-1.8° Constanța Mar., 7 Feb. 2023
Anul XX Nr. 6267
-1.8° Constanța Marți, 7 Februarie 2023 Anul XX Nr. 6267

Vergil Chițac: Dacă mai pleacă oameni de la Direcția de Urbanism ne blocăm! Video

Mirela PASCAL 26 noiembrie 2022 | 00:00 11690

Primarul municipiului Constanța, Vergil Chițac, a fost în studioul REPLICA, vineri, 25 noiembrie, pentru a discuta despre proiecte, problemele Constanței, politică și a răspuns întrebărilor cetățenilor. În debutul interviului, Chițac a vorbit despre lucrările de pe marile bulevarde, dar și despre motivele pentru care, în unele situații, acestea stagnează. În acest context, Chițac a precizat că, dacă lucrările nu vor fi gata până în 2023, niciun constructor, dintre cei angajați să le reabiliteze, nu va mai prinde contracte în România.

Aceste bulevarde se fac cu finanțare europeană, pe programul european 2014-2020 cu extensie de 3 ani, deci trebuie să se termine în 2023. Finanțarea costă 50 de milioane de euro însumate grosso modo. De aici încolo putem purta discuții pragmatice și îi pot înțelege pe cetățeni că sunt supărați; sunt eu supărat pe unii antreprenori care nu își fac treaba foarte bine, pe cei care s-au angrenat în repararea și reconfigurarea completă a bulevardelor. ”, a  spus Chițac.

Vergil Chițac și Mirela Pascal

Magnum BET - Ad.
Magnum BET - Ad.

Cât despre situația de pe Ștefan cel Mare, primarul a declarat: ”Ștefan cel Mare e un caz special. Nu iau apărarea constructorului. Din contră, și eu sunt supărat pe el. De ce e un caz special? Pentru că înainte să facem Ștefan cel Mare trebuia să facem ceea ce este sub pământ. Acolo erau: conducte de apă și de canalizare ale RAJA, erau toți furnizorii de servicii, de la electrice până la fibre optice pentru comunicații etc. Ghinionul a făcut ca cel care contractase de la RAJA schimbarea tubulaturii, să iasă din contract. Și din momentul ăla, o lună a trebuit să stăm degeaba până când RAJA își definește noua poziție. Și până la urmă, am făcut tot cu ei, deci a trebuit să întârziem. Sunt întârzieri care acolo sunt logice și explicabile, dar unele nu. În momentul de față întârzierea este de vreo 2 luni de zile pe Ștefan cel Mare, și într-adevăr, produce disconfort. 2 luni de zile... din cauza lui. Știți, antreprenorul are subcontractori și responsabilitatea o poartă antreprenorul pentru că el a venit la licitație. Apropo, săptămâna trecută trebuiau aduși niște pomi pentru că așa era în contract pentru Ștefan cel Mare. Subcontractorul: s-a întâmplat ceva, administratorul a plecat etc. Problema știți care este? Că, din păcate, așa cum este figurat contractul, posibilitatea de a-l pedepsi este foarte mică. Adică banii pe care poți să îi iei pentru că a întârziat, sunt foarte puțini și aproape că nu-l interesează treaba asta. Așa este legislația făcută. Posibilitatea de a-l pedepsi pentru fiecare zi de întârziere, și anume: neconformarea cu traficul de lucrări duce la niște prețuri derizorii. Și atunci pe el chiar nu îl interesează și nu îl afectează foarte mult dacă tu vii și spui „băi băiatule, de mâine îți iau 50.000”. Nu poți să îi iei 50.000 pe zi.”, a spus Chițac.

