REPLICA ONLINE CONSTANTA

13.4° Constanța Joi, 25 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6710
13.4° Constanța Joi, 25 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6710
 

Vasile Sârbu a ratat Consiliul Profesoral de la Medicină, dar nu exclude o funcţie în echipa viitorului rector

Vasile Sârbu a ratat Consiliul Profesoral de la Medicină, dar nu exclude o funcţie în echipa viitorului rector

Replica API 30 ianuarie 2012 | 00:00 571

Surprizele se ţin lanţ la alegerile de la Ovidius:

Surprizele se ţin lanţ la alegerile de la Ovidius:

Bombardaţi cu e-mail-uri, aşa se declară profesorii de la Facultatea de Medicină Generală din cadrul Universităţii Ovidius, după ce au avut loc alegerile pentru desemnarea membrilor în Consiliul Profesoral. Scrutinul care a început vineri la ora 08.00 s-a încheiat la ora 16.00, iar unele cadre didactice spun că nici măcar nu au reuşit să voteze. Unii susţin că nu ar fi fost anunţaţi în mod oficial privind intervalul orar şi locul de desfăşurare al alegerilor, alţii spun că activitatea medicală nu putea fi neglijată, iar prezenţa în sala de operaţie pentru cazurile urgente era necesară, dar şi faptul că alegerile au coincis cu sesiunea şi au fost nevoiţi să participe la examenele programate cu studenţii. Rezultatele alegerilor sunt surprinzătoare. Spre exemplu, prof. univ. dr. Vasile Sârbu, cel care în urmă cu 21 de ani a pus bazele Facultăţii de Medicină, vineri a primit drept răsplată din partea colegilor "o palmă destul de dureroasă peste obraz". Medicul a fost votat de doar 48 de colegi, voturi insuficiente pentru asigurarea statutului de membru în Departamentul 3-Discipline Clinice Chirurgicale.

Chirurgul Sârbu: Nu am făcut lobby să intru în Consiliul Profesoral

"Am fost la alegeri, am votat, şi nu am făcut lobby să intru în Consiliul Profesoral pentru că m-am gândit că toţi sunt copiii crescuţi de mine. Cred că puterea se vrea de către o altă generaţie mai mică a Facultăţii de Medicină. Conduc chirurgii români din toată ţara şi totă lumea e surprinsă de rezultate, dar dacă asta s-a dorit...", a declarat, pentru "Replica", medicul Vasile Sârbu. Medicul spune că nu ar mai vrea să candideze nici pentru funcţia de rector. "Am intenţionat, studenţii mi-au creat un site şi apoi am renunţat. Unii deja şi-au făcut campanie, iar eu nu am demarat o campanie la timp şi cred că deja ar fi târziu să mai fac pasul acesta. Am fost sunat de multe persoane să mă roage să candidez pentru funcţia de rector spunându-mi că sunt un om care aş mai echilibra situaţia de la Universitatea Ovidius", a spus dr. Sârbu. Conform surselor noastre, medicul, în cazul în care nu-şi va lansa candidatura pentru rector, s-ar putea alege cu statutul de prodecan. "Dacă va fi ales în Senat şi rectorul îl va vrea în echipa sa ca prodecan atunci domnul Vasile Sârbu va trebui să-şi dea demisia din Senat", spun colegii medicului. Chirurgul spune că nu ar refuza o ofertă de prodecan. "Dacă viitorul rector o să-mi solicite să fac parte din echipa sa de conducere, atunci o să-i fiu alături", a spus profesorul Sârbu.

"Este de neconceput un Consiliu Profesoral fără domnul Sârbu"

Cadrele medicale din Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa, acolo unde profesorul încă îşi mai desfăşoară activitatea medicală spun că: "este de neconceput un Consiliu Profesoral fără domnul Vasile Sârbu. A fost lucrat şi nu este prima dată. Nu te poţi supăra pe anumiţi oameni, iei îţi arată doar drumul". Unii spun că au candidat "la plesneală" şi că nu ar fi avut cine să-l voteze pentru că "nu s-a făcut lobby unde ar fi fost necesar". Alţii care au ratat Consiliul Profesoral se gândesc să plece în străinătate. Un astfel de exemplu ar fi dr. Ioan Tiberiu Tofolean, şeful Secţiei de Gastroenterologie, care intenţionează să plece în Anglia după ce a primit o ofertă de 10.000 de lire/lună.

"Un proces electoral înseamnă interese"

Nici ginecologul Lazăr Irimiea nu a intrat în consiliu. "Nu am fost un observator al procesului electoral şi nici nu m-a preocupat urmărirea în mod special a calităţii manifestării. Rezultatele alegerilor sunt în funcţie de cum a considerat fiecare să voteze în concordanţă cu interesele lor. Există relaţii între anumite grupuri, iar un proces electoral însemană interese. Sunt anumite forţe care coalizează în situaţii de genul acesta. Există fel de fel de organizaţii care acţionează în comun. Asta este România în care trăim. Eu mi-am făcut datoria faţă de mine însumi şi faţă de ceilalţi şi mă supun rezultatului votului. Nu era interesul meu major să fac parte din acest Consiliul Profesoral", a declarat medicul Lazăr Irimiea.

Profesorul Bordei: "Îmi pare rău că nu a ieşit profesorul Vasile Sârbu"

Despre desfăşurarea alegerilor, decanul Petru Bordei spune că lucrurile au decurs, în mare parte, normal. "Au fost alegeri libere, electoratul a votat pe cine a vrut şi îmi pare rău că nu a ieşit profesorul Vasile Sârbu. Are meritele lui, le-a avut şi în trecut, le are şi acum, şi cât va mai fi în activitate le va avea în permanenţă şi lucrurile se pot remedia. Am vorbit cu dânsul şi nu este supărat prea tare. Pe 10 februarie a.c. vor avea loc alegerile pentru membrii Senatului, iar Facultatea de Medicină dă 6 cadre didactice şi un student. Urmează perioada de depunere a cererilor pentru înscriere, lista de lucrări ştiinţifice şi CV-ul", susţine decanul Petru Bordei. Acesta a recunoscut pentru "Replica" de Constanţa că intenţionează să candideze alături de profesorii Nicolae Ceamitru, Ion Bordeianu, Vasile Sârbu, la Senatul Universităţii Ovidius. Profesorul Bordei spune că nu este interesat de o funcţie de rector pentru că îi "este frică de finanţe".

Iată mesajul care a ciculat prin e-mail înainte de alegeri

"Pentru prima dată în istoria Facultăţii de Medicină Generală avem posibilitatea să votăm după cum ne dictează conştiinţa şi nu pe baza unor liste, deja concepute, de aceeaşi oameni, care au tras sforile dintotdeauna, cu rezultate care i-au defavorizat pe cei tineri. Trebuie să avem curaj şi să urmăm exemplul Facultăţii de Medicină Dentară, unde, în urma votului liber, Consiliul Facultăţii a reunit cadre didactice cu media de vârstă în jur de 40 de ani.Chiar în condăţiile climaterice nefavorabile trebuie să venim la vot şi să ne exprimăm LIBER opţiunea. Avem această ocazie doar o dată la 4 ani. Să nu o irosim! Succes!", aşa suna mesajul transmis corpului profesoral prin e-mail.

Alexandra VASILE

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218