REPLICA ONLINE CONSTANTA

8.8° Constanța Vin., 19 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6704
8.8° Constanța Vineri, 19 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6704
 

Vinul roșu încetinește procesul de îmbătrânire neuronală

Vinul roșu încetinește procesul de îmbătrânire neuronală

Replica API 21 septembrie 2020 | 19:14 848

Potrivit unui studiu realizat recent, ingredientele active care se regăsesc în vinul roșu (mai ales resveratrolul) pot proteja neuronii de efectele procesului natural de îmbătrânire.

Mai mult decât atât, cercetătorii care au făcut acest studiu sugerează că efectul pe care îl are vinul roșu din acest punct de vedere este echivalent cu cel obținut prin dietă restrictivă și sport.

Resveratrolul este ingredientul-minune, care poate preveni îmbătrânirea neuronală. Acesta face parte din categoria polifenolilor și are proprietăți antioxidante, combătând efectul radicalilor liberi, care accelerează procesul de îmbătrânire la nivelul creierului și nu numai.

Resveratrolul se mai regăsește în concentrații mari în alimente precum strugurii roșii și alunele.

Un studiu făcut de cercetătorii de peste Ocean, pe șoareci, a arătat că resveratrolul din vinul roșu, dar și din alte surse poate încetini modul în care îmbătrânirea afectează creierul. Neuronii sunt conectați între ei prin sinapse – în medie, un neuron are peste 1000 de legături sinaptice cu alți neuroni. Aceste sinapse sunt esențiale, mai ales pentru mișcările voluntare (n.r. junctiuni neuromusculare), care nu pot fi efectuate altfel. Însă, pe măsură ce înaintăm în vârstă, junctiunile neuromusculare se degradează.

În cadrul studiului, au fost monitorizați soreci vârstnici. Acestora li s-a oferit resveratrol timp de 1 an și apoi s-au analizat efectele acestuia asupra creierului. S-a constatat la final că resveratrolul a avut un efect protector asupra neuronilor și sinapselor neuronale, protejându-le de efectele radicalilor liberi și ai stresului oxidativ.

Ceea ce vor oamenii de știință să facă este să identifice mecanismul prin care resveratrolul oferă protecție neuronală. În acest fel, acesta poate fi modificat astfel încât să se dezvolte molecule care sunt și mai eficiente în protejarea sinapselor, pentru un efect mult mai puternic.

Bineînțeles, este contraindicat să consumăm vin roșu în cantități foarte mari cu scopul de a oferi protecție neuronală împotriva îmbătrânirii, întrucât alcoolul în cantități mari are efecte devastatoare asupra creierului și a întregului organism. Consumul de alcool favorizează stresul oxidativ și problemele ce apar odată cu acesta, mai ales îmbătrânirea prematură și riscul crescut de afecțiuni cronice.

Alte efecte benefice ale resveratrolului, pe care studiile le-au confirmat:

Combate inflamatia și reduce astfel riscul de cancer, precum și de afecțiuni neurodegenerative.

Contribuie la reducerea tensiunii arteriale la pacienții hipertensivi.

Combate rezistență la insulină, prevenind astfel instalarea obezității, a sindromului metabolic și, bineînțeles, a diabetului de tip 2.

Contribuie la ameliorarea durerilor articulare.

Reduce riscul de Alzheimer – efectul neuroprotector al resveratrolului poate contribui la reducerea riscului de Alzheimer și alte tipuri de demență.

Contribuie la reducerea nivelului de colesterol “rău”, reducând astfel riscurile cardiovasculare asociate.

Cum (mai) poți consuma resveratrol

Resveratrolul se regăsește și în unele alimente, precum și sub formă de supliment alimentar.

Alimentele care conțin resveratrol în cantități semnificative sunt:

Unt de arahide

Ciocolată neagră

Coacăze

Arahide

Fistic

Pudra de cacao

Căpșune

Merișoare

Contraindicații resveratrol sub formă de supliment alimentar

Nu există riscuri majore în ceea ce privește administrarea resveratrolului, însă există situații în care e indicat că acesta să fie evitat sub formă concentrată, adică de supliment alimentar. De pildă, suplimentele cu resveratrol nu ar trebui asociate cu medicamente anticoagulante precum heparină sau warfarină, întrucât crește riscul de hemoragii și de invinetire a pielii.

Imunosupresoarele și anxioliticele, precum și medicamentele pentru reglarea tensiunii arteriale nu ar trebui nici ele asociate cu resveratrolul în doze mari pentru că pot apărea probleme. Concret, resveratrolul poate bloca enzimele care elimina substanțele medicamentoase din organism, determinând acumularea acestora.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
271241102118
5/49
123724351130
joker
42644172614