REPLICA ONLINE CONSTANTA

23.4° Constanța Vin., 29 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6683
23.4° Constanța Vineri, 29 Martie 2024 Anul XX Nr. 6683
 

Velierul Adornate s-a întors acasă! Un puşti de 16 ani a făcut parte din echipaj

Velierul Adornate s-a întors acasă! Un puşti de 16 ani a făcut parte din echipaj

Replica API 6 octombrie 2016 | 14:04 1875

Au înfruntat o furtună teribilă

Au înfruntat o furtună teribilă

Regata Marilor Veliere din acest an a avut startul în Portul Constanţa! Singura navă românească care a participat propriu-zis la cursă a fost Adornate. În cursul dimineţii de 5 octombrie a.c., velierul s-a întors acasă. Chiar dacă de-a lungul regatei au fost nevoiţi să înfrunte o furtună destul de puternică, atât echipajul, cât şi nava s-au întors pe tărâmul românesc în siguranţă.

Echipajul de la bordul navei s-a putut bucura de prezenţa a doi învăţăcei, unul dintre ei având doar 16 ani. „Mi-a plăcut! La bordul navei am învăţat foarte multe lucruri care sper să mă ajute pe viitor deoarece vreau să continui pe acest drum. Îmi doresc ca la sfârşitul liceului să studiez la Universitatea Maritimă, iar apoi să urmez fiecare pas în parte pentru a ajunge comandant. Mi-a fost puţin teamă pe timpul furtunii. De panicat, m-am panicat puţin după ce am văzut că au fost scoase vestele de salvare. Fiecare om a simţit-o diferit. Mi-a plăcut fiecare moment din Regată. Ruşii mi s-au părut incredibil de primitori, dar a fost o mică barieră între noi pentru că ei nu ştiau foarte bine limba engleză şi nu am putut comunica foarte uşor. Mă trezeam la ora 3.50 întrucât cartul meu era între orele 04:00 şi 08:00, dar şi de la ora 16:00 la ora 20:00. Cât timp eram în cart, localizam celelalte nave, învăţam cum funcţionează compasul magnetic, scriam poziţia navei şi mai tot timpul mi-l petreceam la timonă. Cel mai mult mi-a lipsit familia”, a spus Victor. Momentul de cumpănă a fost simţit din plin şi de comandantul navei. „A fost o furtună când am plecat din cursa Novorossiysk- Sochi.Acolo chiar nu am dormit deloc, am stat tot timpul la timonă, am fost tot timpul cu ochii în patru. A fost o furtună destul de puternică. Dar probleme au avut celelalte nave. Noi am avut noroc. Celelalte nave au suferit ceva avarii, vele rupte, a fost rupt şi un catarg. Adornate s-a comportat foarte bine şi am ştiut ce să facem la timp. Valurile aveau cam 7-8 m, nava pur şi simplu sărea peste ele. Când i-am ajutat (n.r. membrii echipajului) să strângă vele din prova navei, în momentul acela a venit un val care pur şi simplu m-a măturat”, a povestit Ovidiu Eram.

Diana NEAŢĂ

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
15331744146
5/49
383120264010
joker
3416910367