rss

Anul XVI Nr. 3830 (3881), 21 aprilie
Categorii
CLICK AICI pentru varianta WEB

Interviu cu liderul sindical Adrian Mihălcioiu

VIDEO Aproape un milion de dolari recuperați de Sindicatul Liber al Navigatorilor, pentru marinari, în 2017

Adrian Mihălcioiu

Navigatorii încep să conștientizeze că este pentru binele lor ca, înainte să semneze un contract și să se îmbarce, să se intereseze despre navă și armator. Așa se face că, în 2017, solicitările de informații despre nave și armatori s-au aflat pe loc secund în topul cererilor adresate Sindicatului Liber al Navigatorilor. Din păcate, pe primul loc au rămas, și în acest an, mesajele prin care sindicaliștilor li se cere ajutorul pentru recuperarea salariilor neplătite. Iar potrivit unei statistici prezentate de liderul sindical Adrian Mihălcioiu, în 2017 au fost recuperați pentru navigatori aproape un milion de dolari, sumă dublă față de cea obținută în anul precedent. Într-un interviu acordat pentru „Replica de Constanța”, Adrian Mihălcioiu a prezentat o parte dintre aspectele cu care se confruntă în activitatea de zi cu zi, de apărare a drepturilor marinarilor.

Reporter: Ați realizat, luna aceasta, o statistică a mesajelor primite și transmise de Sindicatul Liber al Navigatorilor. Ce prezintă această statistică și ce reliefează cu privire la activitatea sindicatului și a problemelor navigatorilor români?

Adrian Mihălcioiu: Astăzi, navigatorii sunt o forță de muncă globalizată. Noi suntem aici în fiecare oră a zilei, în fiecare zi a anului, pentru navigatorii români, ca suport practic și emoțional, oricând întâmpină o dificultate sau au o problemă. Dorind să vedem nivelul activității sindicatului în 2017 față de anul 2016, și din acest punct de vedere, am început să facem o statistică a mesajelor primite/trimise de Sindicatul Liber al Navigatorilor, pe cine au vizat, ce au comunicat mai frecvent navigatorii. Totalul mesajelor primite/trimise în 2016 a fost de 5875, iar în 2017, de 9912. Numărul mesajelor primite și transmise către SLN în 2017 a crescut cu peste 40% față de 2016, navigatorii și organizațiile sindicale fiind în topul schimburilor de mesaje, așa cum este și firesc, cu 60% din totalul mesajelor.

Avem o medie de 44 de mesaje primite-trimise pe zi, ceea ce este foarte mult. S-a dublat practic față de 2016. Asta înseamnă că problemele sunt mai mari, asta înseamnă că industria este într-o criză. Acestea sunt criterii de evaluare.

Pe primul lor sunt reclamațiile privind neplata salariilor, în contextul în care avem noua convenție maritimă, MLC. Apropo de acest aspect, trebuie să punctez faptul că navigatorii trebuie să știe că, cei care sunt, la acest moment, pe navă, unde nu și-au primit salariile, pot face plângere la Port State Control, în portul în care sunt cu nava, dacă portul respectiv a ratificat convenția MLC 2006 și își vor primi banii pe patru luni de zile și pentru repatriere.

România a ratificat convenția, astfel că și navigatorii care au probleme cu firme din țara noastră pot face plângeri la Port State Control din Constanța. Dar să aibă curajul să facă asta, căci este un mijloc de rezolvare.

Pentru cei care sunt la uscat, care nu sunt în job, ține de instanță. Dar cei care sunt la navă, nu au de ce să nu fie plătiți la zi, au toate instrumentele la dispoziție. Dar să stea la navă și să plece fără să fie plătiți, eu nu îi mai înțeleg.

Oriunde în lume este valabil, a fost valabil și pentru cei de la Promar, cu care am avut probleme tot anul acesta. Acum sunt plătiți aproape la zi, mai sunt doi sau trei unde sunt probleme, cu niște documente semnate la bord, au semnat că sunt de acord în alt fel și acum au văzut că au fost înșelați. (n.r. - în cazul companiei Promar Shipping Services din Geneva, sindicaliștii au fost solicitați de mai mulți navigatori care lucrau pe navele de aprovizionare off-shore ale companiei, în zona Cairo. care nu și-au primit salariile pe mai multe luni).

