REPLICA ONLINE CONSTANTA

3.7° Constanța Mar., 19 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6673
3.7° Constanța Marți, 19 Martie 2024 Anul XX Nr. 6673
 

Victorie pentru elevi! Legea privind respingerea ordonanței abandonului școlar a trecut!

Victorie pentru elevi! Legea privind respingerea ordonanței abandonului școlar a trecut!

Replica API 1 aprilie 2020 | 00:00 924

Asociația Elevilor din Constanța (AEC) anunță promulgarea legii privind respingerea Ordonanței de Urgență nr. 51/2019. Respectarea dreptului elevilor la transport județean gratuit din nou posibilă!

Marți, 31 martie a.c, Președintele României, Klaus Werner Iohannis, a promulgat legea de respingere în a Ordonanței de Urgență nr. 51/2019, ordonanța ce a blocat, timp de aproape de un an, transportul elevilor, creând premisele creșterii ratei de abandon școlar. Promulgarea vine după ce, în data de 10 martie, ordonanța a fost respinsă în ședința Parlamentului României, aceasta primind în urmă cu o săptămână aviz negativ din partea comisiilor de transport, industrii și administrație.

Această “ordonanță a abandonului școlar” a scos transportul județean din sfera serviciilor publice, făcând imposibilă acordarea de reduceri elevilor și accentuând problema decontării navetei, care la momentul de față este doar parțială, diferențele dintre costurile reale ale abonamentului pe care copiii îl plătesc pentru a putea ajunge la școală și banii ce li se decontează ajungând la peste 300 de lei.

De asemenea, începând cu intrarea în vigoare a acestei ordonanțe, la data de 25 iunie 2019, a dispărut obligația operatorilor de transport de a mai practica acele trasee considerate ca fiind nerentabile sau de a avea curse la intervale regulate. Acest lucru a lăsat mii de sate izolate de civilizație și zeci de mii de copii fără acces la servicii de transport, autostopul rămânând a fi unica soluție pentru a putea ajunge la școală a unor elevi care, din pricina guvernanților, și-au pus zi de zi viața în pericol.

Asociația Elevilor din Constanța a început demersurile în vederea asigurării transportului elevilor în urmă cu 4 ani, când a reușit, după serioase lupte cu primarul de pe vremea aceea, Radu Mazăre, și viceprimarul Decebal Făgădău, ce au refuzat timp de ani de zile să respecte legea, ignorând dreptul elevilor la transport local comun redus cu minimum 50%, așa cum este prevăzut la art. 84, alin. (1) din Legea educației naționale nr. 1/2011.

În plus, Asociația Elevilor din Constanța a chemat în judecată, în urmă cu 2 ani de zile, Consiliul Județean Constanța, în frunte cu președintele Marian-Horia Țuțuianu, pentru atitudinea ticăloasă de care acesta a dat dovadă față de respectarea legii și de posibilitatea elevilor de a ajunge la școală, nerespectând dreptul acestora de a beneficia de reducerea de minimum 50% la transport județean.

Ordonanța de Urgență nr. 51/2019 a făcut imposibilă acordarea de reduceri, motiv pentru care elevii au fost privați de acest drept. Acordarea gratuității va reprezenta compensația elevilor pentru perioada în care nevoile lor au fost ignorate, interesele politicienilor și ale baronilor locali fiind puse pe primul loc.

Așadar, Asociația Elevilor din Constanța solicită Consiliului Județean Constanța ca, în al doisprezecelea ceas, să respecte legea și să acorde gratuitate elevilor la transportul județean pentru a nu accentua situația deja alarmantă în care sute mii de elevi ajung să fie nevoiți să abandoneze școala, întrucât familile lor nu-și permit să acopere costurile abonamentului de transport, având o situație materială dificilă.

“Consiliul Județean Constanța ar trebui să înceapă demersurile pentru asigurarea gratuității la transportul județean în cel mai scurt timp. Transportul elevilor a fost ignorat ani de zile, iar acum faptul că legea de respingere a ordonanței 51/2019 a fost promulgată, nu mai există nicio scuză pe care autoritățile să o poată invoca. După doi ani în care demersurile noastre nu au luat pauză, suntem mai aproape de rezolvarea problemei.”-Andreea Sabina Spătariu, președinte AEC

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
pe langa pensiile speciale si sinecurile camarilelor fsn-pdsr-psd-alde-udmr,etc.tot voi le veti plati.succesuri
0
0
tar aasta este a voastra. munciti ca sa platiti pensiile speciale
2
1
Stati mai in banca voastra. Voi mai lipseati sa agitati apele.
3
1

REPLICA

LOTO

6/49
294439101410
5/49
31213917-03-20243 0 1 5 5 7 6
joker
371118333920