REPLICA ONLINE CONSTANTA

7.6° ConstanÈ›a Sâm., 20 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6705
7.6° ConstanÈ›a Sâmbătă, 20 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6705
 

Vânzătorii ambulanţi de pe marginea drumului, interzişi de Codul Rutier

Vânzătorii ambulanţi de pe marginea drumului, interzişi de Codul Rutier

Replica API 11 iunie 2013 | 00:00 983

Consideraţi pericole pentru participanţii la trafic!

Consideraţi pericole pentru participanţii la trafic!

Cine nu a văzut măcar o singură dată acei indivizi de stau pe marginea drumului şi flutură agale o punguţă cu... ceva? Fie că este vorba de fructe, legume sau altele, lucru aparent inofensiv, situaţia poate scăpa de sub control, iar lucrurile pot căpăta conotaţii tragice. Mai mult decât atât, interzicerea acestui gen de comerţ este specificat chiar şi în Codul Rutier întrucât, potrivit poliţiştilor rutieri, pot provoca accidente rutiere. Cel mai cunoscut sector de drum unde se practică acest fel de comerţ este DN 22C, în zona municipiului Medgidia.

Vânzătorii stradali, bătăile de cap ale poliţiştilor. Aceste lucruri nu mai reprezintă de multă vreme un subiect tabu, tot mai mulţi indivizi putând fi observaţi la colţ de stradă, încercând să ne bage pe gât diverse produse. Însă, populari sunt şi aceia care se postează pe marginea drumului, încercând să-şi vândă marfa autoturismelor aflate în mers. Aici există două categorii. Presupuşii ţărani, care stau cu un scăunel şi încearcă să vândă fructe - legume, spunând că sunt naturale sută la sută, de la ei din curte. Chiar dacă sunt, cel mai probabil, inofensivi, tot nu sunt în acord cu legea. Trecând şi la categoria a doua, putem observa că deja este vorba de persoane ceva mai agasante, care îţi flutură punga cu... "bunătăţuri" chiar în mijlocul străzii. În această situaţie, pe lângă faptul că încalcă legea de comercializare a produselor, indivizii pot reprezenta un real pericol pentru participanţii la trafic. Pentru a întări cele spuse, trebuie să menţionăm că şi în Codul Rutier există un astfel de paragraf, care subliniază că acest fenomen este strict interzis. "Se interzic amplasarea construcţiilor de orice fel şi practicarea actelor de comerţ pe trotuar sau pe acostament, în parcările amenajate sau pe partea carosabilă, în condiţiile în care acestea ar afecta siguranţa circulaţiei pietonilor şi vehiculelor", se arată în Codul Rutier. Dar ce anume pot provoca nişte vânzători ambulanţi - se pot întreba unele persoane. Din nefericire, mai multe tragedii decât ne putem aştepta. Mai exact, de la blocarea circulaţiei rutiere se poate ajunge până la accidente rutiere. "Acţiunile de comerţ ilicit pe drumurile publice sunt incluse şi într-o altă lege, care, de asemenea, interzice acest fel de comerţ, cel neautorizat. În ultima perioadă nu ne-am confruntat cu astfel de probleme, dar vara este abia la început. Însă, nu este deloc bine, pentru că se pot întâmpla accidente rutiere. Spre exemplu, unul dintre sectoarele de drum cu probleme este DN 22C, în zona municipiului Medgidia, acolo unde se stă pe marginea drumului, cu nuci, în general. Dacă stă pe carosabil, vânzătorul respectiv poate fi lovit, sau mai există riscul ca participanţii la trafic să oprească pentru a da curs ofertei şi atunci blochează circulaţia, sau chiar autoturismul din spate să intre în cel staţionat", a declarat, pentru "Replica", Ciprian Sobaru, şeful Serviciului Rutier, din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Constanţa. Ca atare, mare atenţie, şoferi! Nu de alta, dar din pricina câtorva fructe s-ar putea să provocăm alte belele, să ne distrugem autoturismele sau chiar să nenorocim vieţi omeneşti.

Liliana CHIRU

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
271241102118
5/49
123724351130
joker
42644172614