REPLICA ONLINE CONSTANTA

11.4° ConstanÈ›a Joi, 25 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6710
11.4° ConstanÈ›a Joi, 25 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6710
 

Vărsăturile la copii - când e cazul să mergi la medic

Vărsăturile la copii - când e cazul să mergi la medic

Replica API 20 iulie 2020 | 00:00 1007

Greața și vărsăturile sunt simptome ale mai multor afecțiuni diferite, iar principalul pericol cauzat de vărsături este deshidratarea. De aceea, consultul medical nu trebuie amânat.

Care este diferența dintre greață și vărsături?

Greața este un disconfort care însoțește adesea dorința de a vomita, dar nu întotdeauna duce la vărsături. Vomitarea este golirea voluntară sau involuntară a conținutului stomacului. Unii declanșatori care provoacă vărsăturile pot proveni din stomac și intestine (infecție, leziuni și disconfort alimentar), urechea internă (amețeli și rău de mișcare) și creier (leziuni la nivelul capului, infecții ale creierului, tumori și cefalee), scrie doc.ro.

Pentru copii, este frecvent ca vărsăturile să apară din cauza unei infecții virale, intoxicații alimentare, răului de mișcare, supraalimentării, tusei și bolile care se manifestă prin febră mare. De obicei, vărsăturile sunt inofensive, dar poate fi un semn al unei boli mai grave. Unele exemple de afecțiuni grave care pot provoca greață sau vărsături includ:

Comoțiile

Encefalită

Meningita

Ocluzia intestinală sau blocarea intestinului

Apendicita

Migrene

Tumori cerebrale

Gastroenterită

O altă preocupare care apare concomitent cu vărsăturile este deshidratarea. Adulții prezintă un risc mai mic de a se deshidrata, deoarece de obicei pot detecta simptomele deshidratării (cum ar fi setea crescută și buzele sau gura uscate). Copiii au un risc mai mare de a se deshidrata, mai ales dacă vărsăturile apar cu diaree, precum în gastroenterită, deoarece copiii mici pot fi adesea incapabili să vorbească despre simptomele deshidratării. Gastroenteritele acute pot fi foarte periculoase pentru că provoacă pierderi mari de lichide și minerale din organism. De aceea, dacă micuțul tău vomită și are și diaree, rehidratarea organismului imatur al sugarilor și copiilor mici este foarte importantă.

Adulții care au grijă de copii bolnavi trebuie să fie conștienți de următoarele semne vizibile ale deshidratării. Copilul are:

Gura și buzele uscate;

Ochii scufundați;

Respirație prea rapidă.

La sugari, părinții ar trebui să verifice dacă nou-născutul udă cel puțin șase scutece în 24 de ore și dacă are o fontanelă adâncită. Deshidratarea apare atunci când nu există suficient lichid în organism pentru a-l ajuta să funcționeze în parametri corespunzători. Organismul are nevoie de apă pentru a ajuta la menținerea temperaturii corpului, pentru crearea de lichide corporale etc.

Cel mai bun tratament pentru o deshidratare ușoară este să oferi copilului cât mai multe lichide, cum ar fi apă sau soluții de rehidratare orală. Acestea din urmă asigură înlocuirea imediată a lichidelor și mineralelor pierdute. Dacă copilul tău refuză apa sau soluțiile de rehidratare orală, poți încerca să-i oferi copilului lapte. Nu oferi copilului băuturi cu conținut ridicat de zahăr (de exemplu, limonadă), deoarece acestea pot agrava deshidratarea.

ÃŽn cazul sugarilor

Dacă bebelușul tău are sub șase luni, este important ca acesta să fie consultat de medicul pediatru, dacă este deshidratat.

Pentru bebelușii care au peste șase luni:

Dacă alăptezi copilul, continuă să-l hrănești mai des, dar hrăniți mai des.