Rep.: Ce alte probleme sunt semnalate în mesaje, în afară de cele privind neplata salariilor?

A.M: Avem satisfacția că, anul acesta, pe locul doi în mesajele primite sunt solicitările de informații despre armatori și nave. Această problematică era pe locul patru, a urcat pe locul secund din top. Este un aspect foarte bun, pentru că oamenii trebuie să fie informați. Trebuie să fie informați despre aspectele de protecția mediului, despre contractele de muncă, ce trebuie să prevadă, despre condițiile de muncă, lucruri pe care nu le explică nimeni, nici în cadrul facultății, nici ulterior. Aici poate ar trebui un parteneriat mai solid cu Universitatea Maritimă Constanța, pentru realizarea unor dezbateri, unor seminarii.

Rep.: Una dintre principalele „lupte” pe care le duceți este pentru recuperarea salariilor și altor drepturi bănești ale marinarilor. Câți bani au fost recuperați, în urma intervențiilor SLN, în 2017?

A.M: În 2017, suma recuperată a fost de 926.419 dolari, comparativ cu 2016 când au fost recuperați 345.258 euro (381.968 dolari). Din acești peste 926.000 de dolari, numai la Promar sunt vreo 500.000 de dolari. Apoi, au fost cazuri de decese și accidente. Sunt companii bune care vor să creeze condiții la bord, vor să aibă standardele respectate și negociază cu ITF și sunt ok. Dar nu sunt foarte multe. Apoi sunt cele care, forțat, mai fac și ele contracte. Dar forțat. Și mai sunt cele care chiar nu vor să facă, se duc în țări unde nu poți să îi controlezi.

Foarte mulți dintre cei pentru care am intervenit nu sunt membri de sindicat. E drept, sunt și multe cazuri de la non-membri pe care nu le preluăm.

În cazul deceselor ..nu întotdeauna autoritățile își fac treaba. Există birocrație, peste tot, nu doar la noi. De exemplu, acum avem în investigație un caz, o dispariție de pe o navă sub pavilion german. Trebuie să spunem că, îu anumite puncte, stăm foarte bine în România. În România, astfel de investigații se fac mult mai repede decât în Germania. În România, de exemplu, ambulanța acționează mult mai repede decât în altă țară. Apoi, nu în orice țară europeană poți să targhetezi până la ministru pentru sprijin. Aici se poate, avem căile de comunicare cărora le-am pus bazele de ani de zile, cu Ministerul Afacerilor Externe, cu ambasadori și consuli.

De asemenea, se impune punctat că am reușit să reducem perioada de solicitare a morții prezumtive, de la patru ani, cât era în legislație înainte, la șase luni. Ceea ce este un punct favorabil pentru obținerea asigurării.

Rep.: Ați menționat de situația din țara noastră, cum se prezintă portul Constanța în ceea ce privește drepturile navigatorilor?

A.M.: Majoritatea navelor care ajung în portul Constanța sunt nave între 5.000 și 30.000 de tone. Nave considerate mici, care probabil sunt și vechi, care nu respectă toate standardele. De navele acestea nu au loc cele bune. Ieri am fost la o inspecție pe o navă grecească, doar de o lună de zile scoasă din șantier, de aproape 100.000 de tone, iar comandantul mi-a spus că venea pentru prima dată în port la noi și mă întrebă: „Aveți un port mare, dar nu văd nave mari?”.

Păi...vin nave cu echipaje prost plătite, sub standarde, și s-au învățat toți. Iar noi stăm cel mai bine din zona Mării Negre. Aici, navigatorul își poate recupera drepturile, iar armatorii vin cu o strângere de inimă. Se schimbă lucrurile și în portul Constanța, nu mai sunt ca acum 20 de ani, sunt alte legi, alți oameni. Au început navele cu probleme să fie reținute de Port State Control. Avem vreo șapte nave reținute până acum pe MLC 2006. Se schimbă lucrurile.

Sunt, însă, două păreri, unii care cred că dacă ușuim navele mici și sub standarde, vom avea portul gol și nu vom mai opera. Eu cred că opinia mai corectă este că dacă vom face sănătate în port, vor veni nave sănătoase și vom termina cu prostiile cu navigatori plătiți cu geamantanul. Dar, trebuie să evidențiem că în restul porturilor din Marea Neagră situația este mai gravă.

