REPLICA ONLINE CONSTANTA

20.5° Constanța Vin., 29 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6683
20.5° Constanța Vineri, 29 Martie 2024 Anul XX Nr. 6683
 

Viața după tiroidectomie - dietă, mod de viață, suplimente

Viața după tiroidectomie - dietă, mod de viață, suplimente

Replica API 22 septembrie 2020 | 19:25 2571

Tiroidectomia este intervenția chirurgicală prin intermediul căreia se înlătura fie o tumoare de la nivelul glandei tiroide, fie o parte din glanda sau chiar toată glanda.

Această intervenție chirurgicală este recomandată în mai multe afecțiuni ale glandei tiroide, precum hipertiroidia sau cancerul tiroidian, scrie doc.ro.

Tiroidectomia este o intervenție chirurgicală care rareori are complicații precum hemoragia sau infecția, fiind în general o operație cu șanse mari de reușită. Recuperarea după această intervenție chirurgicală poate implică necesitatea unor schimbări la capitolul stil de viață și dietă.

Recuperarea după tiroidectomie

Recuperarea depinde de tipul de intervenție chirurgicală suferită. De pildă, recuperarea după o operație obișnuită este mai lungă decât cea după o procedura minim invazivă.

După tiroidectomie, pacientul se poate confruntă cu următoarele situații:

Modificări ale vocii, răgușeală.

Nivel scăzut de calciu în organism din cauza afectării glandei paratiroide în timpul tiroidectomiei – este tot o problema temporară, care se tratează cu suplimente pe baza de calciu, în câteva zile.

Pacientul va avea nevoie de cel puțîn 2 săptămâni pentru recuperarea după intervenția chirurgicală la nivelul glandei tiroide. În această perioada va îngriji ciatricea lăsată de operație, nu va face efort fizic pentru a nu forță musculatura din zona gâtului și va consumă alimente ușor de înghițit precum supele sau piureurile.

Dieta după tiroidectomie

Imediat după intervenția chirurgicală pentru îndepărtarea parțială sau totală a glandei tiroide, pacientul va fi nevoit să urmeze o dietă bazată pe alimente lichide sau cu o consistentă foarte moale. Asta pentru că acesta va întâmpină probleme la înghițire din cauza zonei inflamate în urmă operației. Printre alimentele recomandate în această perioada se numără: smoothie-urile, shake-urile, piureurile, supele, sosurile, tocănițele sau hummusul/ salată de vinete.

Treptat însă, acesta va putea să revină la dietă obișnuită. Este recomandat însă să se evite consumul excesiv de soia după tiroidectomie. Asta pentru că soia poate împiedică absorbția hormonilor tiroidieni din medicamente.

Alimentele goitrogenice sunt permise după tiroidectomie. Aceste alimente, atunci când sunt consumate crude și în cantități foarte mari, pot încetini funcționarea glandei tiroide. Printre acestea se află următoarele alimente: varză Kale, broccoli, varză de Bruxelles sau spanacul. După o asemenea intervenție chirurgicală însă, alimentele goitrogenice nu mai au niciun impact asupra funcțiilor tiroidiene.

Stil de viață după tiroidectomie

Toți paciențîi care au fost supuși unei tiroidectomii totale, precum și o mare parte din cei care au trecut printr-o tiroidectomie subtotala, vor lua medicamente pe baza de hormoni, care înlocuiesc hormonii pe care glanda ii producea, pe tot parcursul vieții. Dacă pacientul nu respectă indicația medicului de a lua aceste medicamente, se va confruntă cu simptome precum: oboseală extremă, depresie, probleme de concentrare, tulburări de memorie, creștere în greutate, uscăciunea pielii, căderea părului, senzație permanentă de frig, constipație și dereglarea menstruației.

După această intervenție chirurgicală, pacientului i se vor face analize periodice, astfel încât doză hormonala administrată zilnic prin pastile să fie ajustată în funcție de nevoile sale.

Suplimente recomandate după tiroidectomie

După o asemenea intervenție chirurgicală, organismul poate avea nevoie de suplimentarea aportului de Vitamina B12, vitamina D, calciu, vitamina A sau vitamina C. Medicul tău este cel în măsură să îți recomande anumite suplimente alimentare, în funcție de nevoile organismului tău.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
15331744146
5/49
383120264010
joker
3416910367