REPLICA ONLINE CONSTANTA

17.4° Constanța Joi, 25 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6710
17.4° Constanța Joi, 25 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6710
 

Verdict final în cazul copiilor băgaţi în spital de mâncarea de la Cleopatra: ospătarii nu s-au spălat pe mâini!

Verdict final în cazul copiilor băgaţi în spital de mâncarea de la Cleopatra: ospătarii nu s-au spălat pe mâini!

Replica API 12 iulie 2013 | 00:00 106

Restaurantul lui Chirondojan, vinovat pentru îmbolnăvirea micuţilor rugbyşti

Restaurantul lui Chirondojan, vinovat pentru îmbolnăvirea micuţilor rugbyşti

Mare atenţie ce şi unde mâncaţi! Inspectorii Direcţiei de Control în Sănătate Publică din Constanţa au găsit nereguli grave de igienă la renumitul restaurant Cleopatra, din staţiunea Mamaia, deţinut de social-democratul Vasile Chirondojan. Micii rugbyşti s-au îmbolnavit din cauza nerespectării regulilor de igienă de către persoanele care au manipulat alimentele. S-au descoperit doi purtători nazali de stafilococ aureus. Angajaţii au fost retraşi din activitate şi trimişi la medicul de familie pentru tratament.

"Cele două persoane pot reveni la muncă abia după ce analizele vor confirma că sunt perfect sănătoase", a declarant, pentru "Replica", dr. Constantin Dina, directorul Direcţiei de Sănătate Publică. Raportul Direcţiei de Sănătate Publică arată că, din cele 10 persoane de la care specialiştii constănţeni au recoltat probe de pe mâini, 7 erau contaminate cu enterobacterii. Cu alte cuvinte, ospătarii au servit masa turiştilor fără a se spăla pe mâini. Ciorba de văcuţă şi eclerele servite cosumatorilor erau pline de "germeni enterobacteriaceae". Asta după ce bolurile de ciorbă şi farfuriile cu eclere au trecut prin mâinile nespălate ale celor 7 angajaţi. Inspectorii Direcţiei de Control în Sănătate au aplicat administratorului restaurantului Cleopatra o amendă cuprinsă între 1.000 şi 3.000 de lei - aşa cum prevede H.G. nr. 857/2011, privind stabilirea şi sancţionarea contravenţiilor la normele din domeniul sănătăţii publice -, iar ospătarii care au ignorat normele de igienă vor fi nevoiţi să scoată din buzunar între 800 şi 1.600 de lei. Reamintim faptul că, miercuri, 4 iulie a.c., cinci copii, cu vârste cuprinse între 12 şi 15 ani, de la un club sportiv de rugby, au ajuns în atenţia medicilor de la Spitalul Clinic de Boli Infecţioase din Constanţa cu dureri abdominale, vărsături, stări specifice toxiinfecţiei alimentare. Copiii consumaseră ciorbă de vită, piure cu frigărui de pui şi ecler.

Funcţionărimea a făcut "bube" de la brânza contaminată cu Escherichia coli

De precizat că şi în primul caz de toxiinfecţie alimentară, înregistrat pe 12 iunie, analizele de laborator certifică faptul că persoanele care au participat la un curs organizat de Agenţia Naţională pentru Funcţionari Publici funcţionarii publici, printre care şi o consilieră din Ministerul Sănătăţii, s-au îmbolnăvit din cauza alimentelor cosumate în restaurantul Hotelului Central din Mamaia. "În brânză s-a găsit Escherichia coli, iar în ciorba de legume- enterobacterii", spun reprezentanţii DSP. Inspectorii au aplicat Hotelului Central o amendă cuprinsă între 1.000 şi 3.000 de lei, conform prevederilor legale în vigoare. Pentru evitarea apariţiei toxiinfecţiilor alimentare, în perioadele cu temperaturi ridicate, în condiţiile în care riscul alterării alimentelor este mai ridicat în sezonul cald, medicii recomandă atenţie sporită modului în care se păstrează sau se prepară alimentele, dar şi locurilor de unde acestea se cumpără.

Alexandra VASILE

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218