REPLICA ONLINE CONSTANTA

1.4° Constanța Mar., 19 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6673
1.4° Constanța Marți, 19 Martie 2024 Anul XX Nr. 6673
 

Vicepremierul Moldovei anunță că Guvernul de la Chișinău își dorește pentru postul de procuror general un magistrat din România

Vicepremierul Moldovei anunță că Guvernul de la Chișinău își dorește pentru postul de procuror general un magistrat din România

Replica API 23 septembrie 2019 | 00:00 208

Vicepremierul moldovean, Andrei Năstase, ministrul de Interne, declară într-un interviu la RFI că își dorește foarte mult ca viitorul procuror al R.Moldova să fie din România. Important, spune Năstase, să fie integru și profesionist. Declarațiile sunt făcute în contextul care, coaliția de guvernare de la Chișinău a modificat Legea Procuraturii, iar acum urmează un nou proces de selecție a procurorului general, potrivit rfi.ro.

”România a demonstrat, mai ales în ultima perioadă de timp, că are oameni de calitate, care au făcut justiție adevărată. Este adevărat că și în România, politicienii la un moment, în loc să se bată cu corupția, se băteau cu justiția. Cel mai important acum să ne preocupe nu numele celui care ar putea ocupa această funcție de procuror general, ci calitățile sale. Eu mi-aș dori foarte mult să fie din România, cu care ne înțelegem mai bine, vorbim aceeași limbă, legislațiile noastre sunt foarte apropiate. Ne dorim să fie un procuror independent, profesionist, capabil să ducă la bun sfârșit niște dosare de rezonanță și să ducă oamenilor rezultatele pe care le așteptăm cu toții”, declară Andrei Năstase, într-un interviu la RFI.

”Am insistat și insist că, indiferent de cetățenie, dacă va face dovada că este un profesionist, integru, și un străin poate aplica, iar șeful statului să-i acorde cetățenia, să nu fie un impediment pentru un procuror de calitate din Occident să ocupe această funcție”, mai spune Năstase.

”Vreau să fac între România și R.Moldova poduri adevărate”

În plus, vicepremierul moldovean spune că își dorește să facă, între România și R.Moldova, poduri adevărate. ”Sunt bune și cele de flori, și cele spirituale sunt foarte bune. Dar preocuparea mea este pentru cele de care au nevoie stringentă oamenii. De ce nu, dacă am putea, în perioada imediat următoare să lansăm și să demarăm lucrările pentru un pod temeinic peste Prut. Ar fi una dintre marile realizări, așteptate de oameni”, continuă oficialul moldovean.

În opinia lui Andrei Năstase, România trebuie să rămână „reperul și partenerul nostru principal în drumul pe care noi am decis să-l parcurgem către spațiul istoric, cultural, european și național căruia aparținem de drept”.

”Parteneriatul cu SUA reprezintă, alături de cursul european și de relația cu România, una din ancorele politicii externe ale actualei guvernări”

Referindu-se la vizita oficială a echipei guvernamentale în SUA, în această săptămână, Andrei Năstase a declarat că ”parteneriatul cu Statele Unite ale Americii reprezintă, alături de cursul european și de relația cu România, una din ancorele politicii externe ale actualei guvernări”.

”Una din prioritățile vizitei mele în Statele Unite se va referi la obținerea de sprijin politic și instituțional pentru investigarea furtului miliardului și a laundromatului rusesc, pentru combatarea spălării banilor și a schemelor de contrabandă cu substanțe anabolizante. Totodată urmărim să consolidăm cooperarea în domenii precum criminalitatea cibernetică sau combaterea traficului de ființe umane”.

”Acum partenerii externi și-au recăpătat încrederea că Republica Moldova este o țară în care democrația și statul de drept stau la temelia guvernării. Și chiar recent Uniunea Europeană a publicat un raport privind implementarea Acordului de Asociere în care sunt menționate explicit progresele recente în privința legislației electorale, a combaterii corupției și a depolitizării instituțiilor. Preocuparea noastră este aceea de a implementa reforme solide, durabile și ireversibile la nivelul întregii noastre societății, așa încât să nu mai fie niciodată posibilă acapararea statului de către un singur om sau de un anume grup de interese”.

”Avem la îndemână modele, ghiduri de bune practici, parteneri serioși și foarte implicați în susținerea năzuințelor noastre legitime de trăi într-o țară normală”, conchide la RFI, vicepremierul moldovean, Andrei Năstase.

Sursa: stiripesurse.ro

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
sa nu va pacaliti,,,astia sunt mai hoti ca ai vostri.
0
0

REPLICA

LOTO

6/49
294439101410
5/49
31213917-03-20243 0 1 5 5 7 6
joker
371118333920