rss

Anul XVI Nr. 3830 (3881), 24 ianuarie
Categorii
CLICK AICI pentru varianta WEB

Interviu cu liderul sindical Adrian Mihălcioiu

VIDEO Aproape un milion de dolari recuperați de Sindicatul Liber al Navigatorilor, pentru marinari, în 2017

Adrian Mihălcioiu

Navigatorii încep să conștientizeze că este pentru binele lor ca, înainte să semneze un contract și să se îmbarce, să se intereseze despre navă și armator. Așa se face că, în 2017, solicitările de informații despre nave și armatori s-au aflat pe loc secund în topul cererilor adresate Sindicatului Liber al Navigatorilor. Din păcate, pe primul loc au rămas, și în acest an, mesajele prin care sindicaliștilor li se cere ajutorul pentru recuperarea salariilor neplătite. Iar potrivit unei statistici prezentate de liderul sindical Adrian Mihălcioiu, în 2017 au fost recuperați pentru navigatori aproape un milion de dolari, sumă dublă față de cea obținută în anul precedent. Într-un interviu acordat pentru „Replica de Constanța”, Adrian Mihălcioiu a prezentat o parte dintre aspectele cu care se confruntă în activitatea de zi cu zi, de apărare a drepturilor marinarilor.

Reporter: Ați realizat, luna aceasta, o statistică a mesajelor primite și transmise de Sindicatul Liber al Navigatorilor. Ce prezintă această statistică și ce reliefează cu privire la activitatea sindicatului și a problemelor navigatorilor români?

Adrian Mihălcioiu: Astăzi, navigatorii sunt o forță de muncă globalizată. Noi suntem aici în fiecare oră a zilei, în fiecare zi a anului, pentru navigatorii români, ca suport practic și emoțional, oricând întâmpină o dificultate sau au o problemă. Dorind să vedem nivelul activității sindicatului în 2017 față de anul 2016, și din acest punct de vedere, am început să facem o statistică a mesajelor primite/trimise de Sindicatul Liber al Navigatorilor, pe cine au vizat, ce au comunicat mai frecvent navigatorii. Totalul mesajelor primite/trimise în 2016 a fost de 5875, iar în 2017, de 9912. Numărul mesajelor primite și transmise către SLN în 2017 a crescut cu peste 40% față de 2016, navigatorii și organizațiile sindicale fiind în topul schimburilor de mesaje, așa cum este și firesc, cu 60% din totalul mesajelor.

Avem o medie de 44 de mesaje primite-trimise pe zi, ceea ce este foarte mult. S-a dublat practic față de 2016. Asta înseamnă că problemele sunt mai mari, asta înseamnă că industria este într-o criză. Acestea sunt criterii de evaluare.

Pe primul lor sunt reclamațiile privind neplata salariilor, în contextul în care avem noua convenție maritimă, MLC. Apropo de acest aspect, trebuie să punctez faptul că navigatorii trebuie să știe că, cei care sunt, la acest moment, pe navă, unde nu și-au primit salariile, pot face plângere la Port State Control, în portul în care sunt cu nava, dacă portul respectiv a ratificat convenția MLC 2006 și își vor primi banii pe patru luni de zile și pentru repatriere.

România a ratificat convenția, astfel că și navigatorii care au probleme cu firme din țara noastră pot face plângeri la Port State Control din Constanța. Dar să aibă curajul să facă asta, căci este un mijloc de rezolvare.

Pentru cei care sunt la uscat, care nu sunt în job, ține de instanță. Dar cei care sunt la navă, nu au de ce să nu fie plătiți la zi, au toate instrumentele la dispoziție. Dar să stea la navă și să plece fără să fie plătiți, eu nu îi mai înțeleg.

Oriunde în lume este valabil, a fost valabil și pentru cei de la Promar, cu care am avut probleme tot anul acesta. Acum sunt plătiți aproape la zi, mai sunt doi sau trei unde sunt probleme, cu niște documente semnate la bord, au semnat că sunt de acord în alt fel și acum au văzut că au fost înșelați. (n.r. - în cazul companiei Promar Shipping Services din Geneva, sindicaliștii au fost solicitați de mai mulți navigatori care lucrau pe navele de aprovizionare off-shore ale companiei, în zona Cairo. care nu și-au primit salariile pe mai multe luni).

