REPLICA ONLINE CONSTANTA

7.9° Constanța Sâm., 20 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6705
7.9° Constanța Sâmbătă, 20 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6705
 

Veste bună! Favipiravirul ajunge pe rafturile farmaciilor

Veste bună! Favipiravirul ajunge pe rafturile farmaciilor

Replica API 17 ianuarie 2022 | 15:03 1233

Unul dintre medicamentele care pot fi administrate pacienților bolnavi de COVID-19 - Favipiravir - va putea fi cumpărat din farmacii. Este anunțul făcut de Ministerul Sănătății vineri, 14 ianuarie, în urma modificării protocolului de tratament al infecției cu virusul SARS-CoV-2.

Românii vor avea acces la medicamentele anti-COVID-19 în farmacii. În urma unei decizii luate de Ministerul Sănătății, protocolul de tratament al infecției cu virusul SARS-CoV-2 a suferit noi modificări, vineri.

Favipiravirul se va vinde în farmacii

Astfel, Favipiravirul va putea fi achiziționat de infectații cu coronavirus direct din farmacii, însă doar pe baza unei rețete eliberate de un cadru medical.

„Favipiravir va putea fi eliberat, în viitor, în farmaciile cu circuit deschis, numai pe bază de prescripție medicală”, se arată în comunicatul emis de Ministerul Sănătății.

Demersul în cauză vizează „creșterea accesibilității pacientului la tratament precoce în ambulatoriu”.

Acces la tratamente pentru pacienții COVID-19

Potrivit modificărilor stabilite prin ordinul semnat de Ministerul Sănătății – este vorba despre modificarea anexei la Ordinul ministrului Sănătății nr. 487/2020 pentru aprobarea protocolului de tratament al infecției cu virusul SARS-Cov-2 – „medicația antivirală orală va putea fi prescrisă în centrele ambulatorii de evaluare de către medicii de orice specialitate pentru pacienții infectați cu SARS-CoV-2”.

Ordinul citat a fost publicat în Monitorul Oficial joi, 13 ianuarie.

Totul despre utilizarea antiviralelor orale

În altă ordine de idei, Ministerul Sănătății a publicat o serie de întrebări şi răspunsuri cu privire la antiviralele folosite în tratamentul anti-COVID-19.

Experţii spun că antiviralele orale sunt molecule mici care blochează activitatea și replicarea virusului. Ele trebuie administrate cât mai repede posibil după infectare.

Ce trebuie reținut este că antiviralele trebuie luate înainte ca virusul să cauzeze leziuni ale țesuturilor și organelor. Aceste medicamente se administrează oral de-a lungul a câtorva zile, ceea ce înseamnă că sunt ușor de administrat, transmite Ministerul Sănătății.

Întrebări și răspunsuri referitoare la utilizarea antiviralelor orale:

1. Cu cine trebuie să discut despre tratament dacă sunt confirmat cu COVID-19?

R: Cu medicul de familie, care îți va recomanda măsurile potrivite formei tale de boală și istoricului tău de sănătate.

2. Ce fac dacă nu am medic de familie și sunt testat pozitiv?

R: Dacă ai făcut testul acasă, anunță Direcția de Sănătate Publică, care te îndrumă mai departe. Testul făcute acasă trebuie confirmat oficial pentru ca tu să poți beneficia de evaluare medicală și de tratament.

3. Dacă sunt confirmat pozitiv pentru COVID-19, este întotdeauna necesar să iau tratament antiviral?

R: Nu, tratamentul antiviral poate fi util doar în anumite situații stabilite de medicul care te va evalua.

4. Există tratament antiviral pentru COVID-19 în cazul în care nu e nevoie de internare?

R: La această dată există câteva opțiuni terapeutice de tratament cu administrare orală (comprimate) care pot fi utilizate, dar numai după consultul și analizele de laborator recomandate de un medic dintr-un Centru de Evaluare COVID-19 sau la indicația medicului de familie. Consultul și analizele sunt necesare deoarece toate antiviralele orale au efecte adverse sau interacțiuni negative posibile cu alte medicamente pe care le iei concomitent.

5. Care sunt medicamentele antivirale care mi se pot recomanda și pe care le pot lua acasă, fără să mă internez?

R: Dacă ai o formă ușoară sau medie de COVID-19 și medicul îți recomandă tratament acasă, acesta îți va putea prescrie sau recomanda unul din următoarele antivirale: Paxlovid, Molnupiravir sau Favipiravir. Alegerea acestuia va fi decisă în funcție de situația ta medicală.

6. Exista și situația în care nu voi primi tratament antiviral oral?

R: Da, daca nu ai factori de risc pentru o formă severă, daca ai mai mult de 5-7 zile de la debutul bolii, dacă ești copil (<18 ani), dacă ai contraindicații ori ești femeie gravidă sau care alăptează, nu vei primi tratament antiviral oral.

Altă situație în care nu vei primi antiviral oral la domiciliu este cea în care medicul îți recomandă internarea în spital.

7. Am 35 de ani, nu am boli cronice, ieri am primit un test PCR pozitiv pentru SARS- CoV-2, dar nu am niciun fel de simptome. Am nevoie de tratament antiviral?

R: Nu ai nevoie de tratament antiviral, pentru că nu s-a demonstrat eficiența tratamentului antiviral la pacienții asimptomatici.

8. Am început să am simptome de COVID-19 și am avut rezultat pozitiv la un test PCR în urma cu 8 zile. La început am avut febră, dureri musculare, dureri de cap și durere la înghițit, care între timp s-au ameliorat, acum mai am numai durere la înghițit. Am nevoie de tratament antiviral?

R: Nu ai nevoie de tratament antiviral, pentru că s-a demonstrat ca tratamentul antiviral este eficient numai atunci când este administrat în primele 5-7 zile de la apariția simptomelor.

9. Am 30 de ani, sunt gravidă, sarcină de 4 săptămâni și am un test PCR pozitiv pentru SARS-CoV-2. Am nevoie de tratament cu medicamente antivirale orale?

R: NU, nici un antiviral oral dintre cele existente nu este recomandat în sarcină. De aceea, supravegherea medicală a gravidelor infectate cu SARS-CoV-2 este foarte importantă.

10. Am intrat în contact cu cineva pozitiv COVID-19 în urmă cu 2 zile, nu am nici un semn de boală. Pot lua profilactic antivirale?

R: NU, antiviralele nu au efect de prevenire a bolii, ci doar de tratament în cazul în care te îmbolnăvești și ai recomandare de tratament de la medic, scrie evz.ro

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
ba inteligentilor,sint super toxice.Mai bime va vaccinati si nu va mai tot imbirligati la petreceri,berbecilor!
0
0

REPLICA

LOTO

6/49
271241102118
5/49
123724351130
joker
42644172614