REPLICA ONLINE CONSTANTA

21.4° Constanța Joi, 28 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6682
21.4° Constanța Joi, 28 Martie 2024 Anul XX Nr. 6682
 

Vergil Chiţac: „Guvernul Cioloş a adus stabilitate şi a redat încrederea oamenilor”

Vergil Chiţac: „Guvernul Cioloş a adus stabilitate şi a redat încrederea oamenilor”

Replica API 28 noiembrie 2016 | 15:28 376

Candidatul PNL Constanţa la Senat,

Candidatul PNL Constanţa la Senat,

Vergil Chiţac

Amiralul în rezervă Vergil Chiţac este absolvent al Facultăţii de Nave a Universităţi din Galaţi, specializat în Arhitectură navală. Şi-a început activitatea didactică în anul 1987, ca asistent universitar. După anul 2000 a ocupat, succesiv, funcţiile de decan, prorector şi rector al Academiei Navale „Mircea cel Bătrân” Constanţa. La alegerile locale din 5 iunie a candidat la funcţia de primar al municipiului Constanţa, obţinând 34,64% din voturile constănţenilor. La alegerile din 11 decembrie, candidează pentru funcţia de senator în Parlamentul României. Consideră că România are nevoie de oameni uniţi, activi, care merg la vot şi care ştiu când să protesteze şi când să aibă răbdare.

Reporter: Guvernul Ciolos a „aniversat” un an de mandat. Contestat de unii, laudat de alţii, Dacian Cioloş este şi propunerea PNL pentru funcţia de prim- ministru. Cum evaluaţi activitatea sa în fruntea Cabinetului, până în acest moment?

Vergil Chiţac: Guvernul Cioloş a trecut cu brio proba de foc a primului an de mandat, în opinia mea. A adus stabilitate şi, poate cel mai important lucru, a redat încrederea oamenilor. Nu este deloc puţin lucru. Cred că aceasta este de fapt marea victorie a primelor 12 luni muncite (să nu spunem petrecute) la Palatul Victoria: a readus o fărâmă de normalitate şi de speranţă în tabloul clasei politice româneşti, care, după cum ştim, a suferit teribil de mult la acest capitol în ultimii ani. Am spus-o în nenumărate rânduri: Dacian Cioloş este o persoană extrem de potrivită pentru această funcţie. A dat dovadă în foarte multe situaţii că este un om cu demnitate, un om de bun-simţ, care a livrat rezultate în funcţiile pe care le-a ocupat.

Rep.: Care ar trebui să fie priorităţile viitorului Parlament al României?

Vergil Chiţac: Prioritatea numărul unu consider că ar trebui să fie dialogul. Dialog între cele două Camere, între grupurile parlamentare, între Parlament şi celelalte instituţii ale statului, dialog cu cetăţenii. Pentru că prin dialog învăţăm să alegem raţiunea în detrimentul gălăgiei, unitatea în detrimentul dezbinării. Un Parlament puternic, în strânsă legătură cu cetăţeanul şi cu tot aparatul administrativ de stat nu poate reprezenta decât un mare plus pentru România. Cum România are nevoie de un proiect de ţară la care să participe toată lumea, indiferent de partid, indiferent de interese şi orgolii, ajungem tot la necesitatea dialogului pentru a ameliora diferenţele şi a agrea soluţii. Nu mi se pare deloc utopic acest lucru, dar nici uşor de realizat. Cu încredere şi seriozitate putem depăşi toate obstacolele. Altfel spus, cu răbdarea trecem marea, ca să fac referire la ceva drag mie.

Rep.: Care sunt priorităţile dvs. în calitate de viitor senator al României, în special, legate de judeţul Constanţa?