Rep.: Mulți dintre cei pe care îi reprezentanți nu sunt membri de sindicat...

A.M.: Oamenii, în loc să fie mândri că fac parte dintre astfel de organizație, văd doar că aș primi eu bani. Aceasta este mentalitatea la noi. Din păcate, așa se perpetueză și în rândul tinerilor. Eu mă gândeam că ai noștri, care ies în lume, vor gândi altfel. În schimb, vin când dau de probleme...

Noi, ca și centru de protecție a navigatorilor, acționăm în conformitate cu toate regulile, avem atâtea informații pe care le putem oferi oamenilor, iar ei nu sunt în organizație, necrezând că singura formă de ajutor pe care o pot primi, la nevoie, este de la sindicat, și în general de la sindicate. Cine ar putea să îi reprezinte cel mai bine pe navigatori, în situația în care sunt? Ministerul Afacerilor Externe au căile lor, dar până la o limită, noi avem alte căi de comunicare.

„Lumea vede doar că navigatorii au bani, dar nu le văd și sacrificiile!”

Munca de navigatori este foarte grea și este făcută de puțini oameni. Pe lumea asta sunt șapte miliarde de oameni, care beneficiază de pe urma muncii a 1,5 milioane de navigatori. Peste 90% din schimbul de mărfuri se face pe mare, de către cei 1,5 milion. Dacă nu am avea navigatorii, ce ar fi?

Noi îi înjurăm că au bani. Din afară doar asta se vede, că au bani. Lucrul acesta nu este valabil peste tot, este mentalitatea de la noi, a oamenilor săraci care se uită că altul are mai mult și de ce are?!

Nimeni nu se gândește la sacrificiile pe care le fac, că viața lor nu mai este viață, că este o pușcărie plutitoare, ba chiar e mai rău ca la pușcărie. Toate transformările pe care le suferă în timpul voiajului, de fus orar, de climă, toate îi dăunează medical. Plus la bord nu au tot timpul alimentația corespunzătoare, apar probleme de sănătate multe.

Trebuie să continuăm această carieră pe mare, chiar dacă nu avem la acest moment flotă. Iar dacă îmi aduc bine aminte, prin 1995 sau 1996, la Centenarul Flotei Maritime, Navrom, eram în certuri cu companiile maritime. Era în toamnă. Am ajuns la microfon, nu prea am fost eu invitat, și am urat toate cele bune flotei maritime comerciale și am spus că dacă se continuă în ritmul acesta vom fi singura țară cu deschidere la mare fără deschidere la mare. Am tras atunci semnale peste semnale, ne-am luptat, erau mii de oameni abandonați prin toate colțurile lumii, pe navele Navrom și Romline, mai puțin Petromin. Lăsați fără mâncare, fără diurne, de un an de zile. Familii erau acasă fără bani.

Am reușit să obținem 75 de milioane de dolari pentru diurnele oamenilor. Mergeam la minister, plecam noaptea ca să ajungem la timp, să dăm de ministrul Transporturilor, de prim ministru. Ne dădeau pe ușă afară, îi pândeam afară, când ieșeau, numai noi știm ce am făcut atunci. Făceam fel și fel de scamatorii ca să-i convingem pe cei din Guvern. Ei nu voiau să facă asta. Așa că încercam să îi convingem cu fel de fel de scamatorii. Puneam pe unii să treacă Bosforul și să stea cu vaporul încărcat acolo până le dădeam noi ok-ul, iar marinarii ne înjurau pe noi că trebuie să ducă nava la destinație că altfel nu se poate. Dar nu își primeau diurnele, și rămâneau neplătiți. Astea sunt lucruri care au trecut, s-au întâmplat, am reușit să îi aducem pe toți acasă așa cum s-a putut. Stăteam și mă uitam în arhiva noastră și mă gândeam că nu avem parte mereu de laude sau vorbe bune.

Nu ne întrebați câți dintre cei pe care i-am sprijinit au venit la sindicat. Nici nu au sunat să mulțumească. Pe unii i-am sunat eu să-i întreb dacă și-au primit banii. Aceasta este viața noastră, nu ne plângem, o facem cu plăcere, chiar dacă avem și astfel de cazuri...

