REPLICA ONLINE CONSTANTA

7.4° Constanța Vin., 19 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6704
7.4° Constanța Vineri, 19 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6704
 

Video! SALVATORUL din mijlocul uraganului, decorat cu Virtutea Maritimă

Video! SALVATORUL din mijlocul uraganului, decorat cu Virtutea Maritimă

Replica API 12 iunie 2021 | 23:40 2036

Bogdan Rusu, navigator de meserie, comandant pe nava Cosco Malaysia, a fost decorat cu Ordinul „Virtutea Maritimă”, în grad de Cavaler. Distincția a fost oferită de Administrația Prezidențială și înmânată de prefectul județului Constanța, Silviu Coșa, vineri, 11 iunie, la Monumentul Crucea Marinarilor de pe faleza Cazinoului din Constanța. Bogdan Rusu este cel care a reușit să salveze 4 marinari aflați pe un velier în Golful Mexic, pe data de 17 septembrie 2020.

La Monumentul Crucea Marinarilor de pe faleză, a avut loc decorarea Ordinul „Virtutea Maritimă”, în grad de Cavaler, a comandantului de navă Bogdan Rusu, pentru acțiunea de salvare pe mare a patru persoane aflate pe un velier în derivă, în Golful Mexic, în luna septembrie a anului trecut.

Printre zecile de oameni veniți să-l susțină pe tânărul comandant, s-au aflat și prefectul Constanței, Silviu Coșa, locțiitorul comandantului Florei și al Garnizoanei Constanța, Coman Auraș, rectorul Universității Maritime din Constanța, Ciucur Violeta, comisar șef Liviu Lazăr, colonel Daniel Ferencz, colonel Leontin Rădulescu, colonel Constantin Dima, locotenent-colonel Mihai Georgescu, amiral Daniel Căpățână Bârsan Eugen, dar și Mihălcioiu Adrian, președintele Sindicatului Liber al Navigatorilor.

Silviu Coșa: Sunteți un exemplu de profesionalism, omenie și devotament

După intonarea Imnului Național al României, prefectul Silviu Coșa a luat cuvântul pentru decorarea cu Ordinul „Virtutea Maritimă”, în grad de Cavaler, a comandantului Bogdan Rusu. ,,Când am citit, încă din septembrie anul trecut, despre fapta dumneavoastră și modul în care ați intervenit, am avut impresia că lecturez un scenariu de film, însă erau fapte adevărate, iar profesionalismul, omenia și dedicația dumneavoastră de a interveni în favoarea salvării acelor suflete, în condițiile în care Garda de Coastă americană renunțase la salvarea lor tocmai din cauza condițiilor impuse de furtuna tropicală, este un exemplu de profesionalism, omenie și devotament. Mai impresionant este faptul că dumneavoastră nu ați considerat acest lucru ca o faptă deosebită, ci o expresie o datoriei navigatorilor de a salva orice om în pericol. Meritați recunoștința noastră, a tuturor și meritați să fiți o insirație și un exemplu pentru colegii de breaslă, dar și pentru tinerii care doresc să aleagă o viață pe mare.”, a declarat prefectul Constanței, Silviu Coșa.

Cine este Bogdan Rusu și care este motivul decorării?

Bogdan Rusu este comandant în cadrul companiei Seaspan Corporation, este absolvent al Universității Maritime Constanța, promoția 2006 și masterand promoția 2008, cu o experiență de aproximativ 20 de ani în navigație. Consideră că spiritul de echipă, acceptarea provocărilor și disciplina sunt abilități care l-au ghidat în toată activitatea sa. Orientat permanent spre a evolua, atât pe plan profesional, cât și pe plan personal, acesta a fost premiat și în anul 2005 în cadrul concursului Best Bridge Team. Pe 13 septembrie 2020, vasul container Cosco Malaysia sub conducerea comandantului Bogdan Rusu a efectuat o salvare pe mare a 4 cetățeni americani care se aflau la bordul unui yach.

Bogdan Rusu: Sunt onorat de distincția primită!

