rss

Anul XVI Nr. 3830 (3881), 16 iulie
Categorii
CLICK AICI pentru varianta WEB

Interviu cu liderul sindical Adrian Mihălcioiu

VIDEO Aproape un milion de dolari recuperați de Sindicatul Liber al Navigatorilor, pentru marinari, în 2017

Adrian Mihălcioiu

Navigatorii încep să conștientizeze că este pentru binele lor ca, înainte să semneze un contract și să se îmbarce, să se intereseze despre navă și armator. Așa se face că, în 2017, solicitările de informații despre nave și armatori s-au aflat pe loc secund în topul cererilor adresate Sindicatului Liber al Navigatorilor. Din păcate, pe primul loc au rămas, și în acest an, mesajele prin care sindicaliștilor li se cere ajutorul pentru recuperarea salariilor neplătite. Iar potrivit unei statistici prezentate de liderul sindical Adrian Mihălcioiu, în 2017 au fost recuperați pentru navigatori aproape un milion de dolari, sumă dublă față de cea obținută în anul precedent. Într-un interviu acordat pentru „Replica de Constanța”, Adrian Mihălcioiu a prezentat o parte dintre aspectele cu care se confruntă în activitatea de zi cu zi, de apărare a drepturilor marinarilor.

Reporter: Ați realizat, luna aceasta, o statistică a mesajelor primite și transmise de Sindicatul Liber al Navigatorilor. Ce prezintă această statistică și ce reliefează cu privire la activitatea sindicatului și a problemelor navigatorilor români?

Adrian Mihălcioiu: Astăzi, navigatorii sunt o forță de muncă globalizată. Noi suntem aici în fiecare oră a zilei, în fiecare zi a anului, pentru navigatorii români, ca suport practic și emoțional, oricând întâmpină o dificultate sau au o problemă. Dorind să vedem nivelul activității sindicatului în 2017 față de anul 2016, și din acest punct de vedere, am început să facem o statistică a mesajelor primite/trimise de Sindicatul Liber al Navigatorilor, pe cine au vizat, ce au comunicat mai frecvent navigatorii. Totalul mesajelor primite/trimise în 2016 a fost de 5875, iar în 2017, de 9912. Numărul mesajelor primite și transmise către SLN în 2017 a crescut cu peste 40% față de 2016, navigatorii și organizațiile sindicale fiind în topul schimburilor de mesaje, așa cum este și firesc, cu 60% din totalul mesajelor.

Avem o medie de 44 de mesaje primite-trimise pe zi, ceea ce este foarte mult. S-a dublat practic față de 2016. Asta înseamnă că problemele sunt mai mari, asta înseamnă că industria este într-o criză. Acestea sunt criterii de evaluare.

Pe primul lor sunt reclamațiile privind neplata salariilor, în contextul în care avem noua convenție maritimă, MLC. Apropo de acest aspect, trebuie să punctez faptul că navigatorii trebuie să știe că, cei care sunt, la acest moment, pe navă, unde nu și-au primit salariile, pot face plângere la Port State Control, în portul în care sunt cu nava, dacă portul respectiv a ratificat convenția MLC 2006 și își vor primi banii pe patru luni de zile și pentru repatriere.

România a ratificat convenția, astfel că și navigatorii care au probleme cu firme din țara noastră pot face plângeri la Port State Control din Constanța. Dar să aibă curajul să facă asta, căci este un mijloc de rezolvare.

Pentru cei care sunt la uscat, care nu sunt în job, ține de instanță. Dar cei care sunt la navă, nu au de ce să nu fie plătiți la zi, au toate instrumentele la dispoziție. Dar să stea la navă și să plece fără să fie plătiți, eu nu îi mai înțeleg.

Oriunde în lume este valabil, a fost valabil și pentru cei de la Promar, cu care am avut probleme tot anul acesta. Acum sunt plătiți aproape la zi, mai sunt doi sau trei unde sunt probleme, cu niște documente semnate la bord, au semnat că sunt de acord în alt fel și acum au văzut că au fost înșelați. (n.r. - în cazul companiei Promar Shipping Services din Geneva, sindicaliștii au fost solicitați de mai mulți navigatori care lucrau pe navele de aprovizionare off-shore ale companiei, în zona Cairo. care nu și-au primit salariile pe mai multe luni).

