REPLICA ONLINE CONSTANTA

21.4° ConstanÈ›a Joi, 28 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6682
21.4° ConstanÈ›a Joi, 28 Martie 2024 Anul XX Nr. 6682
 

Vass: În 2012, pentru IMM-uri, pregătim mediatorul de credite, taxa unică de înfiinţare a firmei

Vass: În 2012, pentru IMM-uri, pregătim mediatorul de credite, taxa unică de înfiinţare a firmei

Replica API 27 ianuarie 2012 | 00:00 157

Consilierul de stat al premierului, Andreea Paul Vass, a anunţat că, în 2012, este avută în vedere introducerea mediatorului de credite, astfel ca antreprenorilor cu probleme de finanţare să li se faciliteze dialogul cu instituţiile financiare, precum şi taxa unică de înfiinţare a unei firme.

Vass a participat joi la reuniunea de la Luxemburg a ambasadorilor IMM-urilor din statele membre ale Uniunii Europene, prilej cu care a prezentat un bilanţ al anului precedent şi s-a referit la iniţiativele pentru 2012.

Consilierul de stat a informat, în cadrul întrunirii, că peste 1.300 de IMM-uri au beneficiat de sprijin guvernamental prin Programul pentru tinerii debutanţi în afaceri, Programul Start şi Programul Mihail Kogălniceanu, potrivit unui comunicat de presă remis NewsIn.

"Iniţiativele pentru anul care tocmai a început vizează continuarea acestor programe guvernamentale prin alocarea a 24 milioane euro pentru facilitarea accesului IMM-urilor la finanţare. Mai mult decât atât, garanţii în valoare de 580 milioane euro vor fi acordate prin intermediul Fondului Naţional de Garantare şi Contragarantare a IMM-urilor, pentru a susţine credite de 1,1 miliarde euro care vor crea/menţine 100.000 locuri de muncă. Următorul pas avut în vedere este introducerea mediatorului de credite, având ca sursă de inspiraţie bunele practici europene din Belgia, Ungaria, Franţa, Irlanda şi Finlanda. Această iniţiativă se adresează antreprenorilor ce întâmpină probleme de finanţare, oferind soluţii şi facilitând dialogul între firme şi instituţiile financiare", a precizat Vass.

Ea a susţinut că eforturile guvernului s-au îndreptat spre simplificarea procedurilor administrative şi fiscale, astfel că "237 taxe şi tarife au fost comasate sau eliminate, din cele 491 existente la începutul anului 2009, printre care şi impozitul minim, care a fost eliminat de la 1 octombrie 2010", a fost introdusă declaraţia unică 112 pentru plata contribuţiilor sociale, concomitent cu introducerea formularelor electronice şi plata online a taxelor.

Vass s-a referit şi la simplificarea, de la începutul lunii februarie, a înfiinţării unei firme în cel mult 3 zile, faţă de 14 zile în prezent. "Astfel, vom salva o cantitate uriaşă de energie şi de timp pentru antreprenor. Procedurile vor fi din ce în ce mai simple, cu atât mai mult cu cât vizăm introducerea unei taxe unice pentru înfiinţarea unei firme cât mai curând posibil", a mai spus ea.

"Peste 3.000 de antreprenori beneficiază în momentul de faţă de eşalonarea la plată a obligaţiilor pe o perioadă maximă de 5 ani. În plus, este încurajată plata voluntară a obligaţiilor fiscale restante prin reducerea penalităţilor de întârziere aferente acestora cu 50%, cu condiţia plăţii voluntare până la 30.06.2012. Nu în ultimul rând, a fost reglementată compensarea de drept, care presupune stingerea datoriilor statului şi contribuabilului când ambii au datorii unul faţă de celălalt", se mai arată în comunicat.

Vass a mai precizat, la Luxemburg, că se acordă facilităţi fiscale pentru a susţine mediul de afaceri, precum deductibilitatea în proporţie de 50% a cheltuielilor privind combustibilul la calculul impozitului pe profit şi impozitului pe venit, şi a TVA-ului la achiziţia de vehicule rutiere destinate exclusiv transportului rutier de persoane şi a combustibilului necesar funcţionării lor.

"Pentru a crea puntea de legătură între mediul de afaceri şi societatea civilă, Guvernul a introdus posibilitatea de scădere a cheltuielilor de sponsorizare din impozitul pe profit, în limita a 20% din impozitul pe profit şi a 3 din cifra de afaceri. Începând 1 ianuarie 2013 antreprenorii vor avea posibilitatea de a opta între sistemul de plată trimestrială şi sistemul de plată anuală a impozitului pe profit, cu efectuarea de plăţi anticipate, în valoare de 25% din impozitul pe profit datorat pentru anul precedent", mai susţine Vass, precizând că se lucrează la soluţii pentru creşterea numărului de firme.

sursa: newsin.ro

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
28291833747
5/49
102511321216
joker
2832645102