Rep.: Ce alte probleme sunt semnalate în mesaje, în afară de cele privind neplata salariilor?

A.M: Avem satisfacția că, anul acesta, pe locul doi în mesajele primite sunt solicitările de informații despre armatori și nave. Această problematică era pe locul patru, a urcat pe locul secund din top. Este un aspect foarte bun, pentru că oamenii trebuie să fie informați. Trebuie să fie informați despre aspectele de protecția mediului, despre contractele de muncă, ce trebuie să prevadă, despre condițiile de muncă, lucruri pe care nu le explică nimeni, nici în cadrul facultății, nici ulterior. Aici poate ar trebui un parteneriat mai solid cu Universitatea Maritimă Constanța, pentru realizarea unor dezbateri, unor seminarii.

Rep.: Una dintre principalele „lupte” pe care le duceți este pentru recuperarea salariilor și altor drepturi bănești ale marinarilor. Câți bani au fost recuperați, în urma intervențiilor SLN, în 2017?

A.M: În 2017, suma recuperată a fost de 926.419 dolari, comparativ cu 2016 când au fost recuperați 345.258 euro (381.968 dolari). Din acești peste 926.000 de dolari, numai la Promar sunt vreo 500.000 de dolari. Apoi, au fost cazuri de decese și accidente. Sunt companii bune care vor să creeze condiții la bord, vor să aibă standardele respectate și negociază cu ITF și sunt ok. Dar nu sunt foarte multe. Apoi sunt cele care, forțat, mai fac și ele contracte. Dar forțat. Și mai sunt cele care chiar nu vor să facă, se duc în țări unde nu poți să îi controlezi.

Foarte mulți dintre cei pentru care am intervenit nu sunt membri de sindicat. E drept, sunt și multe cazuri de la non-membri pe care nu le preluăm.

În cazul deceselor ..nu întotdeauna autoritățile își fac treaba. Există birocrație, peste tot, nu doar la noi. De exemplu, acum avem în investigație un caz, o dispariție de pe o navă sub pavilion german. Trebuie să spunem că, îu anumite puncte, stăm foarte bine în România. În România, astfel de investigații se fac mult mai repede decât în Germania. În România, de exemplu, ambulanța acționează mult mai repede decât în altă țară. Apoi, nu în orice țară europeană poți să targhetezi până la ministru pentru sprijin. Aici se poate, avem căile de comunicare cărora le-am pus bazele de ani de zile, cu Ministerul Afacerilor Externe, cu ambasadori și consuli.

De asemenea, se impune punctat că am reușit să reducem perioada de solicitare a morții prezumtive, de la patru ani, cât era în legislație înainte, la șase luni. Ceea ce este un punct favorabil pentru obținerea asigurării.

Rep.: Ați menționat de situația din țara noastră, cum se prezintă portul Constanța în ceea ce privește drepturile navigatorilor?

A.M.: Majoritatea navelor care ajung în portul Constanța sunt nave între 5.000 și 30.000 de tone. Nave considerate mici, care probabil sunt și vechi, care nu respectă toate standardele. De navele acestea nu au loc cele bune. Ieri am fost la o inspecție pe o navă grecească, doar de o lună de zile scoasă din șantier, de aproape 100.000 de tone, iar comandantul mi-a spus că venea pentru prima dată în port la noi și mă întrebă: „Aveți un port mare, dar nu văd nave mari?”.

Păi...vin nave cu echipaje prost plătite, sub standarde, și s-au învățat toți. Iar noi stăm cel mai bine din zona Mării Negre. Aici, navigatorul își poate recupera drepturile, iar armatorii vin cu o strângere de inimă. Se schimbă lucrurile și în portul Constanța, nu mai sunt ca acum 20 de ani, sunt alte legi, alți oameni. Au început navele cu probleme să fie reținute de Port State Control. Avem vreo șapte nave reținute până acum pe MLC 2006. Se schimbă lucrurile.

Sunt, însă, două păreri, unii care cred că dacă ușuim navele mici și sub standarde, vom avea portul gol și nu vom mai opera. Eu cred că opinia mai corectă este că dacă vom face sănătate în port, vor veni nave sănătoase și vom termina cu prostiile cu navigatori plătiți cu geamantanul. Dar, trebuie să evidențiem că în restul porturilor din Marea Neagră situația este mai gravă.

