REPLICA ONLINE CONSTANTA

10.4° Constanța Vin., 29 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6683
10.4° Constanța Vineri, 29 Martie 2024 Anul XX Nr. 6683
 

Viaţă de procuror criminalist: Toţi avem pornirea de a ucide, în mintea noastră, dar reuşim să ne stăpânim

Viaţă de procuror criminalist: Toţi avem pornirea de a ucide, în mintea noastră, dar reuşim să ne stăpânim

Replica API 16 februarie 2015 | 21:53 5068

Sadîc Zafer: “Cine omoară o dată, o face şi a doua oară!”

Sadîc Zafer: “Cine omoară o dată, o face şi a doua oară!”

Sadîc Zafer

Om cu studii superioare, nevastă şi copil. Se asociază pentru dezvoltarea unei afaceri însă… se dovedeşte că este un criminal în serie. Îşi omoară două soţii la un interval de câţiva ani, din motive de gelozie sau ucide o familie întreagă, copilul îngropându-l de viu! Nu, nu sunt subiecte de film, ci evenimente care au îngrozit Constanţa. Procurorul Sadîc Zafer, din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Constanţa, a instrumentat cam 250 de astfel de dosare, într-un interval de 16 ani. Acesta a declarat, pentru “Replica”, că există fel de fel de tipuri de crime, însă, cam 70% dintre autori îşi asumă ceea ce au făcut. Restul de 30% se luptă pentru a-şi demonstra nevinovăţia. “Nu ai probe, ce o să-mi faci?”, ar spune mulţi dintre criminali. Totodată, procurorul este de părere că o persoană care comite o crimă, o poate comite şi pe a doua întrucât intervine… rutina.

Par a fi idei desprinse din filme sau cărţi de profil, însă sunt momente din viaţa reală. Potrivit specialiştilor, fiecare dintre noi are o anume furie, o tendinţă de a face rău cuiva, însă aici intervine stăpânirea de sine, rezultată din mulţi factori, precum educaţia, mediul de viaţă etc. Numai că, printre noi există şi indivizi care scot la suprafaţă tot ce este mai rău din ei şi ajung să devină călăi, să-şi omoare chiar fiinţele dragi. Există diferenţe de la crimă, la crimă, astfel întocmindu-se şi profilul criminalului, unii dintre ei ajungând să zguduie minţile oamenilor. Potrivit procurorului din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Constanţa, Sadîc Zafer, Constanţa s-a confruntat cu fel de fel de cazuri, de la omoruri la nervi şi gelozie, până la triple asasinate şi chiar crime în serie. “La limita noţiunii de criminal în serie poate fi încadrat Chiper Remus Ştefan, cel care a omorât 3 oameni. Pe doi i-a omorât, dându-le cu ciocanul în cap, pentru a le lua maşinile marca Mercedes să le vândă şi să îşi plătească datoriile pe la cămătari, iar pe ultimul l-a otrăvit cu furadan pus într-un pahar cu suc după ce l-a ajutat să vândă maşina, uitându-se apoi la el cum moare. Acesta este prototipul criminalului în serie de la Constanţa”, a declarat Sadîc Zafer. Referitor la acest caz, menţionăm că nimeni nu s-ar fi gândit că tânărul Chiper, care avea 30 de ani pe atunci, ar fi putut comite asemenea orori. Avea studii superioare, era căsătorit, avea o fetiţă şi demarase o afacere în domeniul turismului, la Costineşti. Numai că, declicul s-a produs când a luat bani de la cămătari. De aici s-a transformat într-un monstru, omorând mai multe persoane într-un mod cât se poat de sadic. Pe două le-a lovit cu un ciocan în zona capului, iar pe a treia a otrăvit-o cu furadan, asta pentru a le lua maşinile cu scopul de a le vinde. Cadavrele au fost găsite în Canalul Dunăre-Marea Neagră, înfăşurate în folie de plastic şi cu greutăţi legate. Chiper a fost condamnat la închisoare pe viaţă. Numai că, procurorul Sadîc Zafer consideră că urma să fe omorâtă şi o altă persoană întrucât în apartamentul criminalului a găsit o folie nefolosită similară cu celelalte trei în care au fost găsite cadavrele din apă, un sac de pietriş, scotch, toate pregătite.

Crime în serie şi triple asasinate. Cât de grea este munca oamenilor legii?

“Şi Niculescu Ştefan, care a omorât familia Ion din Mangalia în septembrie 2004 - aceea a fost, dacă vreţi, o formă de crimă în serie dar e greu să o numeşti aşa deoarece crima în serie presupune ca cineva, la intervale de timp mai mici sau mai mari, omoară de mai multe ori. Aici au fost comise aproape în acelaşi interval, succesiv, aproape nici nu mai poţi spune că a fost crimă în serie - e un triplu asasinat - e o diferenţă de nuanţă între noţiuni”, a declarat procurorul constănţean. Prin urmare, diferenţele există, dar crimele tot sunt comise şi aici intervine întrebarea: cât de grele sunt anchetele? “Acum depinde de situaţie. Este o varietate destul de mare de posibilităţi de la care se porneşte pentru că, teoretic, sunt reguli relativ speciale pentru investigarea crimelor în serie comise de cineva pentru că acestea sunt, în general, fapte care apar cu atutori necunoscuţi. Omorurile, marea majoritate a lor, sunt cu autori cunoscuţi adică ori vine şi se predă autorul faptei la Poliţie, ori vede martorul şi sună la 112, ori este găsit cadavrul victimei şi autorul, beat mort, lângă victimă, sau stând în casă cu victima moartă, bine mersi”, a declarat acesta, care ne-a mai spus şi faptul că, în cazul crimelor în serie, autorul necunoscut comite mai multe crime până este prins. O regulă de bază este că, în general, apropiaţii victimei sunt cei suspectaţi - familie, rude, cerc de cunoştinţe, prieteni, colegi de muncă, vecini, adversari, parteneri de afaceri - adică tot ce înseamnă persoană cu mică legătură cu victima.

