REPLICA ONLINE CONSTANTA

19° Constanța Joi, 28 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6682
19° Constanța Joi, 28 Martie 2024 Anul XX Nr. 6682
 

Veşti proaste pentru românii care uită să-şi achite amenzile

Veşti proaste pentru românii care uită să-şi achite amenzile

Replica API 4 iunie 2018 | 02:49 417

Persoanele care primesc amenzi şi care nu le plătesc în termen 90 de zile riscă muncă în folosul comunităţii şi ulterior închisoare, potrivit unui proiect înregistrat la Senat, în procedură de urgenţă, de către deputatul PSD Neculai Iftimie.

Prin iniţiativa legislativă, social-democratul propune modificarea art. 39 din Ordonanţa Guvernului nr. 2/2001 privind regimul juridic al contravenţiilor.

"(1) În cazul în care contravenientul nu a achitat amenda în termen de 30 de zile de la rămânerea definitivă a sancţiunii şi în următoarele 60 de zile nu şi-a manifestat intenţia de achitare a contravenţiei, prin plăţi parţiale şi/sau plăţi eşalonate, cu acordul primarului, în calitatea sa de ordonator de credite, organele de urmărire din cadrul unităţilor administrativ-teritoriale se vor adresa instanţei din circumpscripţia în care contravenientul are domiciliul stabil, în vederea înlocuirii cu sancţiunea prestării unei activităţi în folosul comunităţii.

(2) În cazul în care contravenientul, citat de instanţă, nu a achitat amenda în termenul prevăzut la alin. (1), instanţa procedează la înlocuirea amenzii cu sancţiunea prestării unei activităţi în folosul comunităţii, în regim strict de supraveghere de către poliţia locală.

(3) Hotărârea prin care s-a aplicat sancţiunea prestării unei activităţi în folosul comunităţii este supusă recursului.

(4) În cazul neprezentării contravenientului la primăria unităţii administrativ-teritoriale, unde îşi are domiciliul stabil, în termen de 48 de ore de la comunicarea sentinţei definitive, primarul se adresează instanţei de judecată care a pronunţat hotărârea, în vederea transformării pedepsei cu închisoarea", se arată în proiectul de lege.

În expunerea de motive, deputatul PSD Neculai Iftimie susţine că o astfel de măsură ar avea ca efect reducerea cheltuielilor cu urmărirea şi executarea silită a contravenienţilor. De asemenea, ar fi reduse şi chetuielilor cu întocmirea dosarelor de insolvabilitate şi a cheltuielilor cu evidenţa specială a acestor dosare. Totodată, social-democratul mai spune că ar creşte încasările la bugetul local, deoarece persoanele ar plăti amenzile de frică să nu facă închisoare.

În plus, Iftimie afirmă că şi numărul amenzilor ar scădea, "cel puţin pe perioada cât o parte dintre contravenienţi îşi execută pedeapsa; mărirea timpului alocat, de către organele de urmărire din cadrul UAT-rilor, activităţilor de urmărire şi executare silită a impozitelor şi taxelor locale", potrivit sursei citate.

Proiectul de lege a fost înregistrat pe 30 mai la Senat, primă cameră sesizată şi va fi dezbătut în procedură de urgenţă.

Citeste mai mult pe RTV.NET.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Ma pysh pe amenda ta , o sa vina sa mi.o zguduie in folosul comunitatii
1
0
Boule,poate deveni infractiune neplata amenzii...Astfel ne-am civiliza si nu am mai fi ca tine un nesimtit hashtag rezist....
3
1
bai bolsevic imputit iftimie pezede - neplata amenzii e contraventie nu infractiune bai hodorog stalinist cu apucaturi de paukeriste. nu ti-am platit cacatul tau de amenda ca pierd vremea pentru hartii pe la mizeriile tale de agentii birocratice cu angajate senilioare ca tine care lucreaza in echipa sa deschida un calculator 286 - una il baga in priza a doua apasa butonul si a treia da enter. Pune-mi poprie pe conturi si executa-ma silit boule si daca nici atata nu poti sau nu am nimic pe numele meu lasa-te pagubas BOULE BOLSEVIC!. A si sa nu uit amenda tine codul civil , parnaia de ala penal!
4
3
In cazul asta ar trebui sa dubleze sau tripleze numarul de puscarii! Foarte multi vor vrea sa intre la puscarie - asistenta medicala gratuita, masa, cazare! Unde gasesc ei prin parcuri iarna asa ceva????
8
0
Este o propunere foarte buna si eficienta,dar ,cum merg lucrurile in tara asta,greu tare greu.Totus RESPECT.
8
4
Sa ne uitam la ,legislatia in domeniul rutier din alte tari si vom vedea ca in cazul in care nu iti platesti amenda in anumit termen permisul se suspenda de la sine .Asa scapam de cocalarii.
9
1
amenda se transforma in premiu. Caci, in conformitate cu normele autohtone, datorita conditiilor de cacat din puscarii, statul recompenseaza financiar detentia. Adaugand la norma de hrana si de agent termic, mi se pare prost tare idiotul asta. In loc sa incaseze bani, statul chiar ajunge sa dea de la el.
6
1

REPLICA

LOTO

6/49
28291833747
5/49
102511321216
joker
2832645102