Rep.: Mulți dintre cei pe care îi reprezentanți nu sunt membri de sindicat...

A.M.: Oamenii, în loc să fie mândri că fac parte dintre astfel de organizație, văd doar că aș primi eu bani. Aceasta este mentalitatea la noi. Din păcate, așa se perpetueză și în rândul tinerilor. Eu mă gândeam că ai noștri, care ies în lume, vor gândi altfel. În schimb, vin când dau de probleme...

Noi, ca și centru de protecție a navigatorilor, acționăm în conformitate cu toate regulile, avem atâtea informații pe care le putem oferi oamenilor, iar ei nu sunt în organizație, necrezând că singura formă de ajutor pe care o pot primi, la nevoie, este de la sindicat, și în general de la sindicate. Cine ar putea să îi reprezinte cel mai bine pe navigatori, în situația în care sunt? Ministerul Afacerilor Externe au căile lor, dar până la o limită, noi avem alte căi de comunicare.

„Lumea vede doar că navigatorii au bani, dar nu le văd și sacrificiile!”

Munca de navigatori este foarte grea și este făcută de puțini oameni. Pe lumea asta sunt șapte miliarde de oameni, care beneficiază de pe urma muncii a 1,5 milioane de navigatori. Peste 90% din schimbul de mărfuri se face pe mare, de către cei 1,5 milion. Dacă nu am avea navigatorii, ce ar fi?

Noi îi înjurăm că au bani. Din afară doar asta se vede, că au bani. Lucrul acesta nu este valabil peste tot, este mentalitatea de la noi, a oamenilor săraci care se uită că altul are mai mult și de ce are?!

Nimeni nu se gândește la sacrificiile pe care le fac, că viața lor nu mai este viață, că este o pușcărie plutitoare, ba chiar e mai rău ca la pușcărie. Toate transformările pe care le suferă în timpul voiajului, de fus orar, de climă, toate îi dăunează medical. Plus la bord nu au tot timpul alimentația corespunzătoare, apar probleme de sănătate multe.

Trebuie să continuăm această carieră pe mare, chiar dacă nu avem la acest moment flotă. Iar dacă îmi aduc bine aminte, prin 1995 sau 1996, la Centenarul Flotei Maritime, Navrom, eram în certuri cu companiile maritime. Era în toamnă. Am ajuns la microfon, nu prea am fost eu invitat, și am urat toate cele bune flotei maritime comerciale și am spus că dacă se continuă în ritmul acesta vom fi singura țară cu deschidere la mare fără deschidere la mare. Am tras atunci semnale peste semnale, ne-am luptat, erau mii de oameni abandonați prin toate colțurile lumii, pe navele Navrom și Romline, mai puțin Petromin. Lăsați fără mâncare, fără diurne, de un an de zile. Familii erau acasă fără bani.

Am reușit să obținem 75 de milioane de dolari pentru diurnele oamenilor. Mergeam la minister, plecam noaptea ca să ajungem la timp, să dăm de ministrul Transporturilor, de prim ministru. Ne dădeau pe ușă afară, îi pândeam afară, când ieșeau, numai noi știm ce am făcut atunci. Făceam fel și fel de scamatorii ca să-i convingem pe cei din Guvern. Ei nu voiau să facă asta. Așa că încercam să îi convingem cu fel de fel de scamatorii. Puneam pe unii să treacă Bosforul și să stea cu vaporul încărcat acolo până le dădeam noi ok-ul, iar marinarii ne înjurau pe noi că trebuie să ducă nava la destinație că altfel nu se poate. Dar nu își primeau diurnele, și rămâneau neplătiți. Astea sunt lucruri care au trecut, s-au întâmplat, am reușit să îi aducem pe toți acasă așa cum s-a putut. Stăteam și mă uitam în arhiva noastră și mă gândeam că nu avem parte mereu de laude sau vorbe bune.

Nu ne întrebați câți dintre cei pe care i-am sprijinit au venit la sindicat. Nici nu au sunat să mulțumească. Pe unii i-am sunat eu să-i întreb dacă și-au primit banii. Aceasta este viața noastră, nu ne plângem, o facem cu plăcere, chiar dacă avem și astfel de cazuri...

