rss

Anul XVI Nr. 3830 (3881), 22 octombrie
Categorii
CLICK AICI pentru varianta WEB

Interviu cu liderul sindical Adrian Mihălcioiu

VIDEO Aproape un milion de dolari recuperați de Sindicatul Liber al Navigatorilor, pentru marinari, în 2017

Adrian Mihălcioiu

Navigatorii încep să conștientizeze că este pentru binele lor ca, înainte să semneze un contract și să se îmbarce, să se intereseze despre navă și armator. Așa se face că, în 2017, solicitările de informații despre nave și armatori s-au aflat pe loc secund în topul cererilor adresate Sindicatului Liber al Navigatorilor. Din păcate, pe primul loc au rămas, și în acest an, mesajele prin care sindicaliștilor li se cere ajutorul pentru recuperarea salariilor neplătite. Iar potrivit unei statistici prezentate de liderul sindical Adrian Mihălcioiu, în 2017 au fost recuperați pentru navigatori aproape un milion de dolari, sumă dublă față de cea obținută în anul precedent. Într-un interviu acordat pentru „Replica de Constanța”, Adrian Mihălcioiu a prezentat o parte dintre aspectele cu care se confruntă în activitatea de zi cu zi, de apărare a drepturilor marinarilor.

Reporter: Ați realizat, luna aceasta, o statistică a mesajelor primite și transmise de Sindicatul Liber al Navigatorilor. Ce prezintă această statistică și ce reliefează cu privire la activitatea sindicatului și a problemelor navigatorilor români?

Adrian Mihălcioiu: Astăzi, navigatorii sunt o forță de muncă globalizată. Noi suntem aici în fiecare oră a zilei, în fiecare zi a anului, pentru navigatorii români, ca suport practic și emoțional, oricând întâmpină o dificultate sau au o problemă. Dorind să vedem nivelul activității sindicatului în 2017 față de anul 2016, și din acest punct de vedere, am început să facem o statistică a mesajelor primite/trimise de Sindicatul Liber al Navigatorilor, pe cine au vizat, ce au comunicat mai frecvent navigatorii. Totalul mesajelor primite/trimise în 2016 a fost de 5875, iar în 2017, de 9912. Numărul mesajelor primite și transmise către SLN în 2017 a crescut cu peste 40% față de 2016, navigatorii și organizațiile sindicale fiind în topul schimburilor de mesaje, așa cum este și firesc, cu 60% din totalul mesajelor.

Avem o medie de 44 de mesaje primite-trimise pe zi, ceea ce este foarte mult. S-a dublat practic față de 2016. Asta înseamnă că problemele sunt mai mari, asta înseamnă că industria este într-o criză. Acestea sunt criterii de evaluare.

Pe primul lor sunt reclamațiile privind neplata salariilor, în contextul în care avem noua convenție maritimă, MLC. Apropo de acest aspect, trebuie să punctez faptul că navigatorii trebuie să știe că, cei care sunt, la acest moment, pe navă, unde nu și-au primit salariile, pot face plângere la Port State Control, în portul în care sunt cu nava, dacă portul respectiv a ratificat convenția MLC 2006 și își vor primi banii pe patru luni de zile și pentru repatriere.

România a ratificat convenția, astfel că și navigatorii care au probleme cu firme din țara noastră pot face plângeri la Port State Control din Constanța. Dar să aibă curajul să facă asta, căci este un mijloc de rezolvare.

Pentru cei care sunt la uscat, care nu sunt în job, ține de instanță. Dar cei care sunt la navă, nu au de ce să nu fie plătiți la zi, au toate instrumentele la dispoziție. Dar să stea la navă și să plece fără să fie plătiți, eu nu îi mai înțeleg.

Oriunde în lume este valabil, a fost valabil și pentru cei de la Promar, cu care am avut probleme tot anul acesta. Acum sunt plătiți aproape la zi, mai sunt doi sau trei unde sunt probleme, cu niște documente semnate la bord, au semnat că sunt de acord în alt fel și acum au văzut că au fost înșelați. (n.r. - în cazul companiei Promar Shipping Services din Geneva, sindicaliștii au fost solicitați de mai mulți navigatori care lucrau pe navele de aprovizionare off-shore ale companiei, în zona Cairo. care nu și-au primit salariile pe mai multe luni).

Rep.: Ce alte probleme sunt semnalate în mesaje, în afară de cele privind neplata salariilor?

