REPLICA ONLINE CONSTANTA

20.4° Constanța Joi, 28 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6682
20.4° Constanța Joi, 28 Martie 2024 Anul XX Nr. 6682
 

Viktor Orban se scuză după ce i-a calificat pe adversarii săi din PPE drept „idioţi utili“

Viktor Orban se scuză după ce i-a calificat pe adversarii săi din PPE drept „idioţi utili“

Replica API 15 martie 2019 | 00:00 363

Viktor Orban

Premierul ungar Viktor Orban le-a prezentat miercuri scuze colegilor săi din Partidul Popular European (PPE) care vor să-l excludă din acest grup politic şi pe care i-a descris drept ''idioţi utili'', relatează agenţiile AFP şi dpa.

Orban a folosit această expresie într-un interviu acordat publicaţiei germane Die Welt am Sonntag, făcând referire inclusiv la Manfred Weber, liderul grupului PPE din Parlamentul European şi candidat al popularilor europeni pentru postul de preşedinte al Comisiei Europene.

''Este de fapt un citat din Lenin, prin care am încercat să critic o anumită politică şi nu anumite poziţii'', a explicat Orban într-o scrisoare transmisă miercuri către PPE. ''Doresc prin aceasta să transmit scuzele mele, dacă aţi considerat citatul ca fiind ofensator'', a adăugat el, avertizând însă că nu îşi va schimba poziţia privind migraţia, 'protecţia culturii creştine' şi viitorul Europei.

Tensiunile sale cu PPE au escaladat după ce a lansat o campanie în care pe străzile Budapestei au apărut luna trecută afişe care-l arată pe preşedintele Comisiei Europene Jean-Claude Juncker zâmbind sarcastic, alături de George Soros pentru a reproşa Bruxelles-ului că susţine imigraţia ilegală.

Până înaintea acestei campanii, atât Manfred Weber cât şi preşedintele PPE, Joseph Daul, s-au arătat rezervaţi faţă de ideea excluderii partidului Fidesz din PPE, în pofida disputelor cu Orban privind statul de drept şi chestiunea migraţiei, mai ales că popularii europeni ar putea avea nevoie de voturile europarlamentarilor Fidesz în viitorul Parlament European. Dar campania de pe străzile Budapestei, despre care Comisia Europeană a spus că ''întrece măsura'', i-a determinat pe liderii PPE să iniţieze procedura suspendării sau excluderii Fidesz-ului, care va fi discutată pe 20 martie, la reuniunea PPE care precede de fiecare dată summitul european trimestrial.

Deocamdată, 13 din cele 56 de formaţiuni ale PPE au semnat moţiunea de excludere a Fidesz. Manfred Weber s-a întâlnit marţi la Budapesta cu Viktor Orban, discuţie după care liderul eurodeputaţilor PPE a spus că a observat ''semne de bunăvoinţă'' din partea premierului ungar, dar a adăugat că problemele din cauza cărora formaţiunea ungară de guvernământ Fidesz ar putea fi exclusă din PPE nu s-au rezolvat.

Politicianul german a cerut Fidesz să renunţe imediat la poziţiile anti-europene, să ceară scuze PPE şi să acorde din nou sprijin Universităţii Centrale Europene (CEU) finanţate de magnatul american de origine ungară George Soros, Weber punând accentul pe acest ultim punct.

Această universitate a anunţat joi că îşi va anula planurile de transfer la Viena numai dacă Orban este de acord să-i acorde garanţii legale care să-i asigure continuarea activităţii la Budapesta şi în baza cărora să poată emite în continuare diplome americane.

Şeful biroului de presă al lui Orban, Bertalan Havasi, a confirmat joi pentru MTI autenticitatea scrisorii, în timp ce secretarul de stat ungar pentru relaţii internaţionale, Zoltan Kovacs, a asigurat, în legătură cu aceeaşi scrisoare, că atât timp cât "există o şansă de a schimba tendinţa pro-migraţie" din PPE, guvernul ungar şi Fidesz vor "face tot posibilul" în acest scop şi sunt "deschişi la un compromis rezonabil" în toate privinţele, "cu excepţia opririi migraţiei şi apărării graniţelor Europei şi a culturii sale creştine".

În ce-l priveşte, Zsolt Greczy, purtătorul de cuvânt al grupului parlamentar al opoziţiei de stânga, DK, a făcut apel la Orban să-şi facă publică scrisoarea către PPE, afirmând că premierul "a căzut în genunchi şi îi imploră pe membrii PPE pe care i-a făcut 'idioţi utili' să-şi retragă iniţiativa" (de excludere a Fidesz).

AGERPRES

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
28291833747
5/49
102511321216
joker
2832645102