REPLICA ONLINE CONSTANTA

6.4° Constanța Vin., 19 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6704
6.4° Constanța Vineri, 19 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6704
 

Vergil Chiţac: „Viitorului Parlament îi revine sarcina grea de a reforma toate sistemele publice importante”

Vergil Chiţac: „Viitorului Parlament îi revine sarcina grea de a reforma toate sistemele publice importante”

Replica API 12 noiembrie 2016 | 12:36 261

Liberalii au intrat în campanie electorală

Liberalii au intrat în campanie electorală

În cadrul unei conferințe de presă, susținută vineri, Vergil Chițac, președintele Organizaţiei Municipale a PNL Constanța, şi candidat din partea PNL pentru un mandat de senator, a prezentat echipa, motivaţia pentru care îl susţine pe Dacian Cioloş ca premier, dar a vorbit şi despre proiectele personale. Printre acestea se numără uniformizarea legislaţiei în domeniul maritim, maximizarea la 2 mandate pentru toate funcţiile publice, dar şi modificarea legii finanţării partidelor politice pentru a interzice companiilor care fac afaceri cu statul să mai finanţeze partidele. De asemenea, Chiţac a punctat că el consideră că nu duce o bătălie cu PSD, ci cu starea generală a constănţenilor de a nu ieși la vot. El transmite populaţiei să iasă la vot şi doreşte, pe modelul altor state, să existe o lege a votului obligatoriu.

„După tragedia de la Colectiv, sistemul politic românesc a fost pur și simplu desființat de populație. Eu am spus și la partide sintagma asta – Guvernul Cioloș și partidele politice, în anul sabatic 2016. Partidele politice au trebuit să ia un an de pauză în care menirea lor era să reformeze, așa cum au cerut oamenii în stradă atunci. Viitorului Parlament îi revine sarcina grea de a reforma toate sistemele publice importante: de educație, de sănătate, autostrăzi, infrastructură, dar și administrația României.

Legat de susținerea Guvernului Cioloș, uitați ce se întâmplă, PNL și-a asumat într-un miting entuziast asumarea domnului Dacian Cioloș pentru a fi candidat. Acum, invitația mea, tot timpul, în analiză este să recurgem la cifre. Iar cifrele spun că economia României a crescut între 5 și 6%. Cifrele spun că deficitul de cont curent a fost ținut în limite normale, în ciuda faptului că domnul Ponta s-a lăudat cu o creștere economică, dar să fim onești, aceea creștere a fost bazată pe consum datorită facilităților fiscale și creștelor salariale care au avut loc anterior, care s-au propagat și în 2016. Guvernul Cioloș a trebuit să țină acest cont curent și a făcut acest lucru în limite rezonabile. Mai mult decât atât, investițiile străine, în primele 7 luni ale anului, au crescut cu 28%, șomajul s-a redus cu 2%. Guvernul Cioloș a dat o ordonanță de urgență prin care a scutit de impozit salariile cercetătorilor științifici. Lucrul ăsta s-a întâmplat la cererea unor companii care se ocupă cu cercetări științifice. E adevărat că avem o indrustrie.

Este o prostie magnifică cine spune că România nu are industrie. Vă dau o cifră. Din structura PIB-ului, 25% înseamnă industrie, la o medie a Uniunii Europene de 15%. Ea există. Industria asta, o mare parte manufacturează și are o valoare adăugată scăzută. Zona IT a crescut de la 2 la 4% din PIB. Eu cred că domnul Dacian Cioloș putea în vară să emită o OUG prin care să reglementeze alegerile locale în două tururi de scrutin”, a punctat Vergil Chițac în cadrul conferinței. Privind campania electorală, liderul își dorește ca această campanie să fie una pozitivă și să nu ajungă să fie o critică destructivă. El dorește, de asemenea, să iasă la suprafață soluții.

„O disoluție a partidelor politice” este problema pe care a observat-o locul 1 de pe lista PNL pentru alegerile parlamentare, pentru Senat. Observă o discrepanță mare între statutul PSD și abordarea privind cota unică de impozitare, ținând cont că doctrina partidului social este de a exista o cotă progresivă. Un alt punct pe care îl atinge Chițac este existența unor „pomeni electorale” pe care le-au făcut parlamentarii PSD. Eliminarea taxei de mediu și a taxei Radio/TV sunt văzute cu mult scepticism de către Chițac.

„În 2011, în forma de atunci USL, au propus eliminarea taxei Radio/TV. În 2012, odată cu instalarea noului Parlament, în Parlament s-a votat împotriva. Ni se încălzește acum o ciorbă după 4 ani de zile. Vă mai aduc în discuție această lege, care a produs multe emoții, cu creșterea salariilor cu 15%. În 2008, spre sfârșit de guvernare, doamna Andronescu a promovat o lege, care a fost promulgată de președintele Traian Băsescu cu creșterea salariilor cu 50%. Domnul președinte Băsescu a zis că sunt bani. Domnul Tăriceanu, prim-ministru la vremea respectivă, a zis că nu sunt bani, a dat aviz negativ. Legea a fost promulgată. A venit 2009, guvern PSD-PDL. Doamna Andronescu nu a avut nici o jenă să nu aprobe mărirea salariilor cu 50%. E limpede că PSD beneficiază de un electorat care este foarte rezilient la minciuni”, a precizat Vergil Chițac. A mai adăugat niște aspecte grave, cum ar fi că se încalcă legea responsabilității fiscale. Cu 180 de zile înainte de alegeri nu se fac majorări salariale, conform legii 69/2010. În România, diferența dintre salariul mediu la bugetari și în sistemul privat este de 403 lei, în favoarea salariului bugetarilor, invers față de ce se întâmplă în alte țări.

