REPLICA ONLINE CONSTANTA

4.2° Constanța Mar., 19 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6673
4.2° Constanța Marți, 19 Martie 2024 Anul XX Nr. 6673
 

Veniturile din şomaj tehnic nu pot fi poprite - proiect de lege al deputatului Silviu Dehelean

Veniturile din şomaj tehnic nu pot fi poprite - proiect de lege al deputatului Silviu Dehelean

Replica API 1 aprilie 2020 | 00:00 888

Silviu Dehelean

Deputatul USR Silviu Dehelean a iniţiat şi depus un proiect de lege care prevede că veniturile provenite din şomajul tehnic nu pot fi supuse popririlor, a anunţat marţi, printr-un comunicat, biroul de presă al parlamentarului.

Potrivit proiectului, indemnizaţia plătită din fondul de salarii, ce nu poate fi mai mică de 75% din salariul de bază corespunzător locului de muncă ocupat, este asimilată cu alte venituri băneşti acordate temporar, ca măsură de protecţie socială, prevăzute de Codul civil.

"Ajutoarele pentru incapacitate temporară de muncă, compensaţia acordată salariaţilor în caz de desfacere a contractului individual de muncă pe baza oricăror dispoziţii legale, precum şi sumele cuvenite şomerilor, potrivit legii, nu pot fi urmărite decât pentru sume datorate cu titlu de obligaţie de întreţinere şi despăgubiri pentru repararea daunelor cauzate prin moarte sau prin vătămări corporale, dacă legea nu dispune altfel. În acest moment, deja 500.000 de salariaţi au intrat în şomaj tehnic, urmând ca statul să acopere 75% din salariu. Mulţi dintre aceşti angajaţi au şi credite la bănci sau diferite datorii către stat. Lor li se vor adăuga alţii, pentru că suntem abia la începutul perioadei de criză de sănătate publică şi ne aşteptăm ca şi mai multe firme să îşi suspende activitatea, pe perioada pandemiei", se arată în comunicat, scrie Agerpres.

Deputatul precizează că, pe lângă teama de îmbolnăvire, a apărut şi frica oamenilor că vor rămâne fără loc de muncă şi fără bani.

"Întrucât şomajul tehnic este o formă de protecţie socială, am considerat că sumelor provenite din această formă de ajutor trebuie să li se aplice aceeaşi regulă ca în cazul tuturor prestaţiilor sociale asupra cărora nu se pot pune popriri. Voi depune şi un amendament la OUG 30/2020 cu acelaşi conţinut. Sper ca amendamentul să fie acceptat de majoritatea din Parlament şi Guvernul PNL, mai ales în condiţiile în care toate estimările vorbesc de o perioadă prelungită a crizei de sănătate publică", a declarat Silviu Dehelean, deputat USR de Bihor.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
294439101410
5/49
31213917-03-20243 0 1 5 5 7 6
joker
371118333920