REPLICA ONLINE CONSTANTA

1.4° Constanța Mar., 19 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6673
1.4° Constanța Marți, 19 Martie 2024 Anul XX Nr. 6673
 

VIDEO! Bogdan HUŢUCĂ: Dacă mergeam cu STELIAN Ion la primărie, NU câştigam

VIDEO! Bogdan HUŢUCĂ: Dacă mergeam cu STELIAN Ion la primărie, NU câştigam

Replica API 15 august 2020 | 00:27 3422

S-a discutat foarte mult, la nivel local, despre o posibilă alianță de dreapta, o unificare ce ar fi putut face posibilă înlăturarea PSD de la administrația locală. Președintele PNL Constanța, Bogdan Huțucă, a explicat, în cadrul unui interviu acordat ziarului Replica de Constanța, care au fost motivele ce au condus eșuarea acestor negocieri. Totodată, deputatul a vorbit și despre o luptă mascată a PSD de a ”rupe” din voturile PNL, la alegerile locale din 27 septembrie, o strategie care îi îngrijorează pe liderii celui din urmă partid, însă care nu-i demoralizează. La fel de îngrijorător pentru PNL este și faptul că, la ultimul sondaj, a ieșit umăr la umăr cu PSD-ul.

În prima parte a interviului, Bogdan Huțucă a vorbit despre motivele care au condus la eșuarea negocierilor cu USR-PLUS, precizând că formațiunea politică s-a sucit la 180 % după pandemie deși, anterior, se stabilise că aceasta este soluția potrivită pentru îndepărtarea PSD de la conducerea Constanței.

”Înainte de pandemie, am avut o serie de întâlniri. În baza sondajelor pe care le aveam la acel moment, poziția noastră și concluzia la care am ajuns, a fost să ne acorde susținere atât pentru CJ, cât și pentru Primăria Constanța. Ne doream foarte mult un candidat pentru Primăria Constanța și aveam suficiente argumente, pe care le-am și expus la acel moment, pentru a obține sprijinul USR. Argumentele constau în notorietatea candidatului, în prestația dânsului antipesedistă în ultimii ani de zile, în abordările de dreapta, de modul în care vedea schimbarea administrației în municipiu. Discuțiile au fost destul de aplicate, vizau proiecte, dar și promovarea unor oameni din partea USR pe diferite funcții, astfel încât dânșii să aibă garanția că aceste proiecte vor fi duse la îndeplinire. Discutăm atât de funcțiile de vicepreședinți din CJ, cât și funcțiile de viceprimari și modul în care mergem pe liste comune sau pe liste separate. Discuțiile au fost destul de avansate până când a intervenit momentul pandemiei și, în acel moment, evident, am fost nevoiți să suspendăm negocierile”, a explicat președintele PNL, Bogdan Huțucă.

După pandemie, USR a venit cu o poziție fermă: Stelian Ion, candidat la Primăria Constanța; PNL nu a putut accepta

”Nu știu ce s-a întâmplat după pandemie. Au avut o poziție fermă, în scris: orice negociere nu se poate încheia decât pentru un candidat la Primăria Constanța, Stelian Ion. Noi nu puteam accepta o astfel de variantă din mai multe argumente. Atunci când alegi un candidat trebuie să pornești de la mai multe criterii, de la unele repere. Din perspectiva noastră, domnul Vergil Chițac era un candidat mult mai bun decât domnul Stelian Ion. În primul rând, pentru că în sondaje stătea mult mai bine, se bucura de o intenție de vot mult mai favorabilă domnului Stelian Ion, iar pe de altă parte noi considerăm că domnul Vergil Chițac are experiență profesională, mod de abordare, mod de exprimare profesională. Considerăm că domnul Vergil Chițac are șansă ulterior câștigării alegerilor să fie un primar mult mai bun, mult mai implicat, un primar care să demonstreze și care să arate faptul că Constanța poate fi condusă și administrată altfel, în slujba cetățeanului, în slujba mediului de afaceri”, a completat Huțucă.

Huțucă: ”Nu ne-am asumat riscurile”

Acesta a mai precizat că PNL nu-şi putea asuma riscul să meargă pe mâna lui Stelian Ion. ”Acesta era motivul pentru care îmi doream o alianță. Eram convins că, efectuând o alianță și punând în frunte pe domnul Vergil Chițac candidat, șansele noastre de câștig erau maxime. La fel de convins eram că, dacă făceam o alianță și-l puneam în frunte pe domnul Stelian Ion nu eram siguri că am fi reușit să câștigăm. PNL și-a dorit enorm această alianță tocmai pentru a spulbera orice șansă a PSD-ului în aceste alegeri electorale. Noi nu ne-am asumat riscurile, cercetarea ne arăta că o astfel de alianță nu ne asigură câștig”, a mai specificat președintele PNL.

