REPLICA ONLINE CONSTANTA

3.4° Constanța Lun., 13 Ian. 2025
Anul XX Nr. 6973
3.4° Constanța Luni, 13 Ianuarie 2025 Anul XX Nr. 6973
 

Veste bună! Viorel Ionescu: La Hârșova, taxele și impozitele nu vor crește, în 2025. Video

Veste bună! Viorel Ionescu: La Hârșova, taxele și impozitele nu vor crește, în 2025. Video

Robert NENCIU, Mariana MURAT 18 decembrie 2024 | 00:00 974

Viorel Ionescu, primarul orașului Hârșova s-a aflat marți, 17 decembrie, în studioul Replica, unde a vorbit câteva subiecte legate de administrația orașului, consiliul local, și nu în ultimul rând despre proiectele pe care le are de dus la îndeplinire în acest mandat. Taxa de habitat, proiecte investiționale, previziuni bugetare pentru anul 2025 și viitorul viceprimar al orașului au fost câteva din subiecte abordate de Viorel Ionescu în interviul acordat cotidianului Replica.

Veste buna! Viorel Ionescu: La Harsova, taxele si impozitele nu vor creste, in 2025. VideoViorel Ionescu

În debutul interviului, primarul orașului Hârșova a vorbit despre litigiul pe care-l are cu societatea Iridex, aceeași societate care a executat-o în contul datoriilor. „Situația este foarte simplă, ca în orice relație comercială. În momentul în care nu plătești, nu contează dacă nu poți sau dacă nu vrei, la un moment dat, operatorul vine și derulează proceduri de executare în vederea recuperării datoriilor pe care le are Primăria Hârșova acum. Eu am discutat cu operatorii de la Iridex, am arătat bunăvoință, motiv pentru care și creditorul ar trebui să arate bunăvoință și să dispună stoparea acestor executări. Problema esențială este reprezentată de cantitatea de gunoi pe care comunitatea o produce. Am un principiu și acela este: poluatorul plătește și atunci soluția este foarte simplă în această problemă. Ori se diminuează cantitatea de gunoi, ori, dacă nu, trebuie plătită această cantitate de gunoi. Important de conștientizat este faptul că tona de gunoi este destul de scumpă.

Viorel Ionescu: Am taxă de habitat, în care este inclusă această taxă de gunoi

Legat de taxa de habitat și taxa de gunoi, Viorel Ionescu a declarat: „Am taxă de habitat, în care este inclusă această taxă de gunoi. Mai explic încă odată, deși am explicat de nenumărate ori. Taxa de habitat este undeva la 176 de lei pe an, pentru fiecare locuitor în parte. Această taxă include tot ceea ce ține de costurile pe care le are comunitatea, cu asigurarea unui habitat decent în Hârșova. Această plată pe care trebuie să o acordăm operatorului de gunoi implică plata iluminatului stradal public, implică tot ce înseamnă costuri de parcuri, toaletare, plantare, pentru că mie îmi plac trandafirii și nu am mai plantat alte flori. Toate aceste servicii ce asigură cetățeanului un trai decent intră în confortul orașului, inclusiv lucrări de reparație. Taxa reală ar fi undeva la 350 de lei. Am avut un control și am solicitat Curții de Conturi să-mi facă această precizare. Acum am alt control, fiind al doilea pe acest an. Aș vrea ca ei să-mi lase și în scris, pentru că aceste discuții au fost purtate verbal. După acele calcule matematice, taxa de gunoi, pe an, și doar de gunoi, ar fi de aproximativ 350 de lei.“

Veste buna! Viorel Ionescu: La Harsova, taxele si impozitele nu vor creste, in 2025. VideoRobert Nenciu/Viorel Ionescu

Agenții economici, în Hârșova, au probleme cu resursa umană

În ceea ce privește bugetul primăriei Hârșova pentru anul viitor, Viorel Ionescu a declarat: „Și Hârșova are greutățile ei. Din cauza autostrăzii, Hârșova a fost izolată. Tranzitarea prin oraș se face doar atunci când oamenii vor să meargă în Deltă, iar asta cauzează atât un tranzit de turiști, cât și unul comercial, care, mai mult sau mai puțin, își pune amprenta și se cunoaște. Noi va trebui să ne adaptăm ca Hârșova să se dezvolte, dar pentru chestia asta, trebuie și ca legislația să se schimbe, iar eu, personal, am și discutat cu colegii parlamentari. Voi veni cu niște propuneri de modificări legislative. Partea aceasta cu zone defavorizate, mie, am spus din start, nu-mi place. Sună urât! Iar eu nu am fost și niciodată nu voi fi și nici nu voi transmite cetățenilor acest principiu de a merge cu mâna întinsă. Vreau să vă spun că în Hârșova, cine dorește să muncească, muncește. Agenții economici, în Hârșova, au probleme cu resursa umană. Mă gândesc ca în 2025 să fac o analiză și, dacă este nevoie, să aduc forță de muncă din afara țării. Salariul minim pe economie va crește din ianuarie, dar sunt persoane care preferă să nu vină la muncă și sunt în acea evidență de ajutor social, unde, din punctul meu de vedere, nu ar trebui. În momentul de față, la un singur refuz, ajutorul social este tăiat, dar eu nu aș merge pe partea asta de a tăia ajutorul social atunci când refuzi. La Hârșova, pentru 2025, taxele și impozitele nu vor crește.“ Legat de proiecte, primarul orașului Hârșova a declarat faptul că trei dintre proiectele principale pe fonduri europene au fost aprobate, mai exact eficientizarea energetică a Liceului Teoretic „Ioan Cotovu”, eficientizarea energetică a Grădiniței „Trei Pitici” și eficientizarea energetică a Primăriei Hârșova. „Din vară și până acum, mi s-au aprobat pe fonduri europene, trei proiecte privind eficientizarea energetică a Liceului Teoretic „Ioan Cotovu”, eficientizarea energetică a Grădiniței „Trei Pitici” și eficientizarea energetică a Primăriei Hârșova, pentru că nici primăria nu a fost renovată și acum a fost aprobată finanțarea. Acum noi pregătim documentele necesare pentru Autoritatea de Management, finanțat prin P.O.R., Programul de Organizare Regional. Am făcut o analiză acum o săptămână și sunt vreo șapte proiecte, printre care și cele trei, iar valoarea totală este de 57 de milioane de lei. Totul începe din momentul semnării contractului, după sărbători, deoarece banii încă nu au venit.

