REPLICA ONLINE CONSTANTA

11.9° Constanța Mie., 24 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6709
11.9° Constanța Miercuri, 24 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6709
 

Veste bună pentru navigatorii nebrevetaţi! Pot obţine noile certificate din oficiu

Veste bună pentru navigatorii nebrevetaţi! Pot obţine noile certificate din oficiu

Replica API 1 iulie 2016 | 10:07 1346

Ce spune Adrian Mihălcioiu

Ce spune Adrian Mihălcioiu

Adrian Mihălcioiu

Domeniul navigaţiei devine din ce în ce mai atractiv pentru români! Avantajele legate de situaţia financiară şi de faptul că au oportunitatea să viziteze locuri la care unii doar visează îi determină pe proaspeţii absolvenţi de liceu şi nu numai să-şi îndrepte atenţia spre această meserie. Ca în orice domeniu de activitate, există şi reguli implementate la nivel internaţional. Astfel, potrivit noului amendament de la Manila, navigatorii trebuie să-şi reînnoiască documentele până la 1 ianuarie 2017. În caz contrar, riscă să-şi piardă şansa de a mai pleca în voiaje. O veste bună, însă, pentru cei nebrevetaţi: pot obţine noile certificate din oficiu, fără a mai fi nevoie de frecventarea cursurilor de specialitate!

Adrian Mihălcioiu, liderul sindicatului Liber al Navigatorilor, a explicat ce modificări vor surveni în noile documente ale navigatorilor. „Manila cuprinde amendamente la convenţia privind standardele de siguranţă la nave, este o convenţie pentru standardele acestea minime care se numeşte STCW. Acesta este mai vechi, din 1976 şi a fost revizuit cu acest Manila. Convenţia de la Manila a fost în 2010 şi până în anul 2012 trebuia revizuit în toate statele semnatare. În România, în luna noiembrie a anului 2014 a fost semnat Ordinul Ministrului privind introducerea în legislaţia naţională a amendamentelor de la Manila. Prin aceste cerinţe noi este necesară schimbarea certificatelor fiecărui navigator şi se introduce o altă numerotare. De exemplu, pentru timonieri era A-II/4 şi acum este A-II/5, pentru motorist era A-III/4 şi acum este A-III/5, pentru ofițeri era A-II/1 și acum se fac documentele cu A-II/2. Ultima cifră spune că practic Convenţia de la Manila este agreată”, a spus Mihălcioiu. Prin urmare, pentru a-şi continua liniştiţi cariera, navigatorii trebuie să îşi reînnoiască toate documentele. “Navigatorii trebuie să facă niște traininguri pentru noile competențe și se acordă certificate. Dacă nu au noile certificate începând cu 1 ianuarie 2017 nu mai pot să navige, nu-i mai ia nimeni, întrucât asta înseamnă că nu se respectă Convenția și anul 2017 era data limită de intrare în vigoare, obligatorie. Vor avea probleme cei care au făcut aceste cursuri înainte de 2013”, a adăugat liderul SLN. O portiță de scăpare o au însă nebrevetații. “În cazul celor nebrevetați, acum facem niște modificări. Competențele astea noi ți le poți însuși și la bordul navei. Trebuie atestate de un document oficial, însă pot fi dobândite și la bordul navei. Dacă demonstrezi că ai experiență la bordul navei ca nebrevetat 12 luni în ultimii 5 ani, ca stat pot să eliberezi noile certificate pentru timonieri și marinari, din oficiu. Fără să mai facă training pentru că se consideră trainingul la bord, nu la fel și pentru ofițeri pentru că sunt alte cerințe. În ordinul Ministrului era trecut ca cei nebrevetați să facă și traningul, să dea și examenul, obligatoriu. Acest lucru era greu, întrucât înseamnă bani, înseamnă timp, înseamnă debarcare. Am agreat în final cu Autoritatea Navală Română faptul că vor fi date din oficiu toate certificatele pentru timonieri și motoriști pentru cei care au experiență 12 luni în perioada 2008-2012. Este dat către Ministrul Transporturilor și așteptăm să-l semneze și să-i dăm drumul că este deja cam târziu”, a conchis Adrian Mihălcioiu.

Diana NEAŢĂ

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218