Florentina BOZÎNTAN

luni, 18 decembrie 20171825
Comentarii

01marinar(18 dec 22:39)
Foarte solicitant job ai, nea Mihalcioiule! Nu te simti obosit, nu vrei sa te retragi? Sau astepti sa ne lasi mostenire lui fi-tu?
mai mult...Replica
21 apr 00:00ReplicaConstanţa: o maşină s-a răsturnat, şoferul vinovat a FUGIT de la faţa locului

...2633

21 apr 09:54ReplicaVIDEO/ FOTO. INCENDIU în Piața Roșie din cartierul Poarta 6. Au fost avariate două magazine și o croitorie!3689
21 apr 00:10ReplicaRĂMÂI INTERZIS! Sesizări la Poliţia Locală şi Protecţia Copilului pentru că un copil cu dizabilităţi deranja vecinii când plângea!3452
21 apr 00:00ReplicaFenomenul ‘47’ din Lumina, prezent şi în Constanţa! Deja există un cerc de suspecţi!

Oamenii legii au declanșat cercetările în cazul așa-zisului ”fenomen 47” din Lumina. Este vorba despre faptul...1641

21 apr 00:00ReplicaVIDEO. Când vom avea un stadion modern la Constanţa – vezi ce spune Gică Hagi993
21 apr 00:18ReplicaFranța nu este de acord cu mutarea ambasadelor la Ierusalim: 'Chestiunea este una foarte sensibilă'441
21 apr 00:00ReplicaOPC anunţă: angajaţii din alimentaţia publică vor fi controlaţi la diplome!

Ședința tematică pentru pregătirea sezonului estival a început cu stângul. Invitații nu au venit, prezent fiind...871

21 apr 00:00ReplicaConstanţa, pe urmele Craiovei! Iată ce spune senatorul Moga1647
21 apr 00:00ReplicaA fost inaugurat Centrul de Tineret Jean Constantin! Iată ce activităţi vor fi desfăşurate în weekend - VIDEO836
21 apr 00:00ReplicaOrdinul de protecţie – o raritate în Constanţa! Prea puţine victime ale violenţei în familie îl cer!

Violenţa în familie este un fenomen de „tradiţie” în ţara noastră. Din generaţie în generaţie, „bătaia a...723

21 apr 00:00ReplicaMaşini percheziţionate la Midia! Iată ce au găsit poliţiştii1250
21 apr 00:00ReplicaAgenţii economici din Constanţa îşi pot găsi viitorii angajaţi încă din şcoala profesională276
Vremea
19°14.9° - 19° sâmbătă, 21 aprilie 2018
cer seninUmiditate: 84%
Vânt: 1.97 m/s din NV
Presiune: 1031.7 milibari

Loto
6/4942122242737
5/4082228293114
joker10141927322
Horoscop
mai mult...SPSportRT
21 apr 00:00SportStanciu, gol superb pentru Sparta Praga!

Nicolae Stanciu a marcat în minutul 32 al disputei pe care Sparta Praga, echipa sa, a câştigat-o cu 2-0 în faţa lui...248

21 apr 00:33Sport"Bine ați venit în iadul afacerilor de fotbal". Nantes - Rennes 1-1

Surpriză pentru Tătăruşanu la derby-ul Estului, dintre Nantes şi Rennes, terminat 1-1. Fanii gazdelor au aruncat...249

21 apr 00:00SportApelativul folosit de Dănciulescu pentru şeicul interesat să preia Dinamo

Abdul Jabbar Al Sayegh, președintele Noor Capital și fondatorul companiei Al Sayegh Broters, este cel interesat de...470

21 apr 00:00SportScandal în sânul "Generaţiei de Aur" a tenisului românesc: Sorana a "lovit" prima. Simona nu s-a putut abţine

Simona Halep a comentat decizia luată de Florin Segărceanu, căpitanul echipei de Fed Cup care a decis să nu o...801

Local
21 apr 00:23LocalMașină DISTRUSĂ la o spălătorie din Constanța?