A.M: Avem satisfacția că, anul acesta, pe locul doi în mesajele primite sunt solicitările de informații despre armatori și nave. Această problematică era pe locul patru, a urcat pe locul secund din top. Este un aspect foarte bun, pentru că oamenii trebuie să fie informați. Trebuie să fie informați despre aspectele de protecția mediului, despre contractele de muncă, ce trebuie să prevadă, despre condițiile de muncă, lucruri pe care nu le explică nimeni, nici în cadrul facultății, nici ulterior. Aici poate ar trebui un parteneriat mai solid cu Universitatea Maritimă Constanța, pentru realizarea unor dezbateri, unor seminarii.

Rep.: Una dintre principalele „lupte” pe care le duceți este pentru recuperarea salariilor și altor drepturi bănești ale marinarilor. Câți bani au fost recuperați, în urma intervențiilor SLN, în 2017?

A.M: În 2017, suma recuperată a fost de 926.419 dolari, comparativ cu 2016 când au fost recuperați 345.258 euro (381.968 dolari). Din acești peste 926.000 de dolari, numai la Promar sunt vreo 500.000 de dolari. Apoi, au fost cazuri de decese și accidente. Sunt companii bune care vor să creeze condiții la bord, vor să aibă standardele respectate și negociază cu ITF și sunt ok. Dar nu sunt foarte multe. Apoi sunt cele care, forțat, mai fac și ele contracte. Dar forțat. Și mai sunt cele care chiar nu vor să facă, se duc în țări unde nu poți să îi controlezi.

Foarte mulți dintre cei pentru care am intervenit nu sunt membri de sindicat. E drept, sunt și multe cazuri de la non-membri pe care nu le preluăm.

În cazul deceselor ..nu întotdeauna autoritățile își fac treaba. Există birocrație, peste tot, nu doar la noi. De exemplu, acum avem în investigație un caz, o dispariție de pe o navă sub pavilion german. Trebuie să spunem că, îu anumite puncte, stăm foarte bine în România. În România, astfel de investigații se fac mult mai repede decât în Germania. În România, de exemplu, ambulanța acționează mult mai repede decât în altă țară. Apoi, nu în orice țară europeană poți să targhetezi până la ministru pentru sprijin. Aici se poate, avem căile de comunicare cărora le-am pus bazele de ani de zile, cu Ministerul Afacerilor Externe, cu ambasadori și consuli.

De asemenea, se impune punctat că am reușit să reducem perioada de solicitare a morții prezumtive, de la patru ani, cât era în legislație înainte, la șase luni. Ceea ce este un punct favorabil pentru obținerea asigurării.

Rep.: Ați menționat de situația din țara noastră, cum se prezintă portul Constanța în ceea ce privește drepturile navigatorilor?

A.M.: Majoritatea navelor care ajung în portul Constanța sunt nave între 5.000 și 30.000 de tone. Nave considerate mici, care probabil sunt și vechi, care nu respectă toate standardele. De navele acestea nu au loc cele bune. Ieri am fost la o inspecție pe o navă grecească, doar de o lună de zile scoasă din șantier, de aproape 100.000 de tone, iar comandantul mi-a spus că venea pentru prima dată în port la noi și mă întrebă: „Aveți un port mare, dar nu văd nave mari?”.

Păi...vin nave cu echipaje prost plătite, sub standarde, și s-au învățat toți. Iar noi stăm cel mai bine din zona Mării Negre. Aici, navigatorul își poate recupera drepturile, iar armatorii vin cu o strângere de inimă. Se schimbă lucrurile și în portul Constanța, nu mai sunt ca acum 20 de ani, sunt alte legi, alți oameni. Au început navele cu probleme să fie reținute de Port State Control. Avem vreo șapte nave reținute până acum pe MLC 2006. Se schimbă lucrurile.

Sunt, însă, două păreri, unii care cred că dacă ușuim navele mici și sub standarde, vom avea portul gol și nu vom mai opera. Eu cred că opinia mai corectă este că dacă vom face sănătate în port, vor veni nave sănătoase și vom termina cu prostiile cu navigatori plătiți cu geamantanul. Dar, trebuie să evidențiem că în restul porturilor din Marea Neagră situația este mai gravă.

Rep.: Mulți dintre cei pe care îi reprezentanți nu sunt membri de sindicat...

