rss

Anul XVI Nr. 3830 (3881), 16 ianuarie
Categorii
CLICK AICI pentru varianta WEB

Liberalii au intrat în campanie electorală

Vergil Chiţac: „Viitorului Parlament îi revine sarcina grea de a reforma toate sistemele publice importante”

În cadrul unei conferințe de presă, susținută vineri, Vergil Chițac, președintele Organizaţiei Municipale a PNL Constanța, şi candidat din partea PNL pentru un mandat de senator, a prezentat echipa, motivaţia pentru care îl susţine pe Dacian Cioloş ca premier, dar a vorbit şi despre proiectele personale. Printre acestea se numără uniformizarea legislaţiei în domeniul maritim, maximizarea la 2 mandate pentru toate funcţiile publice, dar şi modificarea legii finanţării partidelor politice pentru a interzice companiilor care fac afaceri cu statul să mai finanţeze partidele. De asemenea, Chiţac a punctat că el consideră că nu duce o bătălie cu PSD, ci cu starea generală a constănţenilor de a nu ieși la vot. El transmite populaţiei să iasă la vot şi doreşte, pe modelul altor state, să existe o lege a votului obligatoriu.

„După tragedia de la Colectiv, sistemul politic românesc a fost pur și simplu desființat de populație. Eu am spus și la partide sintagma asta – Guvernul Cioloș și partidele politice, în anul sabatic 2016. Partidele politice au trebuit să ia un an de pauză în care menirea lor era să reformeze, așa cum au cerut oamenii în stradă atunci. Viitorului Parlament îi revine sarcina grea de a reforma toate sistemele publice importante: de educație, de sănătate, autostrăzi, infrastructură, dar și administrația României.

Legat de susținerea Guvernului Cioloș, uitați ce se întâmplă, PNL și-a asumat într-un miting entuziast asumarea domnului Dacian Cioloș pentru a fi candidat. Acum, invitația mea, tot timpul, în analiză este să recurgem la cifre. Iar cifrele spun că economia României a crescut între 5 și 6%. Cifrele spun că deficitul de cont curent a fost ținut în limite normale, în ciuda faptului că domnul Ponta s-a lăudat cu o creștere economică, dar să fim onești, aceea creștere a fost bazată pe consum datorită facilităților fiscale și creștelor salariale care au avut loc anterior, care s-au propagat și în 2016. Guvernul Cioloș a trebuit să țină acest cont curent și a făcut acest lucru în limite rezonabile. Mai mult decât atât, investițiile străine, în primele 7 luni ale anului, au crescut cu 28%, șomajul s-a redus cu 2%. Guvernul Cioloș a dat o ordonanță de urgență prin care a scutit de impozit salariile cercetătorilor științifici. Lucrul ăsta s-a întâmplat la cererea unor companii care se ocupă cu cercetări științifice. E adevărat că avem o indrustrie.

Este o prostie magnifică cine spune că România nu are industrie. Vă dau o cifră. Din structura PIB-ului, 25% înseamnă industrie, la o medie a Uniunii Europene de 15%. Ea există. Industria asta, o mare parte manufacturează și are o valoare adăugată scăzută. Zona IT a crescut de la 2 la 4% din PIB. Eu cred că domnul Dacian Cioloș putea în vară să emită o OUG prin care să reglementeze alegerile locale în două tururi de scrutin”, a punctat Vergil Chițac în cadrul conferinței. Privind campania electorală, liderul își dorește ca această campanie să fie una pozitivă și să nu ajungă să fie o critică destructivă. El dorește, de asemenea, să iasă la suprafață soluții.

„O disoluție a partidelor politice” este problema pe care a observat-o locul 1 de pe lista PNL pentru alegerile parlamentare, pentru Senat. Observă o discrepanță mare între statutul PSD și abordarea privind cota unică de impozitare, ținând cont că doctrina partidului social este de a exista o cotă progresivă. Un alt punct pe care îl atinge Chițac este existența unor „pomeni electorale” pe care le-au făcut parlamentarii PSD. Eliminarea taxei de mediu și a taxei Radio/TV sunt văzute cu mult scepticism de către Chițac.