Chițac: Nu fac rabat de la calitatea lucrărilor

În fiecare săptămână, avem ședință cu cele 3 bulevarde: marți avem cu Lăpușneanu, miercuri avem cu cei de la Ștefan cel Mare, joia cu 1 Mai-Mangaliei. La multe am fost eu, în ultimele două săptămâni nu am mai fost, dar colegii mei se întâlnesc cu proiectant, supervizor și cu cel care execută și discutăm toate problemele care apar. Ei promit, unii se mai țin de cuvânt. Ei trebuie să se încadreze în bugetul pentru asfaltare pe care și l-au revăzut. S-au făcut ajustări de prețuri în favoarea constructorilor, noi le-am dat toate ajustările astea de prețuri pentru că i-am înțeles. Mai mult decât atât, am fost de acord să subracontractăm cu 15% și ăștia sunt bani de la bugetul local, tot în sprijinul lor. Deci, noi am făcut tot ce a fost omenește posibil să îi ajutăm, de aceea sunt supărat pe unii dintre ei. Deci am avut disponibilitățile financiare suplimentare ca să îi ajutăm, altele decât banii europeni. Ei știu foarte bine că dacă nu închid proiectele în 2023, ei pleacă de pe piața românească pentru că eu spun foarte clar: nu fac rabat de la calitatea lucrărilor”, a spus Chițac.

Chițac, despre subvenția la căldură

Cetățeanul nu are nicio treabă cu subvenția, în sensul în care el plătește prețul pe care l-a stabilit Consiliul Local. Problema subvenției este a noastră. Prețul este de 450 de lei pe giga calorie. Pe timp de iarnă, o iarnă friguroasă, în luna februarie, un apartament mediu în Constanța consumă o gigacalorie. Nu cred că cetățenii puteau suporta un preț mai mare pentru că, pe măsură ce prețul la cetățean crește, scade subvenția noastră. De fapt ce înseamnă subvenția? Prețul costului gigacaloriei este cât este, cetățeanul plătește cât a stabilit Consiliul Local și diferența o cuprinde prin subvenție. Deci problema subvenției nu este a cetățeanului, ci a Primăriei care trebuie să pună banii ăștia din buget. Eu sunt primul interesat ca subvenția să fie cât mai mică. Este singura soluție: să modernizăm sistemul și costul să nu mai fie așa de mare. Cum costul nu este mare? Micșorăm pierderile. Le micșorăm, atunci prețul devine cât mai mic și subvenția pe care noi o suportăm din bugetul Primăriei, adică a tuturor cetățenilor, este cât mai mică, și dacă subvenția e cât mai mică, rămân disponibilități financiare în buget să le ducem către dezvoltare, către altceva. Deci asta e problema cu subvenția. Ea este a noastră, pe noi ne doare ca și municipalitate pentru că ducem mulți bani în zona aia”, a explicat primarul.

Se caută soluții pentru descărcarea traficului de pe Mircea cel Bătrân?!

Despre haosul din trafic, întrebat cum vede situația de pe Mircea cel Bătrân, singura stradă care poate prelua traficul dinspre Primăria Constanța sau Portul Tomis pentru cei care merg înspre Dacia, Chițac a precizat: ”Știu că zona aia este foarte aglomerată. E treaba viceprimarului Rusu care trebuie să facă un studiu de trafic pentru tot orașul. Și dacă nu mă înșel s-a ocupat de treaba asta. Cu cât crește numărul de mașini în orașul ăsta, cu atât probabilitatea de a avea ambuteiaje este mai mare. Eu nu cer nimic oamenilor, ci le spun o realitate. Dar sistemul rutier în  Constanța, și e de mai mult de 50 de ani, a rămas același și totuși mașinile au ajuns la 150.000”, spune edilul. N-ar fi mai simplu să se descarce traficul pe bulevardul Tomis, care a devenit sens unic: ” Aceea ar fi cea mai rapidă, da. Pe Mircea se lucrează în momentul de față. Sigur, acum să nu vă imaginați că eu le știu pe toate și am așa un cap mare și găsesc soluții la tot, că n-am cum. Știu problemele toate. Lucrul ăsta legal trebuie conștientizat, dar trebuie rezolvat de o comisie de circulație. Acolo în comisie se întâlnesc experții: de la Primărie, de la Poliția Locală, dar mai mult decât atât, de la Poliția Națională, cei care se ocupă de trafic. Și acolo ei trebuie să dea o soluție, dar studiul de trafic nu este unul simplu pentru că ai impresia că rezolvi ceva pe Mircea, dar dacă nu abordezi tot...”.