USR, campanie dirijată împotriva PNL

De asemenea, Bogdan Huțucă este de părere că, după eșuarea discuțiilor, USR și-a concentrat atenția asupra PNL, și nu pe excluderea PSD de la administrația locală. ”Domnul Stelian Ion face foarte multe afirmații în ultima perioadă. Unele dintre acestea nu sunt reale. Poziția dânsului și a USR ului este o poziție a unui partid care nu mai luptă cu PSD. Nu avea cum să nu ne trezească suspiciuni o astfel de abordare. A fost o schimbare de poziție mult prea rapidă, nu știm ce a determinat-o, dar ceea ce ne îngrijorează este ce a urmat ulterior faptului că negocierile nu s-au închis în favoarea alianței.

A urmat o întreagă campanie care nu e dirijată împotriva PSD, este dirijată exclusiv împotriva PNL. Nu înțeleg de ce, într-o campanie în care obiectivul principal ar trebui să fie depesedizarea Constanței, inamicul nr. 1 al USR e PNL Constanța. Nu vreau să intru în acest joc, refuz să comentez absolut orice poziție a USR. Noi nu avem decât un inamic: PSD Constanța”, este de părere Huțucă.

”Unicul mod în care PSD poate câștiga este o fărâmițare a dreptei”

Partidul Național Liber, filiala Constanța, este conștient că această confruntare cu USR nu face altceva decât să crească șansele PSD-ului în Constanța. ”Uitați-vă la ce se întâmplă pe această piață electorală: este evident că Decebal Făgădău, Horia Țuțuianu, Felix Stroe… nu sunt capabili să mai câștige credibilitatea electoratului constănțean. Nu au cum să-i mai mintă. Le-a mai oferit o dată, acum patru ani, proiect după proiect, vis după vis, minciună după minciună. Astăzi tragem linie și ne uităm și la CJ și la primărie și vedem un mare 0. Unicul mod în care pot câștiga această campanie electorală este o fărâmițare a dreptei. Obiectul lor principal a fost ca alianța cu USR să nu se întâmple. Și au câștigat. Orice poziție a mea în fața USR nu face altceva decât să-l favorizeze pe Decebal Făgădău, să favorizeze PSD.”, a specificat deputatul.

Nu există blat între PSD şi PNL

În prima parte a interviului, Bogdan Huțucă a vorbit și despre demisia lui George Muhscină din PNL, despre care spune că face jocul PSD de a fărâmița dreapta. Totodată, a demontat și speculațiile din spațiul public potrivit cărora PNL ar avea un pact tacit cu PSD, precizând că nu se pune problema unei înțelegeri între cele două partide. ”Știm că Muhscină nu face decât identic același joc, jocul PSD, acela de a fărâmița dreapta. Au avut două obiective și repet: să se asigure că Stelian Ion nu renunță la candidatura pe funcția de primar din partea USR, ceea ce a vulnerabilizat total alianța, și fărâmițarea dreptei în mod consecvent și decredibilizarea PNL. Acest gest de a vorbi de blat în PNL nu e decât un exercițiu de a schimba percepția populației, electoratului, de a se asigura că scade prezența la vot, că dreapta e suficient de fărâmițată, de a se asigura că PSD e consolidat pe poziția lui. Azi asistăm în Constanța la o întreagă campanie dusă de consolidare a PSD.

Această campanie nu se duce prin proiecte, prin dialog cu constănțenii, prin rapoarte de activitate, prin confruntări între candidați. Ci se duce într-un singur fel: spărgând dreapta, asigurându-se că PNL și USR sunt într-o permanență confruntare, scoțând pe piață cât mai mulți candidați. Nu intru în acest joc, refuz să atac USR într-un anumit mod, refuz să comentez gesturi mici ca părăsirea unui membru PNL sau a mai multor membri din zona Uniunea Social Liberală, refuz să intervin într-un mod în acest dialog care nu face altceva decât să consolideze poziția PSD. Astăzi, Vergil Chițac e soluția pentru Constanța, pentru că e om de dreapta, este anitipesedist, este un om al soluțiilor. Mihai Lupu este o soluție pentru CJ pentru că e individ echilibrat, are expertiză politică demonstrată”, a susținut Bogdan Huțucă.

VIDEO, prima parte:

În cea de-a doua parte a interviului, Bogdan Huțucă a vorbit despre strategia PSD de a câștiga alegerile. Una dintre acestea sunt câteva persoane pe care le-a ”împins” în cursa pentru Primăria Constanța, doar pentru a mai rupe câteva voturi PNL-ului.