„În 2011, în forma de atunci USL, au propus eliminarea taxei Radio/TV. În 2012, odată cu instalarea noului Parlament, în Parlament s-a votat împotriva. Ni se încălzește acum o ciorbă după 4 ani de zile. Vă mai aduc în discuție această lege, care a produs multe emoții, cu creșterea salariilor cu 15%. În 2008, spre sfârșit de guvernare, doamna Andronescu a promovat o lege, care a fost promulgată de președintele Traian Băsescu cu creșterea salariilor cu 50%. Domnul președinte Băsescu a zis că sunt bani. Domnul Tăriceanu, prim-ministru la vremea respectivă, a zis că nu sunt bani, a dat aviz negativ. Legea a fost promulgată. A venit 2009, guvern PSD-PDL. Doamna Andronescu nu a avut nici o jenă să nu aprobe mărirea salariilor cu 50%. E limpede că PSD beneficiază de un electorat care este foarte rezilient la minciuni”, a precizat Vergil Chițac. A mai adăugat niște aspecte grave, cum ar fi că se încalcă legea responsabilității fiscale. Cu 180 de zile înainte de alegeri nu se fac majorări salariale, conform legii 69/2010. În România, diferența dintre salariul mediu la bugetari și în sistemul privat este de 403 lei, în favoarea salariului bugetarilor, invers față de ce se întâmplă în alte țări.

Proiectele lui Chițac pentru Parlament: uniformizarea legislației maritime, 2 mandate pentru funcționari publice

„Îmi asum să aduc în fața Parlamentului uniformizarea legislației maritime și un statut al personalului navigant maritim, fluvial și portuar. Avem 20.000 de navigatori. Am făcut un calcul sumar. Oamenii care au navigat pe nave, au adus în România de la Revoluție încoaoce circa 1 miliard de dolari. Ei sunt încadrați aici pe salariul minim. Când vor ajunge la vârsta pensionării, vor avea niște pensii de mizerie. Nu faptul că sunt încadrați aici pe salariul minim. Sunt mulți care navigă pe mare sub pavilion european, care plătesc taxe în statul respectiv. Un șef mecanic ia 8000 de euro la italieni și mai plătește 5000 de euro taxe. Noi trebuie să facem cumva ca taxele astea plătite care sunt plătite în țările europene, să conteze în cuantumul pensiilor pe care ei le vor primi.

Am și câteva soluții, voi cere Ministerului Muncii să facă o analiză comparativă a legislației în domeniu. Există câteva cazuri de bună practică, în Polonia și Țările Baltice, care au început să facă discuții bilaterale și să încheie acorduri bilaterale cu țările membre. Prin negocieri bilaterale, vizând inflanții speciale, lucrurile astea se pot rezolva.”, a precizat ca un prim proiect Chițac. O altă problemă pe care o scoate în evidență candidatul PNL este modificarea ecosistemului din zona câmpurilor eoliene. Maximizarea mandatelor pentru toți funcționarii publici la 2 este un alt punct pe care vrea să îl atingă Chițac în Parlament, „tot în spiritul reformării politicului”. Vergil Chițac își dorește și să se interzică ca acele companii care au făcut afaceri cu statul să mai finanțeze partidele politice.

O lege a votului obligatoriu, dorită de liberal

„Bătălia noastră în campania asta electorală nu este cu PSD-ul. Bătălia noastră e cu demoralizarea oamenilor și cu ieșirea lor la vot. La vot, în Constanța, au ieșit numai 40% din oameni. Dacă nu ies oamenii la vot, noi nu știm ce vrea populația. Nu știu dacă e lipsit de interes o lege a votului obligatoriu. În România trebuie să forțăm puțin responsabilitatea civică a oamenilor. Starea asta fost indusă special. Sunt oameni care nu vor să iasă la vot. Mesajul meu va fi: oameni buni ieșiți la vot, indiferent cu cine votați, doar ieșiți la vot!”, a spus Chițac.

