REPLICA ONLINE CONSTANTA

12.1° Constanța Joi, 25 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6710
12.1° Constanța Joi, 25 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6710
 

Veşti bune pentru navigatori: centru de perfecţionare, mutat la Constanţa

Veşti bune pentru navigatori: centru de perfecţionare, mutat la Constanţa

Replica API 11 decembrie 2014 | 00:16 638

Premieră pentru personalul Navigant

Premieră pentru personalul Navigant

Sursa foto: wikimedia.org.ro

La Constanţa, miercuri, la sediul Colegiului Nautic Român, a avut loc inaugurarea singurului centru de instruire pentru navigatori în domeniul poziţionării dinamice din Estul Europei: DP &Offshore Centre. Acest centru funcţiona de aproximativ un an şi jumătate în Capitală, însă a fost mutat la începutul lunii decembrie la Constanţa, din motive lesne de înţeles: municipiul nostru este principalul furnizor de personal navigant. Mai mult, la acest centru participă la cursuri şi navigatori din alte ţări. „Începând din 3 decembrie a.c., în sediul Colegiului Nautic Român, funcţionează centrul de poziţionare dinamică. Iniţial, aflat la Bucureşti, am reconsiderat poziţia geografică a acestui centru şi l-am mutat la Constanţa, dat fiind faptul că în acest an am constatat că pieţei constănţene, cea mai importantă din România, îi este necesar acest centru mai aproape. De asemenea, punctez şi faptul că avem o piaţă deosebit de interesantă în Bulgaria, Turcia. De asemenea, în acest an şi jumătate de funcţionare centrul nostru a avut peste 400 de ofiţeri, din România, Bulgaria, Turcia, cum spuneam, dar şi din alte ţări, ţările baltice, din Rusia, din Belgia, din Franţa, chiar şi din Peru”, a declarat preşedintele Colegiului Nautic Român, Stelian Cojocaru.

Demersul a fost salutat şi de directorul general al agenţiei de recrutare Fair Spirit, Ion Calenic şi speră la o nouă serie de transferuri, în special din domeniul tehnic, pentru urgentarea specializării personalului necesar pe nave.

“Îl felicit pe domnul Cojocaru pentru ideea foarte bună de a transfera echipamentele pentru cursurile de DP punte la Constanţa, pentru că se simţea nevoia unui centru de anvergura celui de la Mogoşoaia, care să joace un rol foarte important pe piaţa locală, constănţeană. Având în vedere faptul că partenerii noştri sunt foarte interesaţi de acest segment de training. Salut ideea şi o consider extraordinar de benefică. Mi-aş permite să-i sugerez domnului Cojocaru să vină şi cu celelalte departamente, tot ce înseamnă training pentru departamentul tehnic, pentru cei cu brevete de şefi mecanici sau ofiţeri electrici. Avem solicitări foarte multe, iar dincolo de solicitările pe care le avem acum trebuie să avem în vedere care vor fi reglementările viitoare şi, din cunoştinţele mele, în 2016 sau 2017, tot personalul tehnic de la bordul navelor de tip off-shore, vor trebui să aibă şi cursuri de DP maintenance. Şefii mecanici şi superiorii vor trebui să aibă DP maintenance şi high voltage”, a spus Calenic.

Centrul de instruire pentru navigator beneficiază de un simulator, care îi poate pune pe cursanţi în orice situaţie complicată care ar putea fi întâlnită în timpul voiajului. Potrivit directorului general al agenţiei de recrutare Oil and Gas Recruitment, comandant şi instructor DP, Andrei Brighidău, concentrarea se face pe personalul vizat pentru platformele de petrol şi gaze din Marea Neagră.

“Colegiul Nautic este singura instituţie care poate deschide un centru DP. Din punctul nostru de vedere, al operatorilor DP, suntem foarte bucuroşi că avem aşa ceva în România. Începând cu anul trecut, în septembrie, când am reuşit deschiderea centrului DP&Off-shore, la Bucureşti, este acum o realizare faptul că s-a reuşit aducerea centrului la Constanţa. Constanţa este principalul furnizor de personal maritim şi de off-shore din România şi marea majoritate a celor implicaţi în domeniu locuiesc în Constanţa. Începând cu săptămâna trecută, putem oferi aceste cursuri şi la Constanţa. (...) Sunt operaţiuni care se desfăşoară momentan şi în bazinul Mării Negre, la noile explorări petroliere şi de gaz, o industrie care vine puternic din spate, care are nevoie de oameni perfecţionaţi, specialişti în domeniu şi este o industrie care va acapara din ce în ce mai multă forţă de muncă. Sperăm ca forţa de muncă să fie calificată şi, în acelaşi timp, sperăm ca centrele de training, precum Colegiul Nautic, să reuşească să-şi diversifice gama de cursuri oferite personalului român. Nu numai personalul român este direct interesat de partea de training, sunt cursanţi care vin din Bulgaria, Turcia, Grecia, Republica Moldova, ţările adiacente şi care nu au un centru acreditat. (...) Simulatorul poate oferi tot felul de situaţii, ceea ce ne interesează pe noi, simulează operaţiuni de aprovizionare la platforme. Simulăm operaţiuni de punere de cabluri sau de ţevi, cum se întâmplă în Marea Neagră momentan. Putem simula operaţiuni de montare de turbine eoliene pe mare, deci, practic, cam toate operaţiunile care se pot desfăşura pe mare în domeniul petrolier şi gaze. Noutatea este partea de DP, nişa din domeniul oil&gas”, a spus Brighidău.

“Este foarte folositor, datorită faptului că prima parte a cursului l-am făcut în Italia. Nu e vorba neapărat de preţ, dar poate fi distanţa. E destul de dificil să găseşti loc. Am vrea să stăm acasă în perioada liberă, unii lucrează două săptămâni cu două şi ne bucurăm enorm că a luat fiinţă acest curs în Constanţa. La acest curs învăţăm să folosim aparatura de comandă a navei, menţinerea navei în poziţie, chiar dacă este influenţată de valuri, de curenţi. Navig din 1979, sunt ceva ani”, a spus un cursant, fericit de prezenţa centrului, la Constanţa.

Marius Florian VASILE

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218