REPLICA ONLINE CONSTANTA

9.9° Constanța Sâm., 20 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6705
9.9° Constanța Sâmbătă, 20 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6705
 

Veşti proaste pentru fumători: Modificările aduse legii fumatului, respinse de Camera Deputaţilor; spaţiile speciale pentru fumat rămân amintire

Veşti proaste pentru fumători: Modificările aduse legii fumatului, respinse de Camera Deputaţilor; spaţiile speciale pentru fumat rămân amintire

Replica API 14 martie 2018 | 09:23 392

Deşi la finele anului trecut se vehicula ideea că „legea fumatului” ar urma să sufere unele modificări în favoarea fumătorilor, ei bine, acest lucru nu se va mai întâmpla. Asta pentru că, deşi proiectul respectiv a trecut de Senat, în 2016, comisiile din Camera Deputaţilor – forul decizional – au dat aviz negativ.

Senatorii au adus unele mici adăugări Legii 15/2016 privind modificarea şi completarea Legii nr. 349/2002 „pentru prevenirea şi combaterea efectelor consumului produselor din tutun”, publicată în Monitorul Oficial nr. 72 din 1 februarie 2016, modificări care stabilieau un cadru legal şi pentru fumăroi, dându-le posibilitatea să fumeze în spaţii special amenajate.

Mai exact, legea fumatului, aduptată exact în urmă cu 2 ani (martie 2016), interzice fumatul în toate spaţiile publice închise, stabilind, totodată, şi care spaţii sunt închise şi care nu. Potrivit legii respective, prin spaţiu public închis se înţelege „orice spaţiu accesibil publicului sau destinat utilizării colective, indiferent de forma de proprietate ori de dreptul de acces, care are un acoperiş, plafon sau tavan şi care este delimitat de cel puţin doi pereţi, indiferent de natura acestora sau de caracterul temporar sau permanent”.

În luna decembrie a anului trecut, senatorul PSD de Constanţa, Nicolae Moga, anunţa că legea a fost modificată în senat, asemeni legislaţiei europene. „Aşa cum există şi în străinătate, în aeroporturi, de exemplu, unde sunt spaţii speciale, aşa am modificat şi noi legea (...) Am luat detalii din legislaţia europeană. Din punctul meu de vedere, nu-i putem neglija pe cei şase milioane de fumători”, a declarat, într-o conferinţă de presă, senatorul Nicolae Moga. Astfel, potrivit acestuia, au fost introduse în lege noţiunile de „spații exclusiv pentru fumători” sau „localuri speciale pentru fumătoriții”, care trebuie prevăzute cu instalații speciale de evacuare a fumului şi de umidificare a aerului. Modificările au fost concepute în aşa fel încât să dea şansa fumătorilor de a avea această libertate în localuri speciale. Numai că deputaţii au respins toate aceste modificări, iar Guvernul şi-a spus punctul de vedere negativ cu privire la acest proiect.

Punctul de vedere al Guvernului

Conform Deciziei nr. 2912016 a Curţii Constituţionale, Constituţia nu consacră dreptul la fumat şi nici drepturi specifice/distincte ale fumătorilor. Prin urmare, nu poate fi susţinută necesitatea unor modificări ale curente care să asigure cadrul legal care să permită crearea unor spaţii dedicate fumatului, în condiţiile în care legislaţia actuală permite exercitarea comportamentului de a fuma.

Dreptul cetăţenilor de a-şi exercita comportamentui de a fuma nu este afectat de actualele prevederi legale, motiv pentru care nu există argumente pentru a modifica aceste prevederi. Conform Deciziei Curţii Constituţionale, legea nu interzice fumatul, ci oferă cadrul legal pentru ca acest comportament să nu aducă atingere drepturilor fundamentale ale persoanelor, deopotrivă fumători şi nefumători.

Astfel, fumătorii au posibilitatea de a-şi exercita deprinderea/comportamentul fie în spaţii deschise, fie în spaţii acoperite, fie în spaţii acoperite şi protejate de un perete. Referitor la eliminarea restricţiei consumului de tutun „exclusiv in zone de tranzit a aeroporturilor internaţionale" şi introducerii în categoria locaţiilor unde să fie permis fumatul a zonelor care „să servească exclusiv fumatului activităţilor asociate fumatului, cum ar fi de exemplu consumul de cafea, băuturi calde sau băuturi răcoritoare" considerăm că reglementarea propusă contravine scopului care a fost avut în vedere de legiuitor, respectiv protejarea sănătăţii angajaţilor şi a cetăţenilor care se află în spaţiile publice, prin evitarea expunerii la fumul toxic al produselor din tutun. (...)

Dacă se iau in considerare activităţile de alimentaţie publică ce ar putea să se desfăşoare in camerele special amenajate pentru fumat, propunerea permite ca orice agent economic care desfăşoară astfel de activităţi să declare toată locaţia ca fiind "camere special amenajate pentru fumat" şi astfel să permită fumatul fără nicio restricţie.

Astfel, s-ar putea fuma fără niciun fel de măsuri de protecţie faţă de expunerea toxică la fumul de tutun (fiind recunoscut faptul că niciun sistem de ventilaţie nu poate oferi protecţie suficientă faţă de efectele inhalării fumului de tutun), în interiorul tuturor cafenelelor, ceainăriilor, restaurantelor, barurilor, cluburilor şi al altor unităţi in care se consumă cafea, băuturi calde sau băuturi răcoritoare, alimente. Având in vedere considerentele menţionate la punctul II, Guvernul nu susţine adoptarea acestei iniţiative legislative”, se arată în punctul de vedere al Guvernului.

Daniel ALBU

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Ventura care se fumeaza
0
0
Veniti la Mangalia , la "el greco" si puteti fuma cit vreti...in local. Aici nu va vede nimeni.
0
0
Ce sa-ti spun, ai gasit acul in carul cu fan, tu nu gresesti niciodata
0
1
am citit articolul si am tot cautat in text explicatia termenului FUMAROTI pe care-l indica jurnalistul in cadrul titlului. Stie cineva ce inseamna?
2
1

REPLICA

LOTO

6/49
271241102118
5/49
123724351130
joker
42644172614