REPLICA ONLINE CONSTANTA

9.3° Constanța Joi, 18 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6703
9.3° Constanța Joi, 18 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6703
 

Vasile Frâncu, asociat în firma acuzată de contrabandă cu motorină

Vasile Frâncu, asociat în firma acuzată de contrabandă cu motorină

Replica API 16 mai 2012 | 00:00 840

Partener de afaceri al ucrainenilor

Partener de afaceri al ucrainenilor

Off-shore-ul F&M Agency Ltd, pe care europarlamentarul bulgar Dimitar Stoyanov îl acuza, într-o interpelare adresată în octombrie 2010 Comisiei Europene, de contrabandă cu motorină pe Dunăre, face parte dintr-un grup de firme în care este asociat şi fostul lider PD Constanţa Vasile Frâncu. F&M Agency Ltd este parte a firmei ucrainene de bunkeraj FM Bunkers AG, unul dintre cei mai mari operatori de acest gen de pe Dunăre. În România, F&M Agency Ltd are ca mandatar SC F&M Bunkering Services SRL Constanţa, cu sediul pe strada Ştefan cel Mare nr. 123. La această adresă are domiciliul declarat şi unul dintre asociaţii firmei, nimeni altul decât fostul lider PD Constanţa, controversatul afacerist Vasile Frâncu (în prezent responsabil pe Colegiul 3 din partea PDL şi probabil candidat la Parlament, în toamnă). Frâncu deţine 30% din F&M Bunkering Services, participaţia majoritară, de 70%, aparţinând off-shore-urului cipriot F&M Holdings Limited.

Până pe 25.11.2009, cele 70% erau împărţite egal între ucrainenii Igor Kozlov, de 52 de ani şi Yuriy Pyeshkov, de 44 de ani, ambii din Odessa. La rândul său, FM Bunkers AG este controlată de Dmitriy Barinov, Eugen Borisov, Max Zolotonos şi Yevgeniy Oseledka. "Replica" a prezentat în exclusivitate interpelarea europarlamentarului bulgar Dimitar Stoyanov, care informa Comisia Europeană despre comerţul ilegal cu motorină practicat de F&M Agency Ltd, care cumpără combustibilul din Ucraina şi-l declară autorităţilor vamale ca fiind în tranzit, pentru a-l vinde, în realitate, la negru, pe teritoriul României. Nu cunoaştem amploarea contrabandei practicate de firma acuzată de bulgar, dar fenomenul este unul ştiut de foarte mulţi ani şi extrem de bănos. Astfel, numai în cazul fostului şef al SRI Giurgiu, Ion Garagancea, procurorii DIICOT vorbeau despre un prejudiciu de peste 7 milioane de euro prin contrabanda cu motorină. Revenind la firma în care este asociat şi Vasile Frâncu, este interesant de văzut efervescenţa juridică a afacerilor derulate în ultimul timp. F&M Bunkering Services SRL are parte de o groază de clienţi neserioşi, dacă e să ne luăm după numărul mare de dosare aflate pe rolul instanţelor constănţene. Aşa a ajuns firma lui Frâncu să obţină punerea sub sechestru a câtorva nave deţinute de clienţi rău platnici, nu mai puţin de 7 în ultimele două luni.

Firma lui Vasile Frâncu cere sechestru şi pe o navă a controversatului Gheorghe Jercan

Este vorba despre navele Alexei Ivlev (proprietatea debitorului Ukrainian Danube Shipping Company), Sveti Pawel (a debitorului bulgar Intercom Shipping Ltd), nava CS-1 (a debitorului Csikly Kft), Ingeborg (aparţinând Aquarius Shipping BV), Sveti Teodor (proprietatea Fanty G&T Gmbh), Nadezda (proprietatea rău platnicului Fanty G O.O.D.) şi Sveti Nikola (deţinută de debitorul Dunavska Plovidba DOO). Pe lângă toate aceste nave sechestrate de firma lui Vasile Frâncu, pe rolul Tribunalului Constanţa se mai află o acţiune identică şi împotriva SC River Trans Internaţional SRL, firmă deţinută de familia altui afacerist controversat, Gheorghe Jercan. Cât despre performanţele economice ale SC F&M Bunkering Services SRL, fostul pedist Frâncu nu se poate lăuda cu cine ştie ce realizări, în ciuda tuturor sechestrelor sale: firma are doar 4 angajaţi şi a înregistrat în anul 2010 o cifră de afaceri de doar 253.773 lei şi pierderi de 400.575 lei.

Cristian ANTON

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
33725484010
5/49
32319203522
joker
22391819369