A.M.: Oamenii, în loc să fie mândri că fac parte dintre astfel de organizație, văd doar că aș primi eu bani. Aceasta este mentalitatea la noi. Din păcate, așa se perpetueză și în rândul tinerilor. Eu mă gândeam că ai noștri, care ies în lume, vor gândi altfel. În schimb, vin când dau de probleme...

Noi, ca și centru de protecție a navigatorilor, acționăm în conformitate cu toate regulile, avem atâtea informații pe care le putem oferi oamenilor, iar ei nu sunt în organizație, necrezând că singura formă de ajutor pe care o pot primi, la nevoie, este de la sindicat, și în general de la sindicate. Cine ar putea să îi reprezinte cel mai bine pe navigatori, în situația în care sunt? Ministerul Afacerilor Externe au căile lor, dar până la o limită, noi avem alte căi de comunicare.

„Lumea vede doar că navigatorii au bani, dar nu le văd și sacrificiile!”

Munca de navigatori este foarte grea și este făcută de puțini oameni. Pe lumea asta sunt șapte miliarde de oameni, care beneficiază de pe urma muncii a 1,5 milioane de navigatori. Peste 90% din schimbul de mărfuri se face pe mare, de către cei 1,5 milion. Dacă nu am avea navigatorii, ce ar fi?

Noi îi înjurăm că au bani. Din afară doar asta se vede, că au bani. Lucrul acesta nu este valabil peste tot, este mentalitatea de la noi, a oamenilor săraci care se uită că altul are mai mult și de ce are?!

Nimeni nu se gândește la sacrificiile pe care le fac, că viața lor nu mai este viață, că este o pușcărie plutitoare, ba chiar e mai rău ca la pușcărie. Toate transformările pe care le suferă în timpul voiajului, de fus orar, de climă, toate îi dăunează medical. Plus la bord nu au tot timpul alimentația corespunzătoare, apar probleme de sănătate multe.

Trebuie să continuăm această carieră pe mare, chiar dacă nu avem la acest moment flotă. Iar dacă îmi aduc bine aminte, prin 1995 sau 1996, la Centenarul Flotei Maritime, Navrom, eram în certuri cu companiile maritime. Era în toamnă. Am ajuns la microfon, nu prea am fost eu invitat, și am urat toate cele bune flotei maritime comerciale și am spus că dacă se continuă în ritmul acesta vom fi singura țară cu deschidere la mare fără deschidere la mare. Am tras atunci semnale peste semnale, ne-am luptat, erau mii de oameni abandonați prin toate colțurile lumii, pe navele Navrom și Romline, mai puțin Petromin. Lăsați fără mâncare, fără diurne, de un an de zile. Familii erau acasă fără bani.

Am reușit să obținem 75 de milioane de dolari pentru diurnele oamenilor. Mergeam la minister, plecam noaptea ca să ajungem la timp, să dăm de ministrul Transporturilor, de prim ministru. Ne dădeau pe ușă afară, îi pândeam afară, când ieșeau, numai noi știm ce am făcut atunci. Făceam fel și fel de scamatorii ca să-i convingem pe cei din Guvern. Ei nu voiau să facă asta. Așa că încercam să îi convingem cu fel de fel de scamatorii. Puneam pe unii să treacă Bosforul și să stea cu vaporul încărcat acolo până le dădeam noi ok-ul, iar marinarii ne înjurau pe noi că trebuie să ducă nava la destinație că altfel nu se poate. Dar nu își primeau diurnele, și rămâneau neplătiți. Astea sunt lucruri care au trecut, s-au întâmplat, am reușit să îi aducem pe toți acasă așa cum s-a putut. Stăteam și mă uitam în arhiva noastră și mă gândeam că nu avem parte mereu de laude sau vorbe bune.

Nu ne întrebați câți dintre cei pe care i-am sprijinit au venit la sindicat. Nici nu au sunat să mulțumească. Pe unii i-am sunat eu să-i întreb dacă și-au primit banii. Aceasta este viața noastră, nu ne plângem, o facem cu plăcere, chiar dacă avem și astfel de cazuri...

