REPLICA ONLINE CONSTANTA

10.8° Constanța Vin., 29 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6683
10.8° Constanța Vineri, 29 Martie 2024 Anul XX Nr. 6683
 

Victor Ponta a fost minţit în Serbia. Limba română, în pericol de dispariţie

Victor Ponta a fost minţit în Serbia. Limba română, în pericol de dispariţie

Replica API 25 iulie 2014 | 00:00 297

S.O.S., Valea Timocului!

S.O.S., Valea Timocului!

15 organizaţii culturale româneşti din regiunile istorice Timoc, Morava, sudul Dunării şi Voivodina au semnat un protocol prin care s-au angajat să înceapă demersurile pentru apărarea limbii române în Serbia de nord-est. Ceea ce n-ar trebui să fie un secret pentru Bucureşti, este o realitate cruntă în Serbia, unde limba română este în pericol de dispariţie.

Iniţiatoarea acţiunii de colaborare între cele 15 asociaţii este Iasmina Glisici, o vajnică apărătoare a vorbitorilor de limbă română din regiune. Potrivit acesteia, toate organizaţiile prezente la Jitkoviţa au pus bazele unei înţelegeri comune şi s-a stabilit semnarea unui memoriu către Academiile de ştiinţă ale României şi Republicii Serbia prin care acestea sunt chemate să intervină prompt pentru a determina autorităţile să renunţe la susţinerea limbii vlahe, aşa cum reiese din planul iniţiativei Românilor Independenţi din Serbia (RIS). Grupul de iniţiativă al RIS urmăreşte constituirea unor organizaţii locale la Sân-Ianăş (Barice) şi Plandişte. În cadrul comitetului de conducere din prima localitate, au fost aleşi Ana Stanciu Micşa, preşedinte; Eva Obradinovici, vicepreşedinte şi Ana Karaman, secretar, iar la Plandişte, Milan Micşa, preşedinte; Ema Oalge, vicepreşedinte şi Lucian Stan, secretar.

Reacţia este lesne de înţeles. Atât în Serbia, cât şi în Bulgaria, autorităţile invocă existenţa limbii "valahe", interpretată ca diferită de cea română. Evident, pentru ca asimilarea şi "raşchetarea" din zonă să funcţioneze strună, pentru Belgrad şi Sofia limba "valahă" nu este una şi aceeaşi cu cea română, prin urmare recensămintele din cele două ţări prezintă, de fiecare dată, anomalii grosolane. "Din luna iulie liderii aşa-zisei minorităţi vlahe, care resping apartenenţa acesteia la filonul latin, desfăşoară activităţi, cu concursul unui savant rus, de standardizare a limbii vlahe. Respectivul program este promovat de Consiliul Naţional al Minorităţii Vlahe, organism finanţat de guvernul sârb", a precizat Glisici, care nu trage primul semnal de alarmă în această direcţie. Nici în Bulgaria situaţia nu este roz, liderul unei asociaţii a românilor din Vidin, Ivo Georgiev, se confruntă cu dizgraţia autorităţilor, care aplică aceeaşi reţetă a "vlahismului". De exemplu, în august 2012, sediul din Vidin a fost devastat de mai mulţi cetăţeni bulgari, iar autorităţile nu au intervenit. Cum, de altfel, nu a intervenit nici ambasada României de la Sofia, nici reprezentanţii UE, deşi au fost sesizaţi.

Ponta, dus cu zăhărelul de premierul sârb

Pentru ca termenul vlahi sau vlasi e tot una cu cel de român să fie lămurit odată pentru totdeauna, iniţiatorii protocolului de colaborare apelează la Academiile din România şi Republica Serbia.

Foarte puţini sunt românii care reuşesc să iasă din universul lor şi să conceapă faptul că, dincolo de graniţele ţării, la doar o aruncătură de băţ, există şi alţi români. Românii timoceni sunt un astfel de exemplu. Nu au făcut niciodată parte din România, însă se simt români, trăiesc, vorbesc şi se roagă româneşte. Aceste caracteristici sunt interpretare ca antinaţionale de autorităţile din Serbia şi Bulgaria, care au demarat o adevărată politică a asimilării. La Bucureşti, foarte puţine sunt reacţiile şi, cu atât mai prejos, soluţiile pentru aceşti români uitaţi de ţara lor.

Boian Aleksandrovici, liderul românilor din Valea Timocului, a explicat săptămâna trecută, în cadrul unei conferinţe, organizată la Bucureşti, în ce fel autorităţile sârbe le interzic românilor din această zonă să se roage în limba lor maternă şi nu-i lasă să-şi construiască biserici, sub ameninţarea cu închisoarea.

Între 17 -19 iulie, ministrul de Externe, Titus Corlăţean şi premierul Victor Ponta au demarat o vizită oficială în Serbia, care a inclus şi o întrevedere cu românii din zonele istorice Timoc, Morava şi sudul Dunării. Ponta a avut la sediul Guvernului de la Belgrad, convorbiri oficiale cu prim-ministrul sârb, principalele teme abordate fiind cele legate de parcursul european al ţării vecine, dezvoltarea unor proiecte comune de infrastructură şi situaţia minorităţii române din Serbia. După discuţii, Ponta a plecat încrezător, susţinând că "în Valea Timocului va fi vorbită limba româna şi peste 100 ani". "Niciodată acest subiect nu va fi un subiect de condiţionare din partea României (pentru aderarea Serbiei la UE - n.r.) sau nu va fi un subiect în care vom da lecţii altora", a spus Ponta într-o conferinţă de presă comună cu Vucic.

România a solicitat ca minorităţile vlahe sau române din Valea Timocului să beneficieze de educaţie în limba maternă şi de lăcaşe de cult, în zadar, încă din 2008. Aproximativ 350.000 de români locuiesc în zona menţionată. În cele aproximativ 200 de sate, 154 sunt româneşti şi 48, mixte.

Marius Florian VASILE

sursa foto: adevarul.ro

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
15331744146
5/49
383120264010
joker
3416910367