REPLICA ONLINE CONSTANTA

4.2° Constanța Mar., 19 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6673
4.2° Constanța Marți, 19 Martie 2024 Anul XX Nr. 6673
 

Vergil CHIŢAC: NU sunt omul lui COMĂNESCU. El este OMUL meu

Vergil CHIŢAC: NU sunt omul lui COMĂNESCU. El este OMUL meu

Replica API 9 septembrie 2020 | 15:08 6653

Vergil Chițac, candidatul Partidului Național Liberal la funcția de primar al orașului Constanța, a vorbit în cadrul unui interviu acordat cotidianului Replica despre o serie de subiecte de interes pentru constănțeni. Cu ocazia interviului, VergilChițac a răspuns întrebărilor referitoare la o eventuală înțelegere cu omul de afaceri Gabriel Comănescu, inițiativa pentru cumularea pensiilor, oferind lămuriri și despre vocile care-l acuză că locuiește în Eforie, dar candidează la Constanța.

Liberalul a ținut să le transmită constănțenilor că o reformă a administrației locale este imperios necesară, recunoscând faptul că orașul de la malul mării are nevoie de o bază care să susțină o economie puternică. Pentru a fi formată o economie puternică, Vergil Chițac afirmă că este nevoie de o curățenie în primărie și că orașul are nevoie de investiții private, care să creeze locuri de muncă și să aducă bani la bugetul local.

„Am avut naivitatea, când am făcut programul, să vorbesc despre conceptul de smart city. Noi avem nevoi de bază, locuri de joacă, spații verzi, parcări. Din cauza lipsei acute de locuri de parcare, în mod paradoxal, mașinile fac mai mult rău când sunt parcate decât când se deplasează. În 2016, Decebal Făgădău ne vorbea de smart city. După cinci ani de smart city, în prezent, în Constanța sunt șase camere de supraveghere, nefuncționale, dintr-un necesar de cel puțin 1.000. Este un proiect de parcare inteligentă, la Sala Sporturilor, făcut de primărie în colaborare cu două firme, proiect care este nefuncțional. Constanța este un oraș în secolul XXI cu probleme de secol XIX.”, a declarat Vergil Chițac, candidatul PNL la Primăria Municipiului Constanța.

„Ce treabă are Comănescu cu Primăria Constanța?”

Decebal Făgădău, primarul Constanței, a dedicat o parte însemnată a ultimei conferințe de presă lui Vergil Chițac și acuzațiilor că în spatele lui s-ar afla omul de afaceri Gabriel Comănescu. Problema a fost reluată și de alți candidați, care l-au acuzat pe liberal de același lucru, iar cu ocazia interviului, Vergil Chițac și-a putut spune punctul de vedere în legătură cu aceste zvonuri.

„Ați auzit vreodată, în istoria democrației mondiale, ca un primar să se îndrepte atât de vehement și jignitor împotriva unui privat care angajează oameni și dă salarii unei părți dintre constănțeni? Eu știu că plătește salariile, cu întârziere, dar le plătește. A dat salarii mari timp de ani de zile, iar o parte dintre aceste salarii alimentează bugetul local. Adică de unde își ia Făgădău salariul acela baban. Vă dați seama că el nici nu știe cum funcționează lumea? Legat de Comănescu, el folosește tactica sovietică de compromitere prin asociere. Vine și spune constănțenilor că dacă îl votează pe Chițac de fapt îl votează pe Comănescu. Probabil că are niște dascăli în dezinformare. Ce treabă are zona lui Comănescu cu Primăria Constanța? Mai aud prostia că i se va da Portul Constanța lui Comănescu. Ce treabă are primăria cu portul? Primăria Constanța nu are niciun fel de atribuții în zona portuară. De fapt, Comănescu e omul meu. Eu l-am învățat pe Comănescu, nu el pe mine.”, a afirmat Chițac.

„Făgădău este un manglitor politic”

Primarul Constanței este descris drept „slab, ineficient și captiv unor complicități” și este acuzat că în loc să administreze problemele orașului, a administrat bunurile într-o manieră părtinitoare pentru clientela care a gravitat în jurul administrației publice locale. Dincolo de aceste aspecte, Vergil Chițac a depus și o plângere la Biroul Electoral Central în cazul lui Decebal Făgădău.