Florentina BOZÎNTAN

luni, 18 decembrie 20171883
Comentarii

01marinar(18 dec 22:39)
Foarte solicitant job ai, nea Mihalcioiule! Nu te simti obosit, nu vrei sa te retragi? Sau astepti sa ne lasi mostenire lui fi-tu?
mai mult...Replica
22 oct 14:12ReplicaPersoană DECAPITATĂ de tren, la Medgidia! VIDEO

Accident feroviar teribil, la Medgidia! În cursul zilei de luni, 22 octombrie, o persoană a fost lovită de tren, în...9999

22 oct 16:27ReplicaȘI-A OMORÂT ANGAJATUL la CONSTANȚA și A MINȚIT POLIȚIȘTII: ”Nu veniți, omul și-a revenit”13667
22 oct 13:45ReplicaS-a RĂSTURNAT cu mașina, la Eforie: a intervenit elicopterul SMURD! Video5675
22 oct 11:44ReplicaREVOLTĂTOR! Tineri 'anesteziaţi' de droguri, într-un bloc din Tomis II!

Săptămâna a debutat sub efectul etnobotanicelor pentru doi tineri constănţeni! Deşi autorităţile trag semnalul...9230

22 oct 00:00ReplicaUn șofer băut a intrat cu mașina în copac, pe Aurel Vlaicu: a 'șifonat' și două vehicule3814
22 oct 00:00ReplicaPrejudiciu uriaș într-un dosar de faliment din Constanța. Zeci de milioane pe care statul nu-i va mai vedea vreodată4081
22 oct 01:07ReplicaFiul fostului primar din Cernavodă încearcă să scape de puşcărie. Ajuns după gratii ‘pe mâna’ tatălui său, a cerut recuzarea judecătorului

Fiul fostului primar din Cernavodă, Gheorghe Hânsă, nemulțumit de justiția din Constanța! Tiberiu Marius Hânsă...3956

22 oct 00:48ReplicaClubul pensionarilor din Poarta 6, vandalizat!1222
22 oct 11:06ReplicaSECRETELE 'ȘCOLII – PEPINIERĂ DE OLIMPICI' din Constanța. INTERVIU cu prof. Vasile Nicoară: 'Nu se mai poate cu o lege a Educației cârpită!'2669
22 oct 00:00ReplicaFăgădău, declaraţia anului: ‘Am promovat date care sunt miere pentru urechile investitorilor...’

Oamenii de afaceri din străinătate îşi fac cuib în Constanţa? Ctinvest, o platformă ce leagă străinătatea cu...3283

22 oct 10:20ReplicaControversatul afacerist Omer din Murfatlar, zis Iancu, acuzat că A RUPT CU BĂTAIA şi A ŞANTAJAT un fost partener de afaceri!4474
22 oct 00:00ReplicaLitoralul românesc: IMAGINI DEZOLANTE! ‘În străinătate nici un chiștoc de țigară nu îndrăznesc să arunce’1537
Vremea
8° - 8.2° luni, 22 octombrie 2018
nori împrăștiațiUmiditate: 100%
Vânt: 4.11 m/s din NNE
Presiune: 1032.22 milibari

Loto
6/4921018254547
5/406826313311
joker471926319
Horoscop
mai mult...SPSportRT
22 oct 10:19SportCSU Craiova - FCSB: 2-1

Meciul dintre CSU Craiova și FCSB are o încărcătură cu totul specială, după trecerea în neființă a lui Ilie...596

22 oct 00:00SportUltimul interviu cu Ilie Balaci. ”Minunea Blondă” vorbea despre pasiunile, viciile, triumfurile şi frustrările vieţii de fotbalist: "Fumam două pachete de ţigări pe zi"

Gazeta Sporturilor vă prezintă ultimul interviu amplu cu fostul mare fotbalist al Universității Craiova. Se...846

22 oct 00:00SportSoluţie "low-cost" pentru Real Madrid! Marca a dezvăluit cine îl va înlocui pe Lopetegui

Plecarea lui Julen Lopetegui pare că a devenit o chestiune de zile, după ce Real Madrid a pierdut cu Levante pe teren...449

22 oct 00:00SportGică Hagi: O pierdere enormă pentru fotbalul românesc, pentru toţi cei care l-am cunoscut. Gică Popescu: Zbor lin, înger al Universităţii!

Ilie Balaci, unul dintre cei mai mari fotbalişti români, a decedat ieri, la vârsta de 62 de ani. S-a născut la data...431

Local
22 oct 01:25LocalSurpriză pe scena de la Vocea României. Un arhidiacon la Arhiepiscopia Tomisului se vrea cântăreț

Jurații de la Vocea României, show difuzat de postul de televiziune Pro TV, au avut parte de o surpriză în ultima...933

22 oct 01:21LocalI-a smuls poșeta de pe umăr și a ajuns în spatele gratiilor!