PSD încearcă să nu fie prezent printre oameni, pentru a nu fi huiduit, tras la răspundere

”Sunt mai multe categorii de candidații la Primăria Constanţa. Întotdeauna, într-o astfel de campanie au apărut și independenți, sperând să obțină o poziție pe lista de consilier local. Unele persoane reprezintă minorități și doresc să intre în această zonă, să-și reprezinte minoritățile, alte persoane au în spate un partid mic care nu are forță. Sunt și persoane împinse în față exclusiv de PSD pentru a fragmenta zona de dreapta. Aceasta-i politica PSD. Aceasta e unica șansă a PSD de a câștiga primăria Constanța. Cu cât reușesc să fărâmițeze dreapta în Constanța șansa de a câștiga începe să existe. E o bătălie care se poartă atât pentru primărie, cât și pentru CJ. Acesta e și motivul pentru care insistă pe această metodă, pentru că sunt conștienți că nu mai au ce să pună pe masă. Încearcă să nu fie prezenți printre oameni pentru a nu fi huiduiți, certați, trași la răspundere, duc această campanie în mediul online și punctează pe emisiuni controlate pentru că bătălia principală nu se poartă pe terenul lor, ci pe dreapta. Au înțeles că, dacă vor să câștige, au o singură șanse: de a se asigura că toate voturile PSD nu se duc doar la PNL ci sunt sparte pe foarte multe formațiuni”, este de părere politicianul. O strategie care pare să-i îngrijoreze. ”E o bătălie electorală, trebuie să-i facem față, suntem extrem de determinați ceea ce ne îngrijorează foarte mult este complicitatea anumitor persoane cu PSD, persoane la care nu ne așteptam să aibă o astfel de atitudine. Discutăm chiar de fostul nostru coleg, George Muhscină”, a completat Huțucă.

PSD și PNL, umăr la umăr în ultimul sondaj

Îngrijorător pentru PNL este și ultimul sondaj realizat care atestă faptul că PSD se află umăr la umăr cu partidul condus de Huțucă. ”Ceea ce pot să vă spun e că PNL-ul este umăr la umăr cu Decebal Făgădău. Aș putea să mint, să spun că suntem în față, nu este cazul. Este o bătălie umăr la umăr, undeva distanțat în spate stă USR. E un sondaj efectuat imediat după pandemie. Avem în curs un alt sondaj să vedem, în funcție de ultimele evenimente, cum s-a așezat piața electorală”, a precizat Hușucă.

Huțucă a vorbit și despre desele apariții ale lui Făgădău la emisiunile televiziunilor naționale, punctând motivele pentru care edilul fuge de presa locală.

Huțucă: Făgădău, management defectuos din cauza unui anturaj greșit, a unor dependențe de care nu se poate rupe din cauza unui trecut pe care nu-l poate ignora

”Vă aduceți aminte de lista de promisiuni de la început mandatului său: grădini suspendate, piețe suprapuse, tuneluri subterane, parcări supraetajate… când tragi linie, în afară de niște piloni bătuți pe trotuare și un șantier început, altceva nu vezi. Luați planurile de investiții aprobate cu legea bugetului aprobate an de an… Este aceeași listă de 10, 12 proiecte de investiții nerealizate în primul an, mutate în anul doi, nerealizate în anul doi mutate în anul trei, nerealizate în anul trei mutate în anul patru. Accesarea fondurile europene, jalnic, localitatea Eforie l-a bătut de mult. Incapacitatea de a pune pe masă un Plan de Urbanism General pentru Constanța (…) Toate, din cauza unui management defectuos, din cauza unui anturaj greșit, a unor dependențe de care domnul Făgădău nu se poate rupe din cauza unui trecut pe care nu-l poate ignora. În acest context, domnul Făgădău nu poate veni în fața presei, nu are ce să pună pe masă, nu are răspunsurile la întrebările pe care o să i le puneți, nu poate participa decât la emisiuni controlate și atât, și nu poate lucra decât online, pentru că acolo poate spune orice, fără să-și asume răspunderea în vreun fel”, este de părere preşedintele PNL Constanţa.

În cea de-a doua parte a interviului Huțucă a vorbit și despre moțiunea de cenzură pe care PSD intenționează să o depună luni împotriva Guvernului. ”Încercând să se asigure cumva că dau deoparte acest Guvern, în ideea că pierde câteva puncte procentuale, PSD începe o întreagă campanie negativă împotriva PNL. A fost o campanie de sabotare permanentă a activității Guvernului, dar mai ales a bugetului general consolidat al României. Ei n-au făcut altceva decât să genereze proiecte populiste, să se asigure că trec de Parlament și că, odată implementate, seacă resursele bugetului, punând Guvernul într-o situație de criză. Din fericire, Curtea Constituțională le-a picat pe toate. Și nu au fost puține”, susține politicianul.

Tot în partea a doua a interviului Huţucă a făcut o scurtă trecere în revistă a activității și a proiectelor sale în calitate de deputat, în cei patru ani de mandat în Parlamentul României. Totodată, a transmis şi un mesaj constănțenilor, în prag de alegeri locale.

VIDEO, partea a doua:

Mirela PASCAL

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
294439101410
5/49
31213917-03-20243 0 1 5 5 7 6
joker
371118333920