REPLICA ONLINE CONSTANTA

13.4° Constanța Joi, 25 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6710
13.4° Constanța Joi, 25 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6710
 

"Vin la Primăria Mangalia să fac treabă, nu să mă aflu în treabă"

"Vin la Primăria Mangalia să fac treabă, nu să mă aflu în treabă"

Replica API 12 martie 2012 | 00:00 736

Cristian Radu, şeful autosuspendat al Gărzii:

Cristian Radu, şeful autosuspendat al Gărzii:

Cristian Radu, şeful autosuspendat al Gărzii Financiare Constanţa, îşi menţine decizia de a candida la Primăria Mangalia, din postura de independent, dar care nu refuză o eventuală susţinere din partea politicienilor sau a partidelor politice care doresc să facă ce este corect pentru municipiul din sudul litoralului. Radu este născut şi crescut în Mangalia - poate fi considerat acesta un atu - şi cunoaşte foarte bine detaliile unui contract care a ţinut Mangalia în frig. Prin prisma deontologiei profesionale nu poate spune anumite lucruri, însă este clar că, ştiind detalii legate de situaţia contractuală dintre Primăria Mangalia şi firma de termoficare Callatis Therm, are soluţii.

Reporter: Ce anume v-a determinat să candidaţi la Primăria Mangalia? Aveaţi, totuşi, o funcţie foarte importantă şi de prestigiu, pentru mulţi o astfel de decizie pare de neînţeles.

Cristian Radu: Este adevărat că ar putea părea de neînţeles, dar credeţi-mă că vine un moment când vezi că tot ce se întâmplă în oraşul tău te apasă mai mult decât importanţa şi prestigiul funcţiei pe care o deţii. Adică nu pot să fiu nepăsător la degradarea continuă a vieţii locuitorilor din Mangalia. Mă întâlnesc zi de zi cu prieteni, vecini, rude, tot felul de oameni din Mangalia. Toţi sunt disperaţi, sunt profund dezamăgiţi de modul în care a fost administrat oraşul în ultimii 20 de ani.

Rep.: Imediat după anunţul dumneavoastră legat de suspendare şi candidatură, au apărut comentarii cum că, de fapt, oricum urma să fiţi schimbat de la şefia Gărzii Financiare Constanţa. Este adevărat?

C.R.: În 2005 am devenit cel mai tânăr şef al unei Regionale a Gărzii Financiare. Nu vă spun asta ca laudă, ci ca să înţelegeţi că am fost recomandat exclusiv de rezultatele pe plan profesional. Am fost 7 ani în această funcţie, cu unele dintre cele mai bune rezultate din ţară. Nu am avut nici o reclamaţie, nici o problemă de regulament. Indiferent de culoarea politică a ministrului de resort, eu mi-am văzut de treabă. Cum credeţi, în aceste condiţii, ca zvonurile rău-voitorilor ar putea avea vreun efect asupra locuitorilor oraşului? Că, de fapt, aici este toată discuţia. Se aruncă pe piaţă tot felul de fumigene, doar-doar mai denigrează pe câte cineva. Dar credeţi-mă, lumea e sătulă de ei. Mangalia vrea altceva, iar intoxicările astea se vor întoarce împotriva celor care le aruncă pe piaţă.

Rep.: Locuiţi în Mangalia? Ce amintiri aveţi din copilărie, tinereţe legate de acest oraş?

C.R.: În ultima perioadă mă întâlnesc foarte mult cu oamenii din oraş. La unele discuţii chiar le spuneam că situaţia penibilă în care ne aflăm acum (lipsa căldurii şi a apei calde), îmi aminteşte de perioada copilăriei când făceam baie la punctul termic, că doar acolo găseam apă caldă. Iată, din păcate, în oraşul nostru nu s-a schimbat nimic din acest punct de vedere.Este trist că în 2012 discutăm de aceste situaţii neplăcute. Şi nu sunt singurele probleme.

Rep.: Ce credeţi că trebuie schimbat în administraţia Mangaliei? Care sunt proiectele dumneavoastră?

C.R.: Nu sunt proiectele mele, ci ale noastre, ale cetăţenilor. Împreună cu locuitorii oraşului vom stabili priorităţile administraţiei locale pe termen scurt, apoi pe termen mediu şi lung. Vin la Primărie să fac treabă, nu să mă aflu în treabă. Am studii în administraţie şi management. Sunt pregătit pentru a-mi ajuta oraşul. Vreau sa mă pot uita în ochii cetăţenilor. Împreună cu ei vom rezolva problemele stringente, cu transparenţa totală în activitatea primăriei.

Rep.: Să presupunem că deveniţi primarul independent al Mangaliei. Cum veţi face faţă mandatului cu un consiliu local alcătuit din reprezentanţi ai partidelor politice, posibil şi probabil chiar potrivnic dumneavoastră?