După faptă și răsplată! Un bărbat de 50 de ani din Constanța a tâlhărit, vineri, 18 octombrie, o femeie, în...618

22 oct 01:20LocalMandate puse în aplicare de polițiștii constănțeni

Prinși și încarcerați în Penitenciarul Poarta Albă! Sâmbătă, 20 octombrie a.c., polițiștii din cadrul...857

22 oct 00:18LocalACCIDENT MORTAL. Un mort și trei răniți, după ce dubița s-a izbit de un copac!

Salvatorii Detașamentului de pompieri Tulcea au fost solicitați să intervină pentru descarcerarea și acordarea...1578

22 oct 01:20LocalTudorel Toader a revenit pe LISTA NEAGRĂ: situație extrem de tensionată în Guvern, după raportul Comisiei de la Veneția

În Guvern este mare agitație, după raportul devastator al Comisiei de la Veneția pe Codul Penal și Codul de...934

22 oct 01:18LocalCaptură a polițiștilor de frontieră: pește braconat și plase monofilament

Poliţiştii de frontieră din cadrul Grupului de Nave Constanța au depistat în zona de competență doi cetăţeni...680

22 oct 00:52LocalMOARTE TERIBILĂ LA ISTRIA! A fost solicitat elicopterul SMURD

Alertă în localitatea constănțeană Istria! Polițiștii și cadrele medicale au fost sesizate că un bărbat de 44...6170

22 oct 01:16LocalINCIDENT pe AUTOSTRADA SOARELUI: marfă împrăștiată pe șosea, pe câțiva kilometri!

Incident pe Autostrada Soarelui, sâmbătă, 20 octombrie a.c.: marfa transportată într-un camion cu numere de...2034

22 oct 00:52LocalUrmările TRAGEDIEI de la restaurantul Beirut, acoperite cu o PLASĂ!

Clădirea rămasă în paragină a restaurantului Beirut, unde în urmă cu patru ani a avut una dintre cele mai...2161

22 oct 00:54LocalACCIDENT RUTIER MORTAL, LA CONSTANŢA: O TÂNĂRĂ S-A RĂSTURNAT CU MAŞINA!

Tragedie pe drumurile din Constanţa! O tânără şi-a pierdut viaţa, în dimineaţa de sâmbătă, după ce s-a...23767

Politică
22 oct 01:24PoliticăSenatorii au cheltuit aproape 2 milioane de lei pe deplasări externe, epuizând bugetul pentru acest an

Senatorii au cheltuit în acest an aproape două milioane de lei pe deplasările externe, dublu faţă de anul trecut,...259

22 oct 01:24PoliticăSe coace o alianță politică: Dacian Cioloș și liderul USR, negocieri pentru viitoarele alegeri

Președintele USR, Dan Barna, și fostul premier Dacian Cioloș au confirmat, pentru MEDIAFAX, au vorbit, duminică,...313

22 oct 01:24PoliticăOrban: Comisia de la Veneţia i-a răspuns domnului Iordache că aşteaptă solicitarea Guvernului pentru asistenţă

Preşedintele Partidului Naţional Liberal, Ludovic Orban, a declarat duminică, la Băileşti, că oficialii Comisiei...260

22 oct 01:23PoliticăVictor Ponta, ales preşedinte al Pro România: Un lider adevărat este o protecţie pentru echipă

Fostul premier Victor Ponta a fost ales preşedinte al partidului Pro România în cadrul primului congres naţional al...387

22 oct 01:21PoliticăRobert Negoiță, primarul PSD al Sectorului 3, prezent la Congresul Pro România: atacuri la adresa lui Dragnea

Primarul sectorului 3, Robert Negoiţă, consideră că tot ce înseamnă politică azi stârneşte antipatii, şi nu...596

22 oct 00:50PoliticăPropunere legislativă pentru ca un ORAȘ din județul Constanța să devină COMUNĂ!

