REPLICA ONLINE CONSTANTA

17.5° Constanța Joi, 28 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6682
17.5° Constanța Joi, 28 Martie 2024 Anul XX Nr. 6682
 

Vergil CHIȚAC: Foarte mulți ȘMECHERI din orașul ăsta s-au ÎMBOGĂȚIT din afaceri cu statul. Video

Vergil CHIȚAC: Foarte mulți ȘMECHERI din orașul ăsta s-au ÎMBOGĂȚIT din afaceri cu statul. Video

Replica API 19 ianuarie 2021 | 19:29 11850

Primarul Constanței, Vergil Chițac, are viziune clară despre cum va transforma orașul într-o capitală europeană cu aer respirabil și cu mai multe spații verzi. Care este viziunea sa de primar pentru următorii 4 ani, ce și-a propus să realizeze, cum va acționa și care este strategia pentru atingerea obiectivelor principale ale mandatului său... despre toate acestea Vergil Chițac a vorbit, în cadrul unui interviu acordat ziarului Replica. Totodată, edilul a făcut o trecere în revistă a proiectelor principale, dar a răspuns și întrebărilor transmise de constănțeni live.

Primarul Vergil Chițac a detaliat prioritățile sale pentru Constanța, însă nu înainte de a face o retrospectivă a activității sale de la preluarea mandatului până în prezent. ”Cred că ar trebui să începem de la momentul în care am intrat în Primărie, într-o plină criză pandemică, în Constanța. Pe de-o parte începea campania electorală pentru parlamentare, pe 6 decembrie, pe de altă parte, ca orice instituție publică și Primăria se apropia de sfârșitul anului, când sunt tot felul de activități absolut necesare, vorbim de inventariere, analiza bugetului, pregătirea acestuia pentru noul an. Am fost foarte concentrat ca primăria să funcționeze, să iau problemele din mers și să nu existe sincope în funcționarea ei.

Chițac: Trebuie să transformăm Primăria Constanța, dintr-o instituție care 30 de ani a fost politizată, într-una administrativă

Legat de pandemie, știți că avem spitalul acesta municipal care este dedicat pentru spitalul de Boli Infecțioase în subordinea primăriei. Niciodată nu a funcționat cu turația maximă. (...). Legat de campania electorală, am căutat să țin Primăria în afara votării electorale. Noi trebuie să transformăm Primăria Constanța, dintr-o instituție care, 30 de ani a fost politizată, într-un administrativă. Eu rămân consecvent și am toate motivele să spun treaba asta: la două luni și jumătate de activitate susținută în Primărie, am făcut pași. A fost un audit permanent în perioada asta, am dat dispoziții de primar în care am reglat funcționarea, am emis dispoziții în care am cerut să văd care sunt procesele în care suntem angrenați. Am emis dispoziții în care am cerut încheierile Curții de Conturi, dacă au fost duse la îndeplinire, dacă nu au fost duse. Am emis dispoziții în care am cerut toate contractele care sunt și câți bani încasăm”, a spus Vergil Chițac.

Chițac: Foarte mulți ȘMECHERI din orașul ăsta s-au îmbogățit din afaceri cu statul

Edilul a vorbit și despre punctele slabe ale primăriei, puncte pe care încearcă să le remedieze. ”Dacă m-ați întrebat care sunt punctele slabe ale primăriei, vă spun așa: incapacitatea de a cheltui bani pentru secțiunea dezvoltare. Durează foarte mult licitațiile, durează foarte mult din momentul în care luam decizia pentru a face un obiectiv nou, până când se realizează. Sunt niște proceduri nefuncționale. Primăria prin diferite compartimente nu a funcționat ca o echipă. Se face un ping-pong de documente, de adrese, între diferite direcții. Încercăm să facem câinele bătrân să răspundă la comenzi noi. Dacă nu facem lucrul ăsta, nu se va schimba nimic. Făcând același lucru nu putem să obținem alte rezultate. Dacă vrem să obținem alte rezultate, trebuie să facem altfel”, este de părere primarul. Un alt punct slab este RAEDPP-ul, acolo unde s-au găsit contracte de participațiune încheiate cu diverși afaceriști, în baza cărora le închiria terenuri, și pentru care primăria primea sume modice de bani, comparativ cu suprafețele închiriate. ”Toți s-au îmbogățit prin contracte din astea în care noi luăm firimituri. Foarte mulți din șmecherii din orașul ăsta s-au îmbogățit din afaceri de tipul ăsta cu statul sau dând în judecată primăria pentru că nu s-au respectat contractele și au câștigat, primăria neapărându-se, pentru că le dăm despăgubiri de tot soiul”, a precizat Chițac.

