REPLICA ONLINE CONSTANTA

15.4° Constanța Joi, 28 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6682
15.4° Constanța Joi, 28 Martie 2024 Anul XX Nr. 6682
 

VIDEO. Viorica Dăncilă, prezentă la RAJA Constanţa pentru semnarea unui proiect de 600 de milioane de euro

VIDEO. Viorica Dăncilă, prezentă la RAJA Constanţa pentru semnarea unui proiect de 600 de milioane de euro

Replica API 1 septembrie 2018 | 00:00 289

Moment solemn, vineri, 31 august a.c., la sediul Stației de Tratare a apei potabile Palas din municipiul Constanța. În prezența premierului Viorica Dăncilă, a ministrului Fondurilor Europene Rovana Plumb, a primarului Constanței, Decebal Făgădău și a reprezentanților Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare, a fost semnat contractul privind Proiectul regional de dezvoltare a infrastructurii de apă și apă uzată în aria de operare a RAJA SA Constanța – un proiect în valoare de aproximativ 600 de milioane de euro, în cadrul căruia vor fi realizate investiții în 91 de localități, din șase județe, printre care și Constanța. De asemenea, cu această ocazie a avut loc și inaugurarea oficială a Stației pentru tratarea apei potabile, cea mai modernă unitate de acest gen din țară, în care au fost investiți peste 24 milioane de lei.

„Două motive de bucurie pentru compania noastră” – astfel a caracterizat evenimentul de vineri, 31 august a.c., directorul general al RAJA SA Constanța, Felix Stroe. Unul dintre motivele de bucurie a fost inaugurarea oficială a Stației de tratare a apei Palas, cea mai modernă stație de acest gen din țară. O stație care în ultimii ani și-a schimbat complet înfățișarea – de altfel, chiar primarul Decebal Făgădău remarca faptul că în trecut, înainte ca RAJA să fie preluată de Felix Stroe, unitatea respectivă, de pe B-dul Aurel Vlaicu, era o „groapă de gunoi”.

Astăzi, după o investiție de peste 24 milioane de lei, Stația de tratarea apei Palas, care asigură apa pentru municipiul Constanța și orașul Năvodari, este asemenea unei bijuterii, atât din punct de vedere al tehnologiei, cât și al înfățișării. Cele nouă conducte de distribuție asigură furnizarea apei potabile în flux continuu pentru cca. 350.000 de locuitori din municipiul Constanța și orașul Năvodari, iar calitatea apei tratate este în permanență monitorizată în laboratoarele proprii ale RAJA SA din incinta stației. Capacitatea mare de stocare a apei tratate conferă autonomie de funcționare și în situații de avarie, cele patru rezervoare de 20.000 mc la care se adaugă unul de 10.000 mc și unul de 6.000 mc asigurând apa necesară pentru o perioadă mare de timp.

Un alt motiv de bucurie, după cum a subliniat directorul general Felix Stroe vizează semnarea contractului pe proiectul POIM, respectiv pentru Proiectul regional de dezvoltare a infrastructurii de apă și apă uzată în aria de operare a RAJA SA Constanța, în perioada 2014-2020. Proiectul are o valoare de aproximativ 600 de milioane de euro și vizează realizarea de investiții în 91 de localități din județele Constanța, Ialomița, Călărași, Dâmbovița, Brașov și Ilfov.

Una dintre cele mai importante investiții este reprezentantă de Sistemul Regional Constanța, în valoare de aproximativ 60 milioane de euro, respectiv realizarea a peste 100 km de conductă aducțiune, de la Medgidia până la Limanu, asigurând apa potabilă de calitate pentru centrul și sudul județului, aceasta fiind captată din cel mai mare bazin acvifer din țară, care se află în zona Medgidia – Poarta Albă. Perioada estimată pentru execuția lucrărilor este 2018 – 2023, aceasta fiind deja demarată în cazul a trei contracte din cele 50 de contracte de lucrări, de o complexitate majoră, și patru contracte de servicii, care urmează să fie semnate.