,,Doresc să le mulțumesc tuturor pentru au făcut posibil acest eveniment, în special echipajului alături de care am reușit să salvez viața celor aflați în primejdie. Atât marinarii, cât și familiile lor știu cât de dificilă este viața pe mare, departe de casă și de tot de ceea ce ne este drag, dar pe lângă aspectele mai puțin plăcute, vin și astfel de momente când simți că ai salvat viața unui om. Sunt onorat pentru distincția oferită și le mulțumesc pentru sprijin Administrației Prezidențiale, celor de la instituția Prefecturii, tuturor cadrelor didactice din cadrul Universității Maritime din Constanța care m-au învățat și m-au ghidat să fac față exigențelor acestui domeniu. Alături de mine ar trebui sa se afle și comandanții Dinu Constantin și Florin Negrău, care la scurt timp după acțiunea mea de salvare, aceștia au avut acțiuni de salvare a oamenilor aflați în primejdie pe mare. Sunt foarte mândru de cei doi colegi ai mei. În încheiere, le doresc tuturor colegilor mei de mare vânt din pupa și să se întoarcă cu bine la cei dragi!”, a declarat comandantul Bogdan Rusu.

Iată declarațiile integrale ale comandantului:

Crește mândria exponențial când ți se spune soțul tău a salvat patru vieți

Prezentă a fost și soția bărbatului, Irina Rusu, care a declarat că primul lucru la care s-a gândit când a aflat a fost acela dacă soțul îi este bine. ,,Orice soție de marinar empatizează în acest moment cu mine când spun că este foarte greu pentru noi să-i știm că traversează mări și oceanu, nici nu vreau să știu când este vreme rea pentru că te gândești la ce este mai rău. Primul lucru la care m-am gândit a fost dacă el este bine, dacă toți sunt bine, dacă nava este ok și apoi este emoția care te înceracă când ți se spune ,,soțul tău a salvat patru vieți”, crește mândria exponențial”, a declarat soția comandantului, Rusu Irina.

Video:

Cum s-a petrecut evenimentul

Poveste cu final fericit pentru patru marinari care se aflau pe velierul „Yes Dear”, într-un real pericol după ce nava lor a luat apă, iar US Coast Guard a abandonat salvarea cu un elicopter HH – 60 Jayhawk din cauza vremii nefavorabile. Nava Cosco Malaysia, înregistrată în Hong Kong, sub conducerea comandantului Bogdan Rusu, a înfruntat uraganul și a dat dovadă că viața oamenilor este mai importantă mai presus de orice, lansând o acțiune de salvare a celor 4 marinari, debarcându-i apoi în siguranță în portul Tampa Bay.

Evenimentul a avut loc la aproximativ 68 de mile vest de Clearwater, în jurul orei 11 dimineața (local GMT), în timpul furtunii tropicale Sally.

Video:

US Coast Guard a mulțumit comandantului navei pentru curajul și efortul echipajului, prin președintele Grupului de Căutare și Salvare, Benjamin Strong, afirmând că “salvarea unei vieți pe mare este o provocare, salvarea a patru vieți într-o furtună tropicală este un lucru extraordinar”.

Video:

Andreea VREJOIU

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
e sarcina de serviciu !!! orice nava care primeste alerta distress si este cea mai apropiata de locul respectiv, este OBLIGATA sa acorde asistenta sau salvare, altminteri tribunalul maritim international te mananca, propaganda ieftina made in SB
1
1
Respect. Mai rar asa oameni.
1
0
Cuvintele sunt de prisos.
3
0
Bravo d-nule cmdt! Tot respectul. ANR, Garda de Coasta si ARSVOM nu sunt in stare sa salveze pe nimeni de ani de zile in zona costiera. Cum naiba sa poata cand de ani de zile sunt doar lichele angajati iar navigatorii de cariera nu au loc sa intre de pilosi. Verificati cati au navigat vreodata cu adevarat. Doar motoristi si timonieri sunt pe acolo. Sefii sunt 0. Daca nu dai banul nu intri
11
0

REPLICA

LOTO

6/49
271241102118
5/49
123724351130
joker
42644172614