O constănțeancă susține că autoturismul i-a fost distrus în cadrul spălătoriei auto din parcarea subterană a...8937

21 apr 00:26LocalTineri prinși cu droguri asupra lor, la CET și Pod Butelii

Jandarmii au surprins în Constanţa, patru persoane care aveau asupra lor unsprezece pliculeţe autosigilante...1384

21 apr 00:24LocalExpoziție inedită de artă fotografică și pictură în tuș la Medgidia

Joi, 19 aprilie a.c., Primăria Municipiului Medgidia a fost gazda expoziției de artă fotografică și pictură în...277

21 apr 00:17LocalAccident rutier pe I.G. Duca: o femeie a fost lovită de o mașină

Un accident rutier a avut loc vineri, 20 aprilie, pe strada I.G. Duca din municipiul Constanța, în apropiere de...586

21 apr 00:16LocalCălători din RATC amendați de polițiștii locali, mai ales în Tomis Nord

Polițiștii locali în colaborare cu reprezentanții RATC au efectuat, în data de 18.04.2018, activități de...681

21 apr 00:16LocalSe oprește apa în localitățile Mircea Vodă și Crucea. Iată în ce zile!

Pentru realizarea operațiunilor periodice de întreținere și de igienizare a rezervoarelor destinate înmagazinării...223

21 apr 00:16LocalConstănţenii nu trebuie să se deplaseze la ghişeele SPIT pentru a depune declaraţiile fiscale. Iată ce alternative au!

Serviciul Public de Impozite și Taxe Constanța aduce în atenția contribuabililor că pot transmite declarațiile...321

21 apr 00:15LocalCopiii de la Centrul Şcolar pentru Educaţie Incluzivă „Albatros” vor avea o sală de muzică modernă! Viţa de Vie va concerta la inaugurare

Elevii din cadrul Centrului Şcolar pentru Educaţie Incluzivă “Albatros” Constanţa vor fi beneficiarii unei săli...237

21 apr 00:15LocalAtenție, șoferi! Circa 200 de vitezomani au fost sancționați

Lucrătorii Serviciului Rutier, împreună cu lucrătorii din cadrul Biroului Rutier Constanța, la data de 19 aprilie,...553

21 apr 00:14LocalCinci cetățeni sirieni, călăuziți de un cetățean turc, depistați la frontiera cu Bulgaria

Poliţiştii de frontieră din cadrul Gărzii de Coastă au depistat, în apropierea frontierei de stat, în zona...337

Politică
21 apr 00:30PoliticăAlina Bica este refugiat politic în Costa Rica, susţine avocatul ei. Judecătorii îl contrazic

Avocatul Alinei Bica a anunţat, vineri, la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, că fosta şefă a DIICOT a primit...463

21 apr 00:25PoliticăSONDAJ AVANGARDE: ALDE este peste PNL, în intenţia de vot, în mai multe judeţe. Iată cifrele la Constanţa

ALDE îşi umflă muşchii! Potrivit unui sondaj realizat la comanda partidului condus de Călin Popescu Tăriceanu, PNL...868

21 apr 00:29PoliticăIohannis a sunat-o pe Dăncilă pentru a lămuri situaţia ambasadei din Israel. "Eram la Simfonia Lalelelor, nu aveam telefonul la mine"

Preşedintele Klaus Iohannis a încercat să discute la telefon, vineri dimineaţă, cu premierul Viorica Dăncilă,...486

21 apr 00:27PoliticăLucrările de întreținere a străzilor din Cernavodă continuă

Prin Progarmul lucrări de întreținere parte carosabilă și trotuare pe anul 2018, strada pe care se efectuează...465

21 apr 00:28PoliticăAu fost încheiate lucrările de reabilitare a cantinei de ajutor social din Constanţa

Serviciul Public de Asistență Socială Constanţa anunță finalizarea lucrărilor de reabilitare și modernizare a...478

21 apr 00:28PoliticăConsiliul Judeţean Constanţa se întruneşte în şedinţă. Iată ce proiecte vor fi supuse votului!

Membrii Consiliului Judeţean Constanţa se întrunesc, vineri, 27 aprilie a.c., în cadrul unei şedinţe ordinare, în...410

21 apr 00:26PoliticăPrimarii se plâng: prea multe beach baruri la Limanu și o faleză surpată la Costinești

În timpul ședinței convocate de Prefectura Constanța, vineri 20 aprilie, și-au făcut pe rând prezența trei...951

21 apr 00:26PoliticăPrimăria Constanţa face angajări. Iată ce posturi sunt scoase la concurs!