Rep.: Ce alte probleme sunt semnalate în mesaje, în afară de cele privind neplata salariilor?

A.M: Avem satisfacția că, anul acesta, pe locul doi în mesajele primite sunt solicitările de informații despre armatori și nave. Această problematică era pe locul patru, a urcat pe locul secund din top. Este un aspect foarte bun, pentru că oamenii trebuie să fie informați. Trebuie să fie informați despre aspectele de protecția mediului, despre contractele de muncă, ce trebuie să prevadă, despre condițiile de muncă, lucruri pe care nu le explică nimeni, nici în cadrul facultății, nici ulterior. Aici poate ar trebui un parteneriat mai solid cu Universitatea Maritimă Constanța, pentru realizarea unor dezbateri, unor seminarii.

Rep.: Una dintre principalele „lupte” pe care le duceți este pentru recuperarea salariilor și altor drepturi bănești ale marinarilor. Câți bani au fost recuperați, în urma intervențiilor SLN, în 2017?

A.M: În 2017, suma recuperată a fost de 926.419 dolari, comparativ cu 2016 când au fost recuperați 345.258 euro (381.968 dolari). Din acești peste 926.000 de dolari, numai la Promar sunt vreo 500.000 de dolari. Apoi, au fost cazuri de decese și accidente. Sunt companii bune care vor să creeze condiții la bord, vor să aibă standardele respectate și negociază cu ITF și sunt ok. Dar nu sunt foarte multe. Apoi sunt cele care, forțat, mai fac și ele contracte. Dar forțat. Și mai sunt cele care chiar nu vor să facă, se duc în țări unde nu poți să îi controlezi.

Foarte mulți dintre cei pentru care am intervenit nu sunt membri de sindicat. E drept, sunt și multe cazuri de la non-membri pe care nu le preluăm.

În cazul deceselor ..nu întotdeauna autoritățile își fac treaba. Există birocrație, peste tot, nu doar la noi. De exemplu, acum avem în investigație un caz, o dispariție de pe o navă sub pavilion german. Trebuie să spunem că, îu anumite puncte, stăm foarte bine în România. În România, astfel de investigații se fac mult mai repede decât în Germania. În România, de exemplu, ambulanța acționează mult mai repede decât în altă țară. Apoi, nu în orice țară europeană poți să targhetezi până la ministru pentru sprijin. Aici se poate, avem căile de comunicare cărora le-am pus bazele de ani de zile, cu Ministerul Afacerilor Externe, cu ambasadori și consuli.

De asemenea, se impune punctat că am reușit să reducem perioada de solicitare a morții prezumtive, de la patru ani, cât era în legislație înainte, la șase luni. Ceea ce este un punct favorabil pentru obținerea asigurării.

Rep.: Ați menționat de situația din țara noastră, cum se prezintă portul Constanța în ceea ce privește drepturile navigatorilor?

A.M.: Majoritatea navelor care ajung în portul Constanța sunt nave între 5.000 și 30.000 de tone. Nave considerate mici, care probabil sunt și vechi, care nu respectă toate standardele. De navele acestea nu au loc cele bune. Ieri am fost la o inspecție pe o navă grecească, doar de o lună de zile scoasă din șantier, de aproape 100.000 de tone, iar comandantul mi-a spus că venea pentru prima dată în port la noi și mă întrebă: „Aveți un port mare, dar nu văd nave mari?”.

Păi...vin nave cu echipaje prost plătite, sub standarde, și s-au învățat toți. Iar noi stăm cel mai bine din zona Mării Negre. Aici, navigatorul își poate recupera drepturile, iar armatorii vin cu o strângere de inimă. Se schimbă lucrurile și în portul Constanța, nu mai sunt ca acum 20 de ani, sunt alte legi, alți oameni. Au început navele cu probleme să fie reținute de Port State Control. Avem vreo șapte nave reținute până acum pe MLC 2006. Se schimbă lucrurile.

Sunt, însă, două păreri, unii care cred că dacă ușuim navele mici și sub standarde, vom avea portul gol și nu vom mai opera. Eu cred că opinia mai corectă este că dacă vom face sănătate în port, vor veni nave sănătoase și vom termina cu prostiile cu navigatori plătiți cu geamantanul. Dar, trebuie să evidențiem că în restul porturilor din Marea Neagră situația este mai gravă.