”Mi s-a părut că Vânturache a dorit să mă blocheze”

Vergil Chițac a vorbit și despre situația de la Urbanism, acolo unde s-a creat un blocaj după demisia fostului arhitect Radu Vânturache. ”Cu Vânturache a fost o poveste puțin mai nuanțată. Am avut o discuție și i-am spus că nu cred că poziția domniei sale în vârful piramidelor de urbanism este benefică pentru orașul Constanța. Mi-a cerut să coboare pe o funcție dintr-un departament din Direcția de Urbanism. Nu am avut nimic împotrivă, am semnat dispoziția ca dumnealui să fie încadrat acolo. La un moment dat se adunau foarte multe autorizații și certificate de urbanism și aveam nevoie de arhitect. Eram pe cale să emit o dispoziție prin care să-i dau posibilitatea aceasta. Moment în care acesta a spus că NU și și-a dat demisia. Mi s-a părut că a dorit să mă blocheze. Activitatea de urbanism s-a deblocat și semnez autorizații de construcții, certificate de urbanism, recepții de construcție în fiecare zi”, a lămurit primarul.

Chițac, despre chimista Cristina Stamate de la Urbanism: Cum a ajuns aceasta la urbanism, având în vedere că are alte studii, nu mă întrebați pe mine!

Cât despre angajații direcției de Urbanism care nu sunt compatibili cu fișa postului, cum este cazul Cristinei Stamate, care este, de fapt, chimistă, Chițac a precizat: ”Este o colegă care are studii de fizică-chimie, lucrează la Direcția de Urbanism. Povestea este mai complicată. Când faci angajări în Primărie, trebuie să le faci în conformitate cu reglementările din fișa postului. În fișa postului sunt prevăzute și condiții de studii. Cum a ajuns aceasta la urbanism, având în vedere că are alte studii, nu mă întrebați pe mine. Are o vechime și experiență și cred că la momentul acela nu a avut importanță fișa postului. Trebuie să existe o corespondență minimală între profilul postului și categoria postului. Organigrama unei primării, fișele postului reprezintă o lucrare destul de complexă, este analizată de Agenția Națională a Funcționarului Public”.

Registrul Spațiilor Verzi, finalizat cu... obiecțiuni

Referitor la Registrul Spațiilor Verzi, edilul a precizat că acesta este finalizat, însă cu ceva obiecțiuni. ”Am obiecțiuni pentru că nu sunt convins că el a fost făcut pe teren, am senzația că a fost făcut pe Google. Nu sunt convins că nici că ai mei colegi de la Patrimoniu ori de la Direcția de Servicii Publice au verificat cum spune legea. Au verificat 15%, din ceea ce spun ei. Am nevoie de Registrul Spațiilor Verzi ca de aer, nu se poate fără el, dar am obiecțiuni asupra acestora. Dacă o să constat că din varii motive, intru în litigiu cu cineva, atunci sunt obligat să-i chem în garanție pe cei care au realizat lucrarea”, a anunțat Vergil Chițac.

Se caută soluții pentru înființarea locurilor de parcare, în locul celor desființate în proiectul de reabilitare a marilor bulevarde

Chițac a abordat un alt subiect de maxim interes local, și anume proiectul privind reabilitarea marilor bulevarde, proiect care prevede desființarea a mii de locuri de parcare. ”Știți de ce? Pentru că nu a existat, de la bun început, o comunicare cu constănțenii. Marile bulevarde pe bani europeni se vor reabilita și moderniza pe mobilitate urbană. Programul acesta are niște obiective și noi trebuie să atingem aceste obiective. Trebuie dezvoltat transportul în comun, creșterea numărului de călători care folosesc transportul în comun, reducerea numărului de mașini în oraș, automat fără poluare. De la bun început cei care au depus bani pentru proiectul acesta și cei care au făcut aplicația știau că prima bandă este dedicată transportului în comun”

Se va întâmpla ce s-a întâmplat pe Tomis: mașinile vor migra pe toate străzile care se descarcă în aceste bulevarde și le vor aglomera pe acelea

Problema este că în momentul în care s-a depus aplicația, trebuiau să se gândească ce-i de făcut cu aceste mașini care rămân fără loc de parcare. Trebuiau identificate zonele apropiate de bulevard, locuri unde să facă parcări. Zona Casa de Cultură, spre Mamaia, vizavi de Liceul de Artă, parcul este o parcare. Parcarea aceea se poate transforma într-o parcare supraterană. Parcările de pe bulevarde sunt rezidențiale, aparțin locatarilor. Noi căutăm soluții. Din momentul în care stabilești că vrei să faci o parcare, până în momentul în care o și faci, cred că durează cel puțin 2 ani de zile. Sunt pași care trebuie urmați. Din momentul în care ai stabilit necesitatea, până în momentul în care te apuci de treabă, durează un an de zile. Astea sunt termenele. Până când o faci, mai durează cel puțin un an. Se va întâmpla ce s-a întâmplat pe Tomis. Mașinile de acolo vor migra pe toate străzile care se descarcă în aceste bulevarde și le vor aglomera pe acelea ”, a specificat alesul șef.