Primăria municipiului Constanţa organizează concursuri pentru ocuparea unor funcţii publice de execuție vacante în...534

21 apr 00:14PoliticăCurtea Constituţională: "SRI nu avea voie să opereze în nici un dosar de corupţie". Livia Stanciu a făcut opinie separată

Curtea Constituţionanlă aruncă în aer obiectul protocoalelor ilegale. Serviciile de informaţii nu aveau voie să...405

21 apr 00:14PoliticăTăriceanu 'spulberă' proiectul PSD privind justificarea sumelor peste 1.000 de euro trimise în ţară

Preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a afirmat, joi, referitor la proiectul de lege depus la Oficiul...517

Monden
21 apr 22:20Monden'Perfect Body by Cezarina', la ceas aniversar!

'Vineri seara a fost distracţie mare la Cantina Liceului Tehnologic Cernavodă! Cezarina Giurcă a sărbătorit 5 ani...166

21 apr 00:00MondenMihai Trăistariu a trecut la muzică lăutărească. „E vorba de un taraf din București“

Mihai Trăistariu a trecut la muzică lăutărească. Artistul a vorbit în direct la Antena Stars, despre deciziile...150

21 apr 18:58MondenTatăl lui Karim a murit după o lungă suferință

Tatăl lui Karim a murit după o lungă suferință. Artistul traversează una dintre cele mai negre perioade din viaţa...147

21 apr 00:00MondenAndra nu este mulțumită de felul în care arată. „Vreau să slăbesc încă vreo 3 kg”

Andra nu este mulțumită de felul în care arată. Artista a mărtursit că de când a devenit mamă, a renunțat la...156

21 apr 00:00MondenAlina Şerban, actriţa de etnie romă care a devenit vedetă în Marea Britanie, va păşi pe covorul roşu de la Cannes

Alina Şerban, actriţa de etnie romă care a devenit vedetă în Marea Britanie, a povestit la Interviurile Libertatea...172

21 apr 18:51MondenMaria Ciobanu, și-a încheiat definitiv cariera muzicală. „Mama a ales să-i fie aproape soțului său, în America”

Simbol al cântecului popular românesc autentic, Maria Ciobanu se desparte definitiv de scenă, după ce a scris o...202

21 apr 00:00MondenAriana Grande a lansat prima piesă după atentatul de la Manchester. Versurile amintesc de victime

Ariana Grande a lansat prima piesă după atentatul de la Manchester, ”No Tears Left To Cry” (Nu mai am lacrimi să...125

21 apr 00:00MondenRegizorul Guillermo del Toro a semnat un contract cu DreamWorks Animation pentru producerea unor filme de animaţie

Guillermo del Toro, al cărui film "The Shape of Water", a câştigat Oscarul pentru cel mai bun film şi pentru cel mai...124

21 apr 00:00Monden„I Feel Pretty“, cu Amy Schumer, principala noutate de pe afişul cinematografelor americane

Comedia 'I Feel Pretty', cu Amy Schumer ca protagonistă, este principala noutate de pe afişul cinematografelor...126

21 apr 00:00MondenSteven Soderbergh va regiza un film despre scandalul Panama Papers

Steven Soderbergh va reveni pe marile ecrane după producţiile "Logan Lucky" şi "Unsane" cu un film despre scandalul...127

Mapamond
21 apr 00:00MapamondMAE rus, citat de RIA Novosti: Donald Trump l-a invitat pe Vladimir Putin în SUA

Preşedintele american Donald Trump l-a invitat pe omologul său rus Vladimir Putin, în timpul unei convorbiri...138

21 apr 00:00MapamondPrinţul Charles îi va succeda reginei Elisabeta a II-a la şefia Commonwealth-ului, potrivit presei britanice

Şefii de guverne din Commonwealth au căzut de acord vineri ca prinţul Charles să îi succeadă mamei sale, regina...150

21 apr 00:00MapamondRusia: Bilanţul victimelor incendiului de la Kemerevo, revizuit de autorităţi de la 64 la 60 de morţi

Bilanţul persoanelor decedate în incendiul devastator produs luna trecută într-un centru comercial din oraşul...126

