REPLICA ONLINE CONSTANTA

18.1° Constanța Mie., 24 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6709
18.1° Constanța Miercuri, 24 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6709
 

Viitori marinari, pregătiţi-vă: Bucureştiul vă aşteaptă pentru examenul de brevet

Viitori marinari, pregătiţi-vă: Bucureştiul vă aşteaptă pentru examenul de brevet

Replica API 3 octombrie 2012 | 00:00 202

De când este secretar de stat, constănţeanului Valentin Preda i s-a urcat la cap

De când este secretar de stat, constănţeanului Valentin Preda i s-a urcat la cap

Constănţeanul Valentin Preda, secretar de stat în Ministerul Transporturilor, este critic de presă scrisă. Acesta a ţinut să pună la punct jurnaliştii, cărora le-a transmis că, pe viitor, în ceea ce priveşte Autoritatea Navală Română, declaraţiile trebuie să le obţină de la conducerea instituţiei, şi nu de la "nemulţumiţii din ANR". De la ce a pornit această fantastică îndrumare a secretarului de stat? Ei bine, de la articolul publicat de cotidianul "Replica" în data de 2 octombrie, în care se făcea referire la mutarea ANR-ului de la Constanţa la Bucureşti. Dincolo de nostalgia că Marea Neagră e aici, nu în Capitală, există şi alte argumente care au stat la baza criticilor la adresa deciziei guvernanţilor, însă Valentin Preda a respins, din start, o comunicare constructivă privind implicaţiile gestului.

"ANR este o autoritate naţională. Toate celelalte mijloace de transport au sediul la Bucureşti. ANR nu e o autoritate numai a constănţenilor", a spus, iritat, secretarul de stat Valentin Preda, în replică la cele apărute în cotidianul nostru. La rândul său, Eugen Olteanu, aflat, interimar, la şefia ANR, a precizat ieri că nu se va muta întreg sediul ANR, ci doar partea de investiţii şi aprovizionare, dar şi cea a examinărilor pentru obţinerea certificatelor sau a brevetelor. "Din punct de vedere organizatoric, aceste activităţi presupun cheltuieli suplimentare. Mai mult, ar fi o povară mai mică funcţionarea unei părţi a ANR la Bucureşti. Beneficiile, însă, nu sunt neapărat în bani, ci sunt legate de confortul celor pe care-i deservim", a spus Eugen Olteanu în cadrul unei conferinţe de presă dedicate prezentării unui proiect derulat la nivelul autorităţii. Foarte interesant ce spune Olteanu, numai că navigatorii nu sunt mulţumiţi de acest transfer şi au făcut o petiţie pe internet prin care cer să se păstreze sediul ANR la Constanţa. "Pentru aceia dintre dumneavoastră care nu aţi aflat încă, sediul ANR se va muta la Bucureşti. Momentan, începând de la 1 octombrie numai testele pentru obţinerea certificărilor sau brevetelor se vor muta în Capitală, însă se vrea mutarea întregului sediu la Bucureşti. Închipuiţi-vă ce va însemna un examen de brevet care, pe lângă taxele de examinare enorme, acum vor trebui să includă şi cazare, masă şi transport în Capitală. Pe această cale fac un apel la toţi navigatorii români să încercăm să punem capăt acestei aberaţii! ANR trebuie să rămână la Constanţa şi asta nu pentru că ar fi o ambiţie a noastră, a constănţenilor, ci pentru că majoritatea navigatorilor români trăiesc în judeţul Constanţa sau în judeţele vecine, iar ANR se ocupă de servicii dedicate navigatorilor", se arată în petiţie. Punctul de vedere al navigatorilor nu este împărtăşit, din câte se vede, şi de guvernanţi, care au continuat să explice, prin gura lui Eugen Olteanu, şi cum s-a desfăşurat prima sesiune de examinări în Capitală. "Am fost ieri (n.red. luni) la Bucureşti, am lansat acolo prima sesiune de examinări. Au avut oamenii emoţii pentru că nu se aşteptau să fie şi ministrul Transporturilor (n.red. Ovidiu Silaghi) acolo. Dar am încercat să-i stresăm cât mai puţin", a spus Eugen Olteanu, ieri, în cadrul unei conferinţe de presă. Referitor la Eugen Olteanu, adăugăm faptul că azi sau în cel mai scurt timp, el va părăsi conducerea ANR, pentru că aici va fi numit un director general susţinut de PNL, în locul lui Constantin Matei, care s-a retras din motive personale. Cel care ar urma să preia funcţia de director general este clc. Mihai Şagău.

Decizia "eminamente politică" mută şpaga de la Constanţa la Bucureşti?

Şi totuşi, revenim cu întrebarea: de ce este mutat sediul ANR? "Nemulţumiţii din cadrul ANR", aşa cum i-a numit Valentin Preda pe cei care ne furnizează informaţii, susţin că lângă Bucureşti, la Mogoşoaia, funcţionează un Colegiu Nautic ce ar avea nevoie de o "resuscitare" din punct de vedere financiar. Sediul Colegiului ar fi numai bun pentru viitoarele examinări care, momentan, se desfăşoară într-o încăpere închiriată din Capitală. Asta cu toate că la Constanţa sediul ANR avea un spaţiu special amenajat pentru aşa ceva. Cum percepe prorectorul Universităţii Maritime Constanţa, Cornel Panait, situaţia? Ei bine, partea de achiziţii din cadrul ANR nu afectează cu nimic UMC, în schimb, la capitolul examinare ar fi o mică problemă. "Decizia mutării este eminamente politică. În 1990 ANR a avut sediul la Bucureşti, iar prin '97-'98 a fost mutată la Constanţa. (...) Partea cu examinările, mutarea lor, e greu de spus dacă e în regulă sau nu. În privinţa carnetelor care le permit marinarilor să plece pe mare plus stadiul de cadeţie, decizia nu ne influenţează. Dar când termină tinerii şcoala, la examenul de brevet, cred că unii dintre ei nu vor avea mijloacele materiale necesare să plece la Bucureşti. Vom discuta cu ANR să găsim o soluţie. Este timp", a spus Cornel Panait. El a adăugat că, în fond, cei care vor să devină marinari nu sunt neapărat din Constanţa şi că, aşa cum cutreieră lumea, nu este mare efort pentru viitorii navigatori să meargă până la Bucureşti pentru o sesiune de examinare. Aşa o fi, iar în încheiere mai punctăm un aspect: de câte ori nu aţi auzit marinari povestind că au dat şpăgi la examinări, la Constanţa? Nu-i nici o problemă, acum "corvoada" se mută la Bucureşti.

Alexandra ANTON, Mirela PASCAL

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218