„Am constatat că Decebal Făgădău folosește în mod nelegal, în campanie, simbolul Primăriei Constanța și a instituțiilor din subordinea primăriei. Acest lucru este ilegal, poate chiar penal. Legea prevede că în campanie, candidatul poate folosi simbolul legal aprobat, iar acest simbol este simbolul PSD, cei trei trandafiri. Știți de ce face Făgădău acest lucru? El se dezice ca dracu de tămâie de două lucruri, Radu Mazăre și de PSD. El vede că PSD se duce în cap și îl trage în jos. De ce nu folosește sigla PSD și folosește simbolul Constanței? Folosirea acestei sigle este total ilegală. Nu vreau să cobor nivelul discuției, dar mă văd nevoit să sesizez această manglă politică. El este un manglitor politic. Introduce simbolurile orașului în campania electorală. Folosește banii publici în campanie, aceasta este neregula.”, a mai adăugat Vergil Chițac.

„Dacă se face Registrul Spațiilor Verzi, ce fac oamenii care au dat bani?”

Cu ocazia vizitelor efectuate în cartierele constănțene, Vergil Chițac a observat că peste tot problemele se repetă. Este vorba despre lipsa spațiilor verzi, lipsa de locuri de joacă pentru copii, trotuare ocupate de mașini și mizeria din oraș. O altă problemă extrem de serioasă este modul haotic în care se construiește în Constanța.

„Trebuie să punem capăt construcțiilor pe spațiile verzi. Registrul Spațiilor Verzi observ că încă nu este terminat. Ni s-a promis în 2016 și după patru ani se vine și se spune că se va face. Știți de ce nu se va face? Pentru că s-ar introduce în Planul Urbanistic General și nu se mai pot da autorizații de construcție. Legea interzice să dai aviz de construire pe spațiile verzi. Deși în realitate se construiește pe spațiul verde, în PUG spațiul verde nu există. Urmașii lui Mazăre au niște datorii, pentru că zonele au fost retrocedate și s-au dat multe sute de mii de euro. Dacă se introduce Registrul Spațiilor Verzi, ce fac oamenii care au dat bani? Trebuie să facem un urbanism pentru oameni, nu pentru ciocoii imobiliari.”, a precizat candidatul PNL la Primăria Constanța.

Chițac despre cumularea pensiilor: „Nu eram eu beneficiarul”

Vergil Chițac spune că, în afară de doi candidați, toți au înțelegeri făcute și candidează doar de formă, pentru a dispersa voturile în favoarea lui Decebal Făgădău, prin teme prestabilite. Liberalul a răspuns și vocilor care îl acuză că în mandatul de parlamentar a dorit cumularea pensiilor pentru a obține un venit mai mare la pensionare.

„Erau câteva persoane care au fost în Parlament, aveau pensii de serviciu și nu puteau cumula pensiile, era clar neconstituțional. Am încercat să reglez această discriminare, printr-un amendament, pentru cumularea nu doar a pensiilor de contributivitate, ci și a oamenilor care au fost parlamentari. A ieșit un întreg scandal, care acum este folosit în mod abuziv. Mi-am retras amendamentul și am fost acuzat că vreau să-mi cumulez pensia. La acel moment, până la 65 de ani, mai aveam 10 ani. Cineva face o lege, dacă e întreg la cap, să beneficieze peste 10 ani? Asta în condițiile în care nici nu știi dacă mai trăiești până atunci. Nu eram eu beneficiarul, nu am făcut-o pentru mine.”, a mai explicat Vergil Chițac.

Totodată, senatorul liberal a precizat că este de acord cu reducerea numărului de parlamentari.

În cadrul interviului, veți mai putea afla ce se va întâmpla cu cartierul Henri Coandă dacă Vergil Chițac va fi ales primar, ce spune despre posibila renunțare a lui Stelian Ion în favoarea sa, dar și dacă este de acord să participe la dezbateri.

VIDEO:

Sorin HULUBEI

Cod Mandatar Financiar 21200012

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
294439101410
5/49
31213917-03-20243 0 1 5 5 7 6
joker
371118333920