21 apr 00:00MapamondGermania: Echipe de deminare dezamorsează în centrul Berlinului o bombă de 500 kg din Al Doilea Război Mondial

Echipe de deminare germane au început dezamorsarea unei bombe de 500 kg rămase din Al Doilea Război Mondial şi...134

21 apr 00:00MapamondSUA: Mii de elevi sunt chemaţi la un protest împotriva lipsei de acţiune a guvernului în faţa violenţei armate în şcoli

Mii de elevi din SUA participă vineri la un protest împotriva lipsei de acţiune a guvernului în faţa violenţei...130

21 apr 00:00MapamondSpania: Organizaţia separatistă bască ETA îşi cere iertare pentru ''răul'' provocat

Organizaţia separatistă bască ETA a recunoscut "răul" pe care l-a provocat în timpul luptei sale armate pentru...152

21 apr 00:00MapamondNepal: Aeroportul din Kathmandu, închis din cauza ieşirii unui avion de pe pistă

Aeroportul din capitala nepaleză Kathmandu a fost închis vineri după ce un avion al companiei malaeziene Malindo...128

21 apr 00:00MapamondFostul director al FBI, James Comey: Donald Trump constituie "o ameninţare semnificativă pentru statul de drept"

Donald Trump constituie "o ameninţare semnificativă pentru statul de drept", a apreciat joi fostul director al FBI,...130

21 apr 00:00MapamondAustria: 40 de persoane au fost rănite uşor într-un accident feroviar în gara din Salzburg

Două trenuri de pasageri au fost implicate într-un incident survenit în timpul unei operaţiuni de cuplare a lor în...130

21 apr 00:00MapamondFranţa: Nou record de deţinuţi în închisori - 70.367 persoane

Numărul deţinuţilor a atins un nou record în Franţa pe 1 aprilie, cu 70.367 persoane încarcerate în...133

Sănătate
20 apr 00:23SănătateSanitas a decis: GREVĂ GENERALĂ în sănătate!

Consiliul Naţional al Federaţiei Sanitas a stabilit, joi, 19 aprilie a.c., programul de proteste, ce va demara cu un...648

17 apr 16:32SănătateCNAS emite, în 2018, noi carduri de sănătate! Iată care este motivul

Casa Națională de Asigurări de Sănătate a anunțat că, în 2018, vor fi tipărite noi carduri de sănătate, în...887

17 apr 22:18SănătatePremieră în judeţ: un spital orăşenesc va avea propriul heliport!

Primarul din Hârșova, Viorel Ionescu, tace și face. Edilul a mărturisit că așteaptă eliberarea tuturor...2922

17 apr 00:59SănătateTone de dovlecei importate din Turcia, contaminate cu pesticid

Săptămâna trecută, cu prilejul controalelor pentru depistarea reziduurilor de pesticide, inspectorii Autorității...1481

17 apr 22:38SănătateBiologii şi chimiştii IES ÎN STRADĂ! „Suntem jigniţi, fiind consideraţi mai prejos decât medicii!”

Peste 3.000 de biochimişti, biologi şi chimişti din întreaga ţară se pregătesc de un amplu protest! După ce,...2032

15 apr 00:20SănătateRaed Arafat: „Tatăl meu fuma 3 pachete de țigări pe zi”

Raed Arafat atrage atenţia că tot mai mulţi tineri sunt ademeniţi să încerce ţigările electronice prin campanii...1995

12 apr 20:38SănătateÎNCĂ UN BEBELUŞ DECEDAT! Nu fusese vaccinat pentru rujeolă!

Conducerea Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Neamţ a confirmat, joi, diagnosticul de rujeolă la bebeluşul în...945

12 apr 00:38SănătateSpitalul Județean Constanța: „Pacientul nu are TBC și nu reprezintă un caz contagios”

În urma apariției materialului cu pacientul suspect de TBC în cotidianul „Replica de Constanța”, reprezentanții...1667

9 apr 00:40SănătateRaed Arafat, lovitură pentru sistemul medical

Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, consideră că este importantă creşterea...2081

8 apr 01:39SănătateArafat: Ar trebui delimitat sectorul privat de cel public în domeniul medical, cu interdicţia de a lucra simultan

Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, spune că este importantă creşterea veniturilor...1456