REPLICA ONLINE CONSTANTA

10.3° Constanța Vin., 19 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6704
10.3° Constanța Vineri, 19 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6704
 

Vi-l mai amintiţi pe Georgică, băieţelul abandonat într-un grajd? Ar putea fi adoptat!

Vi-l mai amintiţi pe Georgică, băieţelul abandonat într-un grajd? Ar putea fi adoptat!

Replica API 4 iulie 2016 | 23:58 293

Începând cu 1 august intră în vigoare legea 57/2016

Începând cu 1 august intră în vigoare legea 57/2016

Georgică

Georgică, băieţelul ce a fost găsit îngheţat într-un grajd din localitatea Dumbrăveni în urmă cu câteva luni, poate fi adoptat abia din luna august a acestui an. Acest lucru se va întâmpla doar în cazul în care mama lui nu-l va vizita sau nu se va interesa de starea copilului. Începând cu 1 august, va intra în vigoare legea 57/2016 privind modificare legii adopţiei.

Povestea băieţelului cu ochii mari şi albaştri a impresionat pe toată lumea. Georgică, în vârstă de aproape 2 anişori, a fost găsit la începutul lunii februarie a.c. într-un grajd, în localitatea constănţeană Dumbrăveni. În adăpostul de animale locuia împreună cu bunica sa care era grav bolnavă şi nu mai putea să aibă grijă de copil. Deşi a fost transportat într-o stare bună la spital, Georgică avea nevoie de supraveghere şi atenţia asistentelor medicale. Ulterior, zeci de persoane i-au adus micuţului jucării, hăinuţe, dar şi pachete cu alimente. După câteva zile, băieţelul a fost externat şi preluat de un asistent maternal din Medgidia, unde se află şi acum. „El este la un asistent maternal profesionist. Este în sistemul de protecţie la un asistent maternal care avea plasată şi o fetiţă de vârstă mai mare. Este vorba de o fetiţă talentată care participa la diferite concursuri. Colegii mei spuneau că sigur Georgică se va acomoda pentru că este şi fetiţa mai mărişoară şi altfel este când mai există un al doilea copil în familie. Georgică a fost preluat de asistenţii maternali imediat din spital, el nu a mai ajuns acasă la momentul acela”, a precizat Roxana Onea, purtătorul de cuvânt al Direcţiei Generale de Asistenţă şi Protecţia Copilului Constanţa. Însă, începând cu 1 august 2016, Georgică va putea fi adoptat! „Prevederile noii legi modificate intră în vigoare la 1 august. Pentru un copil, dacă în jumătate de an a fost părăsit şi nu există posibilitatea reintegrării, poate fi deschisă procedura de adopţie. Trebuie să vedem şi dacă la acest moment poate fi declarat adoptabil. Dacă mama l-a vizitat şi se arată interesată, el nu poate fi declarat adoptabil”, a adăugat Onea.

Legea 57/2016 pentru modificarea și completarea Legii nr. 273/2004 prevede că procedura de adopție poate începe dacă “după instituirea măsurii de protecție specială au trecut 6 luni și părinții firești ai copilului și rudele până la gradul al patrulea ale acestuia, care au putut fi găsite, nu colaborează cu autoritățile în vederea realizării demersurilor pentru reintegrarea sau integrarea copilului în familie și dacă după instituirea măsurii de protecție specială au trecut 6 luni și părinții și rudele copilului până la gradul al patrulea nu au putut fi găsite”.

Diana NEAŢĂ

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
271241102118
5/49
123724351130
joker
42644172614