REPLICA ONLINE CONSTANTA

4.2° Constanța Mar., 19 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6673
4.2° Constanța Marți, 19 Martie 2024 Anul XX Nr. 6673
 

VIDEO! Călin Popescu TĂRICEANU: Orban și Cîțu, când se uită la BUGET, rămân HIPNOTIZAŢI!

VIDEO! Călin Popescu TĂRICEANU: Orban și Cîțu, când se uită la BUGET, rămân HIPNOTIZAŢI!

Replica API 6 iunie 2020 | 00:04 5463

Fostul premier al României şi liderul ALDE, senatorul Călin Popescu Tăriceanu, a abordat, în cadrul unui interviu acordat cotidianului Replica, subiecte de interes ce privesc economia țării, modul în care sunt și vor fi afectați românii de deciziile Guvernului, dar și mișcările ce vor avea loc pe scena politică în vederea alegerilor locale și parlamentare.

“Ludovic Orban a deraiat grav. Puterea se urcă la cap”

În prima parte a interviului, liderul ALDE a vorbit despre cât de pregătit a fost Ludovic Orban să preia postul de premier al României, post ocupat și de Călin Popescu Tăriceanu în perioada 2004 – 2008. Acesta a evidențiat lipsa capacității de anticipare, care a condus la emiterea de ordonanțe militare la miezul nopții, lucru care nu a permis firmelor și cetățenilor să se pregătească pentru ce urma.

„Ludovic Orban a deraiat grav de tot. Puterea se urcă la cap. Pe oameni îi vezi cu adevărat când le dai puterea în mână. Școală de prim-miniștrii nu există, dar pentru o funcție publică de nivel înalt este nevoie de câteva condiții care trebuie îndeplinite simultan. Trebuie să ai o anumită educație și cultură politică, să ai experiență administrativă și managerială. Orban a parcurs câteva etape și a câștigat ceva experiență, dar se vede că nu este destul. Trebuie să știi să iei decizii, iar deciziile se iau în urma unor dezbateri interminabile la Guvern, care în loc să fie structură de decizie s-a transformat într-o structură parlamentară. Ședințele durează ore întregi, se termină noaptea, după miezul nopții, și anunță cu 15 minute înainte de expirarea termenului deciziile, câteva dintre ele fiind catastrofale.”, a declarat Călin Popescu Tăriceanu, senator ALDE.

“Iohannis şi Guvernul erau preocupaţi de o singură idee fixă: alegeri anticipate”

De asemenea, Klaus Iohannis, președintele României, a fost acuzat că i-a păsat doar de alegeri anticipate, deși primea informări zilnice din partea Chinei cu privire la pericolul pe care-l reprezintă noul coronavirus. Călin Popescu Tăriceanu reamintește că președintele României a indus lumea în eroare, afirmând că virusul SARS-CoV-2 este asemenea unei răceli ușoare.

“Președintele Iohannis și Guvernul condus de Orban erau preocupați de o singură idee fixă: alegeri anticipate. Nu au fost luate măsuri care să pregătească componenta medical-sanitară pentru a face față epidemiei de coronavirus. Mai târziu, când a venit decizia CCR, a respins încercarea de organizare a alegerilor anticipate peste capul Parlamentului. Să ne aducem aminte că președintele Iohannis a ieșit public și a spus că e o ușoară răceală, că nu trebuie să ne panicăm, iar după două zile s-a declanșat jihadul, fiind instituită starea de urgență.”, a mai afirmat Tăriceanu.

În cadrul primei părți a interviului veți mai putea urmări și cum comentează senatorul ALDE declarația lui TUDOREL TOADER care a vorbit despre presiunile puse de fostul lider PSD, Liviu Dragnea, care îi cerea insistent fostului ministru al Justiției să promoveze OUG pentru modificarea Codului Penal.

