REPLICA ONLINE CONSTANTA

16.2° Constanța Vin., 29 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6683
16.2° Constanța Vineri, 29 Martie 2024 Anul XX Nr. 6683
 

Veşti despre Cazinou. Făgădău: „Sper ca anul acesta să începem restaurarea lui“

Veşti despre Cazinou. Făgădău: „Sper ca anul acesta să începem restaurarea lui“

Replica API 23 aprilie 2016 | 01:29 219

Cazinoul din Constanţa va redeveni emblem oraşului! După ce, o bună bucată de vreme, procedura de achiziţie a contractului privind lucrările Cazinoului a tot fost amânată din cauza contestaţiilor depuse, instanţa a dat o decizie definitivă, şi anume de respingere a ultimei plângeri. Astfel, începând de săptămâna viitoare procedura va fi reluată. Decebal Făgădău, în cadrul unei conferinţe de presă susţinută după şedinţa Consilului Local, vineri, 22 aprilie, a precizat că anul acesta este posibil să înceapă lucrările de restaurare. “Instanţa a respins definitiv contestaţia, iar săptămâna viitoare se va relua procedure de licitaţie. Până la anul sperăm să reabilităm Cazinoul. Sper să nu ne prindă toamna fără schela pe el”, a declarat acesta.

Amintim că a fost dată o decizie definitivă în cazul procedurii de achiziţie a lucrărilor pentru reabilitarea şi restaurearea clădirii Cazinoului din Constanţa. După ce firma Euromateria SRL a depus mai multe contestaţii, nemulţumită că i-a fost respinsă oferta în cadrul licitaţiei, iată că pe 20 aprilie anul curent, Curtea de Apel Bucureşti a dat soluţia definitivă în dosarul 2136/2/2016, cu obiectul: litigiu privind achiziţiile publice dec. nr.391/c10/286, petent firma menţionată mai sus, iar intimat: Compania Naţională de Investiţii S.A. "Respinge plângerea ca nefondată. Definitivă" - a fost soluţia. Prin urmare, procedura de achiziţie ar urma să fie reluată de săptămâna viitoare. În octombrie 2014, Cazinoul din Constanţa a fost transferat din administrarea municipalităţii în cea a Companiei Naţionale de Investiţii, pentru a putea fi restaurat cu bani provenind de la bugetul central, urmând ca după finalizarea construcţiilor, monumentul să revină în administrarea municipiului Constanţa. Compania Naţională de Investiţii a scos la licitaţie achiziţionarea serviciului de proiectare şi execuţie a acestor lucrări în iunie 2015, data de începere a acestora fiind estimată la vremea respectivă de către Decebal Făgădău pentru toamna aceluiaşi an. După ce Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor a decis pentru a treia oară să respingă nemulţumirile firmei menţionate mai sus, dosarul a ajuns la Curtea de Apel Bucureşti, care a decis că plângerea este nefondată. Decizia fiind definitivă, licitaţiile pot fi reluate.

Cazinoul din Constanța a fost construit în 1903, a fost bombardat de două ori, în Primul și Al Doilea Război Mondial, a fost reparat, extins și reamenajat. Ultima reparație capitală și redecorare a fost realizată în 1987. Din anul 2010, de când Cazinoul a fost închis și scos din circuitul public, Primăria Constanța a încercat fără succes mai multe variante de a concesiona unor investitori străini clădirea-simbol a orașului sau de a o reconsolida și moderniza cu fonduri guvernamentale, transferând-o Ministerului Dezvoltării Regionale și Turismului, fără a se reuși o finalizare a acestui proiect.

Constănțenii au inițiat o petiție pentru salvarea Cazinoului

Sătui de promisiunile deșarte pe care autoritățile le-au tot făcut de-a lungul timpului cu privire la reabilitarea Cazinoului, constănțeni au inițiat o petiție online, poate, poate strigătele lor vor fi auzite și vor conduce la o soluție. “Norii negrii s-au adunat asupra Cazinoului din Constanța. Clădirea-simbol a orașului a ajuns o ruină, deși e catalogată, conform legilor țării, ca monument arhitectural, fiind notat în Lista Monumentelor Istorice cu codul LMI CT-II-m-A-028801, litera A mare din cod reprezentând categoria de cea mai mare importanță. Cazinoul, realizat în stil Art Nouveau, avându-l autor pe arhitectul Daniel Renard, a fost inaugurat cu fast în 1910, fiind cel mai mare edificiu de acest fel de pe teritoriul României.”, se arată în șapoul petiției. Constănțenii sunt de părere că ultima speranță de reabilitare a monumentului stă în mâinile lor. “Cred că stă în mâna noastră, a constănțenilor (și nu numai) să ne unim forțele în a semna o petiție online prin care să-i cerem prim-ministrului să găsească o soluție în urma căreia să desemneze printr-o Hotărâre de Guvern o firmă (sau un consorțiu de firme) care să începă lucrările imediat, altfel s-ar putea să ne plimbăm într-un viitor destul de apropiat pe faleza - prospăt reamenajată din fonduri europene - nu pe langă o ruină, ci pe lânga un loc plin de moloz!”, se continuă în cadrul petiției.

Mihaela UNGUREANU, Diana NEAţĂ

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
15331744146
5/49
383120264010
joker
3416910367