Un nou pas pentru trecerea localității constănțene Băneasa de la rangul de oraș la cel de comună a fost făcut,...11517

22 oct 01:18PoliticăLia Olguța Vasilescu, replică la documentul privind înghețarea salariilor din 2019

Ministrul Muncii, Lia Olguța Vasilescu, a reacționat, pe Facebook, după ce senatorul Florin Cîțu a făcut public un...774

22 oct 01:17PoliticăEugen Teodorovici, despre documentul prezentat de Cîţu privind îngheţarea salariilor: E o variantă. Nu există criză în aplicarea Legii Salarizării

Ministrul de Finanţe, Eugen Teodorovici, spune că este o variantă de lucru îngheţarea salariilor din 2019, aşa cum...464

22 oct 01:17PoliticăPNL: Într-un document trimis Comisiei Europene PSD-ALDE promit îngheţarea salariilor în 2019

Senatorul PNL Florin Cîţu a afirmat, sâmbătă, că PSD va introduce, de anul viitor, măsuri de austeritate şi nu...368

22 oct 01:16PoliticăCeartă suburbană între doi PSD-iști, în direct la TV

Războiul intern din PSD continuă. După ce Gabriela Firea și-a acuzat propriul partid de sabotaj, Codrin...595

Monden
22 oct 00:00MondenSurpriză pe scena de la Vocea României. Un arhidiacon la Arhiepiscopia Tomisului se vrea cântăreț

Jurații de la Vocea României, show difuzat de postul de televiziune Pro TV, au avut parte de o surpriză în ultima...230

22 oct 00:00MondenFiul lui Tom Hanks recunoaşte că s-a drogat. Şi alţi actori au aceleaşi probleme

Au bani şi sunt adoraţi de lumea întreagă, însă în viaţa lor ascund mari dureri! Este şi cazul lui Tom Hanks...234

22 oct 00:00MondenBoney M sărbătoreşte 40 de ani de muzică

Când spui Boney M, nu vorbești doar de muzica anilor ‘70 ori ‘80. Piesele de atunci se propaga peste generații...207

22 oct 00:00MondenDe ce a refuzat Rihanna să cânte la Super Bowl 2019

Super Bowl a devenit de-a lungul anilor cea mai urmărită competiţie sportivă a anului în SUA, iar vedetele care...207

22 oct 00:00MondenReacția Mariei Dragomiroiu după ce ANAF a anunțat că impozitează nunțile. „Alții fură și nici nu plătesc”

Interpreta de muzică populară Maria Dragomiroiu a reacționat după ce ANAF a anunțat că va impozita nunțile, scrie...304

22 oct 00:00MondenGiulia Anghelescu, criticată dur de Iulia Albu. „Și scutec, și perdea, și lanțuri și franjuri”

Cântăreața Giulia Anghelescu a fost vehement criticată pentru aparițiile pe care le-a avut de curând la două gale...253

22 oct 00:00MondenZina Dumitrescu, abandonată în azil și de finii ei. Doar 2 din 25 au vizitat-o!

Zina Dumitrescu a fost compătimită la început că a ajuns la azil, dar s-ar putea ca acesta să fie cel mai bun lucru...323

22 oct 00:00MondenPaula Chirilă, eliminată din ”Ultimul Trib”. ”Au existat niște trădări foarte urâte”

Paula Chirilă a fost eliminată, aseară, din ”Ultimul Trib”, în urma duelului împotriva cameleonului Cosmin...234

22 oct 00:00MondenBrigitte Năstase a citit Biblia de 32 de ori. “Astăzi este o zi binecuvântată”

Brigitte Năstase s-a schimbat total după divorțul de Ilie Năstase. Bruneta a luat calea bisericii, iar acum este...215

22 oct 00:00MondenBritney Spears, plătită regește în Las Vegas. Ia 507.000 de dolari pentru un concert

Potrivit Infobae, Britney Spears va încasa 507.000 de dolari pentru fiecare concert pe care îl va susține în Las...235

Mapamond
22 oct 00:00MapamondTeleviziunea rusă a difuzat o înregistrare video a masacrului de la liceul din Crimeea

Televiziunea rusă a difuzat duminică o înregistrare video în care apare autorul masacrului de la liceul tehnic din...201

22 oct 00:00MapamondPlanul lui Trump de a retrage unilateral SUA din INF, o greşeală, consideră Mihail Gorbaciov

Decizia preşedintelui american Donald Trump de a retrage unilateral SUA din tratatul cu Rusia privind forţele nucleare...200

22 oct 00:00MapamondMatteo Salvini, pe jumătate absolvit de justiţia italiană în cazul "sechestrării de migranţi"

Justiţia italiană l-a absolvit pe jumătate pe ministrul de interne al Italiei, Matteo Salvini, în prima parte a unui...175