Huțucă promite reglementări pe zona fiscală din România

„După cum bine știți, în ultimii 25 de ani eu am lucrat în finanțe publice și la nivel județean, și la nivel central, am fost promovat în diferite funcții de conducere. Ceea ce mă pune în situația să știu cât de dificil este să gestionezi oamenii într-un sistem administrativ, opac, cu zone neperformante și profund politizate. Cel mai complicat lucru este să îți construiești o echipă, dispuși să se implice. Complicat este să lupți cu tendința de autoconservare a sistemului, cu birocrația. Eu chiar că un Guvern cu miniștrii în frunte cu Dacian Cioloș este singura echipă capabilă să genereze proiecte durabile, o echipă care pune în fața oricărei strategii guvernamentale, un set de valori sau un set de principii coerente. Mă regăsesc în echipa PNL Constanța. Ne caracterizează totodată și diversitatea. Suntem perseverenți, determinați, avem abordări constructive și dorim cu toții să demonstrăm. Mă aștept la o campanie curată, transparentă, cu mesaje pozitive. Nu avem alt hop decât să facem electoratul să ne cunoască. Proiectele mele vor viza modificări de cod de procedură fiscală, care aduc anumite clarificări privind drepturile agenților economici, mai ales în zona de inspecție, de contestații și în zona de contencios administrativ. Dar și modificări în zona codului fiscal. Am o serie de proiecte la care am participat alături de echipa de la Minister, la care am lucrat cu Banca Mondială. Unul din aceste proiecte vizează crearea unor avantaje de a participa pe o piață legală a forței de muncă, atât pentru angajator, cât și pentru angajați, prin regândirea sistemului de deduceri fiscale și de credite fiscale în România.”, a precizat Bogdan Huțucă, candidatul PNL.

Claudia CORBU

sâmbătă, 12 noiembrie 201690
SKINMED CLINIC, Centrul de Excelență Dermatologie București
VINE VALUL 5! CE MĂSURI TREBUIE să RESPECTĂM!
GANDUL.RO
„Ne vom întâlni în ceruri!” Scrisoarea Isabellei către Raisa, fetița ucisă de un polițist pe trecerea de pietoni
Comentarii
mai mult...Replica
16 ian 17:38ReplicaPERCHEZIȚII! INDIVID PRINS în FLAGRANT punând în circulație EURO FALȘI. VIDEO

Polițiștii Brigăzii de Combatere a Criminalității Constanța, sub coordonarea procurorilor Parchetului de pe...1152

16 ian 15:21ReplicaSINDICATUL din APC se pregătește de PROTEST!1363
16 ian 13:47ReplicaUn BĂRBAT s-a ARUNCAT de pe PODUL de la MEDGIDIA din cauza JOCURILOR de NOROC12871
16 ian 00:17ReplicaALERTĂ! Un PERVERS SEXUAL TERORIZEAZĂ FETELE și FEMEILE din MEDGIDIA. VIDEO

Un pervers sexual terorizează Medgidia în ultima perioadă, urmărind femeile și masturbându-se în prezența lor....6303

16 ian 21:39ReplicaFAMILIE aflată în CARANTINĂ, APEL disperat: MURIM de FOAME!9712
16 ian 21:41ReplicaElectrocentrale Constanța CONTINUĂ RĂZBOIUL cu ELCEN București!1331
16 ian 00:00ReplicaIARNA nu-i ca VARA! Au VRUT să ASFALTEZE..., dar le-a ÎNGHEȚAT ASFALTUL

Iarna nu-i ca vara, și asfaltul mai și îngheață. De acest lucru s-au convins câțiva muncitori din Constanța,...2270

16 ian 22:18ReplicaAproape de COMĂ ALCOOLICĂ, în TRAFICUL din MANGALIA1435
16 ian 00:01ReplicaVIOLENȚE în Italia față de OBLIGATIVITATEA VACCINULUI. VIDEO984
16 ian 20:47ReplicaBURSELE ȘCOLARE dau BĂTĂI de CAP: ȘCOLILE NU MAI ȘTIU cum să le ACORDE

Asociațiile de părinți din Constanța solicită Ministerului Educației clarificări cu privire la acordarea burselor...1324