Proiectele lui Chițac pentru Parlament: uniformizarea legislației maritime, 2 mandate pentru funcționari publice

„Îmi asum să aduc în fața Parlamentului uniformizarea legislației maritime și un statut al personalului navigant maritim, fluvial și portuar. Avem 20.000 de navigatori. Am făcut un calcul sumar. Oamenii care au navigat pe nave, au adus în România de la Revoluție încoaoce circa 1 miliard de dolari. Ei sunt încadrați aici pe salariul minim. Când vor ajunge la vârsta pensionării, vor avea niște pensii de mizerie. Nu faptul că sunt încadrați aici pe salariul minim. Sunt mulți care navigă pe mare sub pavilion european, care plătesc taxe în statul respectiv. Un șef mecanic ia 8000 de euro la italieni și mai plătește 5000 de euro taxe. Noi trebuie să facem cumva ca taxele astea plătite care sunt plătite în țările europene, să conteze în cuantumul pensiilor pe care ei le vor primi.

Am și câteva soluții, voi cere Ministerului Muncii să facă o analiză comparativă a legislației în domeniu. Există câteva cazuri de bună practică, în Polonia și Țările Baltice, care au început să facă discuții bilaterale și să încheie acorduri bilaterale cu țările membre. Prin negocieri bilaterale, vizând inflanții speciale, lucrurile astea se pot rezolva.”, a precizat ca un prim proiect Chițac. O altă problemă pe care o scoate în evidență candidatul PNL este modificarea ecosistemului din zona câmpurilor eoliene. Maximizarea mandatelor pentru toți funcționarii publici la 2 este un alt punct pe care vrea să îl atingă Chițac în Parlament, „tot în spiritul reformării politicului”. Vergil Chițac își dorește și să se interzică ca acele companii care au făcut afaceri cu statul să mai finanțeze partidele politice.

O lege a votului obligatoriu, dorită de liberal

„Bătălia noastră în campania asta electorală nu este cu PSD-ul. Bătălia noastră e cu demoralizarea oamenilor și cu ieșirea lor la vot. La vot, în Constanța, au ieșit numai 40% din oameni. Dacă nu ies oamenii la vot, noi nu știm ce vrea populația. Nu știu dacă e lipsit de interes o lege a votului obligatoriu. În România trebuie să forțăm puțin responsabilitatea civică a oamenilor. Starea asta fost indusă special. Sunt oameni care nu vor să iasă la vot. Mesajul meu va fi: oameni buni ieșiți la vot, indiferent cu cine votați, doar ieșiți la vot!”, a spus Chițac.

Huțucă promite reglementări pe zona fiscală din România

„După cum bine știți, în ultimii 25 de ani eu am lucrat în finanțe publice și la nivel județean, și la nivel central, am fost promovat în diferite funcții de conducere. Ceea ce mă pune în situația să știu cât de dificil este să gestionezi oamenii într-un sistem administrativ, opac, cu zone neperformante și profund politizate. Cel mai complicat lucru este să îți construiești o echipă, dispuși să se implice. Complicat este să lupți cu tendința de autoconservare a sistemului, cu birocrația. Eu chiar că un Guvern cu miniștrii în frunte cu Dacian Cioloș este singura echipă capabilă să genereze proiecte durabile, o echipă care pune în fața oricărei strategii guvernamentale, un set de valori sau un set de principii coerente. Mă regăsesc în echipa PNL Constanța. Ne caracterizează totodată și diversitatea. Suntem perseverenți, determinați, avem abordări constructive și dorim cu toții să demonstrăm. Mă aștept la o campanie curată, transparentă, cu mesaje pozitive. Nu avem alt hop decât să facem electoratul să ne cunoască. Proiectele mele vor viza modificări de cod de procedură fiscală, care aduc anumite clarificări privind drepturile agenților economici, mai ales în zona de inspecție, de contestații și în zona de contencios administrativ. Dar și modificări în zona codului fiscal. Am o serie de proiecte la care am participat alături de echipa de la Minister, la care am lucrat cu Banca Mondială. Unul din aceste proiecte vizează crearea unor avantaje de a participa pe o piață legală a forței de muncă, atât pentru angajator, cât și pentru angajați, prin regândirea sistemului de deduceri fiscale și de credite fiscale în România.”, a precizat Bogdan Huțucă, candidatul PNL.

Claudia CORBU

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
271241102118
5/49
123724351130
joker
42644172614