Chițac a mai spus că a fost introdusă legătura dintre PUZ și reabilitarea bulevardelor. Edilul a lămurit acest aspect. ”Ce legătură este între una și cealaltă? Noi modernizăm bulevardul, n-are legătură cu coeficienții urbanistici”, spune Chițac.

Proiectele prioritate ale primăriei: reabilitarea Zonei Peninsulare și a străzii Ștefan cel Mare

Reabilitarea Zonei Peninsulare și a străzii Ștefan cel Mare sunt două proiecte care se află în atenția edilului. Acesta vor intra într-una amplu proces de reabilitare. ”Pentru strada Ștefan cel Mare, dar și pentru bulevardul Ferdinand, anunțăm la finalul lunii câștigătorii, sper să nu avem contestații. Colegii mei lucrează la evaluarea problemelor, avem și experții cooptați pentru asta și ne apucăm. Acolo trebuie să schimbăm și pe sub pământ, rețeaua de termoficare. Facem un studiu de fezabilitate pentru un proiect pentru a putea aloca bani pentru schimbarea rețelei de termoficare. Aș vrea ca în momentul în care trecem pe Ștefan cel Mare, să renovăm și fațadele. E foarte important, dar dificil. Le-am dat sarcină să-mi facă niște reglementări urbanistice și trebuie să renovăm fațadele acelea pe legea fațadelor, nu avem pus la punct mecanismul”, a explicat edilul.

Fără mașini, în zona Peninsulară

Chițac a precizat că nu ar fi trebuit să aibă acces mașinile în zona Peninsulară, acesta fiind și motivul pentru care dalele s-au deteriorat. După ce regulamentul privind accesul în zona Peninsulară va fi gata, mașinile nu vor mai avea voie să circule în zona istorică a orașului.

”Regulamentul privind accesul în zona Peninsulară ne-a fost respins definitiv pentru un singur motiv, și anume că nu am avut un studiu de impact economic și social. Am dat dispoziție să se facă studiul acesta, va fi făcut de specialiști. Cauza distrugerilor o vom elimina. Mai apoi trebuie să înlocuim toate dalele care au fost depreciate din cauza trecerii circulației pe acolo. Proiectul nu a fost gândit ca pe acolo să treacă mașini, a fost gândit ca fiind o zonă pietonală. Suntem în etapa a doua în care o să ne apucăm să reabilităm și alte străzi”, a completat el.

Terasele demolate nu pot fi autorizate!

Și, cum în ultima perioadă, primăria s-a axat pe demolarea teraselor construite pe domeniul public, l-am întrebat pe Chițac dacă nu exista altă modalitate, cum ar fi intrarea în legalitate și autorizarea operatorilor economici vizați. Edilul a răspuns: ”Acele terase nu se pot autoriza. Au fost făcute pe domeniul public al statului. Este interzisă construcția pe domeniul public al statului”.

Chițac a abordat și subiectul Șoselei de Coastă, despre care spune că va mai dura realizarea acesteia, din mai multe motive, însă a vorbit și despre posibilitatea mutării carterului Henri Coandă la periferia orașului, așa cum și-au exprimat dorința locuitorii din zonă. Mai multe despre aceste subiecte, puteți URMĂRI în materialul VIDEO de mai jos.

CHIȚAC a răspuns ÎNTREBĂRILOR constănțenilor

Constănțenii au transmis întrebări LIVE edilului, iar cele mai comune probleme vizau drumurile neasfaltate, lipsa de utilități în cartierul Veterani, supravegherea video a orașului- proiect, de altfel, prioritar pentru Chițac și care este în derulare, parcările rezidențiale sau susținerea echipei de fotbal FC Farul. Chițac a răspuns tuturor întrebărilor, răspunsuri pe care le puteți afla, de asemenea, în materialul VIDEO de mai jos.

Mirela PASCAL

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
28291833747
5/49
102511321216
joker
2832645102