Florentina BOZÎNTAN

luni, 18 decembrie 20171759
Comentarii

01marinar(18 dec 22:39)
Foarte solicitant job ai, nea Mihalcioiule! Nu te simti obosit, nu vrei sa te retragi? Sau astepti sa ne lasi mostenire lui fi-tu?
mai mult...Replica
24 ian 00:00ReplicaSimona Halep s-a calificat în SEMIFINALĂ la Australian Open

Liderul mondial WTA, Simona Halep, se califică în semifinală după un meci formidabil împotriva Karolinei Pliskova....332

24 ian 00:00ReplicaÎN CE HAL SUNT CLĂDIRILE DIN CENTRUL VECHI! Se desprind bucată cu bucată, PERICOLUL este iminent!493
24 ian 00:00ReplicaUn notar din Constanţa cercetat pentru fals intelectual vinde zeci de hectare de teren1949
24 ian 00:00ReplicaVal de spargeri la ATM-uri în ultima lună la Constanţa! Hoţii s-au specializat pe bancomate

De aproximativ o lună de zile, mai multe spargeri și tentative de spargeri au avut loc în mai multe localități din...714

24 ian 00:00ReplicaO bijuterie a Constanţei: stradela Vântului, cea mai îngustă arteră a oraşului nostru!1220
24 ian 00:00ReplicaEDUCAŢIA, ÎNCOTRO? Încă o ŞCOALĂ din Constanţa, desfiinţată în 2018!382
24 ian 00:00ReplicaConsilierii municipali, convocaţi în şedinţă. Pe ordinea de zi: preţul pentru energia termică; bugetul - se votează în februarie

Consiliul local al municipiului Constanţa este convocat de primarul Decebal Făgădău în şedinţă ordinară,...189

24 ian 00:00ReplicaBărbatul care a omorât un tânăr în staţia de autobuz, după festivalul Neversea, a fost condamnat929
24 ian 00:00ReplicaDosarul penal al consilierului Ion Burcea, din nou pe masa judecătorilor. Vezi ce s-a întâmplat169
24 ian 00:00ReplicaSCANDALUL DIN CLUB LUV: doi fraţi au făcut prăpăd! Băuţi, au vrut să-şi facă ‘dreptate’ cu pistolul!

Noi detalii șocante au apărut în urma scandalului de la clubul LUV din Constanța! Doi frați gemeni, Marius...588

24 ian 00:00ReplicaO nouă tentativă de înşelăciune prin metoda ‘Accidentul’ la Constanţa211
24 ian 00:05ReplicaDOSAR PENAL pentru o clădire „trântită“ în buricul târgului, deşi există ORDIN DE ÎNCETARE a lucrărilor!6245
Vremea
-4.8°-6° - -2.6° miercuri, 24 ianuarie 2018
câțiva noriUmiditate: 100%
Vânt: 7.37 m/s din N
Presiune: 1045.87 milibari

Loto
6/49111723333547
5/40111723333547
joker9163236438
Horoscop
mai mult...SPSportRT
24 ian 00:00SportCum a transferat din greşeală poetul Argăseală un jucător la FCSB: "Meme, ce dracu’ facem acum? Ăsta e altul, nu l-am luat pe ăla care trebuie"

Unul dintre cei mai vechi angajaţi ai lui Gigi Becali, Valeriu Argăseală, este considerat omul numărul unu în...346

24 ian 00:00SportCoreea de Nord ameninţă că poate riposta nuclear unui atac al SUA în cursul Jocurilor Olimpice

Statele Unite acumulează armament strategic în Peninsula Coreea pentru a putea lansa un atac în timpul Jocurilor...177

24 ian 00:00SportManchester United, cel mai bogat club de fotbal din lume

Manchester United şi-a păstrat prima poziţie în clasamentul celor mai bogate cluburi de fotbal din lume,...151

24 ian 00:00SportDi Maria: Piticul Messi, unicul jucător sigur de prezenţa în lotul Argentinei la CM 2018

Unicul fotbalist sigur de prezenţa în lotul Argentinei la Cupa Mondială 2018 este "Piticul", adică Lionel Messi, a...139

Local
24 ian 00:00LocalAccident rutier în Tomis 3! Un şofer a pierdut controlul volanului

Un șofer a pierdut controlul volanului în cursul zilei de marți, 23 ianuarie a.c., în zona Tomis 3. Din fericire, nu...183

24 ian 00:00LocalTrei comedii, din trei secole diferite, la Teatrul de Stat Constanţa

Cele trei comedii pe care Teatrul de Stat Constanța le-a programat în weekend-ul următor sunt scrise de trei autori...128

24 ian 00:00LocalOamenii legii, prezenţi în şcoli!

