REPLICA ONLINE CONSTANTA

18.4° Constanța Vin., 29 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6683
18.4° Constanța Vineri, 29 Martie 2024 Anul XX Nr. 6683
 

Vindem morga, cautam cumparatori. Rugam seriozitate!

Vindem morga, cautam cumparatori. Rugam seriozitate!

Replica API 13 septembrie 2010 | 00:00 105

Spitalul Judetean Constanta se "sparge" in SRL-uri

Spitalul Judetean Constanta se "sparge" in SRL-uri

Problemele celei mai mari unităţi spitaliceşti din judeţul Constanţa sunt pe departe de a fi rezolvate. Ici şi colo se găsesc soluţii temporare, un soi de "cârpeli" la diferite secţii unde se înregistrează probleme din cauza unei devalizări realizate în ultimii 20 de ani. Lipsa de interes din partea investitorilor, lipsa fondurilor de la bugetele Ministerului Sănătăţii, lipsa de personal şi lipsa banilor pentru salarii mulţumitoare completate cu un management - zic unii - defectuos duc în prezent la privatizarea pe bucăţele a unei embleme sanitare a oraşului-port. Primul scandal de acest gen avea să înceapă în urmă cu aproape un an, când, de-abia la nivel de zvon, se auzise despre concesionarea Laboratorului de Analize Medicale. Imediat, pe piaţa bârfelor, circula şi un eventual câştigător, anume chiar societatea la care Dan Căpăţână, actualul manager al Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă (SCJU) Constanţa, fusese director în urmă cu ceva timp. La acel moment, Căpăţână afirma clar şi răspicat că nu există suspiciuni, că licitaţia va fi una corectă. Până la urmă, contractul a fost atribuit chiar firmei Synevo Medical, despre care se vorbise încă de la început.

Pe rând, au urmat serviciul de bucătărie, spălătoria, paza, iar acum, par să se confirme informaţiile apărute în urmă cu mai bine de trei ani. Serviciul de Prosectură şi cadrul Secţiei de Anatomo-Patologie va fi concesionat. Chiar şi Căpăţână afirma, la un moment dat, că se va recurge la acest lucru din cauza firmelor de pompe funebre care "fac deranj" la morga spitalului. "Este o adevărată competiţie între firmele de pompe funebre în ceea ce priveşte dreptul de a ridica cadavrele pacienţilor decedaţi în spital. Prin urmare, vom oferi acest drept unui operator, în schimbul investiţiilor în Compartimentul Prosectură", a declarat Căpăţână în luna august 2009. După cum se cunoaşte, se duce o adevărată bătălie (nu de puţine ori, la propriu) pe "marfa" respectivei secţii, existând adevărate imperii clădite în timp pe seama morţilor din spital. Ideea i-a venit lui Căpăţână studiind îndeaproape un sistem care funcţionează la Spitalul Universitar din Bucureşti. Modalitatea aleasă de managerul SCJU este, la fel ca şi celelalte, îmbrăcată într-o formă plăcută ochiului neavizat. "Vom oferi acest drept unui operator, în schimbul investiţiilor în Compartimentul Prosectură. Cel mai probabil vom desemna firma câştigătoare în urma unui concurs de proiecte. Operatorul care va veni cu cel mai bun proiect, cel mai fezabil, va câştiga. Dacă rudele doresc să folosească o anume firmă de pompe funebre, vor putea face acest lucru fără niciun impediment. Nu vor fi taxe suplimentare impuse", mai susţinea Căpăţână. Investiţiile despre care vorbeşte managerul se ridică la aproape 2.000.000 de lei, conform documentaţiei oficiale eliberată recent, iar sursa de finanţare este (!) bugetul instituţiei (deci, în nici un caz, o iniţiativă din partea câştigătorului). Mai concret, Spitalul Judeţean va umbla la "buzunar" pentru a plăti un privat, care se angajează să realizeze o lucrare de "o asemenea anvergură", oferindu-i acestuia dreptul la exclusivitate în ceea ce priveşte serviciile funerare ulterioare. Încă de pe acum, bătălia se anunţă a fi una crâncenă, având în vedere că deja a fost trezit interesul unor firme care aşteptau de mult această "mişcare", iar operatorii mari din acest domeniu pot fi număraţi pe degetele de la o mână. Cât despre "taxele suplimentare" pe care familia unui decedat le va plăti sau nu în urma alegerii unei alt prestator de servicii funerare decât cel de la morgă, chestiunea este mai mult decât discutabilă, fiind notorii scandalurile zilnice de la porţile cimitirelor pe probleme asemănătoare.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
15331744146
5/49
383120264010
joker
3416910367