Video 1:

 

Cât despre priorități... „Să luăm taurul de coarne și să ne hotărâm ce facem cu spitalele. În 2025 mi-aș propune ca spitalul orașului Hârșova să intre în grija Ministerului Sănătății, ar fi un spital boboc, cu echipament și dotat. Nu mi se pare normal și am reclamat acest lucru la Curtea de Conturi, ca funcționarea spitalului Hârșova să fie 100% în grija primăriei, în condițiile în care 49% din cazuri sunt din Hârșova și restul de 51% sunt dinafara orașului. Nu este corect! Din punctul meu de vedere, nu mi se pare normal ca spitalele să țină de primărie, poate de Consiliul Județean, pentru că facem un spital regional. Aici intră la pachet și școlile și grădinițele. Să le ia Ministerul Educației! Doi, obținerea statutului de stațiune turistică, un interes local. Este primul criteriu pe care îl poate obține orice localitate. Avem două tipuri, prin lege: odată, stațiune turistică de interes local și stațiune turistică de interes național. Diferența reprezintă 100 de stații de cazare și dincolo 500 de spații de cazare. Ei bine, eu vreau ca Hârșova să fie o stațiune turistică de interes local. Va fi problema mea să reglementez această modificare legislativă. Din punctul meu de vedere, atunci când o localitate vine și dovedește că are această resursă, din oficiu, 10 ani de zile, nu permanent, dă-i statutul de stațiune turistică de interes local. Dă-i posibilitatea UAT-ului să se dezvolte. Și trei, îmi propun să fiu mai eficient și mai determinant cu cetățenii, să conștientizeze faptul că orașul este al tuturor, nu este doar al meu“, spune Ionescu.

Viorel Ionescu. Vreau să am viceprimar de la PNL

Spre finalul interviului, Viorel Ionescu a vorbit și despre Consiliul Local, dar și despre negocierea unui viceprimar. „Cu Consiliul Local, în momentul de față, avem o configurație 6 PNL, 6 PSD și 5 de la AUR. Viceprimarul încă nu l-am stabilit, sunt discuții și negocieri. Eu nu voi susține decât să am viceprimar de la PNL și am și explicat, pentru că discutăm de echipă. Din experiența pe care am avut-o în 2016 și în 2020, Consiliul Local nu s-a oprit din a impune un viceprimar și atunci lucrurile s-au schimbat. Cel puțin în 2020 am avut deschidere să fac echipă cu alianța la momentul respectiv, cu un tânăr. Din punctul meu de vedere, mi se pare normal ca echipa să-și asume și alea bune și alea rele și nu pot face echipă decât cu oameni din echipa mea. Eu nu sunt adeptul „am viceprimar, dar nu dau atribuții”. Nu! Eu dau atribuții, efectiv. Excepție este oficierea și semnarea de dispoziții. Tocmai să vadă și să se pregătească pentru 2028. Încă există suspiciunea pe la 2-3 colegi din PSD că „primarul face, drege”. Nu! E bine să intrați, să vă informați și să vedeți realitatea. S-ar putea să nu vă placă. Legat de cei 5 consilieri de la AUR, au aceeași abordare de la națională, circ, vorbe nefondate. Sunt niște ședințe care se filmează din 2016, de când sunt eu primar, sunt puse pe site, oricine le poate vedea. Colegii din Consiliu trebuie să înțeleagă că atunci când Ionescu inițiază un proiect de hotărâre, ca primar, nu este proiect pe persoană fizică, este un proiect benefic pentru comunitate. Mi se pare normal ca și orașul să primească informația de la acel consilier. Un proiect pe care îl generez eu, ca primar, nu înseamnă că este perfect, ci este gândit de aparatul meu. Colegii de la AUR nu au decența și curiozitatea să vină și să te întrebe. Noi o să aprobăm în viitoarea ședință planul de investiții pentru anul viitor și acolo sunt toate proiectele locale. Consilierii trebuie să înțeleagă că «opoziție» nu înseamnă «o poziție».” 

Video 2:

 

Interviul integral, îl puteți urmări în materialul VIDEO de mai jos:

.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


REPLICA



LOTO

6/49
46422752318
5/49
21153463619
joker
41443323172