondrie sau pentru a stimula sau crește fluxul menstrual.

Lucruri la care trebuie să fii atent când dorești să consumi vanilie

Extractul sintetic de vanilie are informații nutriționale diferite față de extractul natural de vanilie, așa că, dacă cauți beneficiile acestor minerale, este important să rețineți că este posibil ca materialele sintetice să nu le ofere. Unele extracte de vanilie, atât naturale, cât și sintetice, pot conține, de asemenea, zahăr adăugat. Verifică întotdeauna etichetele produselor alimentare pe care le alegi pentru consum. Multe dintre deserturi vor avea cantități mult mai mari de carbohidrați, zaharuri și grăsimi.

Recomandări consum vanilie

Cantitatea recomandată în cazul consumului de vanilie depinde de mai mulți factori, cum ar fi vârsta consumatorului, starea de sănătate și alte condiții. În acest moment nu există suficiente informații științifice pentru a determina un interval adecvat de cantități de vanilie recomandate. Asigură-te că urmezi instrucțiunile relevante de pe etichetele produselor. De asemenea, consultă-ți farmacistul sau medicul înainte de a utiliza vanilia.

Efecte secundare

Consumul de vanilie este, în general, sigur, în cantități frecvent întâlnite în alimente. Cu toate acestea, unii oameni sunt alergici la vanilie. De asemenea, acest condiment ar putea provoca dureri de cap și insomnie, în special, persoanelor care lucrează ca producători de extract de vanilie. În ceea ce privește aplicarea vaniliei pe piele, nu există suficiente date pentru a ști dacă vanilia este sigură. Contactul cu pielea poate provoca unor persoane iritații și umflături, inflamații.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
294439101410
5/49
31213917-03-20243 0 1 5 5 7 6
joker
371118333920