Chițac: a fost o greșeală desființarea tramvaiului!

Primarul a precizat că s-a făcut o mare greșeală în momentul în care s-a luat decizia de a desființa liniile de tramvai, în mandatul lui Radu Mazăre. ”În Constanța s-au făcut toate greșelile majore care se puteau face într-un oraș. De exemplu, s-a desființat tramvaiul. Acum când ne uităm, ne dăm seama ce greșeală s-a făcut. Știți care a fost motivația când s-a desființat tramvaiul? Când s-a desființat, pe Lăpușneanu s-a zis: „dacă dăm zona asta circulației de mașini, nu va mai fi aglomerație. Dăm tramvaiul la o parte și banda ocupată de șinele de tramvai va fi una în plus și nu va mai fi...Nu-i adevărat. Nu s-a întâmplat așa. Deci în aparență ai  impresia că dacă mai pui o bandă în plus să vezi ce reduce ambuteiajul. În tot orașul trebuie să faci un studiu de trafic“.

Mirabela Călin a fost un secretar de nota 9

Schimbând registrul, l-am întrebat pe primarul Chițac despre secretarul municipiului, cum a ajuns s-o delege pe Fulvia Dinescu, care a apărut în dosarul penal al lui Făgădău, dar și de ce este greu să câștige candidații concursul.

Am lucrat cu Mirabela Călin mai bine de un an ca și secretar și, din punctul meu de vedere, și cu toată sinceritatea, a fost o secretară bun-spre foarte bună. E o fată de 8 spre 9. Până acum, în anul ăsta 2022, a pregătit 28 de ședințe de Consiliu Local, asta în condițiile în care în mod normal trebuie să avem o ședință pe lună. Adică noi a trebuit să închidem anul cu 12 ședințe.  Mirabela Călin nu este o fată de nota aproape 3. Din perspectiva mea, sunt multe situații în România în care examenul nu are nicio relevanță vizavi de cerințele postului. Examenul, așa cum este el conceput de Administrația Funcționarilor Publici, prezintă o bibliografie extrem-extrem de vastă. E dificil pentru oricine să tracă un astfel de examen, în condițiile în care subiectele sunt aleatorii. Ăsta este motivul pentru care, vă spun sincer, așa cum este configurat examenul, acum nu are nicio relevanță. Iar eu chiar o să vorbesc la Agenția Funcționarilor Publici, nu știu dacă are vreo relevanță să fac o sesizare oficială, dar o să am o discuție și o să le spun: măi oameni buni, nu e în regulă! E foarte dificil să iei examenul ăla! Sunt foarte multe legi”, a explicat Chițac.

Fulvia Dinescu e un om cu experiență

Cât despre Fulvia Dinescu...”Nu mai e implicată absolut deloc în dosar. Dosarul a fost infirmat, a fost infirmat tot probatoriul. Și în momentul de față constatăm că a fost o decizie a unei instanțe, a bătut o instanță cu ciocanul în masă și a spus: acuzațiile voastre nu au nicio bază. Cum am ajuns la ea? Aveam nevoie acolo de o persoană cu studii juridice sau Științe Administrative, așa cum spune legea și am preferat-o pe Fulvia Dinescu pentru că în momentul de față ai nevoie de un om care are experiență, iar ea a avut experiență în zona asta înainte de a veni eu în Primărie. E delegată pe 6 luni”.

Puteți urmări interviul mai jos:

 

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Ti-a placut articolul?

REPLICA

LOTO

6/49
23819113133
5/49
32325399
joker
33395201912