REPLICA ONLINE CONSTANTA

4.4° Constanța Mar., 19 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6673
4.4° Constanța Marți, 19 Martie 2024 Anul XX Nr. 6673
 

Vergeturile în sarcină: de ce apar și cum le previi

Vergeturile în sarcină: de ce apar și cum le previi

Replica API 26 septembrie 2020 | 00:00 1105

Vergeturile reprezintă o problemă cu care se confruntă multe femei în timpul sarcinii. Cum se pot preveni vergeturile și cum poți să scapi de ele după ce naști?

Vergeturile apar în timpul sarcinii, dar pot apărea și în alte faze ale vieții sau din diferite motive. Este posibil să ai deja vergeturi și să nu le fi observat cu adevărat înainte. Te poți alege cu vergeturi de fiecare dată când are loc o modificare a greutății sau în timpul unei perioade de creștere. Cele mai frecvente momente pentru apariția acestor dungi inestetice includ perioada pubertății, perioada sarcinii și momentele de creștere semnificativă în greutate. Vergeturile pot provoca sentimente negative din cauza aspectului lor, dar nu sunt dăunătoare și nici dureroase, scrie doc.ro.

Se pot preveni vergeturile în sarcină?

Cu siguranță, se vorbește mult despre prevenirea vergeturilor în sarcină. Deși există anumiți pași pe care îi poți face pentru a încerca să minimalizezi vergeturile în sarcină, adevărata prevenție nu este posibilă din punct de vedere tehnic pentru fiecare viitoare mamă. Un aspect important care va determina dacă vei avea sau nu vergeturi este reprezentat de moștenirea ta genetică. Totuși, în încercarea de a evita apariția vergeturilor, poți urma câteva reguli:

Fii atentă la creșterea în greutate. Încearcă să iei în greutate treptat și constant. De asemenea, ar trebui să eviți kilogramele în exces. E adevărat că în timpul sarcinii trebuie să mănânci mai mult, dar asta nu înseamnă să te alimentezi exagerat. Pentru o femeie care are o greutate normală înainte de a rămâne gravidă, numărul de kilograme acumulate în timpul sarcinii ar trebui să nu fie mai mare de 15, potrivit experților.

Consumă alimente sănătoase. O piele sănătoasă are mai puține vergeturi, iar o alimentație potrivită este o parte a acestui proces. Evită margarina, maioneza, zahărul adăugat, băuturile carbogazoase și făina albă.

Folosește creme și loțiuni. Poți folosi anumite produse împotriva apariției vergeturilor, dar discută cu medicul despre ce substanțe ar trebui evitate în perioada sarcinii. Unele femei spun, de exemplu, că au evitat apariția vergeturilor în sarcină cu ajutorul masajului cu unt.

Cum se tratează vergeturile în sarcină

Vergeturile se dezvoltă în nouă din zece sarcini, de obicei în a șasea sau a șaptea lună. Aceste dungi roz apar în zona abdomenului, a sânilor sau a șoldurilor atunci când colagenul și elastina (fibrele care mențin pielea întinsă) se întind și se înfundă în timpul sarcinii, din cauza presiunii pusă de creșterea rapidă în greutate.

Vergeturile au un ciclu de viață. La început, sunt roșiatice, viu colorate (Striae Rubra), iar în această fază sunt cel mai ușor de tratat. Pe măsură ce timpul trece, vergeturile se schimbă, îți pierd culoarea vie și devin de un alb aproape argintiu. În acest moment, sunt cunoscute sub numele de Striae Alba. După ce au ajuns în faza albă, sunt mult mai greu de tratat. Prin urmare, este important să le tratezi cât mai curând posibil după ce observi că au apărut pentru a avea șanse cât mai mari să le elimini.

E posibil să te alegi cu vergeturi în mare parte din cauza perioadei de sarcină, dar e posibil să fii mai susceptibilă din punct de vedere genetic la apariția acestora. Dacă mama sau bunica au dezvoltat vergeturi, este mai probabil să ai și tu aceeași problemă.

Primul trimestru

După ce ai aflat că ești însărcinată, începe deja să hidratezi zonele în care e cel mai probabil ca vergeturile să se dezvolte - burta, partea inferioară a spatelui, sânii și șoldurile. Vergeturile apar atunci când fibrele aflate chiar sub suprafața pielii se desprind din cauza presiunii pusă de creșterea rapidă în greutate. Un produs hidratant ajută la menținerea elasticității pielii, ceea ce face mai puțin probabil ca aspectul ei să se deterioreze atunci când corpul începe să se extindă.

Dimineața, aplică o cremă bogată care asigură o hidratare durabilă, de exemplu o cremă care să conțină ulei de nucă de cocos, ulei de șofrănel, unt de shea și vitamina E. Seara, poți să adaugi câteva picături de ulei hrănitor pentru piele într-o baie caldă, astfel încât să îți hidratezi pielea fără să faci vreun efort deosebit. Un alt mod de a-ți proteja pielea este, cum spuneam, creșterea în greutate încet și constant, fără a pune mai multe kilograme decât îți recomandă medicul.

Greutatea trebuie ținută sub control în general, deci la fel e bine să procedezi și în timpul sarcinii. Un număr sănătos și corespunzător de kilograme adăugate pe timpul sarcinii poate contribui la menținerea vergeturilor la un nivel minim, deoarece în acest fel pielea nu va fi suprasolicitată.

Al doilea trimestru

Dacă, în ciuda tuturor eforturilor pe care le-ai făcut, începi să vezi că îți apar acele linii roșii, gândește-te că încă ai șanse destul de mari de a le reduce aspectul. Nu uita că, abia după ce aceste dungi se estompează și ajung să fie albe, devin extrem de dificil de tratat. Caută un produs împotriva vergeturilor care să nu conțină parabeni și alte ingrediente nocive pentru piele (e indicat să ceri sfatul medicului în această privință) și folosește-l cu regularitate.

După nașterea copilului

Cicatricile sunt mai vizibile pe pielea moale, așa că acum a venit momentul să încorporezi un ser fortifiant în rutina ta de îngrijire a pielii. Caută un produs care să fie sigur de utilizat în timpul alăptării și care să conțină, pe cât posobil, ingrediente precum centella asiatica, care are un efect de fermitate asupra pielii.

După ce naști, vergeturile se estompează de obicei și capătă o nuanță argintie, greu de observat odată cu trecerea timpului. Dar dacă ești nemulțumită de felul în care arată, un medic dermatolog ar putea să te ajute. De exemplu, o cremă cu retinol cu prescripție medicală ar putea reduce aspectul vergeturilor tale. Dacă vrei să estompezi vergeturile, te poți bronza ușor la soare (ai grijă să folosești o cremă cu factor de protecție solară, ca să nu-ți arzi pielea), deoarece vergeturile sunt mult mai vizibile pe pielea albă.

Dacă tratamentele topice nu fac față pentru a îmbunătăți aspectul pielii, poți discuta cu medicul despre tratamente cu laser, acestea fiind disponibile chiar și în perioada în care alăptezi.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
294439101410
5/49
31213917-03-20243 0 1 5 5 7 6
joker
371118333920