16 ian 22:25ReplicaCONDAMNAT pentru ÎNȘELĂCIUNE prin METODA ACCIDENTUL, SĂLTAT și ÎNCARCERAT la Poarta Albă1137
16 ian 21:32ReplicaConsiliul Județean a DEMARAT procedurile pentru CONSTRUIREA CLINICII de TRAUMATOLOGIE1144
Vremea
-2.6°-2.6° - 1.7° duminică, 16 ianuarie 2022
ConstanțaUmiditate: 62%
Vânt: 4.17 m/s
Presiune: 1026 milibari

Loto
6/49134240143723
5/408136172338
joker456108296
Horoscop
mai mult...SPSportRT
16 ian 23:58SportManchester United, egalată de Aston Villa după ce a condus cu 2-0 / Philippe Coutinho a înscris la revenirea în Premier League

Manchester United a terminat la egalitate, scor 2-2, meciul disputat sâmbătă, în deplasare, cu Aston Villa, în...238

16 ian 00:00SportBayern Munchen, victorie categorică la Koln / Borna impresionantă atinsă de Robert Lewandowski

Bayern Munchen, campioana en-titre a Germaniei, s-a impus cu 4-0, sâmbătă, pe terenul echipei Koln. Meciul s-a...262

16 ian 23:23SportAslan Karaţev l-a învins pe Andy Murray, în finala turneului ATP 250 de la Sydney

Tenismenul britanic Andy Murray, locul 135 ATP, a fost învins, sâmbătă, în finala turneului ATP 250 de la Sydney,...283

16 ian 23:21SportMadison Keys, locul 87 WTA, a câştigat finala turneului WTA 250 Adelaide International 2

Americanca Madison Keys, locul 87 WTA, a câştigat, sâmbătă, finala turneului WTA 250 Adelaide International 2,...343

Local
15 ian 14:36LocalANULAREA PRELUNGIRII STĂRII de ALERTĂ se JUDECĂ la Constanța

Avocata Minodora Ion este cunoscută pentru acțiunile ei din instanță împotriva măsurilor luate de autorități în...2845

15 ian 22:42LocalCoronavirus: Polițiștii constănțeni au aplicat AMENZI în valoare de 13.500 de lei, în ultimele 24 de ore

Forțele cu atribuții în domeniul ordinii și siguranței publice continuă să acționeze, în contextul prevenirii...528

15 ian 00:05LocalCoronavirus la Constanța: 2.173 de persoane, în carantină, și 2.408, izolate la domiciliu

485

15 ian 19:23LocalCe CONDIȚII trebuie să îndeplinească ȘCOLILE ca să TREACĂ în ONLINE!

Comitetul Național pentru Situații de Urgență a decis să schimbe criteriile de la care școlile trec în sistemul...1016

15 ian 12:32LocalSe JUDECĂ APELUL în dosarul bărbatului care și-a ÎNJUNGHIAT FRATELE

Stelian Gabriel Dușa a fost condamnat pe 23 noiembrie 2021, la 5 ani de închisoare cu executare pentru tentativă de...870

15 ian 20:52LocalO PROSTITUATĂ a STRÂNS 63 de AMENZI în 9 LUNI

Cea mai veche meserie din lume nu va duce niciodată lipsă de practicante. Radu Nicușor este unul dintre cei care...2253

15 ian 22:42LocalAEC a transmis un mesaj condoleanțe pentru elevul din Năvodari și solicită acces la consiliere școlară

Asociația Elevilor din Constanța își exprimă condoleanțele cu privire la decesul elevului din Năvodari și...565

15 ian 00:02LocalCAPTURĂ de deșeuri din haine SH, descoperită de polițiștii constănțeni, în urma unor PERCHEZIȚII la Târgu Mureș

În urma aplicării unor mandate de percheziție domiciliară emise de judecătorul de drepturi și libertăți s-a...991

15 ian 22:43LocalACCIDENT RUTIER în localitatea Nazarcea: Un AUTOTURISM s-a RĂSTURNAT

617

Politică
15 ian 20:42PoliticăGheorghe Ciuhandu DĂ DE PĂMÂNT cu Nicolae Robu: E de rea credință și minte