Rep.: Mulți dintre cei pe care îi reprezentanți nu sunt membri de sindicat...

A.M.: Oamenii, în loc să fie mândri că fac parte dintre astfel de organizație, văd doar că aș primi eu bani. Aceasta este mentalitatea la noi. Din păcate, așa se perpetueză și în rândul tinerilor. Eu mă gândeam că ai noștri, care ies în lume, vor gândi altfel. În schimb, vin când dau de probleme...

Noi, ca și centru de protecție a navigatorilor, acționăm în conformitate cu toate regulile, avem atâtea informații pe care le putem oferi oamenilor, iar ei nu sunt în organizație, necrezând că singura formă de ajutor pe care o pot primi, la nevoie, este de la sindicat, și în general de la sindicate. Cine ar putea să îi reprezinte cel mai bine pe navigatori, în situația în care sunt? Ministerul Afacerilor Externe au căile lor, dar până la o limită, noi avem alte căi de comunicare.

„Lumea vede doar că navigatorii au bani, dar nu le văd și sacrificiile!”

Munca de navigatori este foarte grea și este făcută de puțini oameni. Pe lumea asta sunt șapte miliarde de oameni, care beneficiază de pe urma muncii a 1,5 milioane de navigatori. Peste 90% din schimbul de mărfuri se face pe mare, de către cei 1,5 milion. Dacă nu am avea navigatorii, ce ar fi?

Noi îi înjurăm că au bani. Din afară doar asta se vede, că au bani. Lucrul acesta nu este valabil peste tot, este mentalitatea de la noi, a oamenilor săraci care se uită că altul are mai mult și de ce are?!

Nimeni nu se gândește la sacrificiile pe care le fac, că viața lor nu mai este viață, că este o pușcărie plutitoare, ba chiar e mai rău ca la pușcărie. Toate transformările pe care le suferă în timpul voiajului, de fus orar, de climă, toate îi dăunează medical. Plus la bord nu au tot timpul alimentația corespunzătoare, apar probleme de sănătate multe.

Trebuie să continuăm această carieră pe mare, chiar dacă nu avem la acest moment flotă. Iar dacă îmi aduc bine aminte, prin 1995 sau 1996, la Centenarul Flotei Maritime, Navrom, eram în certuri cu companiile maritime. Era în toamnă. Am ajuns la microfon, nu prea am fost eu invitat, și am urat toate cele bune flotei maritime comerciale și am spus că dacă se continuă în ritmul acesta vom fi singura țară cu deschidere la mare fără deschidere la mare. Am tras atunci semnale peste semnale, ne-am luptat, erau mii de oameni abandonați prin toate colțurile lumii, pe navele Navrom și Romline, mai puțin Petromin. Lăsați fără mâncare, fără diurne, de un an de zile. Familii erau acasă fără bani.

Am reușit să obținem 75 de milioane de dolari pentru diurnele oamenilor. Mergeam la minister, plecam noaptea ca să ajungem la timp, să dăm de ministrul Transporturilor, de prim ministru. Ne dădeau pe ușă afară, îi pândeam afară, când ieșeau, numai noi știm ce am făcut atunci. Făceam fel și fel de scamatorii ca să-i convingem pe cei din Guvern. Ei nu voiau să facă asta. Așa că încercam să îi convingem cu fel de fel de scamatorii. Puneam pe unii să treacă Bosforul și să stea cu vaporul încărcat acolo până le dădeam noi ok-ul, iar marinarii ne înjurau pe noi că trebuie să ducă nava la destinație că altfel nu se poate. Dar nu își primeau diurnele, și rămâneau neplătiți. Astea sunt lucruri care au trecut, s-au întâmplat, am reușit să îi aducem pe toți acasă așa cum s-a putut. Stăteam și mă uitam în arhiva noastră și mă gândeam că nu avem parte mereu de laude sau vorbe bune.

Nu ne întrebați câți dintre cei pe care i-am sprijinit au venit la sindicat. Nici nu au sunat să mulțumească. Pe unii i-am sunat eu să-i întreb dacă și-au primit banii. Aceasta este viața noastră, nu ne plângem, o facem cu plăcere, chiar dacă avem și astfel de cazuri...