Premierul Viorica Dăncilă: „Echipa RAJA și Felix Stroe au înțeles importanța absorbției fondurilor europene”

„În ultimii ani, compania noastră parcurge un drum constant de dezvoltare, cu schimbări majore care se văd semnificative, de la an la an. Astăzi marcăm un asemenea moment. O stație de tratarea apei potabile care asigură apa pentru municipiul Constanța și orașul Năvodari. Este o apă potabilă monitorizată prin analize de laborator realizate din două în două ore, sute de mii de analize de laborator pe an, este o stație care ne dă o apă curată, sănătoasă, cu aceleași calități ca și o apă de izvor.

Este o stație care a fost realizată în programul operațional de mediu cu o mică fazare, o stație care este o investiție de peste 24 de milioane de lei, din care o bună parte au fost asigurați prin co-finanțare RAJA, peste 4 milioane sunt asigurate de compania de apă”, a declarat directorul general Felix Stroe.

La rândul ei, prim ministrul Viorica Dăncilă a subliniat aprecierea pentru activitatea desfășurată de echipa RAJA. „Au înțeles importanța investițiilor, a absorbțiilor fondurilor europene. După cum știți, Guvernul României și-a propus să crească gradul de absorbție a fondurilor europene și să avem cât mai multe investiții în România.

Astfel, dacă la sfârșitul anului 2016 procentul de absorbție era de 16%, prin efortul ministrului Fondurilor Europene, prin efortul autorităților publice locale, în iunie 2018 avem un procent de absorbție al fondurilor europene este de 19% și vrem ca până la sfârșitul acestui an procentul de absorbție să fie de 25%, față de media Uniunii Europene, care este de 20%. Guvernul vrea să ajute în absorbția fondurilor europene, chiar în ultima ședință de Guvern am adoptat un act normativ care permite autorităților publice locale să facă împrumuturi din Trezorerie până la 800 de milioane de lei.

Banii pot fi folosiți pentru pre-finanțări, co-finanțarea proiectelor din fonduri externe nerambursabile, dar și pentru cheltuieli neeligibile în ceea ce privește infrastructura locală, și mă refer la apă, canal, drumuri sau școli. Vreau să felicit încă o dată RAJA SA Constanța, autoritățile locale, pentru aceste investiții și am convingerea că vor urma alte investiții importante pentru municipiul Constanța și pentru județul Constanța”, a afirmat premierul Viorica Dăncilă.

Decebal Făgădău: „Eu, primarul Constanței, și copiii mei bem apă de la robinet”

Prezent la eveniment, primarul Decebal Făgădău a arătat, în discursul său, evoluția enormă pe care a făcut-o RAJA sub conducerea lui Felix Stroe. „RAJA, pe vremea când nu era preluată ca management de Felix Stroe și echipa sa era o întreprindere nereformată, provenită din alte vremuri, cu alte tehnologie și preocupată mai mult să existe, decât să progreseze. Din acel moment, s-au întâmplat lucruri extraordinare.

Compania s-a pus pe picioare, a început să opereze la nivelul județului și s-a extins la nivelul mai multor județe, a început să atragă fonduri europene. și aici fac o paranteză. Peste un miliard de dolari, își imaginează cineva cât de mult înseamnă? Imaginați-vă ce ar însemna să înmulțim cu 40 și ceva de județe, unde ar fi țara aceasta! și din acel moment, s-au întâmplat lucruri care aparent au legătură cu cifrele. În realitate, au legătură cu viața, pentru că aici este inima companiei. 40% din toate volumenele pe care RAJA le operează sunt aici.

Constanța este mândră de echipa RAJA, de Felix Stroe, de toată echipa care a lucrat și a transformat această groapă de gunoi în cea mai modernă stație. Iar dovada este următoarea: eu, primarul municipiului Constanța, împreună cu copiii mei bem apă de la robinet”.

Florentina BOZÎNTAN

VIDEO:

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
28291833747
5/49
102511321216
joker
2832645102