Război între foștii primari ai Timișoarei, Nicolae Robu, și Gheorghe Ciuhandu. Invitat la TVR, Ciuhandu s-a...513

15 ian 20:42PoliticăUSR acuză că brățările electronice sunt INUTILE: Bode cumpără brățări doar pentru UNU din PATRU agresori

Deputata USR Oana Ţoiu precizează că demararea procedurilor pentru achiziţia brăţărilor electronice reprezintă o...468

15 ian 20:42PoliticăOrban: PSD încearcă să mă scoată pe mine țap ispășitor pentru prețurile la energie

672

15 ian 20:39PoliticăAlexandru Rafila SPULBERĂ dezinformările privind vaccinarea obligatorie a copiilor

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, spune că părinții din România trebuie să ia în calcul serios varianta...540

15 ian 20:41PoliticăAdrian Câciu anunță un succes în doar câteva luni de mandat la Finanțe

Ministurl Finanţelor Publice, Adrian Câciu a anunţat, joi, în emisiunea Talk News de la Profit TV, că încheierea...836

15 ian 20:41PoliticăEugen Tomac rupe tăcerea și îl atacă pe Cristian Diaconescu: A spus DA, apoi s-a răzgândit

Europarlamentarul Eugen Tomac, liderul taberei care i se opune liderului PMP, Cristian Diaconescu, susține că acesta a...682

15 ian 20:42PoliticăMinistrul Justiției dă asigurări că giganții din energie NU o să fie 'hărțuiți' de procurori

Ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, a ţinut să clarifice, joi seară, demersul prin care a cerut procurorului...777

15 ian 20:43PoliticăLiderul PNL, vești proaste despre cele aproape 2 miliarde euro din PNRR, care au ajuns în România

Președintele PNL Florin Cîțu a vorbit despre suma de 1,9 miliarde euro, bani din PNRR, care sunt în conturile...869

15 ian 20:43PoliticăFlorin Cîţu, soluţii pentru a ajuta românii cu plata facturilor la energie şi gaze

727

Interviuri
5 ian 00:16InterviuriCOȘA: Voi COLABORA foarte BINE cu Marilena DRAGNEA! VIDEO

Prefectul județului Constanța, Silviu Coșa, s-a aflat în studioul REPLICA, marți, 4 ianuarie a.c., pentru a discuta...3369

21 dec 00:06InterviuriIulian SOCEANU: Până în primăvară GAZELE vor fi puse în FUNCȚIUNE! Video

Primarul orașului Techirghiol, Iulian Soceanu, s-a aflat în studioul Replica, luni, 20 decembrie, pentru discuta...5004

21 dec 00:06InterviuriCÎRJALIU, despre CIOBANU: Tu ești un MINCINOS și un zero BARAT! Video

3985

14 dec 00:25InterviuriSTELIAN Ion: PREDOIU e LEGAT de mâini și de picioare, direcționat unde vor alți POLITICIENI! Video (I)

Stelian Ion, fostul ministru constănțean al Justiției, a acordat un interviu cotidianului Replica, în care a vorbit...3401

11 dec 00:30InterviuriCHIȚAC: Nu pot să îmi imaginez PUZ-ul Peninsulei fără PORTUL TOMIS! VIDEO

Primarul Constanței, Vergil CHIȚAC, a ținut vineri, 10 decembrie, audiențe direct din studioul Replica. Edilul a...8364

10 dec 00:32InterviuriÎNGRIJIREA persoanelor VÂRSTNICE la DOMICILIU prinde contur! Video

4439

Monden
15 ian 00:00MondenRegizorul francez Luc Besson va realiza un nou film, 'Dogman'

Cineastul francez Luc Besson va produce şi regiza un nou film în primăvară, avându-l în rol principal pe actorul...315

15 ian 00:00MondenPrinţul Charles expune la Londra 79 dintre acuarelele sale, inclusiv peisaje din România

Dintre toate pasiunile prinţului Charles, moştenitorul tronului Marii Britanii, pictura în acuarelă este una dintre...354

15 ian 00:08MondenIrina Tănase, complet schimbată după despărțirea de Dragnea! Ce modificări și-a făcut la față