22 oct 00:00MapamondCazul Khashoggi: UE şi SUA nu sunt satisfăcute de explicaţiile Arabiei Saudite

Preşedintele Statelor Unite, Donald Trump, a declarat sâmbătă că nu este satisfăcut de explicaţiile Arabiei...200

22 oct 00:00MapamondPreşedintele Trump anunţă retragerea SUA din tratatul INF cu Rusia

Statele Unite se vor retrage unilateral din tratatul cu Rusia privind forţele nucleare intermediare (INF), a anunţat...181

22 oct 00:00MapamondChina - 22 de mineri, captivi în subteran după o explozie într-o mină

Echipajele de salvatori intervin duminică în estul Chinei pentru a aduce la suprafaţă 22 de muncitori rămaşi...168

22 oct 00:00MapamondAtac cu bombă soldat cu 11 morţi, printre care şase copii, în estul Afganistanului

Unsprezece civili, inclusiv o femeie şi şase copii, au fost ucişi într-un atac cu bombă pe un drum din provincia...158

22 oct 00:00Mapamond200 de cazuri de Ebola, confirmate în Republica Democrată Congo începând din august

Două sute de cazuri de febră hemoragică Ebola au fost confirmate în estul Republicii Democrate Congo începând din...161

22 oct 00:00MapamondPeste 500.000 de britanici anti-Brexit au manifestat la Londra pentru a cere un nou referendum

Peste 500.000 de britanici anti-Brexit, potrivit organizatorilor, s-au adunat sâmbătă în centrul Londrei pentru a...182

22 oct 00:00MapamondProteste ale croaţilor faţă de planul guvernului de a creşte vârsta de pensionare

Câteva mii de oameni au protestat sâmbătă în centrul capitalei Croaţiei, Zagreb, faţă de planurile guvernului de...209

Sănătate
20 oct 20:50SănătateSemnal de alarmă: MOAŞELE, pe cale de DISPARIŢIE?

În îngrijirea gravidelor și supravegherea nașterilor și în țara noastră au început să apară meserii...1532

20 oct 01:18SănătateMurăturile în oțet din comerț pot cauza cancer gastric? Semnal de alarmă tras de Asociația Pro Consumatori

Castraveţi din India, muraţi în România, cu soluţie de dezgheţare a drumurilor şi metabisulfit de potasiu,...695

19 oct 20:54SănătateClădirea unde a funcţionat Secţia de Chirurgie Buco-maxilo-facială va fi preluată de CJC şi reabilitată!

Clădirile din curtea Spitalului de Boli Infecțioase Constanța se află, de foarte mulți ani, în paragină. În...2189

19 oct 00:35SănătateUn cabinet medical mobil va ajunge în zonele rurale din Constanţa! Iată ce servicii oferă copiilor!

În următoarele 9 luni, „Zana Merciluta”, primul cabinet stomatologic mobil din România, va ajunge la aproape 600...417

16 oct 00:08SănătateSe va extinde clădirea spitalului Municipal Mangalia

Spitalul Municipal Mangalia are o vechime de aproape 60 de ani și se află într-o continuă dezvoltare, iar în...915

4 oct 00:23SănătateŞase decese din cauza virusului West Nile, în ultima săptămână

Nouăsprezece noi cazuri de meningită şi meningo-encefalită cu virus West Nile, transmis prin înţepătura de...736

5 oct 19:09SănătateSecția de terapie intensivă nou-născuți de la Spitalul Judeţean, în proces de renovare şi modernizare!

Proiectul renovării și modernizării Secției de terapie intensivă nou-născuți a Spitalului Clinic de Urgență...1055

28 sep 23:56SănătatePrimul studiu de amploare pentru personalizarea depistării cancerului mamar va începe pe 1 decembrie

Un studiu de amploare va începe pe 1 decembrie pe un eşantion de 85.000 de femei din Europa şi Israel cu scopul de a...828

26 sep 12:00SănătateBolnavii de cancer nu mai pot face radioterapie GRATUITĂ în Constanţa!

Singurul centru de radioterapie din Constanța unde pot fi tratați bolnavii de cancer din toată Dobrogea nu mai oferă...1489

26 sep 12:05SănătateClinica de Neuropsihiatire de la Palazu va intra în renovare

Imagini dezolante în incinta Clinica de Neuropsihiatrie de la Palazu: saloane în paragină, cu mobilier care are zeci...1094