La data de 23 ianuarie a.c., poliţiştii Biroului de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii au desfăşurat...108

24 ian 00:00LocalÎntâlniri ale poliţiştilor constănţeni cu pensionarii

În intervalul 15–19 ianuarie a.c., poliţiştii Biroului de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii au desfăşurat...112

24 ian 00:00LocalSurpriză pentru un şofer, în zona Gării din Constanţa! Iată cum şi-a găsit maşina

Marți, 23 ianuarie. Zona Gara din Constanța. Un șofer și-a lăsat mașina peste noapte în parcare, iar a doua zi...491

24 ian 00:00LocalPunctul ENEL din Constanţa este închis miercuri, de Ziua Unirii

Punctele Enel din judeţele Constanța, Tulcea, Călărași și Ialomița vor fi închise în ziua de 24 ianuarie,...96

24 ian 00:00LocalPreluată de SMURD, direct din staţia de autobuz; a căzut şi şi-a fracturat şoldul

O femeie a căzut ca secerată într-o staţie de autobuz din Constanţa. Cadrele medicale au fost solicitate să...135

24 ian 00:00LocalCentenarul Marii Uniri, celebrat la Constanţa printr-un eveniment nautic internaţional

Centenarul Marii Uniri, sărbătorit anul acesta, va fi marcat, la malul Mării Negre, și printr-un eveniment nautic...118

24 ian 00:00LocalA condus beat în localitatea Kogălniceanu şi a refuzat să i se verifice alcoolemia

La data de 22 ianuarie a.c., polițiștii din cadrul Postului de Poliție Mihail Kogălniceanu au depistat un bărbat,...141

24 ian 00:12LocalUn bărbat din Constanța a ajuns după gratii la Poarta Albă

La data de 23 ianuarie a.c., polițiștii din cadrul Serviciului Investigații Criminale au depistat un bărbat, Iulian...1667

Politică
24 ian 00:00PoliticăBăsescu este de acord cu o coaliţie de dreapta, dar se îndoieşte de "onestitatea PNL-ului"

Senatorul Traian Băsescu a declarat, marţi, că este în favoarea unei coaliţii de dreapta care să susţină la...181

24 ian 01:45PoliticăBOMBĂ! Sevil Shhaideh, pe cai mari: i se pregăteşte postul de secretar general a guvernului

Sevil Shhaideh, fostul ministrul al Dezvoltării, cea care a fost refuzată pentru postul de premier la un moment dat,...1086

24 ian 01:28PoliticăConsilierii municipali, convocaţi în şedinţă. Iată ce se va discuta!

Consiliul local al municipiului Constanţa este convocat de primarul Decebal Făgădău în şedinţă ordinară,...484

24 ian 01:29PoliticăOmul de afaceri Florian Walter neagă că i-ar fi cerut Eduard Martin să se retragă de la licitaţia pentru salubritate din Constanţa

Omul de afaceri Florian Walter a negat marţi, la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, că fostul deputat Eduard...505

24 ian 01:46Politică24 ianuarie. Unirea Principatelor şi povestea mai puţin cunoscută a lui Alexandru Ioan Cuza

Unirea Principatelor (Mica Unire) a avut loc la 24 ianuarie 1859, prin alegerea lui Alexandru Ioan Cuza ca domnitor al...485

24 ian 01:45PoliticăDan Dobrescu, noul consilier al primarului Făgădău

Echipa lui Făgădău crește de la o zi la alta! Un nou consilier personal a fost angajat de către municipalitate....676

24 ian 01:40PoliticăDăncilă despre miniştri cu probleme penale: Directiva europeană spune că există prezumţia de nevinovăţie până la condamnare

Premierul desemnat Viorica Dăncilă a declarat marţi, întrebată dacă va accepta miniştri cu probleme penale în...433

24 ian 01:37PoliticăDecizie RADICALĂ luată de un lider PSD: A anunțat că DEMISIONEAZĂ, chiar înainte de formarea Guvernului

Deputatul nemţean Ioan Munteanu, liderul grupului PSD din Camera Deputaţilor, a anunţat marţi, prin intermediul unui...491

