REPLICA ONLINE CONSTANTA

12.4° ConstanÈ›a Joi, 28 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6682
12.4° ConstanÈ›a Joi, 28 Martie 2024 Anul XX Nr. 6682
 

Vaticanul a ridicat imunitatea reprezentantului său în Franţa, acuzat de agresiuni sexuale

Vaticanul a ridicat imunitatea reprezentantului său în Franţa, acuzat de agresiuni sexuale

Replica API 10 iulie 2019 | 00:00 345

Luigi Ventura

Vaticanul a ridicat imunitatea reprezentantului său în Franţa, Luigi Ventura, vizat de o anchetă desfăşurată la Paris pentru ''agresiuni sexuale'', a anunţat luni un purtător de cuvânt al Ministerului francez de Externe, potrivit AFP.

Nunţiul apostolic este vizat de plângeri formulate de patru bărbaţi, trei dintre aceştia acuzându-l de atingeri necuvenite. La începutul lunii aprilie, prelatul septuagenar a fost audiat de poliţia judiciară pariziană '' la cererea sa'', potrivit unei surse judiciare.

"Ministerul pentru Europa şi pentru Afaceri Externe, instituţia care a transmis Sfântului Scaun cererea de ridicare a imunităţii nunţiului apostolic în Franţa formulată de procurorul Republicii din Paris, a primit confirmarea din partea Sfântului Scaun vizând renunţarea la imunitatea acestuia pe timpul procedurii preconizate", a precizat purtătorul de cuvânt.

Scrisoarea de la Vatican a ajuns la minister ''la sfârşitul săptămânii trecute'', a precizat acesta.

Scandalul a izbucnit în februarie când a fost dezvăluită deschiderea unei anchete demarate de parchetul din Paris, pe fundalul numeroaselor scandaluri sexuale care vizează Biserica Catolică.

Municipalitatea din Paris a semnalat parchetului că un tânăr angajat al primăriei s-a plâns de atingeri repetate din partea reprezentantului Vaticanului - ''atingeri pe fese'' - în timpul unei ceremonii de depunere a jurămintelor de către autorităţile diplomatice desfăşurată în luna ianuarie.

Ulterior, alte două persoane au depus plângeri în 2018 relatând fapte similare. Aceşti trei bărbaţi au fost audiaţi de anchetatori. O a patra plângere a fost depusă de un alt bărbat.

Diplomat de carieră la Vatican, Luigi Ventura ocupă funcţia de nunţiu apostolic la Paris începând cu 2009. Acesta este însărcinat cu relaţiile diplomatice ale Sfântului Scaun pe lângă autorităţile franceze, pe de o parte, precum şi cu episcopii din Franţa, luând parte la procedura de numire a acestora.

Ţinând cont de atribuţiile sale, acesta va beneficia de imunitate diplomatică şi nu poate fi audiat prin constrângere de către anchetatori.

Ministerul francez de Externe a precizat, la jumătatea lunii aprilie, că a transmis către Vatican solicitarea de ridicare a imunităţii prelatului.

AGERPRES

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
28291833747
5/49
102511321216
joker
2832645102