Florentina BOZÎNTAN

luni, 18 decembrie 20171854
Comentarii

01marinar(18 dec 22:39)
Foarte solicitant job ai, nea Mihalcioiule! Nu te simti obosit, nu vrei sa te retragi? Sau astepti sa ne lasi mostenire lui fi-tu?
mai mult...Replica
16 iul 17:12ReplicaCARAMBOL pe PODUL AGIGEA: CIRCULAȚIE ÎNGREUNATĂ!

Circulație îngreunată pe podul de la Agigea! Și nu este vorba despre situația obișnuită, ci despre o coliziune...2639

16 iul 15:42ReplicaConstrucțiile, INTERZISE în Techirghiol până în septembrie, în mai multe zone ale stațiunii!1427
16 iul 15:12ReplicaTRAFIC INFERNAL pe A2, pe sensul Bucureşti - Constanţa, până la Staţia de taxare Feteşti!2031
16 iul 15:14ReplicaAutorul ACCIDENTULUI RUTIER MORTAL de la Tuzla, ÎNCĂTUȘAT

În urma cercetărilor şi investigaţiilor efectuate de polițiștii Serviciului Rutier Constanţa şi Biroului Rutier...4196

16 iul 11:20ReplicaACCIDENT RUTIER MORTAL la ieşire din Hârşova: o maşină s-a răsturnat!10764
16 iul 00:00ReplicaFOCAR DE INFECŢIE în curtea Spitalului de Boli Infecțioase! Periodic, sunt provocate INCENDII! VIDEO1733
16 iul 00:00ReplicaGardienii de la Poarta Albă, HĂRȚUIȚI de șefi cu SMS-uri?

Indignare în rândul angajaților de la Penitenciarul Poarta Albă: în vreme ce problemele din sistemul...1684

16 iul 00:00ReplicaCele două feţe ale staţiunii Mamaia: Gunoaiele din spatele ‘gheretelor’, eclipsate de luminile şi muzica de pe faleză!1354
16 iul 00:00ReplicaViața cu DIABET: statul nu asigură bolnavilor nici măcar testele necesare pentru măsurarea glicemiei!2023
16 iul 00:00ReplicaUn fost consilier judeţean îşi cere falimentul în instanţă

Un fost consilier judeţean, ales pe listele PSD, care a renunţat însă la mandat imediat după validarea sa, îşi...971

16 iul 13:59ReplicaAu fost furate alte trei panouri fotovoltaice de pe stâlpii dintre Năvodari şi Lumina!1241
16 iul 00:00ReplicaACCIDENT RUTIER MORTAL: bărbat lovit de două maşini succesiv! Un şofer a fugit2479
Vremea
27°24° - 27.1° luni, 16 iulie 2018
nori împrăștiațiUmiditate: 91%
Vânt: 5.17 m/s din VNV
Presiune: 1019.6 milibari

Loto
6/4932327293246
5/4014162129348
joker2318234118
Horoscop
mai mult...SPSportRT
16 iul 00:00SportTrump felicită Franţa pentru victorie şi pe Putin şi Rusia pentru organizarea Cupei Mondiale 2018

Preşedintele american, Donald Trump, a felicitat duminică echipa naţională a Franţei pentru câştigarea, cu un...271

16 iul 00:00SportÎn tribune s-a terminat egal. Emmanuel Macron şi Kolinda Kitarovic s-au îmbrăţişat după ce Franţa a câştigat Campionatul Mondial de fotbal

Emmanuel Macron şi Kolinda Kitarovic s-au îmbrăţişat după ce Franţa a câştigat Cupa Mondială cu 4-2, în faţa...647

16 iul 21:39SportPreședintele Franței s-a bucurat ca un copil, sărind pe scaune la victoria naționalei sale

Franţa câştigă Campionatul Mondial de Fotbal din Rusia, după ce a învins în finală naţionala Croaţiei, cu...500

16 iul 00:00SportCM 2018: Croatul Modric, desemnat cel mai bun jucător al turneului final

Căpitanul echipei Croaţiei, mijlocaşul Luka Modric (Real Madrid), a fost desemnat cel mai bun jucător al Cupei...469

Local
16 iul 00:31LocalAjutor de la ministrul Apărării Naționale pentru copilul bolnav al unui militar aflat în Afganistan

Caporalul Constantin Marian Sandu se află în misiune în Afganistan și, așa cum precizează președintele Ligii...558

16 iul 00:39LocalCAPTURĂ la Garda de Coastă: zeci de kilograme de sturioni, confiscate în Delta Dunării

Poliţiştii de frontieră tulceni au descoperit într-o ambarcațiune în care se aflau trei bărbați cantitatea de...1166

16 iul 00:36LocalCuplu de libanezi prins când intra ilegal în România: voiau la Constanța, în LUNA DE MIERE!

