REPLICA ONLINE CONSTANTA

12.3° Constanța Mar., 23 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6708
12.3° Constanța Marți, 23 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6708
 

Vinurile constănţene sunt tot mai cerute pe piața internațională, fiind apreciate de prim-ministrul chinez Li Keqiang

Vinurile constănţene sunt tot mai cerute pe piața internațională, fiind apreciate de prim-ministrul chinez Li Keqiang

Replica API 26 februarie 2015 | 00:00 237

Au cucerit Parisul după ce au fost fabricate timp de 14 luni în butoaie de stejar

Au cucerit Parisul după ce au fost fabricate timp de 14 luni în butoaie de stejar

Vinurile româneşti sunt apreciate la ora actuală de unii dintre cei mai aspri critici de vin: francezii! Astfel, vinul constănţean a fost cerut în wineshop-uri pariziene, precum Soif d'Ailleurs și Comptoir des Vignes, dar și în restaurantele gourmet din centrul capitalei. Printre clienți se numără Il Vino și Goust, locații aflate sub semnatura lui Enrico Bernardo, supranumit cel mai bun somelier din lume (2004).

O cramă mică din localitatea constănţeană Aliman, în doar cinci ani de producție, a reușit să se facă remarcată la nivel internațional, iar sortimente din gama Alira se găsesc acum în Franța în restaurantul Une Couisine en Ville din Bordeaux și în winebar-ul La cave du Barav. Aici vinul constănţean este pe același raft cu vinurile lui Francis Ford Coppola și celebrul Kannonkoop din Africa de Sud. Vinurile constănţene sunt tot mai cerute pe piața internațională, fiind apreciate de personalități precum prim-ministrul chinez Li Keqiang și Jancis Robinson – unul dintre cei mai cunoscuți critici de vin, la nivel mondial. Astăzi, pot fi găsite în țări precum: Marea Britanie, Franța, Ungaria, Polonia, Cehia și China. Este un vin complex, realizat cu experiență franțuzească pentru gusturi și tradiții românești. Vinul a fost fabricat timp de 14 luni în butoaie de stejar, de unde și multitudinea de arome, taninurile elegante și structura cursivă, contribuind astfel la definiția cuvântului “distins”. Crama boutique din sud-estul țării a fost înfiinţată în 2006. Atunci dr. Karl Heinz Hauptmann și oenologul Marc Dworkin au decis să planteze 80 de hectare de vița-de-vie pe terenurile sterpe de la Aliman, un ținut în care soarele Dobrogei și Dunărea Veche fac cea mai bună alianță pentru cultivarea viței-de-vie. Interesul lor a fost aprins de “terroir-ul” de Aliman, cu amestecul său complex de caracteristici speciale de climă, geologie şi geografie. În 2007-2008 dealurile cândva pustii au renăscut. La sfarșitul lunii septembrie 2009, primele 20 de ha aflate pe rod au oferit struguri şi de atunci vinurile fabricate în judeţul Constanţa au avut un succes fulminant.

Alexandra VASILE

Li Keqiang

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218