1957

15 ian 00:00MondenCazul Alec Baldwin: Furnizorul de gloanţe, dat în judecată de armurierul lungmetrajului "Rust"

Armurierul de pe platoul de filmare al lungmetrajului "Rust", unde directoarea de imagine Halyna Hutchins a fost...328

15 ian 00:00MondenActorii Jason Momoa şi Lisa Bonet s-au despărţit

Actorii Jason Momoa şi Lisa Bonet au anunţat miercuri că s-au despărţit, punând astfel capăt unei căsnicii care...460

15 ian 00:00MondenKanye West vrea să susţină concerte în Rusia şi să îl întâlnească pe Vladimir Putin

Rapperul american Kanye West intenţionează să călătorească în Rusia, unde are legături cu prieteni ai fostului...275

15 ian 01:52MondenAlex Bodi, intervenție chirurgicală periculoasă!

După ce a petrecut de sărbători ca milionarii, Alex Bodi a mărturisit că va ajunge pe patul de spital. Fostul...1076

15 ian 01:53MondenFilmele 'The Power of the Dog' şi 'House of Gucci', în fruntea nominalizărilor la SAG Awards 2022

Filmul western cu accente sumbre "The Power of the Dog", regizat de Jane Campion, şi drama "House of Gucci", regizată...304

15 ian 01:53MondenOana Roman, indignată de declarațiile lui IPS Teodosie

603

Mapamond
15 ian 01:49MapamondAvertisment dur adresat Rusiei: Va avea un efect dureros

AKŞAM. Subsecretarul de stat american pentru afaceri politice, Victoria Nuland, a acuzat Rusia că prin amenințările...763

15 ian 01:48MapamondTrei țări din Europa se tem că vor fi următoarele ținte ale Rusiei și se pregătesc de război

Ţările baltice discută cu aliaţii NATO despre creşterea desfăşurării militare pe teritoriul lor pentru a...846

15 ian 01:48MapamondParlamentul European și-a luat rămas bun de la David Sassoli

366

15 ian 01:48MapamondDanemarca e prima țară UE care anunță că începe vaccinarea cu a patra doză de vaccin anti-Covid

Danemarca va deveni prima țară din Uniunea Europeană care începe imunizarea cu a patra doză de vaccin anti-Covid...345

15 ian 01:49MapamondCu Joe Biden la putere, majoritatea americanilor se tem pentru prăbușirea democrației

Marea majoritate a americanilor consideră instabilitatea politică drept cea mai mare ameninţare la adresa Statelor...798

15 ian 01:47MapamondMatteo Salvini cere castrarea chimică a unui român care și-a violat fiica și a lăsat-o însărcinată

610

Sănătate
15 ian 01:44SănătateRaed Arafat: '90% din cei decedaţi în terapie intensivă sunt persoane nevaccinate'

Secretarul de stat Raed Arafat a afirmat joi că 90% dintre persoanele care mor în terapie intensivă sunt nevaccinate...443

15 ian 01:45SănătateGheorghiţă: Rata de acoperire vaccinală la grupa de vârstă 12-15 ani este undeva la 16-17%

Rata de vaccinare în rândul copiilor cu vârste între 12 şi 15 ani este de aproximativ 16-17%, a declarat, joi,...375

15 ian 01:43SănătateÎncepe vaccinarea anti-COVID a copiilor cu vârste între 5 şi 11 ani

532

15 ian 01:44SănătateMedicamentele de care trebuie să te ferești dacă ești infectat cu Omicron

Antiviralele orale sunt molecule mici care blochează activitatea și replicarea virusului. Ele trebuie administrate...3572

15 ian 01:40SănătateBăutura care scade hipertensiunea arterială în câteva minute

Hipertensiunea arterială (HTA) este o "boala tăcută", fără simptome specifice, și este vinovată pentru milioane...1026

15 ian 01:41SănătateMedic român despre Omicron: ”Masca nu ne mai ajută la fel de mult!”

950

Prin accesarea replicaonline.ro, sunteți de acord cu termenii de utilizare și politica de confidențialitate.
ACCEPT