C.R.: Lăsaţi presupunerile. Este timpul certitudinilor. Din iunie, voi fi primarul Mangaliei, dependent doar de concitadinii mei. În privinţa consilierilor nu îmi fac griji pentru că ştiu să colaborez cu o echipă. Atâta vreme cât eu pun pe primul plan interesul locuitorilor oraşului, cine credeţi că s-ar putea opune?

Rep.: Aveţi o echipă de campanie? Dacă da, din cine este alcătuită? Cine vă va finanţa campania electorală? Care este sloganul, există o strategie pusă la punct?

C.R.: Am o echipă formată din specialişti pe diverse domenii, aceştia fiind chiar din Mangalia, dar şi din Constanţa şi Bucureşti. Să ştiţi că sunt mulţi oameni pricepuţi în oraşul nostru, numai că au fost îndepărtaţi, în loc să fie valorificaţi. Mulţi dintre aceştia au venit şi vin alături de mine şi împreună facem echipă pentru reconstruirea oraşului. Suntem profesioniştii de care Mangalia are nevoie. Campania mea se bazează pe discuţiile cu cetăţenii şi asta nu costă foarte mult. Strategia o fac împreună cu locuitorii oraşului.

Rep.: Foarte multă lume spune că veniţi ca un candidat la Primăria Mangalia pe filiera PNL. Inclusiv deputatul Dragomir, preşedintele PNL Constanţa, a lăsat de înţeles acest lucru, spunând că oricând aţi fi binevenit în PNL sau USL. Se fac astfel de remarci şi datorită înrudirii cu consilierul liberal Sorin Cucoranu, despre care se spune ca este finul dumneavoastră?

C.R.: Am o relaţie foarte bună cu mulţi lideri politici judeţeni şi naţionali, dar intenţionez să candidez după discuţiile cu cetăţenii Mangaliei şi pe baza susţinerii lor. Dacă programul meu pentru Primăria Mangalia, care va fi gata în urma discuţiilor cu locuitorii oraşului, pe diverse obiective de dezvoltare, va coincide cu programul unor partide politice, atunci pot fi de acord cu susţinerea acestora pentru primărie. Dar, repet, eu în primul rând reprezint interesele concitadinilor mei. Cât priveşte relaţiile de familie, sunt din Mangalia şi am multe rude în oraş, dar nu le amestec cu problemele primăriei.

Rep.: Cum apreciaţi mandatele ultimilor doi primari ai Mangaliei, Zanfir Iorguş şi Mihai Claudiu Tusac?

C.R.: Îi las pe locuitorii oraşului să aprecieze asta. La vot...

Amintim, în contextul acestui interviu, şi două exit-poll-uri efectuate în ediţia online a cotidianului "Replica". Unul dintre ele a avut următoarea întrebare: "Dacă ar candida la Primăria Mangalia, pe cine aţi vota?", cu următoarele variante de răspuns, respectiv număr de procente/voturi rezultate:

1. Ion NICULESCU - 13% (34)

2. Mihai VOICU - 17% (45)

3. Cristian RADU - 42% (112)

4. Viorel OLENIUC - 28% (75)

Al doilea exit poll a avut întrebarea: "Credeţi că Primăria Mangalia va fi câştigată de Cristian Radu?"

1. DA - 55% (228)

2. NU - 45% (188)

Date din CV-ul lui Cristian Radu:

-este născut pe data de 12.11.1970; este căsătorit, are 2 fete;

EXPERIENŢĂ PROFESIONALĂ:

-01.08.2005 - martie 2012 - Garda Financiară Constanţa - comisar şef secţie

11.12.2000 - 31.07.2005 - Garda Financiară Constanţa - comisar;

- până la angajarea în cadrul Gărzii Financiare Secţia Constanţa

- diverse activităţi economice în Mangalia şi Bucureşti

EDUCAŢIE ŞI FORMARE

-2007-2008 -I.N.A. - Program de formare specializată pentru ocuparea unei funcţii publice corespunzătoare categoriei înalţilor funcţionari publici;

2007 - Colegiul Naţional de Apărare - Curs postuniversitar de perfecţionare în specialitatea "Securitate şi apărare naţională";

2006 - 2008 - Masterat, Universitatea "Ovidius" Constanţa, Facultatea de Drept şi Ştiinţe Administrative, specializarea "Drept Social European";

2002 - 2006 - Universitatea "Ovidius" Constanţa - Facultatea de Drept;

2004 - 2006 - Masterat A.S.E. Bucureşti, specializarea "Managementul Afacerilor Agroalimetare";

1997 - licenţiat A.S.E. Bucureşti - specializarea "Management".

Cristian ANTON, Alexandra ANTON

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218