Situaţie inedită în cazul asasinului în serie Chiper: prima oară a fost prins criminalul, apoi descoperite cadavrele

“La Chiper ar fi fost mai complicat dacă găseam întâi cadavrele, aici a fost o situaţie uşor inversată pentru că, de obicei, de la cadavru găsim autorul. Aici am găsit întâi autorul şi a trebuit să identificăm victimele iar acest individ este o persoană cu remuşcări care, iniţial, a încercat să reziste la anchetă, ulterior a cedat. Întâi n-a vrut să recunoască nimic. A spus că a cumpărat maşina de la unul din Mangalia, a dat un nume la nimereală. Totodată, aici a fost si o conjunctură favorabilă pentru că anchetatorul care a stat cu el de vorbă câteva ore i-a spus că e liber să plece dacă nu poate să îi dea nici o informaţie si nu există nici un motiv să fie reţinut. Numai că, în faţa secţiei de poliţie erau vreo 200 de rude ale victimei şi de teama justiţiei iminente a mulţimii, a preferat să aleagă justiţia poliţiei şi judecătorii şi apoi a fost cooperant şi a recunoscut şi mărturisit toate crimele. Apoi totul a fost simplu - profitând de faptul ca avea remuşcări şi a recunoscut crimele, am verificat cele spuse de el la faţa locului, am identificat urmele omorului şi a doua zi dimineaţă ne-am dus la prima oră cu el şi ne-a indicat. Punct ochit, punct lovit”, a mai explicat procurorul din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Constanţa.

Autorii crimelor au probleme psihice? Nu, dar cine ia o viaţă, o poate lua şi pe a doua

Prin urmare, există mai multe categorii de crime. Cele… banale, dacă le putem numi aşa, care se întâmplă, în general, din cauza împrejurării de moment, din cauza unei conjuncturi nefavorabile. Criminalii sunt mânaţi de sentimente de ură, de gelozie, furie de moment. Astfel se naşte conflictul spontan care duce la crimă, numite crime spontane. Crima în serie presupune o acţiune premeditată şi care urmăreşte, de regulă, scopuri materiale. Dar au, oare, criminalii, probleme psihice? “Nu e obligatoriu, nimeni n-a putut să stabilească asta prin expertize sau prin statistici că ar fi avut ceva dereglări psihice. Le-am făcut la toţi, cei care au avut mai mult de o singură victimă, expertize psihiatrice. Nu aveau nimic, nici Chiper. E greu de spus ce se întâmplă cu aceşti oameni. Nimeni nu a găsit ce-i cu aceste declicuri”, a mai spus Sadîc Zafer. Şi crime au tot fost la Constanţa, inclusiv triplul asasinat de anul trecut, când un tânăr, Alexandru Stoica, şi-a omorât mătuşa, bunica şi vărul. Aici, criminalul doar ce se eliberase din penitenciar şi consuma droguri. “Cine comite un omor o dată, se obişnuieşte cu ideea. Pentru el, la a doua faptă, dobândeşte rutină. Probabil că indivizii aceştia nu reuşesc să-şi înfrângă dorinţa de a ucide, pentru că noi toţi avem, până la urmă, porniri de a ucide în mintea noastră, încă din perioada primitivă, dar reuşim să ne stăpânim”, a adăugat omul legii.

Şi-a ucis două neveste în interval de 14 ani, la Pantelimon: le-a îngropat în spatele casei

“Şi legea este foarte importantă şi înfrânează pornirile. Pentru că, dacă ar fi acceptată crima, nu ştiu, ca o pedeapsă naturală şi nu ar fi pedepsită. Ceva de genul: acela mi-a ucis o rudă, ochi pentru ochi, dinte pentru dinte…, probabil că am avea foarte multe omoruri. Foarte multe ar fi”, ne-a mărturisit procurorul Sadîc. Potrivit acestuia, mulţi dintre criminali sunt spăşiţi, îşi recunosc faptele, sunt conştienţi de ceea ce au făcut. “Am avut, spre exemplu, în cariera mea, un caz în care un individ şi-a omorât două neveste. Era destul de iritabil şi, prin 1986 şi-a omorât prima soţie, a fost condamnat la 20 de ani, apoi a venit decretul 1/88 al lui Ceauşescu, i-a redus pedeapsa la 10 ani şi după 6 ani s-a întors acasă. Apoi, prin 2000 şi-a ucis a doua nevastă. În acelaşi mod, prin bătaie. Apoi a îngropat-o în spatele casei, unde avea o groapă de unde scotea pământ galben. La Pantelimon s-a întâmplat”, a mai spus omul legii. Menţionăm că procurorul criminalist Sadîc Zafer, din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Constanţa, a instrumentat cam 250 de cazuri de omor, tentative la omor, loviri cauzatoare de moarte, tâlhării urmate de moartea victimei sau violuri urmate de un deces.

Liliana CHIRU

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
15331744146
5/49
383120264010
joker
3416910367