24 ian 01:38PoliticăNegocieri APRINSE: Liviu Dragnea spune ce a discutat cu reprezentanții UDMR

Președintele PSD, Liviu Dragnea, a anunțat marți ce a discutat cu reprezentații UDMR. Potrivit unor surse, UDMR ar...297

24 ian 01:39PoliticăIohannis: Nu îmi este teamă de suspendare. Penali nu au ce căuta în Guvern

Preşedintele Klaus Iohannis a afirmat că nu se teme de suspendare. "Trebuie să eliminăm acest factor din discuţia...351

Monden
24 ian 00:00MondenOana Zăvoranu vrea cu orice preţ un copil. Oferă 100.000 de euro unei mame purtătoare

Un copil e tot ce îi lipseşte Oanei Zăvoranu, dar vedeta e pe cale să schimbe acest lucru. Bruneta este pregătită...106

24 ian 00:00MondenVor exista două trupe Iris! Deși a abandonat formația, Cristi Minculescu se poate folosi de marcă

Decizie suprinzătoare luată de judecătorii Tribunalului București, care au acceptat ca cei ce au părăsit trupa...95

24 ian 00:00MondenMonica Anghel a slăbit 20 de kilograme. „Fac 300 de abdomene”

Monica Anghel a slăbit 20 de kilograme după operația la coloană. Artista mărturisește că a ajuns să facă 200 de...137

24 ian 18:43MondenȘerban Huidu, din nou în FM-ul bucureștean. Ce anunțat a făcut realizatorul

Șerban Huidu reapare alături de Cronica Cârcotașilor în FM-ul bucureștean. Anunțul a fost făcut chiar la un post...105

24 ian 18:40MondenShakira ar putea face 2 ani de închisoare. De ce este acuzată artista

Shakira a primit o veste proastă la început de an, fiind acuzată de fraudă de fiscul spaniol. Parchetul din Spania...91

24 ian 00:00MondenNetflix a pierdut zeci de milioane de dolari din cauza lui Kevin Spacey

Netflix a anunțat luni că are costuri suplimentare neașteptate de 39 de milioane de dolari din cauza unui conținut...101

24 ian 00:00Monden„Wonder Woman”, James Franco şi Steven Spielberg, între marii absenţi din lista nominalizărilor la Oscar 2018

„Wonder Woman”, James Franco şi Steven Spielberg se numără printre marii absenţi din lista nominalizărilor la...93

24 ian 00:00MondenSute de oameni s-au aşezat la coadă în oraşul irlandez Limerick pentru a îşi lua rămas bun de la Dolores O'Riordan

Sute de oameni s-au aşezat la coadă în dreptul bisericii St Joseph din oraşul irlandez Limerick, în ciuda ploii,...92

24 ian 00:00MondenCate Blanchett, Elton John şi Shah Rukh Khan au fost premiaţi la Davos

Actriţa australiană Cate Blanchett, cântăreţul britanic Elton John şi starul bollywoodian Shah Rukh Khan au fost...91

24 ian 00:00MondenCezar Ouatu: Aş vrea să câştig Eurovision 2020, ca să aduc Finala din 2021 la Timişoara

Interpretul Cezar Ouatu, care a reprezentat România în Finala Eurovision 2013, vrea să revină în această...87

Mapamond
24 ian 00:00MapamondAfganistan: Cetăţeni americani printre victimele atacului de la Hotelul Intercontinental din Kabul

Printre victimele atacului unui comando de rebeli talibani asupra Hotelului Intercontinental din Kabul în weekend...91

24 ian 00:00MapamondRepublica Moldova: Curtea Constituţională, din nou sesizată cu privire la legalitatea acţiunilor lui Igor Dodon

După ce preşedinţia de la Chişinău a cerut Serviciului de Informaţii şi Securitate (SIS) să anuleze evenimentele...104

24 ian 00:00MapamondÎmpuşcături într-un liceu din SUA; un mort şi mai mulţi răniţi

O persoană a fost ucisă şi mai multe rănite marţi într-un incident armat produs la un liceu din Kentucky, a...87

24 ian 00:00MapamondTrei persoane au fost arestate pentru propagandă nazistă, în Polonia

Trei persoane au fost arestate pentru propagandă nazistă în Polonia, a anunţat marţi procuratura, transmite...109