Vergil Chiţac: În calitate de senator voi iniţia câteva proiecte pe care le consider fundamentale într-un stat de drept. Cel mai important, dat fiind că va influenţa direct întregul judeţ Constanţa şi populaţia acestuia, este cel legat de unificarea legislaţiei din domeniul maritim. În România există 35.000 de marinari înregistraţi la ANR şi, după cum ştim, peste 90% dintre aceştia primesc pensii extrem de mici în ţară. Şi asta se întâmplă din cauza faptului că ei plătesc foarte multe taxe în străinătate, care nu sunt luate în calcul la calculul pensiei din ţară. Trebuie să căutăm soluţii, care nu sunt deloc uşoare, pentru ca, din cuantumul de taxe pe care marinarii le plătesc în străinătate, să se întoarcă o parte astfel încât să le poată fi suplimentată pensia de acasă.

Din această perspectivă, mă voi implica ca pe agenda Parlamentului să existe o dezbatere care să reglementeze statutul marinarilor, aşa cum există în cazul personalului aeronautic. O altă problemă care mă îngrijorează este prezenţa alegătorilor la vot. În ultimii ani, tot mai puţini români cu drept de vot şi-l exercită şi nu văd cum putem inversa acest fenomen în condiţiile în care lucrurile continuă să se întâmple la fel în ţară. Estimarea mea este că, la alegerile generale din decembrie, se vor prezenta la urne aproximativ 30% dintre cetăţenii cu drept de vot. Ceea ce înseamnă că mai puţin de o treime dintre români va decide cine va face parte din viitoarea legislatură.

Din punctul meu de vedere, asistăm la o situaţie extrem de periculoasă – riscul de a trece de la democraţie la cleptocraţie. În aceste condiţii, consider că votul obligatoriu poate reprezenta o soluţie optimă pentru a ieşi din acest impas îngrijorător. Nu am fi unici – sunt ţări cu tradiţii democratice mai vechi care aplică acest procedeu: Australia, Belgia, Luxemburg, Cipru, Grecia. Votul este, fără îndoială, un act de responsabilitate civică, iar o democraţie participativă este, în opinia mea, cea mai sănătoasă formă de democraţie.

Rep.: Ce doriţ să le transmiteţi alegătorilor?

Vergil Chiţac: Alegătorilor vreau să le transmit că am încredere în ei şi că îi aştept la vot pe 11 decembrie pentru a-şi exercita un drept. Ştiu că sunt dezamăgiţi de modul cum s-au derulat lucrurile în Constanţa şi în România în ultimii 26 de ani, dar resemnarea nu a fost niciodată o soluţie şi nici nu trebuie să fie vreodată. Alegătorii trebuie să ştie că pe toate aceste liste există oameni extrem de competenţi şi conştienţi de momentul dificil prin care continuă să treacă ţara. România are nevoie de oameni uniţi, oameni activi, care merg la vot şi participă activ la cum merg lucrurile în ţară, care ştiu când să protesteze şi când să aibă răbdare. Numai aşa putem ajunge acolo unde ne dorim. Prin dialog, seriozitate şi profesionalism. Sunt convins că împreună vom reuşi.

Rep.: În ultima perioadă, consilierii locali ai PNL au respins o serie de proiecte propuse de municipalitate. În calitate de preşedinte al Organizaţiei Municipale a PNL Constanţa, ne puteţi spune care au fost principiile după care se ghidează colegii dvs. consilieri municipali?

Vergil Chiţac: După cum bine ştiţi, la alegerile locale din această vară, am candidat pentru fotoliul de primar al municipiului Constanţa. În acest scop, am prezentat alegătorilor din oraşul nostru un program electoral complex ce prezenta direcţii de acţiune şi dezvoltare. Colegii mei, astăzi consilieri locali, şi-au asumat acest program şi l-au promovat constănţenilor, în campania electorală. Ca atare, orice vot dat în Consiliul Local Municipal Constanţa trebuie să se înscrie în principiile din acest program electoral pe baza căruia constănţenii ne-au acordat votul.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
28291833747
5/49
102511321216
joker
2832645102