Poliţiştii de frontieră din cadrul Gărzii de Coastă au depistat, sâmbătă după-amiază, 14 iulie a.c., în jurul...1646

16 iul 00:23LocalBiserica Lipovenească din Năvodari, ţinta hoţilor!

Poliţiştii locali din Năvodari au avut parte de o noapte agitată! O patrulă care se afla pe strada Corbului a...3407

16 iul 00:24LocalVIDEO! Intervenţie cu elicopterul SMURD pe drumul care leagă Constanţa de Mangalia!

Drumul care face legătura între municipiul Constanța și stațiunile din sudul litoralului este presărat de...5736

16 iul 00:38LocalUrmărit general, prins de polițiștii locali constănțeni!

Deși agitația orașului de la malul mării din perioada sezonului estival ar putea lăsa o imagine de "casă sigură"...1508

16 iul 00:38Local'Vara împreună', pentru copiii din Constanța!

Una dintre echipele de voluntari, Echipa verde-“Șoriceii” din cadrul oratoriului Don Bosco va da la sfârșitul...344

16 iul 00:31LocalCopil găsit în Gara Constanţa! Fusese pierdut în Mangalia!

Sâmbătă, 14 iulie, politiștii locali au depistat în zona Gării CFR Constanţa un minor in vârsta de 6 ani, lipsit...2474

16 iul 00:19LocalPERICOL în drum spre Valu: un Audi s-a făcut PRAF după ce a căzut pe el un tambur! VIDEO

Pericol în drum spre Valu lui Traian! Un suport tambur cablu a căzut de pe vehiculul ce-l transporta peste altul!...11005

16 iul 00:17LocalTurişti români, răsturnaţi cu ambarcaţiunea, salvaţi de poliţiştii de frontieră

Poliţiştii de frontieră din cadrul Grupului de Nave Sulina au intervenit pentru salvarea a opt persoane care au...3210

Politică
16 iul 00:00PoliticăTăriceanu, despre opinia Comisiei de la Veneţia: 'Extrem de subţire'

Opinia Comisiei de la Veneţia cu privire la cele trei proiecte de modificare a legilor justiţiei din România este una...214

16 iul 00:00PoliticăPMP cere demisia Ministrului Agriculturii

Ministrul Culturii trebuie să-şi dea demisia, pentru că îi umileşte pe români iar majoritatea PSD-ALDE a...258

16 iul 00:00PoliticăMAI va cumpăra autovehicule de 6,21 milioane de euro de la Renault

Ministerul Afacerilor Interne a atribuit Renault Commercial Roumanie acorduri cadru de furnizare de autovehicule în...215

16 iul 00:00PoliticăErtaş: Suntem foarte conştienţi de criticile aduse Turciei de partenerii săi internaţionali. Când avem critici constructive, ţinem cont de ele

Turcia este conştientă de criticile aduse de partenerii săi internaţionali şi atunci când sunt constructive, ţine...188

16 iul 00:00PoliticăMeleșcanu, precizări despre românul răpit în Libia

Ministrul Afacerilor Externe, Teodor Meleşcanu, a declarat sâmbătă că este prioritar să se verifice dacă...177

16 iul 00:00PoliticăIordache: 'Guvernul poate face orice'

"Guvernul poate face orice", spune Florin Iordache, vicepresedintele Camerei Deputatilor, referindu-se la faptul ca...219

16 iul 00:42PoliticăFost șef CSM, prima reacție după revocarea lui Kovesi: ”Nu exista altă cale decât cea de a respecta Constituţia”

Judecătorul Horaţius Dumbravă, fost preşedinte CSM, a declarat, într-un interviu pentru MEDIAFAX, că președintele...409