Urmăriţi prima parte a interviului AICI:

În cea de-a doua parte a interviului, Călin Popescu Tăriceanu a vorbit despre preocuparea Guvernului României pentru cheltuieli și mai puțin pentru acumularea de venituri, aceasta fiind în viziunea liderului ALDE o rețetă pentru un eșec economic de proporții. De asemenea, Tăriceanu a adus aminte și de marele plan de ajutorare a economiei românești, promis de ministrul Finanțelor, Florin Cîțu, care încă se lasă așteptat.

“Observ că și prim-ministrul, și ministrul de Finanțe, când se uită la buget rămân hipnotizați doar de cheltuieli. Un buget se construiește cu cheltuieli, dar și cu venituri. Dacă nu te vei gândi cum să crești veniturile, atunci nu vei putea face majorări de salariu, cheltuieli sociale, de investiții și rămâi blocat. Ei trebuie să aducă bani în plus la buget printr-o modalitate mai bună de colectare a banilor. O altă modalitate este reducerea cheltuielilor. Am văzut că cheltuielile cu funcționarea generală a statului au crescut normal. În rezerva Guvernului se află o sumă uriașă, eu când eram prim-ministru nici nu visam să o am.”, a precizat Călin Popescu Tăriceanu.

Deputații ALDE s-au afiliat grupului parlamentar PSD. Cum comentează Tăriceanu

Afilierea deputaților ALDE la grupul parlamentar PSD a creat o serie de reacții, iar Călin Popescu Tăriceanu a ținut să facă precizări pe această temă. ALDE a rămas fără grup parlamentar la Camera Deputaţilor în septembrie 2019.

„Am văzut zilele acestea o serie de comentarii care nu se bazează pe nimic real. Colegii mei parlamentari ALDE din Camera Deputaților, care funcționau ca parlamentari independenți ca urmare a desființării grupului ALDE, au hotărât să se afilieze la grupul PSD. Atenție, afilierea la grupul parlamentar PSD nu înseamnă că au aderat la PSD sau că și-au pierdut identitatea. Ei rămân în continuare deputați ALDE, dar vor putea beneficia de câteva elemente esențiale pentru desfășurarea activității parlamentare, printre care se numără și timpul intervențiilor în plen, de care altfel ar fi fost privați.”, ne-a declarat Tăriceanu.

“Alternativa PSD - PRO România - ALDE are şanse să câştige viitoarele alegeri”

Dacă la începutul acestui an PNL era cotat cu șanse foarte mari pentru a câștiga la pas alegerile, între timp lucrurile par să se schimbe semnificativ în detrimentul liberalilor. De această scădere în sondaje vor să profite PSD, PRO România și ALDE, care au în plan înființarea unei alianțe de centru-stânga cu care să câștige alegerile locale și parlamentare.„Se conturează viitoarea alianță, o analizăm împreună cu cei de la PSD și PRO România. Cred că această alternativă pe care vrem să o creăm este cu atât mai necesară cu cât vedem evoluția scenei politicii românești. Dacă stăm să ne gândim la finele lui decembrie și începutul lui ianuarie, părea că PNL va fi învingătorul incontestabil al alegerilor locale și parlamentare din acest an. A venit această criză, gestionată foarte prost, care face ca PNL să scadă consistent în sondaje. În acest context este cu atât mai utilă crearea unei alternative de centru-stânga, din care și noi vom face parte și care poate fi un element serios care să reseteze jocurile făcute la începutul anului. Cred că această alternativă are șansele de a câștiga viitoarele alegeri.”, a mai adăugat Călin Popescu Tăriceanu, liderul ALDE.

Urmărind partea a doua a interviului veți putea afla dacă viitoarea alianță ar putea da un candidat comun pentru PRIMĂRIA CONSTANŢA, dar și în ce măsură pot fi mărite pensiile și alocațiile în contextul actual al crizei.

Urmăriţi AICI partea a doua a interviului

Sorin HULUBEI

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
294439101410
5/49
31213917-03-20243 0 1 5 5 7 6
joker
371118333920