Dacă îți hrănești bebelușul cu lapte praf, înlocuiește formula de lapte cu o soluție de rehidratare orală sau apă pentru primele ore, apoi oferă-i formulă în cantități mici, dar mai frecvente.

Tratamentul pentru vărsături (indiferent de vârstă sau cauză) include:

Consumul treptat de lichide (lapte în cazul sugarilor, iar pentru copii recomandate sunt apa, supele);

Evitarea alimentelor solide până la trecerea episodului de vărsături;

Odihna;

Întreruperea temporară a tuturor medicamentelor orale, care pot irita stomacul și pot agrava vărsăturile.

Dacă vărsăturile și diareea durează mai mult de 24 de ore, este foarte important să se consulte medicul pediatru. Acesta poate recomanda soluții de rehidratare orală pentru prevenirea și tratarea deshidratării.

Cum să-i oferi copilului lichide

În cazul în care copilul vomită foarte des, încearcă să-i dai cantități mici de lichide. De exemplu, poți să-i oferi până la 2 linguri de lichid la fiecare 20 de minute timp de câteva ore. În cazul în care un bebeluș vomită, oferă-i câte 1 - 2 lingurițe de lichid la fiecare câteva minute. Aceasta poate reduce vărsăturile. Dacă copilul începe să se hidrateze, poți crește treptat cantitatea oferită.. Dacă tot vomită, așteaptă o oră și încercă să-i dai din nou cantități mici de lichid.

Hrănirea copilului

Când copiii vomită, de obicei nu au reușesc să mănânce alimente solide și chiar se confruntă cu lipsa poftei de mâncare. În acest caz, cel mai important este să bea multe lichide. Acest lucru îl va împiedica pe copil să se deshidrateze. După aproximativ 6- 8 ore de lichide, poți încerca să-i oferi mâncare copilului.

Când e cazul să mergi la medic

Momentul în care apar vărsăturilor poate indica cauza exactă a acestora. Când apare la scurt timp după masă, greața sau vărsăturile pot indica un ulcer peptic. Greața sau vărsăturile care apar între 1-8 ore după masă pot indica intoxicații alimentare. Bacteriile precum Salmonella pot dura mai mult pentru a produce simptome din cauza timpului de incubație.

Ar trebui să consulți medicul dacă tratamentul la domiciliu nu funcționează, deshidratarea este prezentă sau o vătămare cunoscută (cum ar fi leziuni la cap sau infecție) cauzează vărsăturile.

Mergi la medic dacă:

Micuțul vomită de câteva ore;

Copilul are și diaree;

Apar semne de deshidratare

Copilul are febră de 72 de ore;

Copilul nu a urinat timp de șase ore;

Ar trebui să te adresezi imediat unui medic dacă apar următoarele semne sau simptome:

Sânge în vărsături;

Durere de cap severă sau gât rigid;

Letargie;

Confuzie;

Scăderea vigilenței;

Dureri abdominale severe;

Vărsăturile sunt însoțite de diaree;

Respirație rapidă sau puls accelerat;

Sună la pediatru dacă vezi că:

Nu există nicio îmbunătățire în 24 de ore.

Copilul are febră de peste 72 de ore;

Copilul vomită sânge;

Copilul vomită din ce în ce mai des;

Copilul este letargic (nu-l poți trezi cu ușurință).

Micuțul este confuz;

Copilul acuză o durere abdominală constantă (durere de burtă).

Copilul pare că s-a deshidratat.

Informații-cheie pe care ar fi bine să le reții:

Copiii mici și bebelușii prezintă un risc ridicat de a se deshidrata.

Dacă copilul tău este foarte însetat, probabil că este deja deshidratat;

Deshidratarea ușoară poate fi tratată acasă, oferind copilului soluții de rehidratare orală sau apă. Nu oferi copilului băuturi bogate în zahăr.

Dacă copilul prezintă semne de deshidratare severă, consultă de urgență pediatrul sau mergi la cel mai apropiat spital.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218