REPLICA ONLINE CONSTANTA

17.4° Constanța Joi, 25 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6710
17.4° Constanța Joi, 25 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6710
 

"Vin cu soluţii de la oameni de aceeaşi vârstă, care ştiu cel mai bine ce le trebuie"

"Vin cu soluţii de la oameni de aceeaşi vârstă, care ştiu cel mai bine ce le trebuie"

Replica API 4 decembrie 2012 | 00:00 147

Mircea Titus Dobre, unul dintre tinerii candidaţi ai USL Constanţa:

Mircea Titus Dobre, unul dintre tinerii candidaţi ai USL Constanţa:

La aceste alegeri parlamentare, PSD Constanţa a venit cu câteva nume noi, cu tineri în "garnitura" de candidaţi ai USL. Unul dintre ei este Mircea Titus Dobre, în prezent consilier judeţean, şi care candidează pe Colegiul 7.

Reporter: Proveniţi din mediul de afaceri privat. Cum vedeţi, din această postură, mediul de afaceri constănţean? Este el unul competitiv, este previzibil, deci sigur sau, din contră, e caracterizat de o predictibilitate scăzută?

Mircea-Titus Dobre: Provin din mediul de afaceri de aceea cunosc foarte bine neajunsurile cu care se confruntă agenţii economici. Sunt împovăraţi de taxe şi controale. Voi susţine măsurile USL care vin în ajutorul mediului de afaceri. Mai mult, mă voi implica direct în Comisia de specialitate, cea pentru comerţ, industrii şi servicii - acolo unde se iau deciziile cele mai importante în privinţa legilor de sprijinire a mediului privat. În acest sens voi susţine scutirea de impozitare pe perioada de 5 ani a dividendelor reinvestite in utilaje, echipamente tehnologice şi cercetare - dezvoltare -inovare şi reducerea cheltuielillor cu birocraţia şi fiscalitatea, prin desfiinţarea unor tarife, avize, autorizaţii şi simplificarea cadrului legislativ.

Înfiinţarea unei firme ar trebui să nu dureze mai mult de 3 zile. De asemenea, noi cei de la USL dorim să menţinem cota unică de 16% pe profit si 3% impozit pe cifra de afaceri pentru microîntreprinderi.

Rep.: România a fost criticată mereu pentru gradul mic de absorbţie a fondurilor europene. Se va schimba ceva dacă vine USL la guvernare după 9 decembrie?

M.T.D.: Bineînţeles. Ne propunem să acceleram absorbţia fondurilor europene, prin crearea unei structuri centrale responsabile de managementul si coordonarea Autorităţilor de Management, prin simplificarea şi unificarea cadrului legislativ, negociem cu Uniunea Europeană realocarea fondurilor structurale şi de coeziune supuse corecţiilor financiare. Şi, foarte important, susţinem înfiinţarea unui Fond de Relansare Economică. Estimarea realistă a gradului de absorbţie a fondurilor europene de către România până în 2015, includerea sumelor rămase în acest Fond (alături de sumele neatrase de celelalte ţări de coeziune) şi folosirea pentru finanţarea unor proiecte de conectare a României la reţelele transeuropene (sub coordonarea Comisiei Europene). A venit momentul să uităm de acel ruşinos procent de 5-6% absorbţie a fondurilor europene al Guvernului Boc şi să devemin din ţară doar cotizantă şi o ţară care absoarbe fonduri. Nu e de neglijat nici aspectul salarizării personalului care se ocupă cu asta. Ne dorim să întărim sistemul de salarizare specială a angajaţilor din sistem care lucrează pentru absorbţia de fonduri europene pentru a fi cât mai motivate să lucreze. Trebuie să se termine cu aberaţia că atragi fonduri de sute de milioane de euro, dar tu ai salariu de 1.000 de lei cel mult.

Rep.: Sunteţi un politician tânăr. Auzim vorbindu-se mereu despre primenirea clasei politice. Ce înseamnă asta pentru dvs.? Şi ce şanse au tinerii în general în România?

M.T.D.: E greu să fii tânăr în România. Să îţi găseşti un loc de muncă, să începi o afacere, să-ţi construieşti un cămin. De aceea e important ca politicienii tineri să vină din urmă, pentru că ei sunt direct racordaţi la problemele şi neajunsurile generaţiei lor şi vin cu soluţii de la oameni de aceeaşi vârstă care ştiu cel mai bine ce le trebuie. Am discutat acum, în campanie, cu mulţi tineri, mi-au spus că nu sunt deloc încurajaţi. Dar USL are pentru ei câteva măsuri, spun eu, revoluţionare: scutirea (suportarea, de la Bugetul de stat), pentru o perioadă de 1 an, a sumelor datorate de angajatori pentru contribuţiile sociale în cazul angajării cu contract de muncă pentru o durată cel puţin egală cu 2 ani, a tinerilor cu vârsta sub 25 de ani şi a persoanelor cu vârsta mai mare de 45 de ani. Stimulăm parteneriatul public - privat dintre sistemul educaţional şi mediul economic, având ca principal obiectiv atragerea fondurilor europene, cu scopul creşterii ratei de absorbţie a absolvenţilor pe piaţa muncii. Vrem să realizăm o relaţie mai strânsă şi o compatibilitate mai mare între şcoala şi piata muncii. În acest sens, ne propunem să orientam formarea profesională în meserii cerute de piaţa muncii. USL face o prioritate din construcţia de locuinţe sociale pentru tineri, la nivel naţional. Eliminând costurile de teren şi utilităţi - pe care le vor suporta autorităţile - diminuăm costurile de achiziţie. Încurajăm o politică de creditare atrăgătoare pentru achiziţionarea de locuinţe. Propunem preluarea/achiziţionarea de către stat a unor ansambluri rezidenţiale abandonate de constructor/dezvoltator, finalizarea lor şi transformarea în locuinţe (sociale). Constanţa este un exemplu în acest sens şi este o mândrie pentru noi că programul iniţiat de primarul Radu Mazăre va fi extins în toată ţara.

Rocsana CRISTEA

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218