REPLICA ONLINE CONSTANTA

4.7° Constanța Mar., 19 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6673
4.7° Constanța Marți, 19 Martie 2024 Anul XX Nr. 6673
 

Vîlceanu: „Ne dorim să majorăm salariile mici; varianta ideală este să avem taxe mici și toți să le plătim“

Vîlceanu: „Ne dorim să majorăm salariile mici; varianta ideală este să avem taxe mici și toți să le plătim“

Replica API 24 septembrie 2021 | 00:00 861

România se pregătește să elimine o serie de taxe pe care cetățenii le plătesc, dar şi să ridice scutirile de la impozite pentru niște categorii profesionale. Dan Vîlceanu, ministrul Finanțelor, a explicat cum se vor desfășura aceste demersuri şi care sunt obiectivele.

Dan Vîlceanu

Întrebat care sunt taxele la care autorităţile sunt dispuse să renunțe, Dan Vîlceanu, ministrul Finanțelor, a explicat că s-a realizat o analiză, iar scopul final este majorarea veniturilor mici respectiv motivarea personalului de muncă înalt calificat să rămână în România, să nu mai plece în străinătate.

„În momentul de față facem o analiză. Ştiți că în această perioadă am avut discuții și în consiliul tripartit cu sindicatele și patronatele pentru a găsi soluții privind majorarea salariului minim și în condițiile în care vom găsi împreună soluțiile respective, ele vor fi anunțate.

„Ne dorim să majorăm salariile mici"

„Am vrut să informăm oamenii că suntem atenți și ne dorim să majorăm salariile mici, veniturile mici și din punctul ăsta de vedere luăm în considerare mai multe scenarii, inclusiv acesta de a găsi o variantă de scădere a contribuțiilor gradual, astfel încât bugetul să permită și să nu fie afectat și să rămânem pe aceeași traiectorie de consolidare fiscală", a spus ministrul Finanțelor, Dan Vîlceanu.

Întrebat dacă s-au făcut calculele necesare, ministrul a precizat că pentru toată lumea varianta ideală este "să plătim taxe mici şi toţi să le plătim".

„România are o problemă cu forța de muncă"

„Eu cred că pentru toată lumea varianta ideală este să plătim taxe mici și toți să le plătim. Din punctul meu de vedere, în acest moment trebuie să fim atenți la ce se va întâmpla în viitor pentru că, România are o problemă cu forța de muncă și aici mă refer la faptul că oamenii pleacă din țară și toată lumea clamează taxarea destul de ridicată a muncii în România.

Și atunci, bineînțeles, că luăm în calcul și asemenea variantă, dar repet toate lucrurile acestea se vor face și având în vedere un principiu al corectitudinii și al dreptății pentru că este greșit, din punctul meu de vedere, ca toată lumea să plătească contribuții și să fie categorii care sunt exceptate de la plata contribuțiilor.

Din punctul ăsta de vedere există tot felul de plafoane introduse pentru plata contribuțiilor și a impozitelor, dar căutam o variantă în care regula de taxare să fie una generală și bineînțeles că nu se poate întâmpla peste noapte acest lucru, ci în pași astfel încât populația și antreprenorii să facă față unor măsuri.

"Căutam soluţii ca forța de muncă înalt calificat aceasta să rămână în România"

Nu este vorba de a schimba regula peste noapte, ci pur și simplu căutăm soluții astfel încât salariile mici să crească dar și în zona de salarii mari, acolo unde este forța de muncă înalt calificat aceasta să rămână în România și să nu plece în străinătate", a mai explicat ministrul Finanțelor Dan Vîlceanu.

Întrebat, de asemenea, dacă pentru creșterea salariului minim s-a stabilit vreo cifră, Vîlceanu a precizat că:

„Tocmai pentru că suntem în proces de consultare a partenerilor sociali aș vrea ca suma sau cifra care reiese din această consultare să fie suma care o vom anunța. Premierul întradevăr a spus că sindicatele își doresc 10-12%, iar patronatele în jur de 8. Cred că așa de aproape ca solicitări nu a fost niciodată de când se fac aceste negocieri şi sunt convins că vom ajunge destul de repede la o varianta acceptată de ambele părți", a conchis ministrul Finanțelor, Dan Vîlceanu la Antena 3.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Dar salariul minim l-ai aflat latraule? Multa mwe cu kkt pnl si sustinatorilor sai
3
0
Ideal ar fi ca politicienii si acolitii lor sa nu mai fure si sa-si plateasca ei primii taxele, ca exemplu pentru ceilalti. Pe urma mai vedem ce avem de facut.
5
0

REPLICA

LOTO

6/49
294439101410
5/49
31213917-03-20243 0 1 5 5 7 6
joker
371118333920