16 iul 00:42PoliticăLovitură pentru Mioara Roman! RA-APPS îi cere din nou bani, deși în vila din Primăverii s-a mutat Traian Băsescu

Mioara Roman n-a scapat nici pana acum de problemele cauzate de vila in care a locuit impreuna cu fostul sot, Petre...632

16 iul 00:41PoliticăTudorel Toader insistă: Abuzul în serviciu nu este incriminat în mod distinct în Codul penal din Germania

Ministrul Justiţiei Tudorel Toader scrie sâmbătă pe Facebook că abuzul în serviciu nu este incriminat în mod...650

16 iul 00:43PoliticăDoliu în familia lui Adrian Năstase!

Mama fostului premier Adrian Năstase s-a stins din viață sâmbătă, 14 iulie a.c. Anunțul a fost făcut chiar de...1271

Monden
16 iul 00:00MondenDr. Alban i-a enervat pe spectatorii de la „We love retro”: „Hello, Budapest!”

Dr. Alban i-a enervat pe spectatorii de la "We love retro", după ce a repetat de trei ori celebrul salut ”Hello,...294

16 iul 00:00MondenBritney Spears, incident jenant pe scenă

Britney Spears a suferit o nou accident vestimentar: sutienul i s-a deplasat, când se afla pe scenă în timpul unui...396

16 iul 00:00MondenMai contează diferența de vârstă? Ce bine se înțeleg Patrick Stewart și Sunny Ozell!

Sunt împreună din 2008 și au sfidat diferența de vârstă! Patrick Stewart (78 de ani) și Sunny Ozell (39 de ani)...242

16 iul 00:00MondenMarian Manole: „L-aş ierta după opt ani pe soţul Mădălinei, de dragul nepotului!“

“Timpul a reuşit să îmi vindece rănile din suflet!”, ne-a mărturisit, zilele trecute, Marian, fratele...261

16 iul 14:50MondenCătălin Botezatu a spus de ce nu are operații estetice

Cătălin Botezatu și-a spus părerea cu privire la intervențiile medicale ale lui Cristi Borcea. Cătălin Botezatu a...256

16 iul 00:00MondenCarmen Harra lansează cel mai fierbinte videoclip din carieră - „Disfruta (De Tu Amor)”

Faimoasă la nivel mondial datorită celor opt cărți bestseller despre Karmă, numerologie, psihologie și dezvoltare...198

16 iul 00:00MondenDramă pentru Cristian Mungiu! Mama regizorului a murit

Familia Mungiu este în doliu. Mama regizorului Cristian Mungiu şi a politologului Alina Mungiu-Pippidi a încetat din...199

16 iul 00:00MondenAntonia face 30.000 de euro pe an din reclama la geamantane

Călătorește foarte mult, prin prisma profesiei sale de artistă, iar de câteva ori pe an merge și în Italia, unde...243

16 iul 00:00MondenAscunde o sarcină sub tricou? Imaginea cu Andreea Tonciu care lasă loc de speculaţii

Nu se mai ştia mare lucru despre Andreea Tonciu de la 1 mai când bruneta a plecat singură într-o escapadă la mare,...215

16 iul 00:00MondenPrima soţie a lui Frank Sinatra a murit. Nancy avea 101 ani

Nancy Sinatra, prima soţie a legendarului Frank Sinatra, a murit la vârstă de 101 ani vineri (13 iulie), a anunţat...162

Mapamond
16 iul 00:00MapamondIgor Dodon a avut o întrevedere cu Vladimir Putin, la Moscova

Preşedintele Republicii Moldova, Igor Dodon, a scris sâmbătă pe contul său de Facebook că a avut în cursul zilei...135

16 iul 00:00MapamondDonald Trump şi soţia sa, primiţi de regina Elisabeta a II-a la castelul Windsor

Preşedintele american Donald Trump şi soţia sa, Melania, au fost primiţi vineri la castelul Windsor de regina...180

16 iul 00:00MapamondTurcia: Decrete prezidenţiale pentru reorganizarea instituţiilor politice, militare şi administrative

Turcia a emis duminică decrete prezidenţiale care reorganizează cele mai importante instituţii politice, militare...150

16 iul 14:01MapamondMarea Britanie: Închisoare pe viaţă pentru britanicul care a incitat la un atentat împotriva prinţului George

