REPLICA ONLINE CONSTANTA

10.9° Constanța Joi, 18 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6703
10.9° Constanța Joi, 18 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6703
 

Veşti teribile pentru agenţii economici: s-au dublat amenzile pentru practici agresive

Veşti teribile pentru agenţii economici: s-au dublat amenzile pentru practici agresive

Replica API 14 martie 2015 | 00:27 99

Modificare substanţială

Modificare substanţială

Sâmbătă, 14 martie a.c., este ziua în care agenţii economici au nou motiv de oftat: amenzile pentru practici comerciale interzise sau agresive s-au dublat. Potrivit unei modificării aduse Legii 363/2007, amenzile pentru abaterile economice pot ajunge şi la 100.000 lei!

„S-a modificat Legea 363/2007, privind combaterea practicilor incorecte ale comercianţilor în relaţia cu consumatorii şi armonizarea reglementărilor cu legislaţia europeană în privinţa protecţiei consumatorilor. Din data de 14 martie, după intrarea în vigoare a documentului respectiv, se modifică substanţial amenzile aplicate comercianţilor care vizează practici înşelătoare sau agresive pentru a-şi prezenta produsele. Mai exact, vor fi amenzi cuprinse între 5.000 lei şi 100.000 lei, pentru folosirea unor practici comerciale înşelătoare. De asemenea, pentru cele care aplică practici comerciale agresive, vor risca amenzi între 2.000 şi 100.000 lei. Spre deosebire de reglementările publicate în M.O., miercuri, actuala legislaţie prevede ca utilizarea de către comercianţi a unor practici comerciale interzise, constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 5.000 la 50.000 lei. Practic, limita maximă a contravenţiei a fost dublată”, a precizat directorul Comisariatului Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor Constanţa (CJPC), Mihai Perifan, în cadrul unei conferinţe organizate, vineri, la sediul instituţiei.

Cu acelaşi prilej, Perifan a vorbit şi despre situaţiile cu care se mai confruntă CJPC de la începutul acestui an şi, de parcă ar mai mira pe cineva, în topul sesizărilor se regăsesc cele referitoare la furnizarea de servicii, precum cele de energie electrică.

„Am avut diverse probleme cu furnizorii de servicii de electricitate, de cablu TV, de telefonie mobilă. Chiar vreau să spun de un caz recent, de zilele trecute. Un consumator a fost deconectat de la furnizarea energiei electrice pe motive de neplată. Dânsul şi-a asumat această situaţie, a achitat, dar reconectarea s-a efectuat după trei zile. Operatorul reclamat ne-a comunicat că există nişte proceduri pentru reconectare şi din acest motiv nu a putut reconecta consumatorul. Dar, vreau să vă spun că sunt şi cazuri speciale. Suntem, totuşi, în 2015, într-un oraş european. Nu poţi să laşi pe cineva fără curent trei zile. Sunt situaţii care îţi pot afecta viaţa. De exemplu, sunt persoane care folosesc acele aparate pentru dializă, care sunt vitale. Nu poţi să laşi o astfel de persoană fără curent trei zile! Dar, operatorul a considerat că nu e o aşa mare problemă şi a procedat la deconectare, cu toate că persoana în cauză a efectuat plata chiar în ziua respectivă!”, a mai spus Perifan.

La evenimentul de vineri a participat şi subprefectul Constanţei, Mustafa Levent Accoium, care a amintit de controalele efectuate în sezonul estival 2014.

„Avem convingerea că românii trebuie să fie consumatori bine informați și hotărâți să își apere drepturile. Deoarece printre invitați sunt și reprezentanți ai mediului de afaceri, îmi exprim convingerea că operatorii economici vor avea o atitudine mai orientativă către consumatori, prin reflectarea legislației în domeniu. De altfel, în sezonul estival 2014, împreună cu Comisariatul Județean și reprezentanți ai deconcentratelor, am desfășurat o serie de activități de combatere, prevenire și informare a agenților economici care desfășoară activități pe litoralul românesc. (...) Activitățile s-au finalizat cu succes, am redus numărul reclamațiilor referitoare la protecția consumatorilor și am redus și incidentele care altă dată erau destul de frecvente pe litoral”, a spus subprefectul.

Marius Florian VASILE

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
33725484010
5/49
32319203522
joker
22391819369