REPLICA ONLINE CONSTANTA

16.2° Constanța Joi, 25 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6710
16.2° Constanța Joi, 25 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6710
 

Vasile Blaga: Partidele conduc guvernele şi nu guvernele partidele

Vasile Blaga: Partidele conduc guvernele şi nu guvernele partidele

Replica API 6 martie 2013 | 00:00 238

Preşedintele Partidului Democrat Liberal, Vasile Blaga, a reiterat, marţi, la Râmnicu Vâlcea, ideea din 2011 că "guvernele trebuie să fie conduse de partide şi nu invers".

"Aşa cum am spus în 2011, şeful de partid nu trebuie să fie automat prim-ministru. Dacă vrea să fie prim-ministru renunţă la şefia partidului. În România politică este pe dos faţă de politica occidentală. În Occident, în Europa civilizată, partidele sunt cele care conduc şi dirijează activitatea unui guvern. Din păcate, nici noi nu am făcut-o şi văd că nici USL-ul nu o face. Orice măsură guvernamentală trebuie ştiută şi asumată înainte de a se lua de tot activul de partid şi nu a fi aflată de la televizor cum se întâmplă în România în ultimii ani", a declarat Vasile Blaga, prezent la Râmnicu Vâlcea, unde şi-a prezentat moţiunea ''România dreaptă - PDL, politica dincolo de lozinci'', cu care va candida pe 23 martie la Convenţia PDL.

El a dat drept exemplu momentul în care s-au decis politicile de austeritate din 2010.

"Eram în guvern în acel an când s-a luat decizia reducerii cheltuielilor bugetare cu 25%. S-a discutat asta chiar în BPN, lumea este martoră că eu am avut următoarea idee: am zis - haide să reducem cu 25% anvelopa salarială şi nu pe om în parte -, în sensul că fiecare instituţie urma să i-a bani cu 25% mai puţin, apoi această instituţie care lua banii îşi calcula singură şi autonom cheltuielile per angajat. În cazul meu, ca ministru de interne, poate aş fi redus mai mult salariile de la maiori, colonei în sus şi aş fi redus mai puţin la un şef de post sau debutant în poliţie. Atunci eternul domn Gherghina, pe care şi noi l-am moştenit, văd că şi USL-ul îl menţine, nu a fost de acord cu ideea mea, spunând că această soluţie nu pune în evidenţă reducerea cheltuielilor bugetare", a mai spus Blaga.

El a mai declarat că ar prefera o alianţă de guvernare alături de PNL, deoarece acest partid reprezintă ideologic dreapta.

"Evident că mi se pare foarte firească o alianţă cu PNL, o alianţă care a mai fost şi care a avut rezultate bune, în niciun caz nu văd o alianţă cu Dan Diaconescu. Liberalii sunt ideologic de dreapta", a spus Blaga.

Întrebat de jurnalişti dacă exclude şi o variantă de guvernare alături de PSD, Vasile Blaga a spus: "În politică niciodată nu poţi să spui nu. Deşi sunt printre cei care în 2009 s-a opus alianţei de guvernare cu PSD".

Preşedintele PDL s-a declarat deranjat de faptul că "unii candidaţi la şefia PDL îşi postează pe bloguri nemulţumirile şi nu discută în interiorul partidului".

"Nu mi se pare firesc să postez pe bloguri sau pe reţele de socializare nemulţumirile din partid cum fac unii dintre adversarii mei. Bun, e în regulă, ne asumăm cu toţii eşecurile electorale, dar nu poţi să vii să acuzi astăzi numai o parte din partid, când tu înainte cu două zile de începutul campaniei locale la Bucureşti îl aveai şef de campanie pe Piedone. Nu poţi să acuzi din nou o parte din partid când la alegeri locale candidaţii PDL au concurat sub 17 sigle şi sub 17 culori, erau unii candidaţi ai noştri care aveau pe afişe culoarea verde ca brotacu'. Nu, culoarea PDL este portocalie, semnul nostru electoral este trandafirul, şi ne numim PDL, singurul partid de dreapta autentic din România. Dacă nu făceam ARD, ni se reproşa poate acum că 'uite, nu ai făcut ARD-ul şi puteam câştiga 70% din voturi'", a spus Vasile Blaga.

El a subliniat necesitatea unităţii dreptei şi a încetării atacurilor între membrii de partid. Acelaşi lucru l-au evidenţiat şi susţinătorii moţiunii lui Vasile Blaga, care au afirmat că "soluţia Vasile Blaga garantează unitatea partidului şi nu dezbinarea acestuia".

Raluca Turcan a menţionat, în discursul său, "supărarea pentru faptul că ceilalţi candidaţi preferă să jignească decât să vorbească despre o unitate a dreptei".

"Există viaţă în PDL şi după 23 martie. De aceea, ar trebui să ne facem campanie prin solidaritate, prin decenţă, pentru că PDL are nevoie de toţi oamenii de valoare din partid şi după Convenţie", a menţionat Raluca Turcan.

La rândul său, Gheorghe Flutur a vorbit despre momentul când se contura Alianţa D.A.

"Îmi amintesc când eu eram şef de campanie la PNL şi domnul Blaga era şef de campanie la PDL. Eveniment care a unit deopotrivă, pentru prima dată, dreapta sub aceeaşi umbrelă. De ce nu putem face oare şi asta acum, cu toţii? Eu am încredere că Vasile Blaga este omul care garantează această unitate".

Traian Ungureanu a vorbit despre Vasile Blaga ca despre o "necesitate", iar despre cei doi contracandidaţi ai acestuia ca despre nişte "ipoteze".

"Dintre cei trei candidaţi avem două ipoteze şi o necesitate. Aceasta este Vasile Blaga. Vă surprinde dacă vă spun că Vasile Blaga este continuatorul liniar al politicii Traian Băsescu. În cele două campanii de referendum, în cele două campanii prezidenţiale, pe cine s-a bazat Traian Băsescu? Pe membrii vechi, pe acea parte a partidului unită, puternică, consolidată de Vasile Blaga. E drept că în timp au existat certuri, au existat împăcări, dar una este o relaţie de principiu între Traian Băsescu şi Vasile Blaga şi alta este o relaţie obedientă", a precizat Traian Ungureanu.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218