Cetăţeanul britanic Husnain Rashid, care a incitat la comiterea unui atentat împotriva prinţului George, fiul...164

16 iul 00:00MapamondO sculptură în memoria disidentului chinez Liu Xiaobo, dezvelită la Taipei

Un ansamblu sculptural alcătuit din trei părţi dedicat comemorării disidentului chinez Liu Xiaobo, laureat al...134

16 iul 00:00MapamondPreşedintele Mexicului îi cere secretarului de stat american reunirea familiilor de imigranţi

Preşedintele Mexicului, Enrique Pena Nieto, a cerut vineri Statelor Unite reunirea rapidă a familiilor de migranţi...129

16 iul 00:00MapamondEgipt: Cel puţin 58 de răniţi în urma deraierii unui tren la sud de Cairo

Cel puţin 58 de persoane au fost rănite vineri în urma deraierii unui tren la sud de capitala egipteană Cairo, a...123

16 iul 00:00MapamondUn zbor Ryanair cu pasageri bolnavi la bord a fost deviat în Germania

Un zbor Ryanair de la Dublin spre oraşul croat Zadar a fost deviat către aeroportul Frankfurt-Hahn din Germania, în...166

16 iul 00:00MapamondBăieţii salvaţi dintr-o peşteră inundată din Thailanda vor fi externaţi joi

Cei doisprezece băieţi dintr-o echipă de fotbal de juniori, şi antrenorul lor, eliberaţi dintr-o peşteră...131

16 iul 00:00MapamondSpania: 340 de migranţi au fost salvaţi în Marea Mediterană

Serviciile de salvare spaniole au anunţat că au recuperat peste 340 de migranţi sâmbătă în Mediterana, printre...131

Sănătate
13 iul 03:15SănătateHEKA Hospital din Constanța, finanțat cu 11 milioane lei pentru construcție și dotare medicală

Garanti Bank a acordat o finanțare de 11 milioane de lei unității medicale HEKA Hospital din Constanța. Potrivit...850

13 iul 02:18SănătateSistemul sanitar din Constanța, ÎN FIERBERE: salariații vor trebui să dea bani înapoi la stat?

Din nou, sistemul sanitar din Constanța – ca de altfel, din întreaga țară! – este în fierbere! Contabilele...6023

7 iul 02:23SănătatePeste două sute de noi cazuri de rujeolă. Numărul total al îmbolnăvirilor este record

Peste două sute de noi cazuri de rujeolă au fost confirmate în ultima săptămână, fără a fi înregistrate noi...537

4 iul 00:47SănătatePosturi de medici şefi în Spitalul Judeţean Constanţa, scoase la concurs

Se caută medici șefi pentru patru secții din Spitalul Clinic Județean de Urgență „Sf. Andrei” Constanța....1746

4 iul 01:33SănătatePacienta supusă primei proceduri de chemoembolizare a fost externată

Pacienta care a fost supusă, săptămâna trecută, primei proceduri de chemoembolizare, a fost externată având stare...1158

4 iul 01:46SănătateSute de boli cauzate de consumul de ALCOOL

În luna iulie la nivel național se marcheză luna de informare privind efectele consumului de alcool.Conform...946

4 iul 01:47SănătateRelația de încredere- utopie sau realitate? Ce spun psihologii

Încrederea este un sentiment de siguranță pe care și-l doresc toți oamenii, un sentiment care pune bazele unei...643

3 iul 00:47SănătateDoar trei Centre de permanenţă la nivelul Judeţului Constanţa: ‘Este strigător la cer’

Judeţul Constanţa deţine la această oră numai trei centre de permanenţă! Faptul este cu atât mai dureros pentru...1071

3 iul 00:46SănătateÎNGRIJIREA LA DOMICILIU ia amploare în judeţul Constanţa!

Tot mai mulți bătrâni rămân ai nimănui, în vreme ce copiii și nepoții le pleacă să muncească peste hotare....2351

2 iul 00:58SănătateA fost inaugurat HEKA HOSPITAL. Iată ce noutăți aduce pe piața medicală privată din Constanța

Sâmbătă, 30 iunie a.c., Heka Hospital și-a deschis ușile, în mod oficial. În prezența a aproximativ 200 de...7073