24 ian 18:11MapamondBelgia: „Diaconul morţii“ recunoaşte că a fost la originea a „10-20“ de decese

Un fost infirmier şi diacon dintr-o dieceză din Flandra a recunoscut marţi, în prima zi a procesului său de la...93

24 ian 00:00MapamondFostul director al serviciilor de informaţii bulgare, condamnat la 15 ani de închisoare

Fostul director al serviciilor de informaţii bulgare, Kirtcho Kirov, a fost condamnat la 15 ani de închisoare pentru...113

24 ian 00:00MapamondZborul MH370: Noi căutări subacvatice cu ajutorul dronelor submarine

Noi căutări ale zborului MH370 au început marţi, cu ajutorul dronelor submarine, în Oceanul Indian în încercarea...103

24 ian 00:00MapamondGermania: 23 de milioane de persoane, victime ale criminalităţii informatice în 2017

Un număr de 23 de milioane de persoane au fost victime ale criminalităţii informatice în 2017 în Germania,...96

24 ian 17:57MapamondMarea Britanie: Un hotel şi două staţii de metrou au fost evacuate din cauza unor scurgeri de gaze în centrul Londrei

Aproape 1.500 de persoane au fost evacuate marţi dintr-un hotel şi un club de noapte şi două staţii de metrou au...84

24 ian 00:00MapamondE doar o "chestiune de timp" până când Marea Britanie va fi ţinta unui atac cibernetic major

Este doar o "chestiune de timp" până când Marea Britanie va deveni ţinta unui atac cibernetic major, a avertizat...95

Sănătate
18 ian 18:53SănătateTot mai mulţi constănţeni pică în stresul post-traumatic! Psihologul Elena Harbor explică despre ce este vorba

Evenimentele prin care anumite persoane sunt nevoite să treacă au impact foarte mare asupra lor. De multe ori, din...936

17 ian 21:24SănătatePrea mult ibuprofen duce la disfuncții erectile și infertilitate!

Agenția Națională a Medicamentului și a Dispozitivelor Medicale a transmis un comunicat de presă în care...1399

10 ian 16:22SănătateLOVITURĂ pentru Medimar! Spitalul Judeţean își reface clinica de imagistică

Președintele Consiliului Judeţean Constanţa, Horia Ţuţuianu, anunţa la sfârşitul anului trecut că, până în...5831

6 ian 16:02SănătateLista bolilor pentru care consultaţia la medicul specialist este decontată, chiar şi fără bilet de trimitere de la medicul de familie!

Perioada de semnare a actelor adiționale de prelungire pentru trimestrul I al anului 2018 a contractelor încheiate de...3615

6 ian 16:02SănătateÎN ATENŢIA MINISTERULUI SĂNĂTĂŢII: Persoanele cu amiotrofie spinală au dreptul la tratament!

Sunt boli rare şi foarte rare pentru care statul român nu are nici o soluţie. Nu sunt multe cazuri de copii care...1365

1 ian 19:56SănătateRomânia 2017: MIZERIA domnește în spitale și școli! Unde ne tratăm și unde ne trimitem copiii să învețe?!

Anul 2017 se încheie, anul 2018 se pregătește să debuteze. Prilej pentru români de a-și face bilanțul și de a...1867

1 ian 14:53SănătateATENȚIE, MĂMICI! Vă pregătiți de naștere? Iată ce ginecologi și medici neonatologi găsiți în Spitalul Județean Constanța!

Momentul în care micuțul tău va veni pe lume se apropie și încă nu știi dacă să naști în Spitalul Județean...8975

8 dec 00:46SănătateCriza medicamentelor, din ce în ce mai gravă! De ce au dispărut din farmacii Distonocalmul şi Moldaminul

Criza de medicamente din țara noastră se adâncește. De pe piața farmaceutică dispar medicamente necesare pentru...2718

30 noi 00:00SănătateDozele de vaccin antigripal urmează să ajungă la Constanţa

Cristina Schipor, directorul Direcției de Sănătate Publică Constanța, a anunțat că Guvernul României, prin...1440

29 noi 00:07SănătateDiabetul, diagnostic care trebuie luat în serios! Numărul bolnavilor din Constanţa, în creştere

Tot mai mulți constănțeni primesc, în fiecare an, un diagnostic care le schimbă viața: diabet. O afecțiune care...1925