REPLICA ONLINE CONSTANTA

16.2° Constanța Vin., 29 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6683
16.2° Constanța Vineri, 29 Martie 2024 Anul XX Nr. 6683
 

Varza de Bruxelles este foarte sănătoasă - iată cum să o gătești

Varza de Bruxelles este foarte sănătoasă - iată cum să o gătești

Replica API 24 noiembrie 2020 | 00:00 1076

Varza de Bruxelles este foarte sănătoasă, știi asta deja, însă iți este greu să o introduci în alimentația ta? Iată cum să o gătești, astfel încât tu și cei dragi ție să beneficiați de nenumăratele sale proprietăți.

Varza de Bruxelles este o sursa excelența de vitamina K, vitamina esențială pentru coagularea sângelui. Totodată, aceasta este o sursa bogata de antioxidanți, fibre, dar și de minerale ori vitamine precum acidul folic. Așadar, ar fi păcat că aceasta să nu se regăsească în alimentația ta și a familiei tale.

Poți folosi varza de Bruxelles astfel încât să prepari o garnitură, la fel cum o poți folosi și pentru a gați un fel principal – iată câteva rețete gustoase și sănătoase, pe bază de varză de Bruxelles, scrie doc.ro.

Varza de Bruxelles gratinată

Ingrediente pentru 4 porții:

60 g de varza de Bruxelles

3 caței de usturoi, mărunțiți

1 lingura de ulei de floarea soarelui

¼ cana de ceapa mărunțită

2 linguri de faina (poate fi integrala)

¾ cana de lapte

¼ cana de smântână

½ linguriță de cimbru uscat

¼ linguriță de nucșoara măcinată

sare și piper după gust

1 ¼ cana de brânză la alegere

Mod de preparare:

Preîncălzește cuptorul la 180 de grade Celsius.

Într-o cratiță cu apa clocotita cu sare, opărește varza de Bruxelles în jur de 3-5 minute. Lasă apoi varza la scurs.

Într-o tigaie, încinge o lingura de ulei vegetal. Călește usturoiul și ceapa 2 minute, timp în care vei amesteca încontinuu. Adaugă apoi faina și mai lasă 1 minut, apoi încorporează treptat laptele, smântână, cimbrul și nucșoara. Mai lasă apoi pe foc în jur de 2 minute, asezonează cu sare și piper și toarnă compoziția peste varza de Bruxelles, într-un vas pe care îl poți introduce la cuptor.

Pune deasupra brânză, apoi introdu vasul la cuptor și lasă compoziția în jur de 25 de minute – până când capătă o nuanță aurie.

Varza de Bruxelles gratinată poate fi consumata caldă, imediat după preparare, dar și după ce se răcește.

Salată caldă cu varză de Bruxelles și sos cremos de caju

Ingrediente pentru 4 porții:

Pentru sosul de caju:

1 ¼ cana de nuci caju hidratate peste noapte

și ¼ cana de lapte de cocos (poți folosi și supa de legume),

¼ cana de mustar,

2 caței de usturoi mărunțiți,

1 linguriță de ulei de măsline,

sare și piper după gust

Pentru salata:

4-5 cani de varza de Bruxelles tăiată pe jumătate

1 ceapa mărunțită

1 lingura de ulei de măsline

2 lingurițe de oțet balsamic

sare și piper după gust

fulgi chilli și ierburi proaspete pentru asezonare la final (opțional)

Mod de preparare:

Se pun toate ingredientele pentru sos în blender și mixează până când se transforma într-o crema.

Se pune 1 lingura de ulei de măsline într-o tigaie și se încinge uleiul, după care se soteaza 7-10 minute jumătățile de varza de Bruxelles. În ultimul minut, se pune și oțetul balsamic.

Se adaugă apoi în tigaie sosul de caju preparat anterior, apoi se asezonează cu sare și piper și se mai tine tigaia pe foc în jur de 3-5 minute.

La final, se pune salata caldă într-un bol și se decorează cu ierburi proaspăt tocate și cu fulgi de chilli.

Salata se poate servi imediat după preparare, caldă, dar și rece.

Varză de Bruxelles cu parmezan

Ingrediente pentru 6-8 porții:

600 g de varza de Bruxelles, tăiată pe jumătate

2 linguri de ulei de măsline

2 linguri de unt nesărat

¾ cana de parmezan ras

sare și piper după gust

Mod de preparare:

Preîncălzește cuptorul la 180 de grade Celsius. Pe o hârtie de copt așezată într-o tava, se pun jumătățile de varza de Bruxelles, uleiul și untul, precum și ½ cana de parmezan ras. Se asezonează cu sare și piper și se da la cuptor.

După 20 de minute, se scoate varza de Bruxelles din cuptor și se adaugă deasupra un strat de parmezan, dar și piper.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
15331744146
5/49
383120264010
joker
3416910367