REPLICA ONLINE CONSTANTA

17.4° Constanța Mie., 24 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6709
17.4° Constanța Miercuri, 24 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6709
 

Video! Structurile IGSU vor ACHIZIȚIONA 476 de AUTOSPECIALE din FONDURI EUROPENE

Video! Structurile IGSU vor ACHIZIȚIONA 476 de AUTOSPECIALE din FONDURI EUROPENE

Replica API 16 iunie 2021 | 12:45 965

Inspectoratele pentru Situații de Urgență vor fi dotate noi autospeciale de stingere a incendiilor. Marți, 15 iunie, în cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență Dobrogea al județului Constanța, a fost organizată o videoconferință de presă condusă de Ministrul Afacerilor Interne, Lucian Bode. Astfel, au fost semnate două acorduri-cadru pentru achiziționarea a 476 de autospeciale, în valoare de peste 159 de milioane de euro, proiect cofinanțat de Uniunea Europeană din Fondul de Coeziune prin Programul Operațional Infrastructură Mare 2014-2020.

În cadrul evenimentului găzduit la unitatea ISU Dobrogea au participat prefectul județului Constanța, Silviu Coșa, Şeful Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Dobrogea, Col.Dr.ing. Amarandei Mihail-Cristian, dar și ofițerii/subofițerii cu funcții de conducere din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență Dobrogea al județului Constanța. În baza celor două acorduri-cadru, în valoare totală estimată de 779.670.873,52 lei cu TVA (aprox. 159 milioane Euro), vor fi încheiate contracte subsecvente pentru furnizarea a 276 autospeciale de stingere cu capacitatea de 4.000l, respectiv 200 autospeciale de stingere cu capacitatea de 10.000l. Autospecialele vor fi achiziționate prin proiectul VIZIUNE 2020, finanțat prin Programul Operațional Infrastructură Mare, a cărui valoare este de aproximativ 682 milioane euro. Mijloacele tehnice vor fi destinate intervenției pentru stingerea incendiilor în mediul urban și rural, ce necesită cantități însemnate de substanțe stingătoare, punându-se accentul pe deplasarea rapidă, realizarea în timp scurt a dispozitivului de intervenție și utilizarea apei cu randament de stingere ridicat.

Arafat: 'Aproximativ 40% din mașinile de stingere sunt cu o vechime de 25 de ani'

În deschiderea evenimentului secretarul de stat, Șef al Departamentului pentru Situații de Urgență, dr. Raed Arafat, a anunțat care este scopul videoconferinței. ,,Dacă ne uităm la dotarea pompierilor, pompierii sunt o armă care nu merg numai la incendii, aceștia sunt cea mai complexă armă din punct de vedere al diversității intervențiilor, fie că merg la incendii, cazuri medicale, inundații sau alte astfel de cazuri, iar autospecialele de intervenție de bază al pompierilor, aproximativ 40% din mașinile de stingere sunt cu o vechime de 25 de ani, unele dintre acestea depășind chiar și 30 de ani. Sunt foarte multe comentarii și discuții de ce nu se cumpără autospeciale, să știți că nu este așa ușor. Prin acest proiect s-au realizat mai multe dotări, vorbim de mașini de stingere de incendii de pădure, autospeciale pentru incendii, automacarale și multe altele. Astfel, se vor semna două acorduri-cadru pentru achiziționarea a 476 de autospeciale de intervenție, 200 de de autospeciale cu o capacitate de 10.000 de litri în valoare de 69.321.142 euro și 276 de autospeciale de intervenție la incendii, descarcerare și prim ajutor, în valoare de 89.458.287 de euro.”, a declarat acesta.

Cristian Ghinea: 'IGSU este una dintre cele instituțiile cu cea mai mare absorbție de fonduri europene'

În cadrul evenimentului a fost prezent și Cristian Ghinea, Ministrul Fondurilor Europene, acesta declarând că IGSU este una dintre instituțiile publice cu cea mai mare implicare în absorbția fondurilor europene. ,,La nivel de POIM chiar am cerut date, IGSU a obținut o sumă colosală, probabil este una dintre instituțiile publice cu cea mai mare absorbție a fondurilor europene, iar ceea ce vedem aici este doar o părticică. Suntem în 2021 și înlocuim această tehnică cu bani europeni. Trebuie să spunem că fondurile europene reprezintă coloana vertebrală financiară a intervențiilor statului român.”, a declarat acesta.

Bode: 'Autospecialele vor intra în dotarea IGSU în următorii doi ani și vor fi distribuite în funcție de necesități'

Ministrul Afacerilor Interne, Lucian Nicole Bode, a declarat autospecialele vor intra în dotarea IGSU în urm[torii doi ani și vor fi distribuite în toată țara, în funcție de necesități, iar odată cu livrarea acestora vor fi înlocuite toate echipamentele uzate fizic. ,,A fost un an dificil și greu, dar suntem în continuare în stare de alertă, pandemia nu s-a terminat și vă asigur că structurile MAI au fost, sunt și vor fi la datorie. Îndeplinirea cu succes a misiunilor de urgenţă la care sunt chemaţi pompierii militari depind foarte mult de echipamente. Prin închiderea celor două acorduri cadru, vor intra în următorii doi ani 476 de autospeciale de stingere a incendiilor care vor fi distribuite în funcţie de necesităţi. Odată cu livrarea autospecialelor, vor fi înlocuite toate echipamentele uzate fizic din toate structurile ISU din țară.

Doresc să subliniez că demersurile pentru modernizarea activităţii IGSU nu se vor încheia aici. Am încredere că la nivelul MAI există expertiza, personal calificat și determinare pentru a obține fonduri pentru cât mai multe proiecte pentru modernizare. Prin semnarea acestor acorduri s-a mai parcurs o etapă importantă și vă asigur că eforturile dumneavoastră sunt foarte apreciate. Vă doresc cât mai multe proiecte care pun în siguranţă populația.", a declarat acesta.

Video:

Andreea VREJOIU

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218