REPLICA ONLINE CONSTANTA

10.3° Constanța Vin., 19 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6704
10.3° Constanța Vineri, 19 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6704
 

Veşti bune pentru TIR-urile care traversează Podul Agigea: prefectul Bola a găsit gabara "dispărută"

Veşti bune pentru TIR-urile care traversează Podul Agigea: prefectul Bola a găsit gabara "dispărută"

Replica API 5 noiembrie 2013 | 00:00 226

Aţi răbdat atât... mai aşteptaţi câteva zile!

Aţi răbdat atât... mai aşteptaţi câteva zile!

Calvarul de pe podul de la Agigea se diminuează. Cel puţin, aşa ne asigură prefectul Eugen Bola, care, la începutul zilei de luni, dăduse gabara "dispărută". Contactat de "Replica", Bola susţinea că transportul greu, pentru care traficul a fost restricţionat pe Podul Agigea, e încă în stand-by: "Am pierdut gabara din vedere. Din câte ştiu, mâine-poimâine trebuie să vină neapărat. Dar, dau astăzi nişte telefoane să văd ce şi cum. Pur şi simplu, mi-a scăpat".

Prea multe detalii nu ştie nici directorul Administraţiei Canalelor Navigabile, Daniel Georgescu: "În afară de aşteptat, ce să facem? Încă nu am fost anunţaţi de la Galaţi, din şantierul unde s-au operat acele schimbări la gabară. Noi am convenit cu ei ca atunci când va fi gata să fim pregătiţi aici. Mai multe nu aş dori să spun, pentru că ultima dată când am zis ceva, lumea a spus că mint. Aşadar, aşteptăm".

Ce spunea reprezentantul Direcţiei de Exploatare Canal Dunăre-Marea Neagră acum două săptămâni

Prefectul dă asigurări cu şoferii TIR-urilor pot răsufla uşuraţi începând de joi sau vineri. Contactat din nou, în cursul zilei de ieri, de "Replica", el a declarat: "Gabara e în drum spre Constanţa, e pe Dunăre, a plecat din Galaţi. Credem că ajunge în seara asta şi mâine dimineaţă se vor face nişte probe, să vedem cum e cu platforma. Sperăm ca pe 7 (joi - n.r.) sau 8 (vineri - n.-r.) să fie funcţională". Motivele care au determinat întârzierea gabarei sunt de ordin tehnic. Amuzamentul situaţiei constă în zeci de organizări, şedinţe de lucru, conferinţe de presă, pentru ca gabara să intre în şantierul de la Galaţi. La ultima şedinţă organizată pe această temă la Instituţia Prefectului, de acum aproximativ două săptămâni, reprezentantul Direcţiei de Exploatare Canal Dunăre-Marea Neagră a lămurit situaţia: "După cum ştiţi, la întâlnirea cu premierul Victor Ponta s-a stabilit ca transportul traficului greu să fie asigurat, de la nord la sud, de un bac. Caracteristicile tehnice sau condiţiile canalului nu permit accesul nici unui bac de pe Dunăre. S-a găsit o soluţie, cu o gabară de 1.000 de tone, specială pentru transport agabaritic, care asigură un bord liber. Am efectuat măsurători topometrice, am evaluat pantele pe care vor avea acces maşinile. Pe partea de organizare a accesului dinspre mal, problema a fost rezolvată. Nu a fost însă rezolvată problema gabarei. Această gabară are o singură poartă. Ori, pentru trecerea peste canal, aveam nevoie de două porţi. La o gabară de 60 de metri pentru 150 de metri, cât are canalul, vă daţi seama câte manevre de întoarcere erau necesare. Astfel, a fost nevoie de o a doua poartă. Practic, după conceperea celei de-a doua porţi, se va asigura accesul în sensul de mers. Proiectarea a durat vreo două săptămâni, avizele au durat şi ele. A intrat în şantier luni şi va fi gata pe 3 noiembrie. Ea va permite accesul la nouă utilaje, maşini mari".

Marius Florian VASILE

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
271241102118
5/49
123724351130
joker
42644172614