REPLICA ONLINE CONSTANTA

12.4° Constanța Mie., 24 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6709
12.4° Constanța Miercuri, 24 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6709
 

Vecinii petrecăreţi s-ar putea alege cu dosare penale! La fel şi cei care intervin când poliţiştii acţionează, pe modelul: „Lăsaţi-l, ce aveţi cu el?”

Vecinii petrecăreţi s-ar putea alege cu dosare penale! La fel şi cei care intervin când poliţiştii acţionează, pe modelul: „Lăsaţi-l, ce aveţi cu el?”

Replica API 4 noiembrie 2017 | 00:00 242

Mai multe modficări au fost propuse de către ministrul Carmen Dan, care au rolul de a întări autoritatea polițistului, nu prin forță, ci prin transparență, după cum susține MAI. Și aici este vorba despre locatarii care dau muzica la volum mare, care s-ar putea alege acum cu dosare penale, dar și despre situațiile în care polițiștii acționează, iar persoanele de pe margine se bagă, pe modelul: ”Lăsați-l, ce aveți cu el”.

Un exemplu este legat de un polițist constănțean care relata cum nu are autoritate în fața celor care fac petreceri la domiciliu, iar vecinii fac reclamație. El preciza că legea nu-i permite să intre peste om în casă și tot ce putea face în astfel de condiții era să se roage ca proprietarul locuinței să fie urmărit național/internațional. O problemă este considerată și intervenția oamenilor de pe margine, atunci când omul legii acționează.

Astfel, în conformitate cu prevederile Legii nr. 52/2003 privind transparenţa decizională în administraţia publică, Ministerul Afacerilor Interne supune dezbaterii publice proiectul de Lege pentru modificarea şi completarea unor acte normative din domeniul ordinii şi siguranței publice care conține o serie de propuneri prin care se asigură transparentizarea procedurilor de intervenție ale polițiștilor.

Prin proiectul de lege supus dezbaterii publice se stabilește și dreptul polițistului de a solicita oricărei persoane care face obiectul unor măsuri polițienești, să renunțe temporar la mijloacele ce pot fi folosite pentru un atac armat, să țină mâinile la vedere şi/sau să adopte o poziție inofensivă care exclude săvârșirea unei acțiuni violente.

” Totodată se introduc trei noi infracțiuni pentru împiedicarea polițistului să-și exercite obligațiile de serviciu (se întâmplă frecvent ca în timp ce polițistul interacționează cu o persoană în cadrul unei proceduri polițienești, alte persoane de pe margine intervin și obstrucționează acțiunea polițistului în aplicarea legii. Aceste persoane vor putea fi sancționate în registrul penal), pentru expresii ori gesturi jignitoare sau obscene adresate polițistului și pentru continuarea săvârșirii unor fapte prin care se tulbură folosința locuinței locatarilor dintr-un imobil (se întâmplă ca în cazul scandalurilor sau petrecerilor din blocuri sau din proximitatea imobilelor polițiștii să intervină la cererea vecinilor/locatarilor iar măsura pe care o iau – avertisment sau amendă contravențională – să fie ignorată după plecarea acestora de la fața locului. Dacă acțiunea care a impus intervenția polițiștilor continuă, la o a doua sesizare a cetățenilor trebuie să intervină o răspundere mai drastică, din sfera penală față de cei care au provocat respectiva tulburare a folosinței imobilului).

Modificările legislative au ca scop principal asigurarea unui echilibru real între ceea ce înseamnă consolidarea autorității și a protecției polițistului și drepturile și libertățile cetățenești, fapt pentru care în proiect sunt menționate explicit drepturile cetățenilor în timpul acestor interacțiuni cu Poliția”, se arată într-un comunicat de presă al MAI. Toate aceste propuneri au fost prezentate, joi, 2 noiembrie 2017, în cadrul unei conferințe de presă susținute de ministrul afacerilor interne, Carmen Dan, șeful Poliției Române, chestor principal de poliție Bogdan Despescu, subsecretar de stat cms.șef de poliție Mihai Valeriu și secretar adjunct al MAI cms.șef de poliție Nica Geani.

Liliana CHIRU

Citește și: https://www.replicaonline.ro/din-ciclul-a-venit-politia-si-nu-le-a-facut-nimic-un-om-al-legii-din-constanta-detalii-de-la-o-interventie-326126/

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Cea mai buna masura luata de pol romina-ne-am saturat de muzica manele si alte tiganisme de dupa 1990
1
0
Legea se aplica doar oamenilor obisnuiti,nu si interlopilor sau jigodiilor care oricum isi vor imprastia lindenii dansand pe tonuri de manele unde vor ei.Politia si jandarmeria legitimeaza ori sanctioneaza acele persoane ce par inocente chiar de la distanta ,avertizeaza niste tineri care rad mai tare la bancuri sau se saruta,nu se baga unde e vorba de imputiciuni periculoase ce bantuie strazile si localurile.Nici o grija,vor fi amendati unii care se uita la televizor la meci,nu cacatii care se dau ultrasi si se smardoiesc pe strazi,cica din apartenenta sentimentala fata de o echipa.
2
0
care hartuiesc femeile maritate romance si nu numai! Prietenii stiu se ce ...
3
0
da. pe vremea comunismului,era asigurata linistea si siguranta cetateanului...era ordine si mult respect...militianul era respectet,poate de frica...daca accidental,aparea militianul la poarta ta...te apucau frigurile...te lua ameteala...acum indivizii,adica smecherii,care se iscalesc cu virgula,aduc injurii oamenilor legii,trec la amenintari, se pise pe masina politiei,se iau la bataie cu politistii...jalnic..groaznic...asa ceva nu se mai poate tolera..puneti batuta pe golani...sa se faca ordine in aceasta tara...
9
2
SI cu petrecerile organizate de primarii, cand urla difuzoarele pana la miezul noptii?
8
1
interesant cum vor sanctiona aceasta pedeapsa daca ii pune in libertate pentru ca nu suporta regimul de detentie
2
1
incet incet spre comunism traiasca pcr
7
7
Adrian, cand iti serbezi ziua te duci frumusel intr-un club, restaurant sau o sala de manele. De ce sa suportam noi ceilalti chilomanul petrecerii tale? La multi ani!
14
2
cand o sa ne facem ziua de nastere o sa purtam casti...sau ce naiba mai traim...ce atata distractie.....
4
14
Petrecareti care merg vara la bere in uniforma....sau cei din BCCO....care am vazut la TM acu citiva ani trageau niste orgii cu strigaturi....
4
2
Toata lumea la inchisoare! Gratare...nu, petreceri...nu, opinii incorecte politic ...nu, vaccinuri cu forta..da. Te-ai uitat urat la organ? Inchisoare!
6
12

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218